Дубоко зароните у различите фазе животног циклуса ДевОпс-а

ДевОпс је модеран концепт који брзо добија замах у простору за развој софтвера. Подстиче цео развој и рад да ефикасно раде заједно и брзо производе висококвалитетни софтвер.

А објављивање квалитетног софтвера брзо повећава задовољство купаца и даје вам конкурентску предност на тржишту.

Према глобалном истраживању ГитЛаба60% програмера објављује свој код 2к брже него раније усвајањем ДевОпс-а, ​​док је 56% испитаника изјавило да су омогућили аутоматизацију у потпуности или углавном.

Ово постаје све веће и боље и поставља трендове широм света.

Али како ДевОпс заиста функционише?

Шта га чини тако убедљивим и корисним у развоју софтвера?

Овај чланак ће разоткрити све мистерије тако што ће вас приближити комплетном ДевОпс животном циклусу, где ћете детаљно разумети сваку фазу заједно са алатима које можете да користите.

Почнимо!

Шта је ДевОпс?

ДевОпс је модерна филозофија са скупом пракси, људи, алата и технологије која комбинује развој софтвера и ИТ операције.

Термин „ДевОпс“ је преузет из две речи:

Дев = Развој софтвера

Операције = ИТ операције

ДевОпс

ДевОпс има за циљ скраћивање животног циклуса развоја софтвера уз обезбеђивање континуиране испоруке висококвалитетног софтвера. Усвајање ДевОпс методологије у развоју софтвера помаже у побољшању квалитета вашег производа, примени их у кратком року и извршава лаке поправке након повратних информација.

Као резултат тога, можете одушевити своје клијенте, остати испред конкуренције и наставити да постижете веће пословне прекретнице.

Један од кључних аспеката ДевОпс-а је коришћење различитих алата у различитим фазама развоја, од развоја, планирања и тестирања, до праћења, евидентирања, конфигурације, издавања, верзионисања и одржавања. ДевОпс алати нуде аутоматизацију како би вам уштедели време, новац и труд.

Овај термин „ДевОпс“ сковао је 2009. године Патрик Дебоа, белгијски консултант, менаџер пројекта и агилни практичар. Такође је био један од најранијих вођа ДевОпс-а. ДевОпс је начин размишљања који је настао пре много година и који су неговали стручњаци из неколико ИТ позадина. Углавном је израстао из:

 • Управљање системима предузећа (ЕСМ)
 • Агилан развој

У ДевОпс-у, „Дев“ се не односи само на програмере већ и на цео тим укључен у развој софтверског решења. Комбинује људе, алате и процесе из различитих дисциплина, као што су планирање, тестирање, КА, итд. Слично, „Опс“ се односи на све у оперативном тиму – системске администраторе, системске инжењере, стручњаке за безбедност, администраторе базе података, оперативно особље, инжењери за ослобађање и други.

Зашто се одлучити за ДевОпс?

Традиционалне методологије развоја софтвера укључивале су различите ручне процесе који су били досадни, дуготрајни и захтевали више труда. То је такође створило трвења између два тима, и понекад су имали проблема да се слажу.

Иако се оперативни и развојни тимови можда не слажу у многим условима, они и даље разумеју да је задовољство корисника циљ. Међутим, захтеви купаца се стално мењају. Потребне су им нове функционалности, функције и услуге да би им олакшали живот и повећали удобност без прекида.

Ова потражња ствара дилему за предузећа – да ли да испоруче брзе промене са нестабилним окружењем за производњу софтвера или одржавају устајало, али стабилно окружење. Међутим, нити су продуктивни нити ће задовољити потребе или захтеве купаца.

Иако програмери могу настојати да убрзају развој софтвера, оперативни тим ће се противити постављању софтвера брзим променама без неопходних заштитних мера.

ДевОпс има решење за оба. Окупља све који су укључени у развој софтвера и операције. Они раде тако што се придржавају скупа заједничких принципа, као што су:

 • Аутоматизација ручних, понављајућих процеса ради уштеде времена
 • Сарадња на решавању проблема и дељење података ради побољшања
 • Праћење сваке активности
 • Постављање приоритета и још много тога

Хајде да разумемо како вам усвајање ДевОпс-а може користити.

