6 начина да пронађете скривене камере у било којој просторији

Кључне Такеаваис

 • Технологија скривених камера је лако доступна, јефтина и може се неприметно поставити у скоро сваки објекат, представљајући претњу приватности.
 • Скривене камере се често постављају у популарне објекте као што су зидни сатови, повер банке, рамови за слике и украси, што их чини тешким за откривање.
 • Постоје различите методе за проналажење скривених камера, укључујући визуелну инспекцију, РФ детекторе, детекторе сочива камере, термовизијске камере, паметне телефоне и Ви-Фи скенере. За заштиту приватности важно је бити опрезан и упознати се са законом.

Људи с правом цене своју приватност, али напредовање технологије олакшава некоме да вас шпијунира него икада.

Суптилна декорација у вашој хотелској соби или утичници на послу може бити скривена камера. Ове подмукле маске олакшавају некоме да постави неприметан шпијунски уређај било где. Што је још горе, технологија скривених камера је јефтина и узнемирујуће једноставна за набавку у било којој онлине продавници, без питања.

Срећом, постоји много начина да пронађете скривене камере пре него што људи имају прилику да вас шпијунирају. Разумевање где људи постављају скривене камере и како да их откријете даје вам мир и већу контролу над вашом приватношћу.

Да ли су скривене камере незаконите?

Иако је куповина скривених камера потпуно легална, постоје многи државни и савезни прописи које треба узети у обзир. Скривене камере спадају у легалну сиву зону у зависности од локације коју снимате и области у којој живите.

Типично, скривене сигурносне камере на вашем приватном имању, попут куће или баште, нису проблем. Али ако затим изнајмите своју некретнину, било за дугорочни најам или за одмор типа Аирбнб, неоткривање камера постаје проблем, посебно ако су скривене (уместо одговарајуће камере за надзор инсталиране без покушај сакривања његове функционалности и претходно обелодањене). Генерално, ако изнајмљујете локацију, незаконито је снимати госте без њихове сагласности.

  Како користити РСС феедове

У ширем смислу, ова законитост се преноси на места као што су хостели, хотели, Аирбнб изнајмљивања и друга места на којима можете сами да одседнете. Уопштено говорећи, у сценаријима у којима разумно очекујете приватност, снимање са скривеним уређајем (или било којом камером, у том случају) је незаконито.

Постаје компликовано када су снимљени субјекти запослени, а не гости. Радна места понекад могу имати основ да вас евидентирају без дозволе, у зависности од државе у којој живите. Међутим, у зависности од ваше државе, компанија ће можда морати да обавести своје запослене да ће бити евидентирани.

Међутим, само зато што је нешто незаконито не значи да сви поштују правила. Постоји безброј случајева у вези са гостима који наиђу на скривене камере у областима у којима очекују одређени ниво приватности, због чега вам извођење прегледа скривене камере може касније уштедети много туге.

Где људи постављају скривене камере?

Читава поента скривене камере је да остане скривена како би ухватила субјекте неспремне. Дизајнери скривених камера користе неколико техника како би их стручно уклопили у своје окружење. Док скривена камера може бити скривена у готово било чему, продавци масовно производе популарне моделе и објекте, што олакшава држање на уму током прегледа скривене камере.

 • Зидне утичнице
 • Вијци/ексери
 • Зидни сатови/будилник
 • УСБ дискови
 • Повер банкс
 • Оловке
 • Оквири за слике/слике/уметничка дела
 • Вентс
 • Огледала
 • Декорације (фигурице, плишане животиње, вазе, итд.)

Зидни сатови и будилники су посебно популарни због своје величине, што олакшава затамњивање камере и хардвера потребног за пренос података.

Како открити скривене камере

Са толико потенцијалних скровишта за скривене камере, почетак ваше претраге може изгледати неодољиво. Срећом, постоји неколико различитих техника које се користе за проналажење скривених камера. Многи од њих не укључују никакву фенси опрему.

1. Визуелни преглед

Посматрање околине је најлакши начин да уочите камере. Када знате шта да тражите, скривене камере можда неће дуго остати скривене. Постоје неки визуелни трагови који вас обавештавају да је објекат скривена камера.

