8 сјајних пројеката које је Аппле убио попут свог електричног аутомобила

Брзе везе

Аппле Цар је један од пројеката највишег профила који Аппле није успео да заврши, али далеко од тога да је једини. Овде ћемо кренути низ меморијску траку и поново посетити Апплеове отказане пројекте и друге производе који се нису појавили на тржишту.

МАКЕУСЕОФ ВИДЕО ДАНА

1 АирПовер

91Тецх/Викимедиа Цоммонс

АирПовер је можда највећи најављени Аппле производ који никада није стигао до полица продавница. У септембру 2017, Аппле је првобитно јасно ставио до знања своје намере да лансира јединствену подлогу за бежично пуњење која би омогућила корисницима да истовремено пуне иПхоне, Аппле Ватцх и АирПодс, али пут до пуштања у продају био је тежак.

Аппле се суочио са изазовима у испуњавању својих хардверских стандарда, како је известио ТецхЦрунцха компанија је званично отказала производ 2019. године након вишеструких одлагања.

Иако АирПовер није успео да уђе на тржиште, и даље можете купити три у једном бежичне пуњаче за ове уређаје на Амазону. А ако сте заинтересовани за пуњење без каблова, можда бисте желели да погледате неке од најбољих МагСафе пуњача за ваш иПхоне.

2 ПенЛите

Марцин Вицхари/Викимедиа Цоммонс

Линија иПад производа једна је од Апплеових највећих успешних прича, али компанија је експериментисала са таблетима много пре него што је објавила један. ПенЛите је рани пример онога што је ускоро требало да дође, пошто је Аппле креирао прототипове за овај производ 1992. године.

Таблет је имао екран осетљив на додир којим сте могли да се крећете оловком, који је донекле подсећао на иПад и Аппле Пенцил. У поређењу са раним иПад-овима, ПенЛите је имао здепасте оквире око екрана. Величина екрана је била девет инча, али би била у сивим тоновима, за разлику од иПад-а.

Аппле је отказао ПенЛите 1993. године, али је касније те године објавио производе са екраном осетљивим на додир преко Аппле Невтон пројекта који је пропао.

3 Стидљива плоча

Још један рани пример Аппле-ове жеље да креира таблете високог квалитета био је Басхфул, који је компанија почела да концептуализује око деценију пре ПенЛите и накнадног Невтон пројекта. Овај концепт из 1983. развио је Фрог Десигн, али како је известио Енгадгет и друге публикације, дизајн таблета се појавио тек 2010.

Виред прикупио неке слике како би таблет изгледао. У поређењу са модерним иПад-овима, Басхфул таблет би више личио на рачунар, а био је и много дебљи. Басхфул је добио име по лику Снежана, а Аппле је користио дизајн Снежане — који је такође оживео Фрог Десигн — на рачунарима које је објавио између 1984. и 1990. године.

Иако таблет никада није угледао светлост дана, помаже нам да разумемо како је Аппле временом развио концепт иПад-а.

4 Аппле Интерацтиве Телевисион Бок

Стаецкер/Викимедиа Цоммонс

Може се тврдити да Аппле-ови ТВ подухвати нису толико познати као МацБоок, иПад, иПхоне или Аппле Ватцх. Али компанија је већ неко време укључена у овај простор, а Аппле Интерацтиве Телевисион Бок (АИТБ) је један пример за то.

Аппле је почео да тестира АИТБ 1990-их и експериментисао је и на европском и на америчком тржишту. Компанија је такође радила са белгијском комуникацијском компанијом Прокимус (тада познатом као Белгацом), заједно са Веризоном (тада познатом као Белл Атлантиц) и другим глобалним комуникацијским компанијама, на концептуализацији и креирању кутије.

Да је објављен, корисници би могли да приступе широком приступу ТВ емисијама након повезивања кутије са ТВ-ом. Пројекат је распуштен упркос томе што је покренут у одабраним домаћинствима у САД и Европи 1994. и 1995. године.

Иако Аппле није у потпуности издао АИТБ, пројекат је отворио пут за Аппле ТВ – уређај за стриминг, тј. Ако сте збуњени овим називима производа, вреди научити разлику између Аппле ТВ-а, Аппле ТВ+ и Аппле ТВ апликације.

5 Магични пуњач

Иако је АирПовер био један од најјаснијих примера да је Аппле експериментисао са бежичним пуњењем пре него што је увео МагСафе на иПхоне, можда није био једини. У новембру 2022., неки корисници су објавили на Кс (бивши Твитер) фотографију онога што је изгледало као необјављени пуњач за Аппле уређаје.

Пуњач на овим сликама има платформу коју можете подићи, и као што је поменуто од Тхе Верге, чини се да овај пуњач може да напаја само иПхоне. То се не може мерити са неким сјајним 3-у-1 станицама за пуњење за Аппле уређаје, тако да нисмо изненађени што није ушао у масовну производњу.

6 Компјутер Џонатан

Аппле је направио револуцију у компјутерском пејзажу; један од разлога што је то било могуће је тај што је компанија током година експериментисала са више прототипова. Јонатхан компјутер је један од њих, и Приче о Апплеу детаљно је покрио.

Идеја иза рачунара Јонатхан је била да можете континуирано надограђивати оперативне системе вашег рачунара на више начина. Сам рачунар је дивна ствар, али нисмо сигурни да ли би предложене функционалности функционисале у практичном смислу.

Аппле је одлучио да не настави са пројектом из неколико разлога, при чему је профитабилност био велики фактор. Међутим, компанија је неке од дизајна уградила у будуће пројекте, тако да то није био потпуни губитак времена.

7 Цопланд

Цопланд је био можда Епл-ов најпознатији софтверски пројекат који никада није објављен. Компанија је почела да ради на концепту након што је у то време имала проблема са скалирањем са Мац ОС-ом.

Гершвин би на крају заменио Копланда да су ствари ишле по плану. Цопланд је такође требало да буде капија за јединствене нове функције као што је мултитаскинг.

Поред скалирања, Аппле је у то време имао и проблема да се такмичи са Мицрософтовим Виндовс-ом. Како је известио Култ Макамноги људи су сматрали да јаз између Виндовс 95 и Мац ОС Систем 7 није тако велик као код претходних верзија софтвера.

Упркос више од годину дана значајног тестирања, Цопланд никада није угледао светлост дана, пошто га је Аппле напустио заједно са Гершвиновим пројектом 1996. Уместо тога, компанија је објавила Мац ОС 8 1997. и прешла на скалабилније решење са Мац ОС Кс у 2001.

8 Аппле Паладин

Јим Абелес/Флицкр

Аппле је експериментисао са све-у-једном уређајима много пре него што је представио оригинални иМац 1998. Аппле Паладин је био један од њих, а прототип је углавном био намењен предузећима, а не потрошачима.

Паладин је имао компјутер и факс као део истог уређаја, поред телефона. Да је пуштен, радници би могли да организују све са истог места — то би било посебно корисно за рецепционере.

Упркос обећању, Паладин никада није званично стигао на тржиште. Замишљамо да је уклапање три система у један представљало значајан изазов за Аппле.

Сви ови пројекти истичу важност неуспеха ако желите да успете, а такође показују и иновативну природу компаније Аппле. Многа напуштена лансирања и концепти, као што су Аппле-ови таблети, утрли су пут будућим издањима. Дакле, чак и ако никада нису стигли на тржиште, они су и даље кључни део историје компаније.