9 разлога да користите означавање на страни сервера уместо означавања на страни клијента

Често се сусрећете са означавањем на страни сервера и клијента у онлајн маркетингу и веб аналитици. У последње време већина људи се залаже за означавање на страни сервера уместо означавања на страни клијента. Зашто?

Маркетинг се своди на разумевање понашања потрошача. Међутим, то можете постићи само ефикасним техникама прикупљања података и праћења.

У овом чланку ћу детаљно објаснити шта је означавање, његову важност у прикупљању и праћењу података, разликовати означавање на страни сервера и означавања на страни клијента и илустровати зашто користити означавање на страни сервера уместо означавања на страни клијента.

Шта је означавање?

Означавање једноставно значи додавање ознака (малих делова кода) на веб локацију. Такве ознаке су дизајниране да прикупљају податке о интеракцијама корисника, шаљу информације независним аналитичким алатима или прате догађаје.

Ове ознаке се могу користити за постизање следећег:

 • Веб аналитика: Можете пратити понашање корисника на веб локацији на основу показатеља као што су слање образаца, кликови или прикази страница.
 • Персонализација: Можете да користите ове ознаке за прикупљање информација које персонализују корисничко искуство на основу понашања или индивидуалних преференција.
 • Поновно оглашавање: Ове ознаке могу да прикупљају податке који стварају публику коју трговци могу да циљају за поновно оглашавање.
 • Праћење конверзија: Ознаке могу да прате догађаје који указују на конверзију, као што је подношење обрасца за потенцијалне клијенте или успешна куповина.

Можете додати ове ознаке (исјечке кода) на страни сервера или клијента.

Означавање на страни клијента

Означавање на страни клијента је када додамо ознаке на страну клијента. Постојаће један контејнер који се налази у апликацији или веб локацији. Ова ознака ће садржати све ознаке, променљиве, покретаче и код који мери интеракцију корисника.

Контејнер ће бити активиран и учитаће релевантне ознаке када корисник посети страницу. Радња корисника ће покренути ознаку која затим шаље податке догађаја у један или више ХТТП захтева из прегледача.

Извор слике: девелоперс.гоогле.цом

Означавање на страни сервера

Означавање на страни сервера је место где се ознаке обрађују на серверу. Овај приступ означавању има два контејнера:

 • Контејнер сервера који се налази у окружењу облака
 • Веб контејнер који се налази у апликацији/веб локацији
  10 примера команди вгет који ће вам помоћи у решавању проблема - вгет тест

Веб контејнер има ознаке које надгледају и шаљу информације о интеракцијама корисника. Овај контејнер затим генерише догађаје као ХТТП захтеве. Са друге стране, серверски контејнер прихвата захтеве из веб контејнера.

Већина маркетара сада прелази на означавање на страни сервера. Да ли то значи да означавање на страни клијента више не функционише?

Ово су неки од разлога зашто већина људи прелази на означавање на страни сервера:

Побољшање перформанси

Означавање на страни сервера смањује количину кода који се извршава, што доводи до побољшане брзине и перформанси. Прегледач пресликава сваки догађај на један или више ХТТП захтева у означавању на страни клијента. Клијент може на крају да пошаље више сличних захтева, који на крају преоптерећују клијентске ресурсе.

С друге стране, код означавања на страни сервера, клијент генерише само један ХТТП захтев по догађају. Овај ХТТП захтев се затим шаље у контејнер сервера, који генерише и шаље захтеве специфичне за сервер. Као резултат тога, има мало ХТТП захтева и мање извршавања кода, што резултира повећаном брзином.

Приватност, безбедност и безбедност

Када користите означавање на страни клијента, тешко је контролисати који се подаци деле између прегледача и трећих страна. У зависности од тога како ваша апликација дели информације, постоји ризик да ће се лични подаци делити у ХТТП захтевима.

С друге стране, означавање на страни сервера вам даје контролу над природом података који ће се делити са трећим странама. Контејнер сервера вам омогућава да уклоните све личне информације пре него што их проследите маркетиншким платформама. Овај приступ обезбеђује да делите само релевантне податке и оно што је у складу са прописима о подацима који су на снази.

Такође можете да подесите контекст прве стране у контејнеру вашег сервера. У идеалном случају, сви подаци веб локације и колачићи ће остати на вашем домену, што отежава добављачима приступ колачићима трећих страна.

Прецизност

Сви процеси на страни сервера се дешавају изван претраживача. Ово олакшава да се осигура валидност и конзистентност података које шаљете крајњим тачкама добављача. На пример, процесори на страни клијента као што су уређаји и претраживачи могу да унесу недоследности у подацима о догађајима. Међутим, ознаке на страни сервера могу их савршено поправити како би осигурале конзистентност.

Означавање на страни сервера је такође савршено решење за смањење ризика од губитка података. Када се означавање врши на страни сервера, оно ће потврдити податке и осигурати да испуњавају све прихватљиве стандарде које су поставили добављачи. Означавање на страни сервера такође уклања непотребне/сувишне податке које је апликација/прегледач можда убацио.

Отпор на блокирање огласа

Од предузећа се очекује да поштују корисничке преференције и приватност. Међутим, неки блокатори огласа могу блокирати алате који нису повезани са маркетингом. На пример, можда имате колачиће намењене побољшању корисничког искуства или веб аналитику за анализу понашања корисника.

  Како направити текст на једнобојним позадинама

Са прилагођеним доменом и имплементацијом на страни сервера, можете проследити такве податке без суочавања са гневом блокатора огласа. Овај приступ се сматра подацима прве стране; више не морате да се ослањате на домене трећих страна.

