8 ИДС и ИПС алата за бољи увид у мрежу и безбедност

Систем за откривање упада (ИДС) и Систем за превенцију упада (ИПС) су одличне технологије за откривање и спречавање злонамерних активности на вашим мрежама, системима и апликацијама.

Њихово коришћење има смисла јер је сајбер безбедност главни проблем са којим се суочавају предузећа свих облика и величина.

Претње се стално развијају, а предузећа се суочавају са новим, непознатим претњама које је тешко открити и спречити.

Овде се појављују ИДС и ИПС решења.

Иако многи бацају ове технологије у јаме како би се такмичили једни са другима, најбољи начин би могао бити да се оне међусобно допуњују коришћењем обе у вашој мрежи.

У овом чланку ћемо погледати шта су ИДС и ИПС, како вам могу помоћи и нека од најбољих ИДС и ИПС решења на тржишту.

Шта је систем за откривање упада (ИДС)?

Систем за откривање упада (ИДС) се односи на софтверску апликацију или уређај за надгледање рачунарске мреже, апликација или система организације ради кршења смерница и злонамерних активности.

Користећи ИДС, можете да упоредите своје тренутне мрежне активности са базом података претњи и откријете аномалије, претње или кршења. Ако ИДС систем открије претњу, одмах ће је пријавити администратору да помогне у предузимању правних лекова.

ИДС системи су углавном два типа:

 • Систем за откривање упада у мрежу (НИДС): НИДС прати проток саобраћаја у и из уређаја, упоређује га са познатим нападима и означава сумњу.
 • Систем за откривање упада заснован на хосту (ХИДС): Надзире и покреће важне датотеке на одвојеним уређајима (хостовима) за долазне и одлазне пакете података и упоређује тренутне снимке са онима које су претходно направљене да би проверио брисање или измене.

Штавише, ИДС такође може бити заснован на протоколу, протоколу апликације или хибридни ИДС који комбинује различите приступе засноване на вашим захтевима.

Како функционише ИДС?

ИДС садржи различите механизме за откривање упада.

 • Откривање упада засновано на потписима: ИДС систем може да идентификује напад тако што га проверава да ли има специфично понашање или образац као што су злонамерни потписи, секвенце бајтова, итд. Одлично функционише за познати скуп сајбер претњи, али то можда неће бити добро за нове нападе где систем не може да прати образац.
 • Детекција заснована на репутацији: Ово је када ИДС може открити сајбер нападе у складу са својим резултатима репутације. Ако је резултат добар, саобраћај ће добити пролаз, али ако није, систем ће вас одмах обавестити да предузмете акцију.
 • Откривање засновано на аномалијама: Може да открије упаде у рачунар и мрежу и кршења тако што ће надгледати мрежне активности како би класификовао сумњу. Може да открије и познате и непознате нападе и користи машинско учење да изгради поуздан модел активности и упоређује га са новим понашањем.

Шта је систем за спречавање упада (ИПС)?

Систем за спречавање упада (ИПС) се односи на софтверску апликацију или уређај за мрежну безбедност за идентификацију злонамерних активности и претњи и њихово спречавање. Пошто ради и за откривање и за превенцију, назива се и Систем за откривање и превенцију идентитета (ИДПС).

ИПС или ИДПС могу надгледати мрежне или системске активности, евидентирати податке, пријавити претње и спречити проблеме. Ови системи се обично могу налазити иза заштитног зида организације. Они могу да открију проблеме са стратегијама мрежне безбедности, документују тренутне претње и обезбеде да нико не крши безбедносну политику у вашој организацији.

