6 најбољих Руби ИДЕ-ова за програмере у 2023

Програмери који траже програмски језик који је лак за савладавање, треба му мање линија кода и који има одличне оквире увек ће се заљубити у Руби.

Поред вештина кодирања, програмерима је потребан ИДЕ за писање, отклањање грешака и компајлирање свог кода. Међутим, савремени свет има стотине ИДЕ-а и уређивача кода, а одређивање који ће се користити на Руби-у може бити изазов.

Овај чланак ће дефинисати ИДЕ-ове, објаснити зашто су вам потребни и прегледати неке од најбољих Руби ИДЕ-ова које данас можете да користите.

Шта је ИДЕ?

Интегрисано развојно окружење, ИДЕ, је софтверска апликација која комбинује уређивач кода, алате за аутоматизацију изградње и програм за отклањање грешака.

Руби ИДЕ су софтверске апликације које пружају свеобухватан развој софтвера за Руби апликације. Различити Руби ИДЕ имају различите карактеристике и прилагођавања. Међутим, сви они имају за циљ да обезбеде поједностављен процес писања, тестирања и отклањања грешака у Руби коду.

Ово су улоге Руби ИДЕ;

 • Аутоматско уређивање кода: Руби следи одређена правила о томе како изјаве треба да буду написане/презентоване. Руби ИДЕ познаје ова правила и стога долази са интелигентним функцијама које ће писати или чак уређивати изворни код.
 • Истицање синтаксе: Када погледате Руби код, можда ћете приметити да су неки елементи у различитим бојама, подебљаним или чак курзивом. Таква поставка олакшава читање кода.
 • Компилација: Руби код је дизајниран тако да га људи могу читати. Међутим, вашем оперативном систему је потребан код написан на језику који разуме. ИДЕ претварају Руби код читљив људима у машински читљив код.
 • Отклањање грешака: Грешке су уобичајене приликом писања кода. ИДЕ ће истакнути неке од грешака у реалном времену и предложити како да поправите неке.
 • Тестирање: ИДЕ вам омогућавају да аутоматизујете јединичне тестове за ваш Руби код пре него што се упустите у сложене тестове.
 • Интелигентно довршавање кода: Неки ИДЕ-ови ће дати предлоге када почнете да куцате свој код. Овај приступ смањује грешке и време које трошите на писање кода.

Како одабрати Руби ИДЕ

 • Компатибилност са платформом: Идеалан ИДЕ би требало да ради са вашим оперативним системом без обзира да ли користите Виндовс, Линук или мацОС.
 • Цена: ИДЕ могу бити бесплатни, бесплатни или плаћени. Упоредите шта различите ИДЕ нуде са њиховим ценама.
 • Интеграција са другим алатима: Потребан вам је асортиман алата када правите Руби апликације. Идеалан ИДЕ би требало да се неприметно интегрише са алатима за контролу верзија, између осталих алата.
 • Употребљивост: Лакоћа употребе је важна ако вам је важна продуктивност. Такав ИДЕ би требало да вам омогући неометано пребацивање са једне функције на другу.
 • Подршка и заједница: Добар ИДЕ треба да буде добро документован. Идеалан ИДЕ такође треба да има форум заједнице где корисници комуницирају, постављају питања и добијају решења.
  Тунити је апликација слична Схазаму која шаље звук ТВ канала на ваш уређај

Ово су најбољи Руби ИДЕ-ови које бисте требали испробати:

РубиМине

РубиМине, производ компаније ЈетБраинс, представља се као „Најинтелигентнији Руби анд Раилс ИДЕ“. Овај ИДЕ наглашава синтаксу, нуди довршавање кода, а такође долази са алатима за рефакторисање како бисте поједноставили ваш развојни процес.

