6 најбољих провера правописа и граматике за Линук

Кључне Такеаваис

 • ГраммарЦхецк: Бесплатна алтернатива Граммарли-у за кориснике Линук-а. Пружа тачне предлоге и подржава више формата.
 • ЛангуагеТоол: Вишејезична провера граматике за Линук која нуди личне речнике, моделе бодовања и предлоге за интерпункцију и изглед.
 • Ревизиона: изворна апликација за проверу граматике и правописа за Линук која је оптимизована за читаче екрана и подржава више формата датотека.

Граммарли је свачији алат за исправљање речника и граматике. Нажалост, Граммарли-јева десктоп апликација не ради на Линук-у, што је један од главних разлога зашто корисници Линука траже алтернативе Граммарли-у.

Постоји неколико изворних апликација за Линук, које раде беспрекорно као алтернативе, а пре свега, обављају посао на најлакши начин. Ако тражите граматичку апликацију за покретање на вашем Линук рачунару, онда је време да размислите о неколико ових граматичких апликација прилагођених Линук-у.

ГраммарЦхецк, бесплатна апликација заснована на Снап-у, једна је од првих алтернатива Граммарли-у. Ова апликација приказује све ваше граматичке грешке и даје тачне предлоге, што је чини једним од најбољих бесплатних провера граматике на Линук-у.

Прошли су дани када сте морали да шаљете есеје, задатке и истраживачке извештаје пуне грешака. Уз помоћ ГраммарЦхецк-а, можете брзо да проверите и измените свој рад и обезбедите документ без грешака.

Неке предности ове апликације укључују:

 • Бесплатан је за употребу и скројен је за кориснике Линук-а
 • Не постоје ограничења у броју речи, тако да можете проверити неколико редова као и читаве документе тезе
 • Апликација подржава више формата, укључујући текстуалне датотеке, документе и ПДФ-ове
 • Као и Граммарли, ваше датотеке се чувају на картици историја, што олакшава преузимање садржаја по потреби
 • Коначно, када завршите са исправкама и будете задовољни променама, можете преузети коначну верзију или копирати садржај у неколико кликова
 •   Како користити НитроСхаре на Линук-у

  Уверите се да је Снап инсталиран пре покретања инсталационе команде за ГраммарЦхецк. Можете преузети и инсталирати апликацију преко Снап Сторе-а:

   sudo snap install grammarcheck 

  Ако тражите вишејезичну Линук проверу граматике, онда је ЛангуагеТоол ваша апликација на једном месту. Са опцијама за лекторисање текста на енглеском, немачком, француском и на више од 20 других језика, ова алатка отвореног кода је ту да вас одушеви својим функцијама.

  Након што креирате свој бесплатни налог, можете приступити личном речнику, моделу оцењивања квалитета за процену граматике и стила писања, као и свеобухватном скупу предлога за интерпункцију и изглед.

  Апликацију можете користити преко њеног додатка за ЛибреОффице. Међутим, да бисте га користили самостално, можете преузети и инсталирати ЛангуагеТоол преко Снап Сторе-а.

  Користите доњу команду да бисте инсталирали ЛангуагеТоол из Снап Сторе-а:

   sudo snap install languagetool 

  Ревисионари је ваша изворна апликација за проверу граматике и правописа за Линук ОС. Једна од најпохвалнијих карактеристика ове граматичке апликације је њена оптимизација за читаче екрана и далтонисте који имају потешкоћа да читају слике ниског контраста.

  Уз ову апликацију, можете безбедно да увозите и извозите датотеке у мноштву формата, укључујући текст, Маркдовн и ХТМЛ. Да бисмо вам помогли да разумете промене, свака промена је представљена у лако разумљивом формату, једна по једна, тако да корисници могу да уносе промене директно са тастатуре.

  Апликација нуди два екрана: екран уредника и екран ревизора. Први помаже у уносу и стилу пошто је реч о процесору. Потоњи је хардцоре граматичка провера, где су проблеми представљени на преглед.