За превенцију, ИПС може да измени безбедносна окружења као што је промена садржаја претњи, реконфигурисање вашег заштитног зида итд. ИПС системи су четири типа:

 • Систем за спречавање упада заснован на мрежи (НИПС): анализира пакете података у мрежи како би пронашао рањивости и спречио их прикупљањем података о апликацијама, дозвољеним хостовима, оперативним системима, нормалном саобраћају итд.
 • Систем за превенцију упада заснован на хосту (ХИПС): Помаже у заштити осетљивих рачунарских система анализирајући активности домаћина да би открио злонамерне активности и спречио их.
 • Анализа понашања мреже (НБА): Зависи од откривања упада заснованог на аномалијама и провера одступања од нормалног/уобичајеног понашања.
 • Бежични систем за спречавање упада (ВИПС): Надзире радио спектар да би проверио неовлашћени приступ и предузима мере да се сусреће са њим. Може да открије и спречи претње као што су компромитоване приступне тачке, лажирање МАЦ-а, напади ускраћивања услуге, погрешна конфигурација приступних тачака, хонеипот итд.
  Како избрисати Фортните налог на Свитцх-у

Како функционише ИПС?

ИПС уређаји темељно скенирају мрежни саобраћај користећи једну или више метода детекције, као што су:

 • Детекција заснована на потпису: ИПС прати мрежни саобраћај ради напада и упоређује га са унапред дефинисаним обрасцима напада (потпис).
 • Откривање анализе протокола са стањем: ИПС идентификује аномалије у стању протокола упоређујући тренутне догађаје са унапред дефинисаним прихваћеним активностима.
 • Детекција заснована на аномалијама: ИПС заснован на аномалијама надгледа пакете података упоређујући их са нормалним понашањем. Може да идентификује нове претње, али може да покаже лажне позитивне резултате.

Након откривања аномалије, ИПС уређај ће извршити инспекцију у реалном времену за сваки пакет који путује у мрежу. Ако открије да је било који пакет сумњив, ИПС може блокирати сумњивог корисника или ИП адресу од приступа мрежи или апликацији, прекинути своју ТЦП сесију, реконфигурирати или репрограмирати заштитни зид или замијенити или уклонити злонамјерни садржај ако остане након напада.

Како ИДС и ИПС могу помоћи?

Разумевање значења упада у мрежу може вам омогућити да боље разумете како вам ове технологије могу помоћи.

Дакле, шта је упад у мрежу?

Упад у мрежу значи неовлашћену активност или догађај на мрежи. На пример, неко покушава да приступи рачунарској мрежи организације да би нарушио безбедност, украо информације или покренуо злонамерни код.

Крајње тачке и мреже су рањиве на разне претње са свих могућих страна.

Поред тога, незакрпљени или застарели хардвер и софтвер заједно са уређајима за складиштење података могу имати рањивости.

Резултати упада у мрежу могу бити разорни за организације у смислу изложености осетљивим подацима, безбедности и усклађености, поверења купаца, репутације и милиона долара.

Због тога је неопходно открити упаде у мрежу и спречити несреће када је још време. Али то захтева разумевање различитих безбедносних претњи, њихових утицаја и ваше мрежне активности. Овде ИДА и ИПС могу да вам помогну да откријете рањивости и поправите их како бисте спречили нападе.

Хајде да разумемо предности коришћења ИДА и ИПС система.

Побољшана безбедност

ИПС и ИДС системи помажу у побољшању безбедносног положаја ваше организације помажући вам да откријете безбедносне пропусте и нападе у раним фазама и спречите их да се инфилтрирају у ваше системе, уређаје и мрежу.

Као резултат тога, наићи ћете на мање инцидената, обезбедити важне податке и заштитити своје ресурсе од компромитовања. То ће вам помоћи да сачувате поверење клијената и пословну репутацију.

Аутоматизација

Коришћење ИДС и ИПС решења помаже у аутоматизацији безбедносних задатака. Више не морате све ручно да подешавате и надгледате; системи ће вам помоћи да аутоматизујете ове задатке како бисте ослободили ваше време за развој вашег пословања. Ово не само да смањује напор, већ и штеди трошкове.

Сагласност

ИДС и ИПС вам помажу да заштитите своје податке о клијентима и пословним подацима и помажу током ревизија. Омогућава вам да се придржавате правила усклађености и спречите казне.

Спровођење политике

Коришћење ИДС и ИПС система је одличан начин за спровођење ваше безбедносне политике у свим вашим организацијама, чак и на нивоу мреже. То ће помоћи у спречавању кршења и проверити сваку активност у вашој организацији и ван ње.

