5 најбољих начина да користите прилагођена упутства за ЦхатГПТ

Кључне Такеаваис

 • Персонализујте одговоре ЦхатГПТ-а да бисте обезбедили безбедност и прикладност за децу. Наведите старосна ограничења и границе садржаја.
 • Обезбедите смернице за форматирање за доследне одговоре. Наведите јединице, редослед сортирања и друге детаље о форматирању.
 • Програмирајте ЦхатГПТ да одговорите на одређене догађаје или преузмете податке са веб локација. Прилагодите акције на основу услова или специфичних потреба.

ЦхатГПТ се традиционално бори са персонализацијом и конзистентношћу меморије. Да би ово поправио, ОпенАИ је увео прилагођена упутства за сваког корисника, бесплатна или плаћена.

Свако може да користи ЦхатГПТ-ову прилагођену функцију инструкција да персонализује одговоре које добија од ЦхатГПТ-а, истовремено се уверивши да се упутства користе у свим сесијама ћаскања, а постоји неколико различитих начина на које можете да их користите.

1. Наведите правила о безбедности и старосним ограничењима

Можете да користите функцију прилагођених упутстава за ЦхатГПТ да бисте одредили безбедносна правила за свој ЦхатГПТ налог или она која користе малолетници. Ако желите да осигурате да је ваше дете безбедно када користи ЦхатГПТ, можете да користите прилагођена упутства за генерисање одговора прикладних за децу млађу од Кс година, где је Кс узраст вашег детета. Такође можете бити конкретнији ако постоје одређене теме које желите да избегавате у ЦхатГПТ-у, а које не морају нужно бити неприкладне за тај узраст.

На пример, ако покушавате да одвикнете дете од зависности од видео игара, можете да замолите ЦхатГПТ да избегава давање упутстава или савета за видео игрице. Кључно је бити врло јасан и конкретан у детаљима које врсте садржаја треба избегавати или ограничити. Подсетите ЦхатГПТ да одговори корисно у оквиру тих дефинисаних граница. Тестирање упутстава са узорком уноса осигурава да је ЦхатГПТ усклађен како је предвиђено.

Ево примера упита који можете да додате у поље за унос прилагођених упутстава.

Please ensure that all responses generated by ChatGPT are appropriate for a child under the age of [10]. Avoid providing any content related to video games or video game instructions. My primary goal is to create a positive and enriching environment for my child, so emphasize promoting positive values and behaviors. Be very strict in adhering to these boundaries. If any input may lead to content that is not suitable for that age or goes against these guidelines, refrain from generating such responses.

2. Наведите правила за форматирање

Још један згодан начин да користите ЦхатГПТ-ова прилагођена упутства је да обезбедите смернице за форматирање његових одговора. Ово може бити пар кључ/вредност или основни шаблон за форматирање за ЦхатГПТ који треба да прати како би се осигурало да су одговори доследно форматирани у вашим сесијама ћаскања и елиминисали потребу за поновљеним упутствима за форматирање у сваком упиту. То је такође савршена прилика да наведете своје жеље у мерним јединицама, валути, редоследу сортирања, формату датума или било којим другим детаљима форматирања којих бисте желели да се ЦхатГПТ придржава.

Ово ће вам бити посебно корисно ако користите ЦхатГПТ у оквиру одређене индустрије или нише у којој се користе посебна правила форматирања. Ево одличног примера како се ово користи:

Please use the key=>value pair provided to determine how to structure your responses. For instance, when your response relates to history, use the timeline format. history => timeline format, ideas => mindmap format, References => AP, programming steps => flowchart, article => markdown format, measurement => metric units, Names => Last First Middle, Money => USD $0.00, sort => Z-A, Temperature => Fahrenheit

3. Програмирајте ЦхатГПТ да одговори на одређене догађаје

Поље прилагођених инструкција је добро место за програмирање ЦхатГПТ-а да одговори на одређене догађаје на одређене начине. Користећи природни језик, можете да наведете радњу коју желите да ЦхатГПТ изврши када се деси одређени догађај док се то тражи од АИ цхатбот-а.

На пример, у једном од наших тестова, програмирали смо ЦхатГПТ да извуче податке из једног од наших чланака о писању ЦВ-а за технички посао кад год затражимо од цхатбот-а да припреми ЦВ у вези са техничком улогом. Дакле, ако бисмо објавили опис посла за техничку улогу на ЦхатГПТ-у и замолили га да нам помогне у изради резимеа, извући ће податке о најбољем начину за писање биографије из тог чланка и поставити низ питања на основу тих података . Ево демо тога у акцији:

Такође, ако имате веб локацију са вашим личним или професионалним подацима, можете затражити од ЦхатГПТ-а да преузме податке са те УРЛ адресе када обрађује одговор који захтева личне или професионалне детаље.