  Можете да инсталирате Ревисионари из Снап Сторе-а са:

   sudo snap install revisionary 

  АбиВорд је реномирани програм за обраду текста који нуди низ функција за ваш рад и личне потребе. Пошто је то апликација за више платформи, ради неприметно на различитим платформама као што су Линук, ФрееБСД, Соларис и КНКС.

    Како играти Вастеланд 2: Дирецтор'с Цут на Линук-у

  Апликација више није доступна корисницима Виндовс-а.

  Да би побољшао функционалност, попут стварног процесора текста, АбиВорд чита и пише различите формате датотека стандардних у индустрији како би дељење докумената учинило приступачнијим. Неке додатне функције су доступне у оквиру додатка, укључујући увознике докумената, тезаурус, увознике слика и сажетак текста.

  Коначно, АбиВорд је доступан на низу језика, са речницима речи који обухватају преко 30 језика. С обзиром на његову способност да пише с десна на лево, лево да пише иу мешовитом формату, можете чак писати на хебрејском и арапском.

  Да бисте инсталирали АбиВорд на Убунту и друге оперативне системе засноване на Дебиан-у, покрените:

   sudo apt install abiword 

  На другим дистрибуцијама, можете инсталирати АбиВорд из Флатхуб спремишта:

   sudo flatpak install flathub com.abisource.AbiWord 

  Снап и Флатпак апликације су одлични начини за инсталирање апликација на Линук ОС.

  Скрипта која је добра за писање подиже детекцију пасивног писања напред са својом обрадом прозора терминала. Укратко, не добијате фенси апликацију коју можете преузети и користити као самосталну апликацију. Уместо тога, ако сте више корисник терминала и не плашите се неких укора да исправите свој дословни енглески, онда ћете се осећати као код куће са провером језика.

  врите-гоод је библиотека Ноде.јс која се бори против лоших исправки реченица и одмах даје повратне информације када позовете потребне команде са вашом реченицом/датотеком. Морате да инсталирате схелл скрипту користећи нпм менаџер пакета.

  Инсталирајте нпм пакет на Убунту и Дебиан са АПТ:

   sudo apt install npm -y 

  На Арцх Линук-у покрените:

   sudo pacman -S npm 

  На Федора, РХЕЛ и ЦентОС, покрените:

   sudo dnf install npm 

  На крају, инсталирајте библиотеку која је добра за писање са:

   sudo npm install -g write-good 

  Грамма није тачна алтернатива за увек познату апликацију Граммарли, али обавља посао. То је добро подешена провера правописа за Линук апликације и може се преузети као нпм пакет. Чак и програмери ову апликацију продају као алат за проверу граматике на командној линији.

    Како инсталирати Асахи Линук на свој Аппле Силицон Мац

  Неке опсежне карактеристике укључују:

 • Можете позвати напредне провере граматике помоћу ЛангуагеТоол-а
 • Грамма подржава Маркдовн и обичан текст.
 • То је интерактивна сесија, која чини њену употребу занимљивом и забавном.
 • Да бисте преузели Грамма на Линук, покрените:

   sudo npm i gramma -g 

  Пре покретања команде за инсталацију, уверите се да је Ноде.јс инсталиран на вашој машини.

  Постоје различите опције доступне у оквиру Грамма, али најлакши начин за проверу правописа је директна рута, где можете да напишете свој текст у самом прозору терминала.

  На пример:

   gramma listen "How many typos aer there in this sentence?" 

  Чим се команда изврши, апликација процењује текст и даје вам низ опција (у зависности од грешака у реченици).

  Да бисте директно одштампали резултат, додајте ознаку -п:

   gramma listen -p "How many typos aer there in this sentence?" 

  Излаз је следећи:

  Коришћење Линук СхеллГПТ-а за проверу граматике и правописа

  Са ЦхатГПТ-ом који обилази тржиште, постоји бескрајан фокус на различите апликације које можете користити на својој Линук машини за лекторисање и проверу правописа вашег текста.

  Још боље, Линук има изворну ЦхатГПТ апликацију под називом СхеллГПТ, коју можете користити за проверу граматике и ефикасно лекторисање текста.