  Мицрософт ће спојити УВП и Вин32 апликације са Пројецт Реунион

Тражење предмета који нису на месту или нечега што изгледа другачије на обичном објекту је одличан почетак. Многи људи примећују незгодну тачку на утичници или изненадну сјајну избочину на вази заправо су скривене камере. Ако вам нешто није на месту у вашем хотелу или Аирбнб апартману, погледајте!

Такође је мудро да се уверите да су сви предмети у вашој соби оно за шта тврде да јесу. Проверите да ли све утичнице заиста раде и дозволите вам да се укључите у њих. Проверите да ли огледала нису двосмерна тако што ћете извршити тест рефлексије. Ако гурнете прст на „право огледало“, одраз врха прста не би требало да додирује ваш стварни прст. Ако не постоји празнина, то може бити двосмерно огледало које се користи за шпијунирање.

2. Радио-фреквенцијски (РФ) детектори

Куповина РФ детектора је ефикасан начин да откријете ствари које не можете да видите голим оком. Они раде тако што осећају радио таласе који се често емитују из шпијунских уређаја. Идеја је да већина скривених камера преноси свој феед на други уређај.

Већина комерцијалних уређаја емитује радио таласе на фреквенцији од 500МХз до 6ГХз. Већина стандардних РФ детектора скенира изван овог опсега. Обавезно искључите све уређаје које имате који могу активирати РФ детектор пре него што се уплашите и помислите да сте пронашли камеру. Такве ставке укључују ствари као што су мобилни уређаји, лаптопови и све што користи Блуетоотх.

3. Детектори сочива камере

Иако већина скривених камера преноси свој феед, неко може имати камере које користе локално складиште, као што је СД картица. Овим уређајима нису потребни радио сигнали и неће упозорити РФ детектор о њиховом присуству. Овај недостатак радио-емисије не значи да ће остати невидљиви са било ког сензора.

  Шта је паметни екран и треба ли га набавити?

Као што име говори, детектор сочива камере детектује сочива камере. Они траже површине за рефлексију светлости карактеристичну за објектив камере за снимање. Ако се сензор искључи, истражите сумњива подручја да ли постоје скривене камере.

4. Термовизијске камере

Још један невидљиви знак је скривена камера која даје топлотну енергију. Електроника одаје мало топлоте када ради — размислите о томе како се ваш лаптоп или телефон загревају након што га користите предуго. Термалне камере могу открити скривене „вруће тачке“ које указују на електронски уређај. Иако ће неки предмети природно одавати топлоту, можда ћете желети да истражите сумњива упозорења као што су плишани медвед или ваза која се прегрева.

5. Паметни телефони

Паметни телефони су једно од ваших најбољих оружја против скривених камера. Наиме, нуде много приступачнију комбинацију сочива камере и РФ детектора. Постоји широк избор апликација које помажу у откривању скривених камера. Они такође имају неке вредне функције које не захтевају никакав додатни софтвер или прилоге.

За снимање у потпуном мраку је потребно мало осветљења. Разумно решење које већина произвођача користи је инфрацрвена (ИР) технологија. ИР спектар није видљив људском оку. Потребни су нам додатни уређаји да их откријемо. Док је потпуно мрачно, користите предњу камеру (која нема ИР филтер) да бисте разгледали своју собу. Ако видите било какве тачке светлости које не можете да видите без камере, ово је можда шпијунски уређај.

6. Ви-Фи скенер

Ваш паметни телефон није опремљен само сочивом камере; можете користити свој паметни телефон да бисте открили Ви-Фи мреже и открили уређаје који су на њих повезани. Такође можете купити наменске, ручне Ви-Фи и мрежне скенере, иако су они више ниша.

Међутим, с обзиром да већина људи има паметни телефон, то је лакша и јефтинија опција.

Да ли треба да бринете о скривеним камерама?

Иако не би требало да живите у страху да ће вас сви шпијунирати, разумно је бити опрезан у погледу потенцијалних скривених камера. Потребно је само минут или два да проверите нову собу или зграду када стигнете, а то ће вам помоћи да сачувате вашу приватност и заштитите вас; Боље спречити него лечити! Упознајте се са законом да бисте знали која су ваша права.