Убрзава развој софтвера

Убрзава развој софтвера

ДевОпс помаже тимовима да креирају софтвер великом брзином и квалитетом. Можете да користите различите алате за аутоматизацију за различите процесе, од планирања и развоја до тестирања, примене, надгледања и још много тога. Слично томе, можете користити микросервисе за брзо објављивање ажурирања.

Поузданост и сигурност

ДевОпс осигурава да креирате висококвалитетно софтверско решење тако што несметано доноси промене и ажурирања инфраструктуре без утицаја на језгро софтвера. Можете да користите алате за праћење да бисте видели како софтвер ради у реалном времену и тестирали га на безбедност и оптимизацију.

Бржа примена софтвера

Помоћу ДевОпс-а можете брже да развијате, тестирате и побољшавате своје апликације и да елегантно покрећете апликацију при већим брзинама. Такође, рано увођење производа омогућава вам да добијете повратне информације и брзо одговорите на потребе. Ово даје конкурентску предност.

Прилагодљивост

ДевОпс вам помаже да управљате и управљате својим развојним процесима и софтверском инфраструктуром у великом обиму. Такође вам омогућава да поједноставите сложене системе и ефикасно одговорите на промене уз безбедност.

Ефикасна сарадња

Ефикасна сарадња

Са ДевОпс-ом, неће постојати никакав јаз између вашег развојног и оперативног тима. Помаже у смањењу трења исправним постављањем приоритета и одговорности. ДевОпс подстиче вредности као што су одговорност и осећај власништва, омогућавајући тимовима да деле податке, учествују у решавању проблема и побољшавају повратне информације.

Задовољство купаца

Испорука висококвалитетног софтвера са ДевОпс-ом који може да реши болне тачке ваших клијената помаже да се повећа њихов ниво задовољства. Можете да удовољите њиховим потребама тако што ћете брзо испоручити свој софтвер и применити повратне информације.

Шта је ДевОпс животни циклус?

ДевОпс животни циклус се састоји од различитих аутоматизованих процеса у итеративном току. Свака фаза је континуирана, симболизујући бесконачну петљу која приказује итерацију и сарадњу током животног циклуса развоја софтвера.

ДевОпс животни циклус

Тимови за развој и операције раде заједно у ДевОпс екосистему током целог животног циклуса софтвера док развијају вештине широког спектра. ДевОпс тимови такође користе различите алате и технологије за аутоматизацију ручних и спорих процеса за сваку фазу.

Различите фазе животног циклуса ДевОпс-а су следеће:

1. Континуирани развој

Континуирани развој је прва фаза у животном циклусу ДевОпс-а. То је кључно јер укључује планирање пројекта и развој кода.

У овој фази, ДевОпс тим разуме визију и захтеве пројекта и планира софтвер у складу са тим. Они прикупљају све инпуте и разговарају са акционарима. Планирају тако што праве листу са свим задацима, разлажући их на мање задатке за континуирани развој.

Када су захтеви пројекта јасни, план се покреће, почевши од кодирања развојног тима за софтвер. Програмери се упуштају у континуирано кодирање и мењају га ако се захтеви промене или оптимизују. Помаже им да рано уклоне грешке уместо да чекају фазу тестирања и повећавају сложеност.

Штавише, програмери почињу да раде на изворном коду након што одаберу одговарајуће програмске језике, као што су ЈаваСцрипт, Питхон, ПХП, Ц, Јава, итд. Они одржавају код и воде рачуна о контроли верзија.

Алати за континуирани развој:

2. Континуирана интеграција (ЦИ)

Континуирана интеграција (ЦИ)

Следећа фаза је континуирана интеграција (ЦИ) и представља језгро ДевОпс животног циклуса. Ваш изворни код ће се мењати много пута на дневној или недељној бази. Дакле, интеграција кода укључује изградњу новог кода који подржава додатне карактеристике и функционалности и интеграцију кода у постојећи.

Мораћете да откријете грешке рано у коду на сваком кораку путем тестирања јединица, тестирања интеграције итд. Тестирање у овој фази ће вам помоћи да разумете како ажурирани код утиче на корисничко искуство. Такође морате да решите проблеме и побољшате код са више могућности. Поред тога, ова фаза укључује преглед кода, паковање кода и компилацију.

Алати за ЦИ: Можете користити Јенкинс, ТеамЦити, ГитЛаб ЦИ, ЦирцлеЦИитд., за континуирану интеграцију.

