Да ли децу треба учити да кодирају у школи? Ако јесте, од које године? [Poll]

Како се дигитални свет брзо шири, родитељи своју децу припремају за успех уводећи концепте кодирања и програмирања у раном узрасту. Некима кодирање и програмирање могу изгледати као професије напредних вештина резервисане за одрасле, али постоје једноставни концепти које деца могу научити у лако сварљивом формату који је заправо забаван.

Велико питање је да ли децу треба учити да кодирају у школи, и ако да, од ког узраста? Или би ово требало да буде резервисано као факултативни ваннаставни програм за децу која показују више интересовања? Дајте нам своје мишљење!

Које врсте пројеката кодирања могу да раде мала деца?

Данас деца могу лако да науче програмске језике помоћу роботских играчака које су посебно дизајниране за њих да изграде вештине кодирања и веб-сајтова који започињу децу са основним концептима који су забавни за учење. Постоје чак и одличне игре кодирања које помажу деци да науче основе програмирања на привлачан, забаван начин.

Многи људи се слажу да је најбоље доба за децу да почну да уче концепте кодирања између 5 и 7 година. Деца могу научити како да креирају основне програме, форматирају условне команде, користе петље за поновљене радње и многе друге основне концепте. Са мобилним апликацијама, интуитивним веб локацијама и забавним роботима за учење, чини се да многа деца уживају у искуству једноставног кодирања.

  Како користити Гоогле објектив на иПхоне-у или иПад-у [2022]

Које вештине деца могу научити од кодирања?

Највећа вештина коју деца могу да науче од кодирања је како да вежбају логику и критичко размишљање да би решили проблеме. Људи могу мислити да ће деца бити фрустрирана јер су концепти кодирања претешки за савладавање, али у стварности су често довољно одлучни да пронађу решење или затраже помоћ и истрају у задатку.

Затим, када је проблем решен, деца славе своју малу победу и инспирисана су да наставе да уче када им то изгледа као игра. Без обзира да ли се дете обраћа родитељу или брату или сестри за помоћ, или ради у групном окружењу са другом децом, учење кодирања такође може да подстакне вештине сарадње.

Да ли кодирање треба да се учи у основној школи?

Учење кодирања у младости може бити корисно за децу на дуге стазе, без обзира да ли ће на крају наставити каријеру у програмирању или не. Свако може имати користи од вештина критичког размишљања, а учење основних концепата кодирања може вам помоћи да боље разумете технологију уопште.

Играо сам математику и куцање као клинац, и сећам се да су биле забавне за игру, а не досадне за учење. Мислим да би учење кодирања кроз игре било слично искуство за данашњу децу. Осим тога, ако је учење куцања било довољно важно да буде у школском плану и програму тада, мислим да би кодирање требало да буде сада док се крећемо у дигитализованији свет.