6 најбољих софтвера за Ви-Фи анализатор за мале и средње пословне мреже

Софтвер за Ви-Фи анализатор прикупља податке из бежичног спектра мреже и приказује их у графичком формату како би помогао кориснику да јасно разуме мртву зону и подручја са буком.

Као што назив говори, Ви-Фи анализатори су дизајнирани да пронађу потенцијалне проблеме са вашом Ви-Фи мрежом мерењем и приказивањем свих бежичних сигнала и фреквенцијских станица у вашој мрежи помоћу топлотних мапа или неке друге методе.

У наставку су неки од најважнијих аспеката анализе ваших Ви-Фи мрежа:

 • Пронађите и дијагностикујте бежичне приступне тачке које не функционишу добро.
 • ИП адресе корисника, као и спектар пропусног опсега и јачина сигнала, треба да се забележе.
 • Праћење последњег пута када су Ви-Фи корисници приступили одређеној приступној тачки.
 • Креирање топлотних мапа да бисте видели мртве зоне у мрежи
 • Пропусни опсег и оптерећење приступне тачке треба пратити.

ИТ стручњаци могу да добију јасну слику о томе шта се дешава унутар мрежа користећи праве алате за Ви-Фи анализатор. Неки алати могу чак да измере број изгубљених пакета података и прегледају мрежу да ли има шума који прекида сигнал док тестирају брзине везе.

Саставили смо листу најбољих алата за Ви-Фи анализатор, како плаћених тако и бесплатних, како бисмо помогли предузећима да открију неуобичајене активности, идентификују извор проблема са мрежом и избегну прекиде Ви-Фи мреже. Покренимо се!

Нетспот

Нетспот је један од најбољих Ви-Фи анализатора који вам омогућава да брзо проверите бежични интерфејс и друге метрике мрежних перформанси. Нуди корисничко сучеље погодно и за почетнике и за искусне мрежне администраторе. Откривање и Анкета су два начина рада у овом алату.

Режим откривања приказује оближње Ви-Фи мреже, док режим истраживања приказује детаљније информације о јачини и параметрима Ви-Фи мреже. Чак и ви можете да видите информације о ССИД-у, МАЦ адреси и информацијама о сигналу у формату табеле користећи режим откривања.

извор – нетспотапп.цом

Овај софтвер приказује јачину сигнала у дБм баровима означеним бојама што помаже кориснику да брзо анализира све Ви-Фи мреже.

Карактеристике

 • Прикупља Ви-Фи статистику у реалном времену са свих оближњих мрежа
 • Мртве зоне и подручја са буком могу се открити помоћу визуелизације топлотне карте
 • Корисници могу да креирају и постављају сопствене мапе за анкете сајта
 • Може да открије и затвори све нежељене приступне тачке анализом свих интерфејса
 • Графикони нивоа сигнала и шума могу се мењати у реалном времену
 • Да би се упоредио са претходним перформансама, овај алат одржава датотеку евиденције за сваки мрежни интерфејс посебно.

Одавде можете видети и друге карактеристике. Овај софтвер је доступан у бесплатном и премиум издању. Овај алат је доступан за многе оперативне системе као што су Виндовс, МАЦ, ИОС и Андроид.

СоларВиндс

СоларВиндс пружа робустан алат који прати и решава проблеме било које бежичне мреже у реалном времену. Да бисте боље разумели бежичне уређаје и услуге, овај алат вам помаже да пратите критичне елементе Ви-Фи анализе.

извор – соларвиндс.цом

Пакет Нетворк Перформанце Монитор (НПМ) укључује овај модул Ви-Фи Анализер, који осигурава да ваше бежичне мреже раде несметано. НПМ надгледа сву мрежну опрему, не само бежичне приступне тачке, тако да можете лако да разумете како се ваш Ви-Фи систем може уклопити у вашу већу мрежу.

НПМ води евиденцију о вашој сложеној мрежној опреми, као што су заштитни зидови и балансери оптерећења, тако да можете добити опште разумевање здравља ваше мреже и њених безбедносних мера. Такође, функција Спецтрум Цхарт помаже у избору канала за интерфејс. За коришћење алата доступна је почетна бесплатна пробна верзија од 30 дана.

Карактеристике

 • Ви-Фи приступне тачке се аутоматски откривају и скенирају.
 • За велика окружења, паметнија скалабилност је имплементирана као уграђена функција.
 • Аутоматски креира визуелну топлотну мапу Ви-Фи улазних тачака са њиховом повезаном јачином сигнала.
 • Укључени су алати за отклањање грешака који помажу у решавању проблема.

Овај алат је доступан и за Мац ОС и за Виндовс.

Акрил-Ви-Фи

Акрилни Ви-Фи анализатор је још један вредан алат за решавање проблема бежичне мреже и добијање информација о приступним тачкама, јачини сигнала и сигурносним механизмима.