3. Континуирано тестирање

Иако можете да спроведете тестове пре континуиране интеграције да бисте5 рано проверили проблеме у вашем коду, ДевОпс захтева да то урадите у различитим фазама ДевОпс циклуса како бисте били сигурни да је ваш код нетакнут без грешака и грешака. Ово је начин на који ДевОпс ствара бесконачну петљу у којој се процеси обављају „континуирано“ како би наставили да побољшавају софтверско решење.

Дакле, тестирање се поново врши како би се провериле грешке, грешке и други проблеми који могу утицати на функционалност, перформансе, стабилност, безбедност и ефикасност кода. То ће осигурати примену висококвалитетног софтвера како би се максимално повећало корисничко искуство.

Можете извршити различите врсте тестирања да бисте проверили укупан квалитет софтвера изнутра. Укључује функционално и нефункционално тестирање.

 • Функционално тестирање: Проверава функционалност софтвера како би се осигурало да све ради глатко како се очекује. То може бити тестирање јединица, тестирање интеграције, тестирање разума, тестирање система, тестирање интерфејса, тестирање дима, алфа тестирање, бета тестирање, регресионо тестирање итд.
 • Нефункционално тестирање: Проверава нефункционалне аспекте софтвера како би се побољшала ефикасност софтвера и корисничко искуство. То може бити тестирање перформанси, тестирање стреса, тестирање оптерећења, тестирање безбедности, тестирање запремине, тестирање поузданости, тестирање компатибилности, тестирање употребљивости, тестирање прихватања итд.

Алати за тестирање: Постоји много алата за тестирање софтвера доступних за различите врсте тестирања. Иако можете ручно да тестирате, коришћење алата за аутоматско тестирање ће вам помоћи да уштедите време и труд. Популарни алати за тестирање софтвера су Апацхе ЈМетер, Селен, ИБМ Ратионал Перформанце Тестер, Јунит, ВебЛОАД, СоапУИ, Ацунетики Вапити.

4. Континуирана примена (ЦД)

Континуирана примена (ЦД)

Након тестирања софтвера, морате одмах да решите проблеме пре него што се појаве додатни проблеми или дође до кршења безбедности. Затим можете поново тестирати софтвер и уверити се да нема грешака и грешака у овој фази.

Када софтвер коначно буде спреман, можете га поставити на своје производне сервере. Континуирана примена (ЦД) је витална и најактивнија у животном циклусу ДевОпс-а. То укључује управљање конфигурацијом како би се осигурало да је имплементација кода неометана и прецизна.

Ваш развојни тим може пажљиво да објави код на серверима и да закаже ажурирања и одржавање док одржава конфигурацију доследном током животног циклуса производа.

За примену, такође можете да користите методологије као што је контејнеризација за паковање кода са његовим целим зависностима и компонентама као што су оквири, библиотеке, бинарне датотеке, конфигурационе датотеке, итд. Ово омогућава коду да ради у изолованом окружењу ради заштите од ризика. Алати за контејнеризацију су корисни и обезбеђују доследност током процеса развоја, тестирања и примене.

Алати за ЦД: Можете користити Ансибле, Лутка, Вагрант, ГоЦД, Главни куваритд., за континуирано распоређивање и Доцкер за контејнеризацију.

5. Континуирана повратна информација

Континуирано примање повратних информација и рад на њима је суштинска компонента ДевОпс-а. Помаже вам да разумете корисничко искуство са вашим производом након што се примени. На овај начин можете га оптимизовати за будућа издања и обезбедити боље корисничко искуство.

Прикупљање повратних информација захтева блиску координацију између различитих тимова, укључујући развој, тестирање, примену, подршку, осигурање квалитета, маркетинг и друге сродне тимове. Они редовно анализирају понашање корисника како би побољшали софтвер у смислу перформанси, функционалности, карактеристика, безбедности, употребљивости, лакоће коришћења, поузданости, естетике итд.

За сталне повратне информације, ДевОпс тимови могу узети повратне информације клијената у различитим облицима:

 • Прикупљање повратних информација путем канала друштвених медија као што су ЛинкедИн, Фацебоок, Инстаграм, итд.
 • Спровођење анкета

Алати за сталне повратне информације: Јира Сервице Манагемент, Пендо, Слацки Добити повратне информације.

