7 подешавања камере за фотографије при слабом осветљењу

Кључне Такеаваис

  • Подешавање ИСО је кључно за снимање сјајних фотографија у условима слабог осветљења. Држите ИСО што је могуће ниже да бисте избегли зрнатост, али га повећајте када је потребно. Компензујте подешавањем брзине затварача или отвора бленде.
  • Користите режим непрекидног снимања да повећате своје шансе да добијете јасну слику у условима слабог осветљења. Посебно је корисно за догађаје који се брзо одвијају или ноћно фотографисање на отвореном. Касније и даље можете да сачувате мутне фотографије.
  • Размислите о коришћењу режима приоритета бленде да бисте проширили отвор бленде и пустили више светлости у камеру. Овај режим је одличан за снимање јединствених слика као што су бокех портрети. Међутим, размислите о субјекту који фотографишете пре подешавања отвора бленде.
  • Научите да користите мерач осветљења да бисте одредили тачан ниво експозиције. Настојте да останете близу 0, али пад на -1 је понекад прихватљив.

С обзиром на то да је фотографија све у вези са осветљењем, снимање сјајних слика у ситуацијама без много светла захтева да у складу са тим прилагодите подешавања фотоапарата. Постоје бројна подешавања са којима се можете поиграти, а ми ћемо данас навести најважнија.

1. ИСО

ИСО је кључни аспект троугла експозиције (шта је троугао експозиције на фотографији?). Ово подешавање одређује колико је светла или тамна ваша слика, а обично ће вам требати већи ИСО када снимате слике у условима слабог осветљења.

Многи фотографи снимају било где од ИСО 400-1000 у условима слабог осветљења. Ако фотографишете по облачном времену, нешто око 400-640 ће вероватно радити. Али ноћу ћете вероватно морати да повећате овај број (осим ако не користите статив).

  8 начина да поправите Инстаграм ДМ-ове који не раде

Упркос потреби да повећате свој ИСО, и даље би требало да број буде што мањи. Након одређене тачке, ваше слике ће постати зрнатије. Можете да користите АИ функције у Лигхтроом-у да то поправите, заједно са неким ручним клизачима — али много је боље да ствари исправите у камери.

Имајте на уму да када подигнете ИСО, мораћете да компензујете смањењем брзине затварача или сужавањем отвора бленде.

2. Континуирано снимање

Фотографисање из руке је обично добро током сунчаних услова, али ризик да ваше фотографије постану мутне је много већи у подешавањима са слабијим осветљењем. Чак и ако користите статив, вероватно ћете морати да се носите са неколико мутних слика са вашег излета.

Тешко је спречити да ваше слике буду мутне у ситуацијама слабог осветљења, а део тога је и срећа извлачења. Међутим, режим непрекидног снимања може помоћи да добијете барем једну добру слику из серије снимака.

Режим непрекидног снимања је посебно користан ако снимате брзе спортске догађаје који се одвијају ноћу. Такође су идеални за ноћно фотографисање на отвореном. Неке камере вам омогућавају да користите ово подешавање преко точкића, док ћете на другим морати да уђете у главни мени.

Добра вест је да и даље понекад можете да сачувате мутне фотографије. Можете прочитати овај водич који објашњава начине да поправите замућене слике ако се бавите овим проблемом.

3. Режим приоритета бленде

Поред прилагођавања појединачних подешавања у оквиру камере, често можете да изаберете различите режиме који ће вам помоћи да снимите боље фотографије при слабом осветљењу. Режим приоритета отвора бленде је онај који треба да размотрите.

Када користите приоритет бленде на фотоапарату, можете да повећате отвор бленде—познат и као Ф-стоп—шири. Ово ће омогућити више светла у ваш уређај, а ИСО и брзина затварача ће се аутоматски прилагодити. Овај режим је посебно користан ако покушавате да снимите јединствене типове слика, као што су бокех портрети.

