Цодеиумов бесплатни АИ омогућава свакоме да пише код

Брзе везе

Кључне Такеаваис

  • Цодеиум је бесплатни АИ алат који поједностављује задатке кодирања у ВСЦоде-у.
  • Подешавање је једноставно: направите налог, инсталирајте екстензију и ауторизујте.
  • Максимизирајте потенцијал модификовањем кода, аутодовршавањем, објашњавањем функција, генерисањем низова докумената и рефакторисањем помоћу Цодеиум АИ.

Замислите свет у коме програмирање више није вештина резервисана за оне са годинама искуства. Свет у коме свако, уз малу помоћ и мало креативности, може да претвори своје идеје у стварност. То је обећање Цодеиума, бесплатног АИ копилота.

Шта је Цодеиум?

Цодеиум је бесплатан комплет алата који покреће вештачка интелигенција дизајниран да убрза развојни процес за програмере свих нивоа вештина. Беспрекорно се интегрише са популарним уређивачима као што је ВСЦоде, нудећи скуп функција које поједностављују задатке кодирања и побољшавају ваш ток посла. То укључује аутоматско довршавање, интелигентну претрагу, ћаскање са вештачком интелигенцијом и подршку за преко 70 програмских језика.

Као и сваки други алат за вештачку интелигенцију, Цодеиум није савршен и може да генерише нетачан или небезбедан код, баш као програмер. Увек прегледајте код пре него што га употребите. Ако вам то нема смисла, испробајте га у тестном окружењу пре него што га употребите у производњи.

  13 најбољих ОКР софтвера за 2022

Писање кода са Цодеиум-ом у ВСЦоде-у

Ако сте заинтригирани потенцијалом Цодеиум-а, биће вам драго да чујете да је његово подешавање веома једноставно. Хајде да заронимо у кораке потребне за почетак рада са Цодеиум-ом у ВСЦоде-у, једном од најпопуларнијих уређивача кода широм света.

1. Креирајте Цодеиум налог

Пређите на Цодеиум и пријавите се за бесплатан налог. Процес је једноставан – једноставно унесите своју адресу е-поште и поставите лозинку. Такође се можете пријавити помоћу Гоогле налога.

2. Инсталирајте Цодеиум ВСЦоде Ектенсион

Отворите ВСЦоде и идите на картицу Ектенсионс (обично се налази на левој бочној траци). Потражите Цодеиум и инсталирајте званичну екстензију од Цодеиум-а.

3. Ауторизујте Цодеиум са својим налогом

Када инсталирате проширење, покрените га из ВСЦоде-а. Видећете упит у којем се од вас тражи да се пријавите са детаљима свог Цодеиум налога. Унесите своје акредитиве и доделите проширењу потребне дозволе да ради своју магију.

4. Подесите Цодеиум у ВСЦоде

Са овлашћењем Цодеиум-а, скоро сте спремни за кодирање! ВСЦоде ће приказати малу икону Цодеиум у доњем десном углу интерфејса. Идите на страницу Проширења и кликните на икону зупчаника да бисте приказали поставке проширења. Овде можете прилагодити различите аспекте понашања Цодеиум-а, као што је омогућавање/онемогућавање одређених функција. За сада их оставите какве јесу.

5. Започните кодирање!

Хајде да видимо Цодеиум на делу. За овај пример, покушајте да направите неки једноставан Питхон код за збир два броја. ВСЦоде је један од најбољих ИДЕ-а за писање Питхон-а, а са Цодеиум-ом може бити још бољи.

Почните креирањем нове датотеке у ВСЦоде. Да бисте позвали Цодеиум, кликните на икону заграде на бочној траци. Ово ће отворити оквир за ћаскање, где можете постављати питања Цодеиум-у. Замолите га да напише ваш Питхон програм следећим упитом, а затим притисните Ентер:

  20 најбољих бесплатних апликација за анонимно ћаскање

Напишите једноставну Питхон апликацију која сабира два броја и штампа резултат.

