5.1 наспрам 3.1 наспрам 2.1 Соундбар: у чему је разлика?

Кључне Такеаваис

  • Бројеви на звучној траци (нпр. 5.1, 3.1, 2.1) означавају број звучника (канала) и субвоофера, што утиче на квалитет звука.
  • Надоградња на 5.1 значајно побољшава укупан квалитет звука, стварајући потпуно сурроунд звучно искуство, али су доступне веће звучне траке.
  • Долби Атмос и ДТС:Кс побољшавају звук, нудећи виртуелно вертикално аудио искуство без додатних физичких звучника.

Куповина нове звучне траке један је од најлакших начина да побољшате квалитет звука у подешавањима за игре или ТВ. Једноставни су за инсталирање и још лакши за употребу, изгледају пристојно и лако се уклапају у већину постојећих подешавања.

Али како да знате коју звучну траку да изаберете? Да ли треба да изаберете звучну траку 5.1, 3.1 или 2.1 и која је разлика између њих?

Шта значе ови бројеви Соундбар-а?

Када су у питању конфигурације звучне траке, можда ћете видети скуп бројева, као што су 5.1, 3.1 или 2.1. Иако ови бројеви могу изгледати мало збуњујуће, лако их је разумети.

Први број се односи на број звучника (канала), а други на субвоофер. Дакле, конфигурација звучне траке 5.1 ће укључивати пет звучника и један сабвуфер, док конфигурација звучне траке 3.1 садржи три звучника и један субвоофер.

Сада, у неким конфигурацијама звучника, видећете трећи број, на пример 5.1.3. Трећи број означава да укључује звучнике „висине“ или „надземне“ звучнике, који у основи проширују искуство слушања у свеобухватније, 3Д аудио поље.

Али ево ствари са звучним тракама. Због њиховог облика и стила, број звучника не представља увек оно што видите физички. Соундбарови постављају своје звучнике по дужини јединице. Дакле, иако можда имате 5.1 соундбар, можда нећете увек поставити пет физичких звучника по просторији.

Наше детаљно објашњење о конфигурацијама система сурроунд звука има много више информација о положају звучника, аудио ефектима и тако даље.

5.1 наспрам 3.1 наспрам 2.1 Соундбар: у чему је разлика?

Сада када знате шта значе бројеви звучне траке, време је да видите како они утичу на ваше искуство слушања.

Шта је 2.1 Соундбар?

2.1 соундбар подешавање се обично састоји од два главна канала звучника (тј. два звучника) у истој јединици и сабвуфера. Имаћете леви и десни канал у звучној траци, а сабвуфер ће бити засебна јединица дизајнирана да производи звукове ниске фреквенције.

Надоградња на 2.1 соундбар ће обезбедити бољу стерео аудио раздвајање и обезбедиће јаснији, јаснији звук и вероватно бољи квалитет звука од било којих уграђених звучника. Међутим, већина звучних трака 2.1 неће пружити импресивно искуство сурроунд звука (осим ако немате додатну аудио технологију као што је Долби Атмос или ДТС:Кс—наставите да читате за више информација!).

Шта је 3.1 Соундбар?

Звучна трака 3.1 додаје још један звучник—или канал—да вам даје леви, десни и центар, заједно са сабвуфером. Додатни звучник значајно побољшава укупни баланс вашег звука и чини вокале и друге дијалоге јаснијим.

Звучна трака довољне величине имаће три звучника. Надоградња са 2.1 соундбар на 3.1 соундбар је корисна надоградња за свакога ко жели јаснији дијалог, посебно имајући у виду проблеме слушања изговорених речи у модерним филмовима и емисијама.

Шта је 5.1 Соундбар?

5.1 соундбар додаје још два канала, дајући вам леви, десни и центар, плус два додатна канала која пружају ефекат сурроунд звука.

Пребацивање са 2.1 или 3.1 звучне траке на 5.1 звучну траку доноси огромно повећање укупног квалитета звука, пружајући најближи доживљај потпуног сурроунд звука без постављања гомиле звучника по вашој соби.

Повећање квалитета звука са звучном траком 5.1 пружиће потпуно импресивно искуство, а звучна трака довољно високог квалитета ће створити одговарајућу аудио конфигурацију у стилу мини биоскопа.

Укратко, ако желите потпуно аудио искуство, раздвајање канала у 5.1 соундбар-у ће обезбедити најбољи звук за скоро све врсте медија.

Шта је са Долби Атмос-ом и ДТС:Кс?

Звук Соундбар-а је добар. Одлично, чак, у зависности од звучне траке коју купите. Али када купите звучну траку, број звучника није све што треба да узмете у обзир.

Долби Атмос и ДТС:Кс пружају побољшани звук, значајно побољшавајући искуство слушања соундбара додавањем вертикалне аудио димензије. Размислите о бројевима у називу звучника звучне траке: прва цифра описује канале, друга субвоофер, а трећа пружа вертикални звук.

Али ако немате те додатне звучнике, аудио технологија као што су Долби Атмос и ДТС:Кс пружају виртуелни вертикални звук, стварајући потпуно сурроунд звучно искуство без додатних физичких звучника.

  • У звучној траци опремљеној Долби Атмос технологијом, интегрисани звучници пројектују звук нагоре. Ови звучни таласи се одбијају од плафона до слушаоца, стварајући илузију висине и додајући дубину аудио доживљају. Ова технологија омогућава гледаоцима да перципирају различите звукове — као што је хеликоптер који лети изнад њих или капи кише које падају око њих — са изузетном јасноћом и реализмом.
  • Звучна трака опремљена технологијом ДТС:Кс нуди слично имерзивно искуство, али је дизајнирана да буде флексибилнија са конфигурацијама звучника и не захтева стриктно наменске звучнике који се крећу нагоре. Може се прилагодити постојећем хардверу како би створио вишедимензионално аудио окружење, омогућавајући звучним тракама без специфичних канала висине да и даље испоручују привлачно и динамично звучно искуство.

Дакле, када купујете звучну траку 2.1, 3.1 или 5.1, провера подршке за Долби Атмос или ДТС:Кс може направити разлику између доброг аудио искуства и одличног.

Шта 5.1, 3.1 или 2.1 Соундбар треба да купите?

Када купујете звучну траку, кључно је напоменути да бројеви канала можда нису увек у корелацији са оним што је овде написано.

Самсунг

На пример, Самсунг К990Ц К-Сериес (горе) је један од најбоље оцењених звучних трака и има невероватну конфигурацију 11.1.4. То је 11 канала са четири додатна канала за комплетан сурроунд звук, али можете очекивати да ћете платити око 1.400 долара за искуство.

Сони

Оно што је заиста кључно је ваш буџет. Можете покупити бриљантну 3.1 звучну траку, као што је Сони ХТ-С2000 (горе), за неколико стотина долара, и то ће вам пружити изванредно, атмосферско аудио искуство без квара. Ова опција која је фокусирана на буџет пружа одличан звук на своја три канала, и иако није баш најбоље изгледа звучна трака, прилично је пристојна за своју цену.

Денон

Али још јефтиније је нешто попут Денон ДХТ-С217 (изнад), одличан 2.1 соундбар који садржи Долби Атмос. Не постоји много јефтинијих 2.1 звучних трака које испоручују добар Долби Атмос звук, а његов модеран дизајн и пристојна повезаност чине га одличном опцијом.