  Како да подесите Самба сервер датотека на Убунту

Режим приоритета бленде ће и даље захтевати да размислите о томе шта фотографишете. На пример, проширење отвора бленде можда нема много смисла ако желите да снимите пејзаж ноћу. Можете прочитати како да користите приоритет бленде ако сте почетник и желите да сазнате више.

4. Мерач осветљења

Фотографи почетници често праве грешку не одређују колико свеукупне светлости долази у њихове камере, али то би се лако могло решити учењем како да користе мерач осветљења. А добра вест је да је мерач осветљења веома лако разумети.

Шта је онда тачно мерач осветљења? Једноставно речено, мерач који видите се креће од +3 до -3. Да бисте добили тачне нивое експозиције, обично желите да останете што је могуће ближе 0. Али у неким ситуацијама је сасвим у реду да падне на око -1.

Мерач осветљења можете контролисати на неколико начина. Ако користите ручни режим, мерач ће се аутоматски померати у зависности од вашег отвора бленде, брзине затварача и ИСО подешавања. Али у Приоритету бленде и Приоритету затварача, можете да промените точкић на фотоапарату да бисте прилагодили друге аспекте у складу са овим.

Мерач осветљења је такође познат као компензација експозиције (шта је компензација експозиције у фотографији?).

5. Стабилизација слике

У зависности од тога да ли снимате из руке или помоћу статива, стабилизација слике и сочива може бити благослов или проклетство.

Када користите стабилизацију слике, ваша камера се заправо мало тресе током процеса. Из тог разлога, ова функција може изазвати пустош на вашим сликама ако користите статив. Али ако снимате из руке, то заправо може помоћи да ваше слике буду јасније него што би иначе биле.

Поставке стабилизације слике нормално можете подесити помоћу дугмета на камери. Знаћете да ли је укључен или искључен јер би екран требало да вас обавести.

  Како савршено израчунати величину тржишта?

6. Самоокидач

Чак и ако поставите камеру на статив, снимање тренутних слика може довести до тога да ваше тело превише помера камеру. А када се то догоди, ваше шансе да добијете јасне фотографије ће се значајно смањити.

Један једноставан начин за ублажавање овог проблема је коришћење функције самоокидача на вашој камери. Често можете изабрати да ли желите одлагање од две или 10 секунди након што кликнете на дугме затварача. Ово вам даје довољно времена да се удаљите од уређаја и довољно времена да ваша камера сними сцену без превише подрхтавања уређаја.

7. Брзина затварача

Брзина затварача је један од првих аспеката који фотографи почетници науче да контролишу својим фотоапаратом. А при слабом осветљењу, често ћете морати да користите мању брзину затварача него у ситуацијама са нормалним светлом.

Спорије брзине затварача ће пустити више светлости у вашу камеру и омогућити вам да правилно снимите сцену. Али један проблем који се често јавља је тај што је већа вероватноћа да ће ваше фотографије постати мутне без стабилне површине.

Многи фотографи се држе правила исте брзине затварача као и жижна даљина њиховог објектива (нпр. 80 мм = 1/80 секунде). Али код мањих сочива, открио сам да понекад можете преполовити брзину затварача (нпр. сочиво од 50 мм = 1/25 секунде). Можда ћете морати да експериментишете, јер ће се свети на произвођача и модел камере. Ако сликате помоћу статива, који је један од основних фотографских додатака за почетнике, имате много више флексибилности.

Снимите боље фотографије при слабом осветљењу подешавањем ових подешавања камере

Подешавања при слабом осветљењу представљају неколико изазова за фотографе, али подешавање поставки камере је одличан начин да се осигура да и даље добијате одличне фотографије. Можете подесити ИСО, користити самоокидаче, па чак и омогућити или онемогућити стабилизацију слике.

Сада када сте прочитали овај водич, требало би да знате која подешавања камере да промените следећи пут када изађете да фотографишете ноћу. Ови савети ће такође функционисати у условима облачности и за сценарије фотографисања у затвореном простору где имате ограничено вештачко осветљење.