Боље управљање кампањом

Означавање на страни сервера нуди стабилно окружење за прикупљање података. Ово смањује неслагања између различитих извора. Као резултат тога, као маркетиншки стручњак, прецизно прикупљате податке, пратите конверзије и добијате бољи увид у своје маркетиншке напоре.

Такође можете да консолидујете све своје пикселе и ознаке на централној локацији. Тако постаје лако управљати, имплементирати и ажурирати ваше аналитичке и маркетиншке ознаке.

Контрола над корисничким уносима

Ознаке на страни сервера дају вашој апликацији већу контролу над корисничким уносима. Таква апликација ће санирати и потврдити корисничке уносе пре него што их обради. Овај приступ је савршен када желите да спречите претње као што су скриптовање на више локација (КССС) или СКЛ ињекције које се могу десити када корисници пошаљу злонамерни код на обраду.

Доказ за будућност са поступним укидањем колачића трећих страна

Технолошки свет се стално мења. Иако су колачићи треће стране постојали већ неко време, они се сада постепено укидају. Колачиће треће стране генерише и поставља на корисников уређај друга апликација/веб локација, а не она коју посећује корисник. Брига о приватности је недавно била велика дебата, а постепено укидање колачића трећих страна представљало се као једно од решења.

Лако се ажурира и закрпи

Ажурирање ознака (кода) на страни сервера је једноставно, јер вам је потребан само програмер. Лакоћа ажурирања ознака на страни сервера осигурава да су ваши алати за праћење увек ажурни и безбедни. Такође можете да подесите да ажурирања буду аутоматска када користите ознаке на страни сервера.

С друге стране, ознаке на страни клијента захтевају да ручно ажурирате прегледач или уређај. Ажурирања ознака на страни клијента су такође подложна блокирању екстензија прегледача и блокатора огласа, што значи да ажурирања могу бити блокирана.

Прилагодљивост

Означавање на страни клијента је мање скалабилно од означавања на страни сервера. То је зато што се први ослања на корисников претраживач да изврши ознаке, што може преоптеретити или чак успорити време учитавања странице. Означавање и праћење на страни сервера олакшавају руковање великим количинама података. Такође можете прилагодити ознаке како ваша апликација/веб локација расте. Штавише, блокатори огласа не утичу на ознаке на страни сервера, што доводи до прецизног прикупљања података.

  Како функционише отказивање приступа ЕА?

Ограничења повезана са означавањем на страни сервера

Упркос многим предностима повезаним са означавањем на страни сервера, оно такође има следећа ограничења:

 • Сложене имплементације: Означавање на страни сервера може захтевати људе који су упућени у технологију. Као такви, морате да измените конфигурације сервера које могу захтевати озбиљну сарадњу између програмера и ИТ тима.
 • Мање праћења понашања корисника: Можда нећете имати толико детаљан увид у понашање појединца када користите означавање на страни сервера као што ћете вероватно добити са означавањем на страни клијента.
 • Зависи од програмера: Можда ћете толико зависити од програмера да додају ознаке (исјечке кода) на сервер. С друге стране, можете да примените означавање на страни клијента помоћу додатака чак и ако нисте упућени у технологију.

Означавање на страни сервера наспрам клијента

ФеатуреСервер-сидеЦлиент-сидеЛоцатионИзвршава на страни сервера апликације Извршава на страни клијента/претраживача Флексибилност Мање флексибилно у праћењу интеракција корисника Прати све интеракције корисника док претражују различите странице на веб локацији/апликацијиОдзивност Не ослања се на догађаје на страни клијента или могућности прегледача Зависно од клијента споредни догађаји, могућности прегледача и интеракције корисника. Блокери огласаПраћење се дешава на серверу. Као такво, блокатори огласа не утичу на означавање на страни сервера. Скрипте за праћење се извршавају на клијенту, што га чини подложним блокаторима огласа. спеедс Сигурност података Маркетери имају контролу над садржајем који се шаље продавцима Могућност излагања осетљивих података трећим лицима је веома велика

Најбоље праксе за имплементацију на страни сервера

 • Креирајте конзистентан дизајн слоја података: Направите јасан, структуриран слој података који дефинише информације које треба да шаљете аналитичким платформама. Конвенције именовања унутар овог слоја података такође треба да буду доследне.
 • Потврдите податке: Креирајте провере ваљаности које обезбеђују да се обрађују само валидни подаци и иду на сервер за аналитику.
 • Имплементирајте безбедну комуникацију: Користите протоколе као што је ХТТПС за слање података између вашег сервера и аналитичких платформи. Ово осигурава да нико неће пресрести и користити ваше податке на вашу штету.
 • Придржавајте се прописа о приватности: Приватност података је била врућа тема. Уверите се да се придржавате прописа о подацима као што су ГДПР и ЦЦПА да бисте били сигурни. Такође, осигурајте да добијете сагласност пре праћења активности корисника и обавестите их како ћете обрадити њихове податке.
 • Надгледање и евиденција: Можете да подесите различите алате за праћење перформанси ознака на страни сервера. Такође можете имати алате за евидентирање који бележе релевантне информације и догађаје у сврхе ревизије.

Закључак

Сада разумете зашто означавање на страни сервера преузима означавање на страни клијента у маркетингу и аналитици. Иако је клијентска страна лакша за имплементацију, открили смо да предности као што су отпорност на будућност, економичност и отпорност на блокове огласа чине да већина маркетера преферира означавање на страни сервера у односу на означавање на страни клијента. Овај приступ вам такође омогућава да имате контролу јер можете одлучити чиме ћете хранити алгоритам.

Затим можете истражити и неке платформе за веб аналитику отвореног кода које сами хостују.