Апача Касандра објашњена за 5 минута или мање

Апацхе Цассандра је НоСКЛ дистрибуирана база података отвореног кода.

Шта је Апацхе Цассандра?

Пре него што је постао отворени код, Апацхе Цассандра је првобитно дизајниран на Фацебоок-у (сада Мета) да комбинује карактеристике Амазоновог ДинамоДБ-а и Гоогле-овог Бигтабле-а.

Широко га користе компаније као што су Нетфлик, Убер и Фацебоок због његове високе доступности и скалабилности.

Овај чланак ће говорити о томе како је Апацхе Цассандра структуриран, како функционише и различите карактеристике и предности коришћења као дела вашег техничког скупа.

Шта је НоСКЛ?

Апацхе Цассандра спада у групу база података познатих као НоСКЛ базе података. За разлику од релационих или СКЛ база података, НоСКЛ базе података не користе СКЛ или релације на начин на који то раде СКЛ базе података.

Ово ствара предности у једноставности коришћења и флексибилности, док се жртвује могућност да се постављају напреднији упити. Међутим, и НоСКЛ и СКЛ базе података имају своја места на којима свака сија.

Како ради Апацхе Цассандра?

Цассандра ради користећи Цассандра Куери Лангуаге (ЦКЛ), који је синтаксички веома сличан језику структурираних упита (СКЛ) који користе релационе базе података.

Међутим, не подржава одређене функције, као што су спајања, које има већина релационих база података. То је зато што је Цассандра база података која се прво поставља на упит. То значи да је база података дизајнирана на основу упита који ће бити направљени.

  Квалитет података: свеобухватан водич

Затим се креирају табеле да обезбеде довољно података за сваки упит без потребе за спајањем више табела. Ово га чини брзим. Може се инсталирати на све главне оперативне системе.

Архитектура Касандре

На најосновнијем нивоу, Касандра се састоји од чворова. Подаци се чувају у чворовима, а сви записи са истим кључем се чувају у истом чвору. Ово чини извођење упита брже него у СКЛ базама података, где више табела може бити покренуто на више машина.

Извор: цассандра.апацхе.орг

Подаци се реплицирају преко чворова ради високе доступности помоћу фактора репликације који је одредио креатор базе података. Група чворова који чувају целокупне податке у бази података назива се дата центар.

Група центара података формира кластер. Поседовање више центара података значи да су подаци увек доступни чак и када један центар података неочекивано изађе ван мреже.

Карактеристике Апацхе Цассандре

Међу најважнијим факторима који разликују Апацхе Цассандра и друге опције на тржишту су то што је:

#1. Отвореног кода

Апацхе Цассандра је бесплатан и отвореног кода. То значи да је изворни код доступан на мрежи, што чини мање вероватним да има грешке и рањивости које већ нису откривене и исправљене.

Ово је важно јер су кориснички и пословни подаци важна имовина коју треба заштитити.

#2. Користи архитектуру широких колона

За разлику од већине база података које чувају податке у датотекама у зависности од тога у којој табели се подаци налазе, Апацхе Цассандра складишти по колонама.

Ово чини претрагу вредности у колони бржом јер не мора да тражи цео ред. Као резултат, Цассандрино тражење података је брзо као и коришћење индекса у другим базама података.

  Како да пренесете свој Нест налог на Гоогле налог

#3. Дистрибутед

Апацхе Цассандра је дистрибуиран, што значи да не ради на једној машини. Ово помаже да се обезбеди висока доступност података јер се они реплицирају у различитим чворовима и центрима података. Такође чини приступ подацима бржим када су центри података географски ближи кориснику.

#4. Куери-Фирст Десигн

У традиционалном дизајну базе података, табеле се моделују око ентитета. Кроз нормализацију, односи између ових ентитета се затим успостављају и креирају у базама података.

Често када постављате упите, релације обухватају више табела. Када се ове табеле чувају на различитим машинама, приступ подацима може бити спор.

Међутим, са Цассандра-ом правите табеле на основу упита које намеравате да направите. Сви подаци који су потребни да би се испунио тај упит се затим чувају у једној табели.

Предности Апацхе Цассандре

  • Бесплатно је: Сам систем управљања базом података је бесплатан и може се преузети са званичне веб странице Апацхе Цассандре. Међутим, серверска инфраструктура на којој ради база података није.
  • Високо доступно: Апацхе Цассандра је дизајнирана имајући на уму отпорност. Дизајниран је са довољно редундантности да остане функционалан када делови базе података оду ван мреже.
  • Скалабилан је: у базу података се могу додати додатни чворови, а капацитет складиштења може се проширити уз мало или нимало застоја. Ово је идеално за изградњу апликација великог обима.
  • Бржи је: Због широке архитектуре колона и дизајна на првом месту, Апацхе Цассандра може да ради брже у поређењу са другим системима за управљање базама података.

Сада ћемо истражити неке од најбољих ресурса за учење да бисмо разумели Апацхе Цассандра.

Ресурси за учење

#1. Апач Касандра: Све што треба да знате

Овај Удеми курс о Апацхе Цассандри ће вас одвести од почетних до професионалних лекција које покривају теме од теоријског прегледа Цассандре до Цассандра Куери Лангуаге.

  Како користити прилагођену боју за ивице табеле у програму Мицрософт Ворд

Једини услов за овај курс је да сте упознати са базама података уопште и Линук системима.

#2. Постаните сертификовани програмер Цассандра: Вежбајте испите

Овај курс за сертификат обухвата два испита која ће вам помоћи да се припремите и вежбате за испит за сертификацију програмера Апацхе Цассандра Академије Датастак.

Сваки испит траје деведесет минута и покрива теме из архитектуре, моделирања и Цассандра Куери Лангауге. Идеална публика за овај курс су програмери који већ познају Цассандру, али желе да стекну професионалне сертификате.

#3. Апацхе Цассандра Ессентиалс

Ова књига за програмере вас учи како да почнете да користите Апацхе Цассандра. Учи читаоце да инсталирају Цассандру и поставе кластер базе података. Затим ћете научити Цассандра Куери Лангуаге за интеракцију са вашом базом података.

Такође ћете научити о алатима које можете да користите за надгледање кластера и упите за отклањање грешака. Идеалан је за некога ко никада раније није радио са Касандром и жели да почне.

#4. Овладавање Апацхе Цассандра

Написана за људе са неким претходним знањем о Касандри, ова књига учи читаоце да пишу ефикасније Цассандра програме и конфигуришу Касандру да буде ефикаснија.

Штавише, учи се како да се интегрише Апацхе Цассандра са Апацхе Спарк за изградњу система за анализу података.

Завршне речи

Апацхе Цассандра је моћан избор за базу података у великим, дистрибуираним системима. Његова поузданост, скалабилност и брзина чине га омиљеном опцијом међу технолошким гигантима.

Учење и савладавање ове базе података ће вас опремити вештинама за изградњу софтверских система који поуздано служе милионима корисника.

Затим можете да проверите алате за праћење Апацхе Цассандра да бисте пратили перформансе базе података.