Да ли треба да користите ВПН на мрачном вебу?

ВПН-ови су постали уобичајени током протекле деценије, а чак се и најобичнији корисници интернета одлучују за овај безбедносни алат. Али да ли су ВПН-ови корисни само за анонимност на редовним веб страницама и апликацијама? Ако желите да уђете дубље и приступите мрачном вебу, да ли бисте требали да користите ВПН?

Површински, дубоки и тамни веб: у чему је разлика?

Површински веб је далеко најчешће коришћени део светске мреже. Ово обухвата све ваше редовне веб локације, као што су Фацебоок, ХуффПост, Валмарт, Нетфлик и АлиЕкпресс. Ако користите интернет само да разговарате са пријатељима, купујете робу и услуге, прегледате вести или стримујете садржај, велика је вероватноћа да сте икада користили само површински веб.

Али мрежа се састоји од више слојева: површинске мреже, дубоке мреже и тамне мреже. Неки људи чак верују да постоје дубљи нивои, као што су мрежа сенки и Маријанина мрежа.

Оно што можда не знате је да је шокантних 90 одсто веба сачињено од дубоког веб садржаја, који се састоји од државних записа, научних извештаја, финансијских записа и сличних докумената. Додатних шест процената заузима тамна мрежа, док само четири процента чини површинску мрежу. Наравно, ове бројке се могу мењати из године у годину, али важно је напоменути да површинска мрежа која вам је позната заузима само мали део мреже у целини.

Иако израз „дубока мрежа“ може звучати помало застрашујуће, већи део овог дела сајбер простора је потпуно безопасан. Већи део ове области се састоји од огромних база података из свих врста индустрија, као што су оне наведене у дијаграму изнад. Али, као што је случај на површинској мрежи, постоје делови дубоке мреже који могу представљати претњу за вас.

Следећи слој, мрачна мрежа, је простор који је гомилао бескрајне страхове и гласине у јавности. Многи виде овај део веба као потпуно недозвољен простор, испуњен илегалним садржајем, пијацама дроге и ватреног оружја и украденим подацима.

Мрачна мрежа заиста садржи ове елементе. Сајбер криминалци често одлазе на мрачну мрежу да би продали податке које су украли, било да су то пасоши, бројеви социјалног осигурања, детаљи о плаћању или читаве организационе базе података. Прибор се такође може купити на мрачном вебу, као што су дроге класе А и илегално ватрено оружје. Неки одлазе на мрачну мрежу због хорде нелегалног садржаја, као што су забрањени филмови, терористички видео снимци и илегална порнографија. Непотребно је рећи да мрачна мрежа обухвата огромно криминално подземље.

Али заједно са овом мрачнијом страном долази и безопасан садржај. Многи људи користе мрачну мрежу да анонимно спроводе истраживања, заобилазе националну цензуру и приступају тешко доступним документима.

Без обзира на ово, још увек постоји много претњи на мрачном вебу на које не желите да налетите. Дакле, да ли бисте требали да користите ВПН да бисте избегли такве ризике?

Зашто би требало да користите ВПН на мрачном вебу

Мрачна мрежа је препуна опасних и илегалних веб локација. Иако се овај доњи слој веба може користити у безопасне сврхе, не бисте требали занемарити низ опасности које представљају било коме ко га користи.

Да бисте приступили мрачном вебу, потребно је да користите Тор. Ово је претраживач фокусиран на приватност који се може користити за површинско, дубоко и тамно сурфовање вебом. Тор користи рутирање лука да би корисници остали анонимни, али ово није исто што и ВПН. Као и ВПН-ови, рутирање лука користи шифровање и удаљене сервере, али ваши подаци се шаљу на локације сервера које не можете да изаберете. Међутим, рутирање луком шифрује ваше податке три пута, за разлику од већине ВПН-ова, који само једном шифрују ваше податке.