Кључне карактеристике

 • Паметни уређивач кода: уређивач кода је довољно интелигентан да забележи језик који користите. Овај уређивач кода вам омогућава да лако форматирате свој код, истакнете грешке и креирате документацију.
 • Уграђени терминал: Можете покренути све своје команде унутар уграђеног терминала на РубиМине-у.
 • Интеграција контроле верзија: Можете лако да управљате својим кодом из ИДЕ-а пошто се РубиМине интегрише са контролом верзија као што су Гит, Мерцуриал и СВН.
 • Открива и елиминише мирисе кода: РубиМине вам омогућава да пратите најбоље праксе развоја кроз инспекције кода да бисте открили уобичајене грешке и истакли како да их поправите.
 • Прилагођавања: Можете да радите са РубиМине-ом и прилагодите шеме тастатуре и боје.

РубиМине је плаћени ИДЕ, али има 30-дневну бесплатну пробну верзију. Плаћене опције почињу од 229,00 УСД по кориснику за прву годину.

Сублиме Тект

Сублиме Тект је свестрани уређивач на више платформи подржан на мацОС, Виндовс и Линук. Основни дизајн Сублиме Тект-а је једноставан, али га можете трансформисати у моћни ИДЕ помоћу додатака и екстензија.

Кључне карактеристике

 • Екран и панели: текстуалне датотеке можете приказати на различите начине. Такав приступ олакшава упућивање на различите датотеке док кодирате.
 • Истовремено уређивање: Користећи ову функцију, можете да извршите исте измене на различитим местима у вашем Руби пројекту.
 • Долази са палетом команди: Палета команди којој се може приступити преко Цтрл + Схифт + П (Виндовс/Линук) или Цмд + Схифт + П (Мац) приказује различите команде. Користећи палету команди, можете мењати синтаксу или чак отварати датотеке.
 • Аутоматско довршавање и наглашавање синтаксе: Овај уређивач кода ће истаћи грешке у вашем коду и чак пружа функцију аутоматског довршавања како би се олакшао процес писања кода.
 • Додаци и екстензије: Можете ослободити звер у Сублиме Тект-у кроз разне додатке који вам омогућавају да прегледате, покренете, отклоните грешке и тестирате свој код.
  Како да уметнете табелу Гоогле табела у Гоогле документе

Сублиме Тект вам даје неограничено време да га испробате пре куповине. Док користите овај ИДЕ, на екрану ће се често појавити искачући прозор који вас подсећа да купите лиценцу. Накнаде за лиценцу почињу од 80 долара.

Аптана Студио

Аптана Студио је свеобухватан ИДЕ који омогућава програмерима да изграде, тестирају и имплементирају своје веб апликације из истог алата. Поред тога што подржава Руби развој, овај ИДЕ је погодан за ПХП, Питхон, ЈаваСцрипт и Перл.

Кључне карактеристике

 • Мултиплатформа: Аптана Студио можете да користите на Виндовс, мацОС и Линук оперативним системима.
 • Уграђени терминал: Можете покренути команде директно са овог ИДЕ терминала и уштедети време.
 • Чаробњак за примену: Када завршите са кодирањем, можете да користите ФТП, Цапистрано, СФТП и ФТПС да примените своју апликацију. Овај алат такође има функцију аутоматског објављивања за Руби он Раилс апликације.
 • Прилагодљиво окружење: Аптана Студио увек можете прилагодити својим потребама и преференцијама. Можете се играти са темама у боји и још много тога.
 • Интегрисани програм за отклањање грешака: Можете ухватити грешке довољно рано и смањити време тестирања.

Аптана Студио је отвореног кода и бесплатан. Овај алат одржава велика заједница која такође развија екстензије и додатке.

Комодо ИДЕ

Комодо ИДЕ је вишеплатформско интегрисано развојно окружење за веб и мобилне програмере.

