Ансибле за почетнике – Ансибле основе и како то функционише

Чули сте за Ансибле, али нисте сигурни шта је то? Не брините, знаћете за Ансибле у наредних 5 минута.

Шта је Ансибле?

Ансибле је ДевОпс алатка отвореног кода која може помоћи предузећу у управљању конфигурацијом, примени, обезбеђивању итд. Једноставна је за примену; користи ССХ за комуникацију између сервера. Он користи приручник за опис послова аутоматизације, а приручник користи веома једноставан језик ИАМЛ.

Ансибле обезбеђује поузданост, доследност и скалабилност вашој ИТ инфраструктури. Можете аутоматизовати конфигурације база података, складишта, мрежа, заштитних зидова користећи Ансибле. Обезбеђује да сви потребни пакети и сав други софтвер буду доследни на серверу за покретање апликације.

Узмимо пример; имате верзију апликације за отклањање грешака која је изграђена на визуелном Ц++. Сада, ако желите да покренете ту апликацију на рачунару, требало би да испуните неке предуслове као што су ДЛЛ библиотеке Мицрософт Висуал Ц++, а требало би вам и визуелни Ц++ инсталиран на вашем рачунару. Дакле, ово је део у коме ће се Ансибле побринути да сви ови основни пакети и сав софтвер буду инсталирани на вашем рачунару тако да ваша апликација може несметано да ради у свим окружењима, било да се ради о тестном или производном окружењу.

Такође садржи све историјске податке ваше апликације, тако да ако у било ком тренутку желите да се вратите на претходну верзију, или желите да је надоградите, то можете лако да урадите.

Хајде да погледамо неке од следећих карактеристика.

Без агента – Што значи да не постоји софтвер или било који агент који управља чвором као друга решења као што су лутка и кувар.

Питхон – Направљен на врху Питхон-а, који је брз и један од робусних програмских језика у данашњем свету.

ССХ – Веома једноставан протокол за мрежну аутентификацију без лозинке који је безбедан. Дакле, ваша одговорност је да копирате овај кључ клијенту

Пусх архитектура – ​​Пребаците потребне конфигурације њима, клијентима. Све што треба да урадите је да запишете те конфигурације (плејбоок) и гурнете их све одједном до чворова. Видите колико моћно може бити да се промене на хиљадама сервера за неколико минута.

Подешавање – минимални захтеви и конфигурација потребни да би функционисала.

Ансибле Арцхитецтуре

Почнимо са јавним/приватним облаком који је Линук сервер. Такође може да делује као спремиште за све ИТ инсталације и конфигурације.

Горња архитектура има гомилу хост машина на које се ансибле сервер повезује и гура књиге за репродукцију преко ССХ-а.

Има механизам за аутоматизацију помоћу којег корисници могу директно да покрећу плаибоок који се поставља на хостове. Постоји више компоненти у мотору за аутоматизацију ансибле. Први је инвентар домаћина. То је листа свих ИП адреса свих хостова.

Затим, ту су модули. Ансибле долази са стотинама уграђених модула, а модули су они делови кода који се извршавају када покренете плаибоок. Свеска садржи представе, представа садржи различите задатке, а задатак укључује модуле.

Када покренете плаибоок, модули се извршавају на вашим хостовима, а ти модули садрже акцију у себи. Дакле, када покренете плаибоок, те радње се одвијају на вашим хост машинама. Такође можете направити своје прилагођене модуле. Све што треба да урадите је да напишете неколико линија кода и учините га својим модулом, а можете га покренути кад год желите.

Онда архитектура има свеске. Приручници овде заправо дефинишу ваш ток посла јер који год задаци које напишете у свесци, они се извршавају истим редоследом којим сте их написали. На пример, ако сте написали да прво инсталирате пакет, а затим да га покренете, то ће учинити исто. Плаибоокс је веома једноставан за писање ИАМЛ кода. ИАМЛ код је веома једноставан језик за серијализацију података; прилично је као енглески.

Следеће, у архитектури су додаци. Додаци су овде посебна врста модула. Ови додаци се извршавају пре него што се модул изврши на чворовима. Додаци се извршавају на главној контролној машини за потребе евидентирања. Имате додатке за повратни позив јер вам ово омогућава да се повежете са различитим ансибле догађајима за потребе приказа и евидентирања. Додаци за кеш се користе за чување кеша чињеница како би се избегле скупе операције прикупљања чињеница. Ансибле такође има акционе додатке, који су фронт-енд модули, и они могу да извршавају задатке на машини контролера пре него што позову саме модуле.

Архитектура има додатке за повезивање. Није увек потребно користити ССХ за повезивање са вашим хост машинама; можете користити и прикључак за повезивање. На пример, ансибле вам пружа додатак за повезивање Доцкер контејнера и помоћу тог додатка за повезивање можете се лако повезати са свим својим Доцкер контејнерима и одмах почети да конфигуришете.

То је било све о архитектури. Затим, дозволите ми да вам кажем како тачно функционише.

Како Ансибле ради?

Ансибле ради тако што се повезује на чворове и избаци мале програме који се називају ансибле модули. Ансибле затим подразумевано извршава ове модуле преко ССХ-а, а затим их уклања када заврши.

Ансибле управљачки чвор је контролни чвор, који контролише целокупно извршавање Плаибоок-а. То је чвор са којег покрећете инсталацију, а датотека инвентара пружа листу хоста где модули треба да се покрену. Чвор за управљање успоставља ссх везу, а затим извршава модуле на главним машинама и инсталира производ. Уклања модуле када се инсталирају. Дакле, тако функционише ансибле.

Затим ћете можда бити заинтересовани да научите како да инсталирате и конфигуришете Ансибле.

Закључак

Надам се да сада имате идеју о Ансиблеу како бисте то започели. Ансибле мења начин на који управљате инфраструктуром и ако сте сисадмин или програмер, можете да проверите ово практичне обуке да унапреди вештине.