Повећана продуктивност

Аутоматизацијом задатака и уштедом времена, ваши запослени ће бити продуктивнији и ефикаснији у свом послу. Такође ће спречити трвења у тиму и нежељени немар и људске грешке.

Дакле, ако желите да истражите пуни потенцијал ИДС-а и ИПС-а, можете користити обе ове технологије у тандему. Користећи ИДС, знаћете како се саобраћај креће у вашој мрежи и открићете проблеме док користите ИПС да бисте спречили ризике. Помоћи ће у заштити ваших сервера, мреже и средстава која пружају сигурност од 360 степени у вашој организацији.

Сада, ако тражите добра ИДС и ИПС решења, ево неких од наших најбољих препорука.

Зеек

Набавите моћан оквир за бољи увид у мрежу и надзор безбедности са јединственим могућностима Зеек. Нуди протоколе за дубинску анализу који омогућавају семантичку анализу вишег нивоа на слоју апликације. Зеек је флексибилан и прилагодљив оквир јер његов језик специфичан за домен омогућава праћење политика у складу са сајтом.

Можете користити Зеек на сваком сајту, од малих до великих, са било којим скриптним језиком. Циљано је на мреже високих перформанси и ефикасно ради на свим локацијама. Штавише, обезбеђује архиву мрежних активности највишег нивоа и веома је у стању.

  Како сакрити или избрисати Фацебоок страницу

Процедура рада Зеек-а је прилично једноставна. Налази се на софтверу, хардверу, облаку или виртуелној платформи која ненаметљиво посматра мрежни саобраћај. Поред тога, тумачи своје погледе и креира веома безбедне и компактне евиденције трансакција, потпуно прилагођени излаз, садржај датотеке, савршен за ручни преглед у алату прилагођеном кориснику као што је СИЕМ (Управљање безбедносним и информационим догађајима) систем.

Зеек је оперативан широм света од стране великих компанија, научних институција, образовних институција како би обезбедио сајбер инфраструктуру. Можете користити Зеек бесплатно без икаквих ограничења и постављати захтеве за функције где год сматрате да је потребно.

Снорт

Заштитите своју мрежу помоћу моћног софтвера за откривање отвореног кода – Снорт. Најновији Снорт 3.0 је овде са побољшањима и новим функцијама. Овај ИПС користи скуп правила за дефинисање злонамерне активности у мрежи и проналажење пакета за генерисање упозорења за кориснике.

Можете да примените Снорт инлине да бисте зауставили пакете преузимањем ИПС-а на свој лични или пословни уређај. Снорт дистрибуира своја правила у „Скупу правила заједнице“ заједно са „Снорт претплатничким правилима“ који је одобрио Цисцо Талос.

Други скуп правила је развила заједница Снорт и доступан је свим корисницима БЕСПЛАТНО. Такође можете пратити кораке од проналажења одговарајућег пакета за ваш ОС до инсталирања водича за више детаља за заштиту ваше мреже.

МанагеЕнгине ЕвентЛог Анализер

МанагеЕнгине ЕвентЛог Анализер чини ревизију, управљање усклађеношћу са ИТ и управљање евиденцијама лаким за вас. Добићете више од 750 ресурса за управљање, прикупљање, корелацију, анализу и претрагу података дневника коришћењем лоб увоза, прикупљања дневника заснованог на агентима и прикупљања дневника без агената.

Аутоматски анализирајте формат дневника читљив за људе и издвојите поља да бисте означили различите области за анализу независних и неподржаних формата датотека апликација. Његов уграђени Сислог сервер се мења и аутоматски прикупља Сислог са ваших мрежних уређаја како би пружио потпун увид у безбедносне догађаје. Поред тога, можете вршити ревизију података евиденције са уређаја са вашег периметра, као што су заштитни зид, ИДС, ИПС, прекидачи и рутери, и да обезбедите свој мрежни периметар.