Рутирање лука има јасан фокус на чување анонимности корисника. Када приступате мрачном вебу преко Тор-а, можете имати користи од повећане приватности претраживача. Међутим, приватност и безбедност су далеко од исте ствари, а ово је кључни елемент који овде треба узети у обзир.

Чак и ако сте анонимни на мрежи, то вас не чини 100 посто сигурним. Наравно, ваша ИП адреса и активност прегледања могу бити сакривени од других корисника и сајтова, али ваш уређај и даље може бити заражен малвером преко мрачних веб платформи. Док многи сајбер-криминалци хрле у мрачну мрежу као неку врсту уточишта без закона, други га користе као базу из које спроводе своје нападе, посебно зато што органи за спровођење закона не могу да контролишу мрачну мрежу ни приближно тако ефикасно као површинску мрежу.

Поред тога, коришћење рутирања лука без ВПН-а излаже вашу активност вашем провајдеру интернет услуга. Није противзаконито користити Тор, али ако ваш ИСП примети да га редовно користите, може да означи вашу ИП адресу као сумњиву. Као капија ка мрачном вебу, познато је да је Тор популаран међу сајбер криминалцима, тако да ИСП-ови често пазе на кориснике који редовно користе овај претраживач.

Штавише, коришћење Тор-а без активног ВПН-а излаже вашу ИП адресу улазном чвору претраживача. У Торовом процесу рутирања лука, постоји улазни, релејни и излазни чвор. Такође познат као заштитни чвор, улазни чвор је прва лука позива када желите да приступите веб локацији. Без употребе ВПН-а, приступате улазном чвору у сировом облику, што значи да је ваша ИП адреса видљива.

Ако желите да спроведете истраживање или приступите садржају анонимно, коришћење Тор без ВПН-а може вам представљати проблем, јер сте донекле изложени преко улазног чвора.

ВПН-ови које треба избегавати када користите мрачни веб

Ако желите да користите ВПН и Тор претраживач (познат и као онион-овер-ВПН), постоји много провајдера који ће вам добро одговарати, укључујући ЕкпрессВПН; СурфСхарк; ПротонВПН; и НордВПН.

Међутим, постоји много ВПН услуга које бисте требали избегавати када приступате мрачном вебу. То укључује неревидиране и бесплатне ВПН-ове који се могу сматрати опасним.

Прво, бесплатни ВПН-ови често имају слабе карактеристике. Без великог буџета од корисничких накнада, већина бесплатних ВПН провајдера не може да понуди најбоље могуће функције, као што је прекидач за укидање, врхунско и двоструко шифровање, или додатне погодности као што су блокирање огласа и скенирање малвера. Ако користите мрачни веб, желите да будете сигурни да користите супер сигуран ВПН који вас заиста може заштитити. Угледни, плаћени ВПН је најбољи избор.

Можда бисте такође желели да се клоните ВПН-ова који нису прошли независну ревизију. ВПН провајдер може да тврди да има најбољу енкрипцију, строгу политику без евидентирања и друге одличне карактеристике, али само независна ревизија (тј. ревизија коју спроводи непристрасна трећа страна) може утврдити да ли је то заиста тачно. Неки ВПН-ови чувају евиденцију активности корисника и ИП адреса, што је далеко од идеалног када користите мрачни веб – посебно ако желите да будете потпуно анонимни док то радите.

Ако ћете посећивати ризичније сајтове на мрачном вебу, не желите ВПН који је вероватно безбедан; желите онај који је дефинитивно сигуран.

Мрачна мрежа је разнолико, али опасно место

На мрачном вебу можете пронаћи све врсте занимљивих и корисних садржаја, али тамнију страну овог царства не треба занемарити. На мрачном вебу има много чега да се клоните, а рутирање лука вас неће увек држати потпуно безбедним и анонимним.

Ако ускоро желите да приступите мрачном вебу, размислите о коришћењу поуздане ВПН услуге како бисте били сигурни да нисте на мети злонамерних актера или да вас не шпијунирају треће стране.