Кључне карактеристике

 • Интелигентни уређивач кода: Комодо ИДЕ је ваш помоћник, јер може открити синтаксичке грешке и извршити аутодовршавање док пишете свој код.
 • Руби конзола: Можете да извршавате Руби команде са Комодо-ове Руби конзоле и тестирате и отклањате грешке у свом коду.
 • Прошириво: Можете да прилагодите и проширите функције своје апликације помоћу различитих додатака. На пример, можете користити Таск Руннер за аутоматизацију тестова.
 • Интеграција контроле верзија: Можете управљати својим кодом из овог ИДЕ-а јер подржава Гит, ЦВС, Мерцуриал и Субверзију.
 • Преглед уживо: Не морате да напустите уређивач кода да бисте видели шта је приказано у претраживачу, пошто Комодо ИДЕ даје упоредни преглед док уређујете свој код.

Комодо ИДЕ је плаћени софтвер чија цена почиње од 295 долара по кориснику. Међутим, овај софтвер има бесплатан план познат као Комодо Едит, који долази са ограниченим функцијама.

АВС Цлоуд9

АВС Цлоуд9 је ИДЕ заснован на облаку где можете да пишете, покрећете и отклањате грешке кода из прегледача. Овај ИДЕ спада међу најбоље оцењене ИДЕ за програмере и долази са основним Руби алатима, што значи да не морате ништа да конфигуришете да бисте започели писање и покретање Руби кода.

  Како поправити ИРКЛ НИ МАЊЕ ИЛИ ЈЕДНАКО у Виндовсима 10 и 11

Кључне карактеристике

 • ИДЕ заснован на претраживачу: Нема потребе да преузимате тешке апликације на рачунар јер вам АВС Цлоуд9 омогућава да уживате у свим функцијама моћног ИДЕ-а из вашег претраживача. Овај ИДЕ подржава већину модерних претраживача, као што су Мицрософт Едге, Аппле Сафари, Мозилла Фирефок и Гоогле Цхроме.
 • Подржава апликације без сервера. Овај ИДЕ конфигурише СДК-ове, библиотеке и додатке са развојним окружењем како би вам помогао да направите апликације без сервера.
 • Сарадња у реалном времену. АВС Цлоуд 9 омогућава члановима тима да сарађују на Руби пројекту са неколико кликова.
 • Интегрисани терминал. Не морате да прелазите са свог претраживача на терминал и обрнуто, јер овај ИДЕ долази са интегрисаним терминалом.
 • АВС интеграција. АВС Цлоуд9 вас повезује са АВС ресурсима као што су АВС Ламбда функције и Амазон ЕЦ2 инстанце.

АВС Цлоуд9 је плаћени ИДЕ. Међутим, можете га користити бесплатно до 750 сати месечно током 1 године. Након што потрошите те сате, добијате накнаду на основу ресурса које потрошите.

Селениум ИДЕ

Селениум ИДЕ је алатка отвореног кода за писање, покретање и отклањање грешака тест случајева. Овај ИДЕ заснован на претраживачу доступан је као додатак за прегледаче Гоогле Цхроме и Мозилла Фирефок.

Главне карактеристике

 • Спреман за веб: Након инсталирања Селениум ИДЕ екстензије, није вам потребна додатна конфигурација; одмах започните писање, отклањање грешака и покретање тестова.
 • Отклањање грешака: Искористите предности функција као што су паузирање изузетака и постављање тачака прекида за отклањање грешака у вашем коду.
 • Руннер командне линије: Без писања било каквог кода, овај алат вам омогућава да покренете све своје тестове на било ком претраживачу на мрежи и паралелно. Можете покренути ову алатку користећи праве команде у неколико кликова.
 • Ток контроле: Селениум ИДЕ вам омогућава да додате петље и логику у своје тестове кроз различите команде. Ова поставка омогућава вашој Руби апликацији да извршава команде само када су испуњени одређени услови.

Селениум ИДЕ је бесплатан и отвореног кода. Пројекат има велику глобалну заједницу која доприноси његовом одржавању.

Закључак

Сада имате неколико опција ИДЕ-а које можете користити без обзира да ли креирате своју апликацију користећи ванилла Руби или користите различите Руби оквире. Избор ИДЕ-а зависиће од функција које тражите и цене. Већина ових алата долази са екстензијама/додатцима које морате да подесите да би извршили Руби код.