6. Континуирано праћење

Фаза имплементације није крај животног циклуса ДевОпс-а. Као што је раније поменуто, то је континуирани процес или бесконачна петља у којој се свака фаза понавља ради побољшања софтвера.

Уз континуирано праћење, можете добити дубљу видљивост у реалном времену у укупним перформансама, функционалности и здрављу вашег софтвера, од његове инфраструктуре до врхунских компоненти.

Дакле, након постављања софтвера, морате га континуирано пратити да бисте анализирали његов учинак. Мораћете да га надгледате због проблема као што су системске грешке, проблеми са конфигурацијом, мало меморије и тако даље. Безбедносни ризици се шире; стога, стално надгледајте безбедносни статус вашег софтвера и користите методе да га заштитите.

У ДевОпс-у морате редовно да водите рачуна о свом софтверу против тих проблема и ризика. Требало би да надгледате телеметрије као што су подаци и евиденција догађаја, метаподаци и упозорења у односу на неке унапред дефинисане услове. Користећи ове информације, ваш ДевОпс тим би извукао значајне увиде како би брже решио проблеме и побољшао квалитет апликације.

Слично томе, оперативни тим ће надгледати статус софтвера и активности корисника, проверавати неуобичајено понашање система, пратити грешке и грешке, итд. А ако открије било какав проблем или неслагање, обавестиће тим и радити заједно на отклањању проблема и враћању његовог интегритет.

Алати за надгледање: Коришћење алата за аутоматизовано надгледање софтвера ће уштедети сате док детектује проблеме и обавештава их у реалном времену како би се одмах предузели правни лекови. Можете користити алате за континуирано праћење као што су Нова реликвија, Нагиос, Сплунк, ЕЛК Стацк, Дата Дог, Прометеји Графана.

7. Континуиране операције

Континуиране операције

Као и надгледање, мораћете да извршите различите операције како бисте били сигурни да ваш софтвер ради добро, да се редовно ажурира побољшањима и више функција и да одушеви своје кориснике.

Главни циљ континуираних операција је аутоматизација процеса издавања вашег софтвера заједно са његовим накнадним ажурирањима. Разлог је тај што ће вашем софтверу бити потребно одржавање након одређеног времена како би задовољио захтеве купаца, побољшао своју функционалност и карактеристике и елиминисао основне проблеме, баш као и свака друга машина коју користите.

Међутим, одржавање обично захтева од програмера да скину ваш сервер ван мреже, што повећава време застоја софтвера. И знате, чак и мали прекид рада може вас значајно коштати и утицати на корисничко искуство.

Да би се решио овај проблем, континуиране операције су аутоматизоване коришћењем алата и система за смањење или елиминисање застоја уз поједностављивање целокупног процеса развоја, тестирања и објављивања вашег софтвера у различитим окружењима. Нудећи доследно време непрекидног рада својим корисницима, можете понудити непрекидну услугу својим клијентима, што ће им се свидети.

Алати за континуиране операције: Можете користити системе оркестрације контејнера као нпр Кубернетес, Доцкер Свармитд., за континуирани рад.

Како усвојити ДевОпс? 4 Е

Усвајање ДевОпс-а не значи да купите неки самостални алат и почнете да развијате свој софтвер. То није алатка, већ техника, методологија или филозофија коју морате грациозно прихватити да бисте извукли максимум из тога.

Ево како можете неприметно да усвојите ДевОпс и будете сведоци раста.

1. Прихватите ДевОпс културу

Од суштинског је значаја да темељно разумете ДевОпс и његову вредност за ваш процес развоја софтвера. ДевОпс култура игра кључну улогу у обликовању њене имплементације, која се састоји од одређених вредности, као што су:

 • Начин размишљања о расту: ДевОпс има за циљ раст за цео тим и сваког члана. Подстиче континуирано учење уз редовне повратне информације, побољшања и сарадњу за веће добро.
 • Краћи циклус издавања: ДевОпс наглашава убрзање циклуса пуштања производа уз квалитет. Такође резултира лакшим планирањем и управљањем ризиком и омогућава вам да брзо предузмете радњу да бисте се прилагодили променама.
 • Сарадња: ДевОпс окупља различите тимове који раде као један и решавају проблеме. Подстиче сарадњу, узајамно поверење и транспарентност унутар тима тако што нуди већу видљивост процеса уз усклађивање са пословним циљевима.
 • Одговорност: Сваки члан је одговоран за свој задатак, као и за успешан завршетак и испоруку пројекта у брзим временима и квалитетом.