Стекните потпуни увид у промене правила, безбедносне смернице заштитног зида, пријаве корисника администратора, одјаве са критичних уређаја, промене корисничких налога и још много тога. Такође можете уочити саобраћај из злонамерних извора и одмах га блокирати унапред дефинисаним токовима посла. Поред тога, откријте крађу података, надгледајте критичне промене, пратите време застоја и идентификујте нападе у вашим пословним апликацијама, као што су базе података веб сервера, путем ревизије дневника апликација.

Штавише, заштитите осетљиве податке ваше организације од неовлашћеног приступа, безбедносних претњи, пробоја и модификација. Можете лако да пратите све промене у фасциклама или датотекама са осетљивим подацима користећи алатку за праћење интегритета датотека ЕвентЛог Анализер-а. Такође, брзо откријте критичне инциденте да бисте осигурали интегритет података и дубоко анализирајте приступ датотекама, промене вредности података и промене дозвола за Линук и Виндовс сервере датотека.

Добијаћете упозорења о безбедносним претњама, као што су крађа података, напади грубом силом, инсталација сумњивог софтвера и напади СКЛ ињекције, повезујући податке са различитим изворима евиденције. ЕвентЛог Анализер нуди брзу обраду дневника, свеобухватно управљање евиденцијом, ревизију безбедности у реалном времену, тренутно ублажавање претњи и управљање усклађеношћу.

Сецурити Онион

Набавите отворену и приступачну дистрибуцију Линука, Безбедносни лук, за надзор безбедности предузећа, управљање евиденцијама и лов на претње. Пружа једноставан чаробњак за подешавање за изградњу снаге дистрибуираних сензора за неколико минута. Укључује Кибана, Еластицсеарцх, Зеек, Вазух, ЦиберЦхеф, Стенограпхер, Логстасх, Сурицата, НетворкМинер и друге алате.

Било да се ради о једном мрежном уређају или групи од хиљада чворова, Сецурити Онион одговара свим потребама. Ову платформу и њене бесплатне алате отвореног кода написала је заједница сајбер безбедности. Можете приступити интерфејсу Сецурити Онион-а за управљање и преглед упозорења. Такође има интерфејс за лов за лако и брзо истраживање догађаја.

Сецурити Онион снима пакете за повлачење из мрежних догађаја како би их анализирао помоћу вашег омиљеног спољног алата. Штавише, даје вам интерфејс за управљање случајевима да брже реагујете и брине се о вашем подешавању и хардверу како бисте се могли фокусирати на лов.

Сурицата

Сурицата је независни механизам за откривање безбедносних претњи отвореног кода. Комбинује детекцију упада, превенцију упада, надгледање мрежне безбедности и ПЦАП обраду како би брзо идентификовао и зауставио најсофистицираније нападе.

Сурицата даје предност употребљивости, ефикасности и безбедности како би заштитила вашу организацију и мрежу од нових претњи. То је моћан механизам за мрежну безбедност и подржава потпуно ПЦАП снимање за лаку анализу. Може лако да открије аномалије у саобраћају током инспекције и користи ВРТ скуп правила и скуп правила Сурицата за Емергинг Тхреатс. Такође можете неприметно да уградите Сурицату у своју мрежу или друга решења.

  12 Виртуелних канцеларијских решења за ваше пословање

Сурицата може да управља вишегигабитним саобраћајем у једној инстанци и изграђена је на модерној, вишенитној, високо скалабилној и чистој бази кода. Добићете подршку од неколико произвођача за хардверско убрзање преко АФ_ПАЦКЕТ и ПФ_РИНГ.

Поред тога, аутоматски детектује протоколе као што је ХТТП на било ком порту и примењује одговарајућу логику евидентирања и детекције. Стога је лако пронаћи ЦнЦ канале и малвер. Такође нуди Луа Сцриптинг за напредну функционалност и анализу за откривање претњи које синтакса скупа правила не може.

Преузмите најновију верзију Сурицате која подржава Мац, УНИКС, Виндовс Линук и ФрееБСД.

