Ултимативни водич за чишћење вашег паметног телефона

Кључне Такеаваис

  • Избегавајте употребу воде и јаких хемикалија. Држите се нежнијих материјала за чишћење као што су крпе од микровлакана, алкохол за трљање или Цлорокс марамице.
  • Будите опрезни када чистите портове. Користите компримовани ваздух, памучне брисеве или чачкалице умотане у вату да бисте уклонили остатке без оштећења.
  • Очистите сочива фотоапарата памучним штапићем и алкохолом. Користите кружне покрете и избегавајте прејако притискање. Компримовани ваздух се такође може користити на безбедној удаљености.

Своје паметне телефоне користимо сваки дан, тако да није изненађење да се прљавштина и остаци могу брзо накупити на нашим екранима, камерама или портовима за повезивање. Ако ваш паметни телефон изгледа мало прљаво, наши савети ће вам помоћи да га вратите у сјајно стање.

Шта треба избегавати приликом чишћења паметног телефона

Постоји неколико ресурса и техника које треба избегавати приликом чишћења паметног телефона, а најочитија је вода. Иако можете да навлажите крпу да бисте очистили екран телефона, кључно је да пазите да нанесете превише воде на уређај. На крају крајева, вода и електроника се не мешају.

Поред тога, требало би да избегавате коришћење абразивних материјала или веома јаких хемикалија на свом паметном телефону. Ваш паметни телефон се састоји од ломљивих материјала, посебно од ваше камере и екрана, тако да бисте се требали ограничити на нежније материјале за чишћење и одлучити се само за производе за чишћење за које се зна да су безбедни за паметне телефоне. Примери ових производа укључују изопропил или етил алкохол за трљање, малу количину воде или Цлорок марамице.

1. Чишћење екрана вашег паметног телефона

Када чистите екран паметног телефона, најбоља опција је крпа од микровлакана. Тоалет ролна, кухињски пешкири и слични материјали могу оставити влакнасте остатке, док су крпе од микровлакана дизајниране да покупе све врсте прљавштине и прашине.

За чишћење екрана паметног телефона можете користити неколико производа за чишћење, укључујући малу количину воде, алкохола или дезинфекциону марамицу.

Ако користите крпу од микровлакана, нанесите само малу количину течности, без обзира да ли користите воду или алкохол. Када је мали део крпе влажан, нежно га трљајте малим кружним покретима преко екрана телефона.

Ово би требало да урадите неколико пута да бисте ухватили сву прљавштину, али избегавајте предњи звучник вашег паметног телефона и све оквире. На крају крајева, не желите да било који производ продре у просторе између компоненти вашег телефона. Држите своју крпу на екрану.

Након тога, можете обрисати телефон сувом крпом од микровлакана да бисте уклонили остатке прашине и прљавштине.

Исти поступак можете користити када чистите задњу страну паметног телефона и трљате крпом од микровлакана преко сочива камере, али то радите веома нежно да бисте заштитили стакло сочива.

2. Чишћење вашег паметног телефона за пуњење или прикључак за слушалице

Када чистите било који прикључак за повезивање, морате бити веома опрезни. Ако нисте нежни, можете оштетити портове за повезивање или оставити остатке у њима.

Постоји неколико начина да очистите прикључак за слушалице на паметном телефону или очистите прикључак за пуњење. Прво, можете користити лименку компримованог ваздуха да бисте избацили остатке из отвора. Немојте гурати млазницу компримованог ваздуха у било који од ваших прикључака, јер то може врло лако изазвати трајно оштећење. Уместо тога, држите млазницу три или четири инча од отвора и примените кратке налетове ваздуха.

Такође можете користити памучни штапић или чачкалицу умотану у вату да очистите прикључке. Међутим, ово може бити мало ризично. Не желите да оставите влакнасте остатке унутар ваших портова и не желите да форсирате било шта што ће изазвати штету. Ако немате канту за компримовани ваздух, уверите се да користите сув памучни штапић и не притискајте превише на порт.

Ако су видљиви остаци ближе спољашњости једног од портова вашег паметног телефона, можете користити чачкалицу директно да је остружете, али пазите да је не гурате предалеко.