2. Процените своје захтеве

Процените своје захтеве

ДевОпс путања може имати различите промене за различите тимове и предузећа у складу са њиховим јединственим захтевима.

Стога, када усвојите ДевОпс, идентификујте своје јединствене захтеве и циљ креирања софтвера. На основу тога, можете планирати и стратегију ДевОпс фаза и направити брзу транзицију. Одредите области у којима се имплементација ДевОпс-а чини корисним, изаберите праве алате и наведите захтеве за испуњавање тих планова.

3. Нагласите метрике

Мерење и праћење напретка је кључно ако желите да видите побољшања након усвајања ДевОпс-а. За ово морате да тражите исправне метрике за мерење, а то могу бити:

 • Просечно време учитавања софтвера
 • Средње време до производње (МТТП)
 • Средње време до опоравка (МТТР)
 • Учесталост и брзина примене

Ипак, немојте претеривати; у супротном, може бити збуњујуће, иако додавање неколико може бити корисно на основу ваших потреба. То ће помоћи вашем тиму да поправи циљеве за сваку метрику и настави са тим. Такође, поделите своје стопе раста, побољшања и развој са својим тимом како бисте их задржали на истој страници.

4. Користите ДевОпс најбоље праксе

ДевОпс најбоље праксе

Усвајање ДевОпс-а може постати глатка вожња ако користите неке најбоље ДевОпс праксе, као што су:

 • Агилно управљање пројектима: Циљ му је сарадња, повратне информације корисника, краћи производни циклуси и брзо прилагођавање променљивим потребама. То је у супротности са традиционалним приступима дужих циклуса производње и пуштања са фазама у низу.
 • Аутоматизација и ДевОпс ланац алата: ДевОпс изгледа непотпун без коришћења алата јер је аутоматизација срце ДевОпс-а. Осигурава бржи развој и издавање уз висок квалитет уз уштеду времена и ресурса. ДевОпс ланац алата се састоји од мноштва алата за сваку фазу, од развоја, планирања и тестирања, до постављања, повратних информација, надгледања и рада, као што је претходно објашњено.
 • Микросервис: Ова архитектура укључује изградњу софтвера као скупа неколико малих сервиса који покрећу сопствене процесе док су у интеракцији са другима преко интерфејса или АПИ-ја. Ови сервиси су направљени да служе специфичној сврси користећи оквире, библиотеке и програмске језике и издају их засебно као једну услугу или групу. Овај одвојени приступ омогућава лаку континуирану интеграцију и испоруку.
 • Инфраструктура као код (ИаЦ): Помаже вам да конфигуришете, обезбедите и управљате својом инфраструктуром као што су мреже, везе, виртуелне машине, итд., путем кода у складу са брзином, уместо да све то радите ручно. На овај начин, ваш тим може да распореди системске ресурсе са бољом контролом и поузданошћу са мање грешака.
 • Безбедносне праксе: Имплементација ДевОпс-а са пуном агилношћу и одговором захтева да укључите ИТ безбедност због повећаних ризика. Безбедност је интегрисана од краја до краја, што доводи до ДевСецОпс-а да обезбеди софтвер и његову инфраструктуру и аутоматизује безбедносне активности.

За ово можете користити интегрисано развојно окружење (ИДЕ) као што је Визуелни студио или ПиЦштета или искористите контејнеризацију да бисте изоловали своју конструкцију и повећали безбедност. Алати за ДевСецОпс могу бити СонарКубе, Аццунетик, Цхецкмаркитд.

Закључак

ДевОпс је модерна методологија развоја софтвера која омогућава организацијама да креирају висококвалитетне софтверске производе са брзим временом обраде. Укључује богат скуп пракси, принципа и алата за постизање успешног развоја софтвера, побољшање задовољства купаца и пружање конкурентске предности.

Па, зашто остати иза? Усвојите ДевОпс и искористите његове могућности. Такође можете да користите најбоље ДевОпс алате у свакој фази свог животног циклуса развоја софтвера да бисте аутоматизовали задатке и уштедели време, новац и труд.