8 врста етичког хаковања о којима би требало да знате

Током година, етичко хаковање се развило као један од најефикаснијих начина за компаније да обезбеде своје податке. Они тестирају снагу сајбер безбедности компаније како би утврдили да ли је рањива на злонамерне нападе и вирусе. Али да ли су сви хакери исти? Не, ево 8 врста етичког хаковања које треба да знате, у распону од белог шешира до жутог хакера. Такође ћете сазнати више о хакеру црног шешира, хакеру плавог шешира и хакеру црвеног шешира. Останите са нама до краја!

8 врста етичког хаковања о којима би требало да знате

У наставку ћете у овом чланку упознати 8 врста етичког хаковања и о плавим хакерима, црвеним шеширима итд. Наставите да читате да бисте сазнали више о томе детаљно.

Које су 3 врсте хаковања?

Најчешћи типови хаковања су бели, црни и сиви хакери. Штавише, иако се хаковање обично повезује са злим делом света, нису сви типови хакера препуштени илегалним активностима.

Како се зову правни хакери?

Правни хакери су такође познати као хакери са белим шеширима. Компаније, организације и владе их запошљавају да блокирају сваки покушај црних хакера.

Шта хакери проучавају?

Ако желите да будете етички хакер, морате добро да владате програмским језицима, оперативним системима, кодирањем и софтверским програмима. То није лак пут, али можете успети уз посвећеност и истрајност.

Којих је 8 врста етичког хаковања о којима би требало да знате?

Етичко хаковање је кровна фраза која укључује до 8 типова. Сваки хакер има одређене предности и недостатке у односу на друге, због чега је важно боље разумети разлику. Наставите да читате овај чланак да бисте сазнали више о њима.

  Поправите Хулу који не ради на Самсунг ТВ-у

1. Тестирање црне кутије

То је заиста један од најопаснијих типова хаковања који покушава да открије рупе у безбедносном систему. Лаички речено, хакер црних шешира је криминалац који покушава да провали у рачунарске мреже из погрешних разлога. Много пута ово зарази систем компаније вирусима, уништи њихове датотеке, краде лозинке и држи уређај као таоца. Они су такође познати као крекери и мотивисани су искључиво себичним разлозима. Блацк хат хакери представљају глобалну претњу за све земље јер остављају мало или нимало доказа.

 • У овој врсти етичког хаковања, хакер нема никакве информације о систему или веб локацији.
 • Он тестира софтвер споља пре него што покрене потпуни напад на његове ускладиштене податке.
 • Нападач или хакер црног шешира покушава да провали лозинке, бројеве кредитних картица или информације везане за банку, које би могли да искористе.
 • Они нису ограничени ограничењима етичког хаковања и могу да дођу до било које мере да изведу ометајуће нападе.

Фотографија Џона Нунана на Унспласх-у

2. Вхите Бок Тестинг

Хакер са белим шеширима је оно што свакој влади и организацији треба да се позабаве покушајем хакера са црним шеширима. Они помажу људима да спрече да њихове крхке информације, документи и информације доспеју у погрешне руке. Штавише, они помажу људима да идентификују слабе крајеве у свом безбедносном систему, исправљају их и на тај начин додају додатне слојеве непробојне безбедности.

 • За разлику од црних хакера, бели хакери знају скоро све о систему и његовим слабостима пре него што покушају да провале.
 • Обично га спроводе програмери и стручњаци за безбедност који желе да тестирају колико добро систем може да поднесе покушаје хаковања.
 • За разлику од црних хакера, бели хакери не могу да се играју са законским јурисдикцијама и границама које су им постављене.
 • Они прате политику своје компаније како би осигурали да систем остане далеко од хаковања.
 • Уобичајени примери тестирања беле кутије су анализа тока података, прегледи дизајна и инспекције кода.
  Како да направите резервну копију и вратите своје острво 'Анимал Цроссинг: Нев Хоризонс'

Фотографија Андрија на Пекелс

3. Граи Бок Тестинг

Сиви хакери спадају између белих и црних хакера. Попут белих хакера, они траже безбедносне пропусте у систему. Али оно што их разликује је то што хакер са сивим шеширима ради посао без знања власника и има делимично знање о систему. Сходно томе, људи обично не ангажују плаћене сиве хакере.

 • Иако хакери са сивим шеширима обично немају зле намере, њихов начин рада и даље потпада под кршење закона.
 • Геј хакери пружају вредне информације у вези са безбедношћу компанијама пре него што им црни хакер створи сметњу.
 • Своје вештине понекад користе и у добре и у зле сврхе.
 • Они стварају вирусе за инсталирање на туђе уређаје.
 • Примери укључују тестове безбедности, употребљивости и перформанси.

4. Хаковање веб апликација

Овај тип се прилично разликује од других врста етичког хаковања. Укључује процес искоришћавања слабости у веб апликацијама. Пошто су они углавном написани у ЈаваСцрипт-у, ХТМЛ-у и ЦСС-у, могуће је извршити одређене радње без да будете под нечијим сумњивим радаром. Другим речима, хаковање веб апликација чини хакера анонимним.

5. Плави Хакери

Многе велике компаније често ангажују блуе хат хакере да тестирају нови софтвер пре него што га пусте у јавност. Они такође покушавају да пронађу рањивости у својим безбедносним системима, баш као бели хакери. На овај начин, хакер са плавим шеширима врши пенетрацију без стварног изазивања штете. Ипак, они заправо нису у великој потражњи.

Фотографија Мика Баумеистер на Унспласх-у

6. Хакери са зеленим шеширима

Хакер са зеленим шеширима је почетник у свету хаковања. Због недостатка искуства у овој области, они не поседују потребну вештину, знање и стручност да постану бели хакери. Међутим, они имају основно знање о унутрашњем раду и како све функционише у хаковању. Осим тога, хакери са зеленим шеширима су заинтересовани за учење који су склонији експериментисању. Може чак изазвати и намерну штету.

  Како откључати детаљну статистику стримовања на Аппле ТВ-у

7. Ред Хат Хакери

Црвени хакери су прилично слични хакерима са белим шеширима који желе да спасу свет и власнике предузећа од безбедносних претњи. Међутим, хакери са црвеним шеширима су мало екстремни у свом приступу и понекад чак могу ићи на илегалне руте да би испунили своје планове. Може укључивати хакер са црвеним шеширима који покреће ДДоС нападе на црне хакере. Прочитајте овај чланак од почетка да бисте сазнали више о плавим хакерима.

8. Жути Хакери

Различите врсте етичког хаковања имају различите мотиве и сврхе. Хакер са жутим шеширима фокусира се првенствено на платформе друштвених медија, нпр инстаграм, Фејсбук, Твиттер, итд. Њихове намере су често зле и могу укључивати разбијање лозинки и незакониту крађу корисничких налога. Помаже им да се освете некоме за нешто тако што добијају кључне унутрашње аспекте и осетљиве информације о организацији.

***

Етичко хаковање је више од онога што људи генерално претпостављају и саставни је део сајбер безбедности. Свакој организацији, старт-упу и влади потребан је неко ко ће редовно тестирати њен систем безбедности и тражити недостатке који могу представљати озбиљну опасност. Сада када знате о различитим врстама етичког хаковања, можете одредити који вам више одговара од других.