3. Чишћење камере паметног телефона

Објективи камере и батеријска лампа вашег паметног телефона могу временом накупити прашину и прљавштину, што утиче на квалитет ваших слика и видео записа. Али чишћење камере паметног телефона мора бити обављено пажљиво и пажљиво.

Памучни штапић је најбоља опција за чишћење камере паметног телефона, јер може ући у подручја која крпа не може. Можете користити суви памучни штапић, али размислите о наношењу мале количине алкохола на брис за најбоље резултате.

Нежно трљајте сваки објектив камере кружним покретима, пазећи да не притискате превише. Не притискајте јаче ако постоји мало прашине или прљавштине која се неће скинути. Уместо тога, држите памучни штапић (идеално намочен у алкохол) преко ознаке десет до двадесет секунди да видите да ли помаже.

Такође можете да користите пречистач компримованог ваздуха да бисте избацили прашину и прљавштину из сочива фотоапарата, али немојте држати конзерву веома близу уређаја. Уместо тога, држите растојање од три или четири инча да бисте избегли оштећења.

4. Чишћење звучника вашег паметног телефона

Као и ваши портови за пуњење, можда ћете желети да користите конзерву са компримованим ваздухом да нежно избаците остатке из звучника паметног телефона. Опет, уверите се да држите млазницу три или четири инча од уређаја пре него што примените компримовани ваздух.

Коришћење било које течности је лоша идеја када чистите унутрашњи део свог паметног телефона, али можете користити чачкалицу да нежно уклоните остатке.

Можете лагано да уврнете чачкалицу да бисте ослободили прљавштину и прашину, али уверите се да не вршите притисак на звучнике. Само празнине у спољашњости вашег телефона треба очистити; ништа друго. Ако немате чачкалицу, можете користити и СИМ кључ на телефону.

5. Чишћење кућишта за паметни телефон

Чишћење кућишта вашег паметног телефона не укључује контакт са било којом електронском компонентом, тако да не морате да будете избирљиви у погледу онога што користите. Ако имате пластичну футролу за телефон без утичнице или налепница, можете размислити да је потопите у топлу воду са сапуном на сат или више да бисте дозволили да се упорна прљавштина распадне.

Ако не желите да идете путем намакања, користите влажну крпу или дезинфекциону марамицу да бисте свој случај генерално очистили, а затим користите памучни штапић натопљен водом или алкохолом да уђете у кутке и рупе. Ако футрола вашег паметног телефона има заштитник за екран, користите крпу од микровлакана навлажену са мало воде или алкохола да је обришете.

Ако је прошло много времена од када сте очистили кућиште и има доста чврстих остатака, размислите о коришћењу игле, ножа за оловку или пинцете за обрве да бисте избацили прљавштину. Затим га можете обрисати или опрати сапуном.

6. Уклањање налепница са паметног телефона

Можда имате неколико украсних налепница на полеђини паметног телефона које више не желите, али уклањање налепница може оставити гадан талог који траје месецима.

Дакле, ако желите да ефикасно уклоните налепницу без оштећења уређаја, прво треба да ставите крпу навлажену топлом водом преко ње и држите је тамо неко време. Ово би требало да мало олабави ивице налепнице како би биле спремне за уклањање. Да бисте то подстакли, можете нежно протрљати налепницу влажном крпом.

Сада је време да скинете ту налепницу. Можда ћете то моћи лако да урадите, али велике су шансе да ће неки остаци остати. Да бисте то избегли, немојте скидати налепницу само прстима. Уместо тога, навлажите крпу неким алкохолом или средством за уклањање лака за нокте и почните да гурате ивице налепнице нагоре. Ово би требало да смањи шансу да се остаци залепе на ваш паметни телефон. Ако је и даље остало нешто остатака након пилинга, поново нанесите мало алкохола или средства за уклањање лака за нокте и користите туп предмет, као што је кредитна картица или пинцета за обрве, да уклоните остатак.

Такође имамо водич о томе како да уклоните налепнице са рачунара ако имате лаптоп или рачунар који треба мало да средите.