Добар пример би био животопис. Уместо да ЦхатГПТ-у пружи ваше професионалне податке кад год желите да напишете животопис, ЦхатГПТ ће аутоматски извући ваше професионалне информације и попунити ваш животопис. Наравно, то не мора увек да буде биографија; може бити било шта, као што је пропратно писмо, е-пошта, предлог итд. Такође, не мора увек да буде веза, јер можете бити креативни са својим прилагођеним радњама.

Ево примера упита који можете да измените да бисте направили интерактивну прилагођену радњу која се активира само када је испуњен услов:

Whenever I reach out for help regarding a resume, I need you to refer to the information provided at "https://www.makeuseof.com/how-to-write-cv-for-tech-job/" to guide our interaction. Based on the insights from that page, you should pose a series of eight targeted questions to me. My responses to these questions will be the foundation upon which you will construct a professional and effective resume tailored to a technology role. This specific procedure should be activated only when I'm seeking assistance with a tech-related resume. Moreover, I would like our exchange to be sequential, where you will present each subsequent question only after I have provided a thorough answer to the one preceding it. 

4. Одредите свој стил писања

Иако је способан за квалитетно писање, ЦхатГПТ-овим записима често недостаје доследан лични глас и стил. Ако користите ЦхатГПТ првенствено или често за прављење писања и потребан вам је цхатбот да одржава конзистентан стил у свим сесијама, прилагођена упутства могу бити ваш излаз.

Можете да пружите једноставна упутства у пољу за прилагођена упутства да бисте натерали ЦхатГПТ да усвоји ваш стил писања, укључујући темпо, избор речи и тон. Како? Почните тако што ћете налепити копију једног или више записа који блиско одражавају ваш жељени стил писања и замолите ЦхатГПТ да издвоји мапу личних преференција. Ево упутства која ће вам помоћи да то постигнете:

I want you to extract a Personal Preference Map (PPM) from the write-up I provide in the next prompt. Now, a PPM is a key => value pair of conditions mapped to preferences. Below are examples of key => value pairs:Tone => sarcastic, sassy, and loving. Word choice => formal, complex. Sentence structure => mixed of short and long, mostly short. Explanation style => imagery, vivid, relatable. Reply affirmatively if you understand the task. When I provide the next prompt, extract the PPM using the same logic and formatting used above. The key => value pairs should be separated using "=>" Apart from the tone, word choice, and explanation style, I want you to include 10 other stylistic elements that better capture a writing style. Print the PPM after extraction.

Ево како би резултати требали изгледати. Прочитајте, копирајте резултате и налепите их у друго поље функције прилагођених инструкција.

5. Обезбедите податке за персонализоване одговоре

Иако се прилагођена упутства могу користити за постизање сложених циљева, она су првенствено дизајнирана да сазнају више о вама и прилагоде одговоре вашим потребама. Можете дефинисати специфичне параметре као што су ваша професија, алергије или ниво образовања и стручности у одређеној области. На овај начин ћете добити прилагођене одговоре који су у складу са вашом професијом, ограничењима у исхрани (искључујући алергене из рецепата) или образовном позадином како бисте били сигурни да су објашњења прилагођена вашем нивоу разумевања кад год тражите информације или смернице.

Ево неколико примера како можете да користите функцију прилагођених упутстава да бисте прилагодили одговоре ЦхатГПТ-а тако да буду у складу са њиховим специфичним личним потребама и професионалним искуством.

 • Можете да натерате ЦхатГПТ да одговори имајући на уму потребе ваше породице.
 • Можете га натерати да одговори на начин који је у складу са вашом професијом.
 • Такође можете учинити да одговара специфичним професионалним захтевима.
 • Ово су само три брза примера за покретање, али постоји безброј начина на које можете прилагодити прилагођена упутства за ЦхатГПТ својим потребама.

  Искористите прилагођена упутства

  Подразумевано, одговори ЦхатГПТ-а су заиста импресивни, без обзира на тему. Међутим, његови благи, генерализовани одговори можда неће увек одговарати вашим јединственим потребама. Уз мало креативности и труда, можете искористити Прилагођена упутства да бисте обезбедили доследне, персонализоване интеракције усклађене са њиховим јединственим потребама и преференцијама. Немојте се задовољити генеричким ЦхатГПТ искуством. Преузмите контролу и прилагодите га да вам боље служи.