6 савета и трикова за Линук терминал за брзо обављање ствари

Линук терминал је моћан услужни програм који отвара велики потенцијал за то како извршавате задатке на рачунару. Омогућава вам приступ сваком аспекту вашег система и са неколико притисака на тастере можете ефикасно упутити рачунар шта да ради.

Било да сте искусни Линук администратор или само обичан корисник, савладавање Линук терминала може значајно повећати вашу продуктивност. Ево неколико савета и трикова за Линук терминал који ће вам помоћи да ствари обавите брзо и ефикасно.

Предности коришћења Линук терминала

Познавање употребе Линук терминала отвориће вам нове могућности за интеракцију са рачунаром. Терминал није само за штреберке и администраторе, он је моћан услужни програм за ефикасно обављање ствари.

Неке од главних предности коришћења Линук терминала укључују:

  • Ефикасност: Терминал вам омогућава да брзо и ефикасно извршавате задатке без потребе за превише навигације повезаном са графичким алатима.
  • Универзални и лагани: Већина Линук сервера не долази са ГУИ. Уместо тога, са њима комуницирате преко терминала. Добра ствар је што можете користити исте команде без обзира на дистрибуцију на којој се налазите.
  • Потпуна контрола: Терминал вам даје неограничен приступ вашем систему. Наравно, биће вам потребне праве привилегије за извршавање одређених команди, али можете контролисати сваки аспект вашег система са неколико притисака на тастер.
  Како поделити ПДФ датотеке са Линук терминала користећи ПДФтк

Ево најбољих савета и трикова за Линук терминал који ће вам помоћи на путу да постанете искусан корисник Линука.

1. Картица Аутоматско довршавање

Довршавање картице је одлична функција за уштеду времена која вам омогућава да брзо пронађете и извршите команде на Линук терминалу.

Да бисте користили довршавање картице, почните да куцате команду, име датотеке или путању до датотеке и притисните тастер Таб на тастатури. Ако постоји само једна опција аутоматског довршавања, она ће довршити команду уместо вас, у супротном ће вас обавестити о броју опција које имате и затражити од вас да ли желите да их све прикажете.

На пример, да бисте приказали команде које почињу са лс, једноставно унесите лс у терминал и притисните тастер Таб.

Да бисте брзо дошли до матичне фасцикле, можете једноставно унети цд /хо у терминал и притиснути Таб.

Ако притиснете тастер Таб двапут, приказаће вам се све доступне команде или путање до датотека на основу онога што сте унели.

Један од најбољих начина за брзу навигацију Линук терминалом је ефикасно коришћење пречица на тастатури. Уместо да користите тастере са стрелицама за навигацију, можете користити одређене тастере за навигацију.

На пример, користите пречицу Цтрл + А да бисте прешли на почетак командне линије и Цтрл + Е да бисте прешли на крај.

Такође можете да користите тастере Алт + Ф да померите једну реч унапред и Алт + Б да померите једну реч уназад.

Још једна згодна пречица је Цтрл + В, која брише једну реч уназад, а Алт + Д брише једну реч унапред.

  Како направити ОЦР из Линук командне линије користећи Тессерацт

Постоји много других пречица за Линук терминал које можете користити да побољшате свој ток посла.

3. Претраживање и покретање претходних команди

Подразумевано, Линук прати команде које извршавате у терминалу, што олакшава њихово позивање и поновно коришћење. Ове команде се пишу и чувају у датотеци .басх_хистори унутар вашег кућног директоријума ако користите Басх.

Покрените команду историје да бисте приказали претходно извршене команде заједно са бројевима линија.

Да бисте брзо извршили команду из историје, једноставно унесите знак узвика (!) након чега следи број командне линије историје.

На пример, да бисте покренули команду на реду број 367 у претходном излазу, покрените:

 !367 

Други начин да брзо претражите и извршите претходно покренуте команде је да почнете да куцате команду, а затим притиснете Цтрл + Р да бисте приказали потенцијална подударања. Наставите да притискате Цтрл + Р да бисте прегледали и пронашли све одговарајуће команде. На крају, притисните тастер Ентер да извршите команду по свом избору.

Цтрл + Р пречица на тастатури је веома згодна за извршавање дугих команди које сте претходно покренули на рачунару.

4. Коришћење терминалног мултиплексора

Терминални мултиплексер може у великој мери побољшати ваш радни ток и продуктивност када радите са командном линијом.

Са терминалним мултиплексером, можете покренути више виртуелних сесија унутар истог терминалског прозора, омогућавајући вам да брзо пребаците и прегледате или копирате садржај из друге сесије.

Терминални мултиплексори такође памте информације о вашој сесији како не бисте изгубили посао у случају квара на вези или других сличних прекида.

Тмук је популаран Линук мултиплексер који може значајно повећати вашу продуктивност. Најбоље од свега, релативно га је лако инсталирати и започети са Тмук-ом на Линук-у.

  7 разлога зашто би требало да пређете на Линук

5. Креирање алиаса командне линије

Псеудоним је прилагођена пречица или команда која поједностављује начин на који извршавате команде које се често извршавају.

Неке дистрибуције као што је Убунту такође долазе са подразумеваним псеудонимима који вам омогућавају брзо покретање команди. На пример, уместо да правите дугачку листу са командом лс -алФ, можете једноставно покренути команду лл.

Можете да видите тренутно конфигурисане псеудониме на свом рачунару тако што ћете покренути алиас. Такође можете видети конфигурисане алијасе у /хоме/.басхрц датотеци.

Ако откријете да често користите одређену команду, размислите о креирању и конфигурисању псеудонима да бисте побољшали ток посла.

6. Добијање помоћи командне линије

Линук терминал долази са свеобухватним уграђеним услужним програмима за помоћ које можете користити као водиче или референце да бисте добили више информација о командама.

Користите команду за помоћ да бисте добили опште информације о уграђеним Линук командама. На пример, да бисте сазнали више о команди цд, једноставно покрените команду хелп цд.

За свеобухватне референце, користите ман. Да бисте сазнали више о команди дф, покрените ман дф.

Побољшајте свој радни ток савладавањем Линук терминала

Линук терминал вам даје толико контроле и слободе да прилагодите свој систем и извршите све врсте задатака. Познавање ефикасног коришћења Линук терминала значајно ће побољшати вашу продуктивност и радни ток.