Како се уклонити са интернета

Уклањање себе са интернета звучи немогуће, а на крају и јесте. Али не морате да чистите сваки последњи део личних података да бисте уживали у приватнијем и сигурнијем начину живота, са мање ометања и мање изложености ризику, како онлајн тако и ван њега.

Зашто бисте желели да уклоните своје личне податке са интернета

Постоји много разлога да желите да смањите свој отисак на мрежи. Шансе су да су они којих сте свесни само врх леденог брега.

Смањење свакодневних сметњи

У недавном истраживању које је обухватило 2.310 Американаца, Инцогни је открио да је запањујућих 97% примило нежељене е-поруке, 94% је имало дане прекинуто аутоматизованим позивима, 90% је било на мети преваранта, а 80% је свесно кршења личних података.

Свим овим трговцима, преварантима и хакерима потребни су ваши лични подаци да би обавили свој посао. Они добијају практично све што им је потребно на мрежи, често унапред упаковано и спремно за злоупотребу.

Управљање дугорочним трошковима

Зајмодавци и осигуравајућа друштва су посебно заинтересовани да сазнају што више о вама. Не желите да видите да вам је захтев за кредит одбијен или да премије осигурања расту због нечега у вашој далекој прошлости, производа које купујете или ваших активности на мрежи.

Избегавање неких озбиљних опасности

Дискриминација је довољно озбиљна, али ваш отисак на мрежи такође може повећати ваше шансе да постанете жртва преваре, узнемиравања, ухођења, па чак и крађе идентитета. Читајте даље да бисте видели какве личне информације постоје и сами процените да ли је ово ризик који сте спремни да преузмете.

Где добијају ваше информације

Где ови трговци, преваранти, уходе, лопови и корпорације добијају ваше информације?

#1. Публиц Рецордс

Јавна евиденција је саставни део живота у снажној демократији. Власнички наслови, судски списи и евиденција бирача су само неки од примера врста информација које се сматрају делом јавних евиденција.

#2. Ваш највећи непријатељ?

Ви сте један од највећих и најбољих извора ваших личних података на интернету. Размислите о свим местима на мрежи на којима сте унели своју адресу е-поште и број телефона, вероватно повезујући и ваше право име и адресу улице.

Затим ту су друштвени медији. Брзо скенирање ваших профила на друштвеним мрежама вероватно би открило кругове ваше породице и пријатеља, историју запослења, склоности према забави, сексуалну оријентацију (без обзира да ли сте хтели да је поделите или не), интересовања, политичка и верска уверења и још много тога.

#3. Посредници података—то је оно што они раде

Посредници података су компаније које остварују профит прикупљањем, анализом и продајом или на други начин монетизујући ваше личне податке. Ове често сумњиве компаније послују у индустрији вредној 250+ милијарди долара. Они се међусобно такмиче да обезбеде најсвеобухватније профиле људи попут вас.

Ево само укуса врсте информација са којима брокери података могу да се баве:

 • Имена и алиаси
 • Датум рођења
 • Сек
 • Раса или етничка припадност
 • Прошле и садашње адресе
 • Бројеви телефона
 • Имејл адресе
 • Политичка опредељења
 • Сексуална оријентација
 • Финансијски податак
 • Здравствене информације
 • Бројеви социјалног осигурања
 • Имовинска евиденција
 • Кривична евиденција
 • Мугсхотс
 • Евиденција о венчању и разводу
 • Историја запошљавања
 • Стручна спрема
 • Информације о члановима породице, партнерима, пријатељима и комшијама

Одсецајући их на извору

Ево неких конкретних ствари које можете да урадите управо сада:

Зауздајте своје друштвене медије

Можда то не желите да чујете, али брисање ваших налога на друштвеним мрежама је најбољи начин да спречите ове корпорације да рударе и злоупотребљавају ваше податке. Ако нисте спремни да то урадите, онда барем прођите кроз подешавања приватности и безбедности налога које одлучите да задржите.

Апликације за паметне телефоне — бирајте мудро.

Недавно истраживање о 1.000 најпопуларнијих плаћених и неплаћених апликација у Гоогле Плаи продавници показало је да неплаћене апликације деле 7 пута више података својих корисника од оних које се плаћају. Апликације са 500.000 или више преузимања деле 6,15 пута више података од мање популарних.

Пре инсталирања апликације, запитајте се да ли вам је заиста потребна — они често не раде ништа што не можете да урадите у прегледачу. Компаније желе да користите њихове апликације због свих података које могу да зграбе. Избегавајте апликације које захтевају дозволе које никако не би могле да затребају у било коју легитимну сврху.

Одустаните од брокера података

Ево где можете учинити највише доброг. Сви ти јавни записи које не можете да избришете, све информације које сами ставите тамо, и сви ти подаци које подмукле компаније прикупљају о вама док се бавите својим послом — све ово пролази кроз брокере података пре него што дође до најгорег лоши глумци.

Закони као што је ЦЦПА у Калифорнији значе да, у зависности од тога где живите, чак и најневероватнији брокер података мора да уклони ваше податке када их пита да ли желе да остану у послу. Овакви закони су разлог зашто брокери података имају спремне процедуре за искључивање које можете да искористите.

Проблем је у томе што се процењује да постоји око 4.000 брокера података широм света. Десетине њих вероватно тренутно имају ваше податке. Могли бисте да схватите који су то и да их појединачно искључите, али истраживачи Инцогнија процењују да би то трајало 304 сата. Технички изводљиво, али веома непрактично.

Радите паметније коришћењем услуге аутоматског уклањања података

Услуга аутоматског уклањања података обавља бољи посао у проналажењу брокера података него што бисте могли. Инцогни, на пример, користи алгоритам да то уради што је могуће ефикасније. Затим ће послати на десетине захтева за одустајање у исто време, прилагођавајући се процедури искључивања сваког брокера података.

Један од многих проблема са брокерима података је тај што имају тенденцију да поново додају ваше информације након што сте се одјавили. Једини начин да се ово реши је да периодично поново шаљете захтеве за уклањање података.

Инцогни-јева услуга уклањања података то ради аутоматски, чувајући ваше податке приватним колико год желите. Све ово се дешава без потребе да макнете прст. Инцогни ће се чак бавити и жалбама на одбијање у ваше име. Добијаћете редовне извештаје о напретку путем е-поште и увек се можете пријавити на интерактивну контролну таблу, али исто тако лако можете ништа да урадите.