ФиреЕие

ФиреЕие нуди супериорно откривање претњи и стекао је конкретну репутацију добављача безбедносних решења. Нуди уграђени систем за динамичку интелигенцију претњи и систем за превенцију упада (ИПС). Комбинује анализу кода, машинско учење, емулацију, хеуристику у једном решењу и побољшава ефикасност детекције заједно са обавештајним подацима.

Добићете драгоцена упозорења у реалном времену како бисте уштедели ресурсе и време. Бирајте између различитих сценарија имплементације, као што су локалне, инлине и ван банд, приватне, јавне, хибридни облак и виртуелне понуде. ФиреЕие може да открије претње, попут нула дана, које други пропуштају.

ФиреЕие КСДР поједностављује истрагу, реаговање на инциденте и откривање претњи тако што види шта је највише и критично. Помаже у заштити ваше мрежне инфраструктуре помоћу Детецтион он Деманд, СмартВисион и Филе Протецт. Такође пружа могућности анализе садржаја и датотека за идентификацију нежељеног понашања где год је то потребно.

Решење може тренутно да одговори на инциденте путем мрежне форензике и анализе злонамерног софтвера. Нуди функције као што су детекција претњи без потписа, ИПС детекција заснована на потпису, у реалном времену, ретроактивно, ризични софтвер, вишевекторска корелација и опције блокирања у реалном времену.

Зсцалер

Заштитите своју мрежу од претњи и вратите своју видљивост помоћу Зсцалер Цлоуд ИПС. Са Цлоуд ИПС-ом можете поставити ИПС заштиту од претњи тамо где стандардни ИПС не може да досегне. Прати све кориснике, без обзира на локацију или врсту везе.

Обезбедите видљивост и увек укључену заштиту од претњи која вам је потребна вашој организацији. Ради са комплетним пакетом техника као што су сандбок, ДЛП, ЦАСБ и заштитни зид да би зауставио сваку врсту напада. Добићете потпуну заштиту од нежељених претњи, ботнета и нула дана.

Захтеви за инспекцију су скалабилни према вашој потреби да прегледате сав ССЛ саобраћај и откријете претње из њиховог скровишта. Зсцалер нуди бројне предности као што су:

 • Неограничен капацитет
 • Паметнија обавештајна информација о претњама
 • Једноставније и исплативије решење
 • Потпуна интеграција за свест о контексту
 • Транспарентна ажурирања

Примите све податке о упозорењима и претњама на једном месту. Његова библиотека омогућава особљу и администраторима СОЦ-а да дубље копају о ИПС упозорењима како би сазнали претње које леже у основи инсталације.

Гоогле Цлоуд ИДС

Гоогле Цлоуд ИДС обезбеђује детекцију мрежних претњи заједно са сигурношћу мреже. Он детектује претње засноване на мрежи, укључујући шпијунски софтвер, командне и контролне нападе и малвер. Добићете видљивост саобраћаја од 360 степени за надгледање интер и интра-ВПЦ комуникације.

Набавите безбедносна решења којима се управља и која су изворна у облаку уз једноставну примену и високе перформансе. Такође можете да генеришете податке о корелацији претњи и истраживању, да откријете технике избегавања и да искористите покушаје и на слојевима апликације и на мрежи, као што су даљинско извршавање кода, замагљивање, фрагментација и преливање бафера.

Да бисте идентификовали најновије претње, можете да користите стална ажурирања, уграђени каталог напада и опсежне потписе напада из машине за анализу. Гоогле Цлоуд ИДС се аутоматски прилагођава у складу са вашим пословним потребама и нуди смернице за примену и конфигурисање Цлоуд ИДС-а.

Добићете решење које је изворно у облаку, управљано решење, водећу безбедносну ширину у индустрији, усклађеност, детекцију за маскирање апликација и пружа високе перформансе. Ово је одлично ако сте већ корисник ГЦП-а.

Закључак

Коришћење ИДС и ИПС система ће помоћи да се побољша безбедност ваше организације, усклађеност и продуктивност запослених аутоматизацијом безбедносних задатака. Дакле, изаберите најбоље ИДС и ИПС решење са горње листе на основу ваших пословних потреба.

Сада можете погледати поређење ИДС-а и ИПС-а.