Цодеиум би требало да обезбеди уредан исечак кода који изгледа отприлике овако:

Одавде, све што треба да урадите је да кликнете на Инсерт, а затим покренете код да бисте видели његове резултате:

Савети и трикови за програмирање са Цодеиум АИ

Има још много тога што можете да урадите са Цодеиум АИ. Ове карактеристике се разликују између различитих ИДЕ-а, али изгледа да ВСЦоде подржава све Цодеиум-ове карактеристике. Ево још неких ствари које можете да урадите са Цодеиум АИ у ВСЦоде-у.

1. Измените код помоћу Цодеиум АИ

У истом примеру, можете затражити од Цодеиума да измени код. Процес је сличан коришћењу ЦхатГПТ-а за кодирање. Када добијете код, унесите другу поруку у којој тражите од Цодеиума да га измени:

Промените бројеве у 5 и 6.

2. Аутоцомплете Цоде са Цодеиум АИ

Аутоматско довршавање је најбоља карактеристика Цодеиум-а. Ово превазилази основно аутодовршавање које се налази у већини ИДЕ-ова. Цодеиум АИ ће скенирати контекст, препознати обрасце и препоручити одговарајући код.

Покушајте да додате више параметара функцији у претходном коду. Једном када додате нум3, нум4 и нум5, Цодеиум АИ предлаже одговарајуће променљиве које треба проследити функцији. Имајте на уму да они прате исти образац као број 1 и број 2.

Притиском на Таб ће уметнути код у вашу датотеку, чиме ћете уштедети муке да га ручно куцате.

3. Објасните функције и код са Цодеиум АИ

Још једна корисна функција Цодеиум-а је објашњење шта функција у коду ради. Ово је корисно у многим случајевима, на пример када гледате туђи код или желите да видите да ли ваш код ради оно што треба.

  Топ 9 сајтова који доносе револуционарну промену у уређајима за проверу здравља

На пример, узимајући код из нашег једноставног ЈаваСцрипт калкулатора, можете питати шта било која од функција ради тако што ћете кликнути на малу везу Објасни на врху функције.

4. Генеришите Питхон документе помоћу Цодеиум АИ

Доцстрингс су стандардни начин документовања вашег Питхон кода. Процес не захтева креативност, али може бити свакодневни и дуготрајан. Цодеиум може да вам уштеди терет генерисањем низова докумената на вашу команду.

У истом примеру са Питхон-ом, кликом на Генериши стринг докумената отвориће се Цодеиум бокс за ћаскање и вратити Доцстринг. Затим га можете уградити у свој код, сигурни да ћете имати захвалност себе и других који ће користити ваш код.

5. Рефактор код са Цодеиум АИ

Да се ​​разумемо, не пишемо увек чист код, посебно када смо у журби да га натерамо да ради. Нажалост, неуредан код може да се врати да вас угризе касније када будете морали да га измените или користите у другим пројектима. На срећу, Цодеиум АИ може вам помоћи да брзо преправите свој код и средите га. Једноставно кликните на везу Рефактор у свом коду да бисте започели.

Међутим, то није све што је потребно за рефакторисање са Цодеиум-ом. Можете га замолити да коментарише сваки ред или учини ваш код бржим и ефикаснијим, на пример, поједностављивањем Јава иф изјава.

Када изаберете команду, Цодеиум ће извршити и прегледати промене. Притисните Алт + А на тастатури да бисте прихватили промене или Алт + Р да бисте их одбили.

Цодеиум је моћан АИ алат који нуди различите функције за програмере. Упркос томе што је потпуно бесплатан, импресивно је користан за програмере свих нивоа, било да сте почетник или искусни ветеран који познаје неколико језика.

Једном када га испробате, Цодеиум ће вероватно постати једно од ваших омиљених ВСЦоде АИ екстензија. Ово су само неки од најважнијих ствари које можете да урадите са Цодеиум-ом, али постоји много више начина на које вам овај алат може помоћи у вашем кодирању.