Као и Нетспот, овај алат може да скенира све Ви-Фи интерфејсе и визуализује канале на фреквенцијама од 2,4 и 5 ГХз. Ово подразумева да корисник може брзо да скенира и прикупи информације о 802.11АЦ двопојасној мрежи, која је тренутно најчешће коришћени Ви-Фи протокол.

извор – ацрилицвифи.цом

Такође подржава 802.11АКС, најновији Ви-Фи стандард за који се очекује да ће преузети индустрију у будућности.

Штавише, режим монитора вам омогућава да пратите мрежне пакете, који се могу користити за проналажење скривених мрежа. Овај алат може помоћи мрежним администраторима да открију оштећене приступне тачке и нежељене уређаје.

Карактеристике

 • Доступан је режим праћења хватања пакета у реалном времену
 • Подаци се могу приказати на различите начине, а могу се извести у више формата.
 • Омогућава кориснику да нацрта јачину сигнала одабраних приступних тачака.

Бесплатна верзија овог софтвера је у потпуности компатибилна са Виндовс-ом. Међутим, доступна је и професионална плаћена верзија са више могућности и напредних функција.

ПТРГ Ви-Фи анализатор

ПРТГ Ви-Фи анализатор би Паесслер вам омогућава да прегледате све канале и повезане уређаје на мрежи. ПРТГ интерфејс је једноставан за коришћење за анализу података прикупљених на вашим Ви-Фи мрежама и креирање графикона података у реалном времену.

Можете чак поставити тачке упозорења да вас систем упозори када саобраћај достигне одређене критичне нивое.

Овај алат је прилагодљив и подржава различите протоколе као што су СНМП, НетФлов и сФлов (узорковани ток). Такође, помоћу ове алатке можете да упоредите претходне историјске податке са подацима уживо у више формата графикона.

Карактеристике

 • Могућа је конфигурација алармног система Ви-Фи мреже (ова обавештења указују на преоптерећење или квар компоненте)
 • ПРТГ сензори помажу кориснику у конфигурисању мреже и дају упозорења сваки пут када Ви-Фи безбедност или повезаност буду угрожени.
 • Анализира бежични мрежни интерфејс са сваког аспекта.

За до 100 сензора, овај софтвер је потпуно бесплатан. Штавише, број сензора које омогућите одређује трошкове за ПРТГ.

инССИДер

Метагеек’с инССИДер је врло једноставан алат за Ви-Фи анализатор. Чак ће и појединцима који нису у техничком смислу бити једноставан за употребу. ИнССИДер свакој конекцији накнадно додељује „оцену везе“. Дакле, само говори кориснику да одабере приступну тачку и канал за бољу повезаност. Овај алат је погодан за СМБ (Смалл то Медиум Бусинесс) мреже.

Овај софтвер испитује комплетну Ви-Фи конфигурацију, укључујући јачину сигнала и ефекат оближњих Ви-Фи мрежа. Софтвер је једноставан за подешавање и долази са детаљним упутствима и параметрима повезивања ако вам је потребна додатна помоћ.

ИнССИДер-ово бесплатно издање има одличне параметре за визуелизацију, али ограничен скуп административних опција. МетаГеек Премиум пакет долази са више функција као што је анализа радиофреквентног спектра. Доступан је 14-дневни пробни период МетаГеек Премиум пакета.

Карактеристике

 • Доступна је функција аутоматског ажурирања
 • Праћење перформанси у реалном времену
 • Приказује информације о уређајима повезаним на приступне тачке.

Овај софтвер је доступан и за Виндовс и за Мац.

Вистумблер

Вистумблер написан је у АутоИТ-у (бесплатни програмски језик) за Виндовс и намењен је за мапирање приступних тачака широм мреже. Графикони у Вистумблер-у олакшавају да видите које мреже добро функционишу и шта треба побољшати. Овај алат подржава све верзије Виндовс-а.

Карактеристике

 • Потпуно бесплатан алат
 • Подржава уграђено цртање графикона за оближње уређаје и интерфејсе.
 • ГПС праћење и Гоогле Еартх праћење у реалном времену су подржани.
 • Подржава различите параметре за састављање листе откривених бежичних мрежа.

Све остале функције и додатна упутства можете пронаћи на њиховој званичној веб страници.

Закључак

Ово су неки од најпоузданијих и најефикаснијих бесплатних и плаћених софтвера за Ви-Фи анализатор за различите оперативне системе. Надам се да су вам ови алати за Ви-Фи анализатор били од помоћи у анализи интерфејса и оптимизацији мреже за најбоље перформансе.

Можда ћете такође бити заинтересовани да прочитате о најбољим Ви-Фи рутерима за кућну и канцеларијску употребу или како да пронађете повезане лозинке за Ви-Фи мрежу на Виндовс-у, Линук-у и Мац-у.