Глас преко новог радија (ВоНР) објашњен за мање од 5 минута

Не, Глас преко новог радија није нови облик радија који васкрсава давно изгубљене познате личности путем гласовних клонова уз помоћ вештачке интелигенције, иако то звучи уредно!

Уместо тога, ВоНР се односи на технологију која подржава говорну комуникацију преко 5Г мреже, која се такође назива Во5Г (Глас преко 5Г).

ВоНР се преводи у глаткији квалитет гласа у односу на сличне старије технологије као што је Воице овер Лонг Терм Еволутион (ВоЛТЕ). То значи да потрошачи и предузећа свих величина могу имати користи од Во5Г за све, од игара до конференцијских позива.

Да бисте упутили ВоНР позив, потребно је да имате телефон који подржава 5Г, а особа коју зовете треба да има исти. Ако сте повезани на 5Г мрежу, ваш позив ће аутоматски бити преусмерен преко ВоНР-а.

Ова технологија је још увек у повојима јер ВоНР захтева 5Г мреже, које нису толико распрострањене као 4Г мреже. Али усвајање ће расти како се буде више 5Г мрежа и стварало више уређаја који подржавају ВоНР.

5Г: Фондација за ВоНР

Ако сте видели да се овај израз баца, али нисте сигурни шта то значи, не брините – нисте сами. Не морате да знате шта значи 5Г да бисте га користили. Међутим, важно је разумети 5Г да бисте схватили значај ВоНР-а.

Отприлике од 2019. године, 5Г се појавио као следећа генерација технологије мобилног умрежавања. Већина нових телефона објављених од тада подржава 5Г, а многи региони широм света увели су мреже пете генерације.

  Како повећати ВРАМ на рачунару

Ако сте боље упознати са старијим терминима, као што су 4Г, ЛТЕ, 3Г, итд., само знајте да је 5Г надограђена верзија тих технологија. Нови ‘Г’ се у потпуности реализује сваких 10 година.

Знам да сами појмови не објашњавају много. Ипак, све што треба да знате о 5Г, барем у вези са гласовним позивима, јесте да у поређењу са старијим технологијама, његове предности укључују повећани пропусни опсег и мање кашњење.

Предности и карактеристике ВоНР-а

ВоНР има неколико предности у односу на традиционално гласовно позивање:

  • Брже време за подешавање позива: Позиви се обично повезују за мање од две секунде, што је брже од традиционалних позива.
  • Бољи квалитет гласа: Во5Г позиви користе ХД гласовну технологију за испоруку јаснијег и природнијег звука.
  • Мање трошења батерије: ВоНР је ефикасан, тако да може помоћи да се продужи век батерије вашег телефона.
  • Мање кашњење: Да ли сте икада разговарали преко некога телефоном због значајног кашњења? Гласовни позиви преко 5Г поправљају ово због мањег кашњења. То значи да постоји мање кашњења између када говорите и када друга особа чује ваш глас.
  • Додатне функције: Неке нове функције које ВоНР подржава укључују интегрисане видео позиве и могућност дељења датотека током позива. Његове могућности мале кашњења такође значе да може боље да подржи преводе у реалном времену током позива.

ВоНР против ВоЛТЕ

ФеатуреВоНР (Глас преко новог радија)ВоЛТЕ (Глас преко ЛТЕ)Генерација мреже5Г4ГКвалитет гласа ВећаВисока кашњење Нижа (боља)Нижа (боља)ПоузданостВишаВисока доступност мрежеОграничена (5Г мреже су погодне или пропуштене)Свеприсутна мрежа је широко распрострањена (4Г веза) кућишта, ограничена покретљивост) Високо (више слободе кретања без губитка квалитета везе)

  Како скенирати (или поново скенирати) канале на ТВ-у

ВоНР користи 5Г, а ВоЛТЕ користи 4Г. Узимајући у обзир технолошке разлике између ових генерација мрежа значи да Воице овер Нев Радио подржава већи квалитет гласа, ниже кашњење (овде је ниже) и већу поузданост.

Да бисте учврстили њихове разлике у стварном свету, замислите да покушавате да разговарате са неким у препуној просторији. Тешко их је чути преко буке и морате се стално понављати. То је као да упућујете гласовни позив преко традиционалне мобилне мреже.

Ако је ВоЛТЕ сличан приватном разговору у тихој просторији, ВоНР је као да водите исти разговор у звучно изолованој просторији. Док ВоЛТЕ користи ЛТЕ/4Г мрежу за испоруку висококвалитетних говорних позива, краће време за подешавање позива и продужено трајање батерије, ВоНР користи 5Г мрежу за испоруку још бољег квалитета гласа, мањег кашњења и веће поузданости.

Међутим, ВоНР није краљ свуда. 4Г мреже су у основи свеприсутне, док су 5Г мреже погодна или промашена ствар. Чак и ако се повежете преко 5Г, у неким случајевима не можете се много кретати или ћете изгубити ту висококвалитетну везу и вратити се на ЛТЕ.

ВоЛТЕ је и даље добра опција. Нуди значајна побољшања у односу на традиционалне мобилне говорне позиве.

Случај употребе Во5Г

С обзиром на то да 5Г доминира брзином и капацитетом над 4Г, није тешко схватити како ВоНР може користити свима и свима, и пословним корисницима и редовним потрошачима.

На пример, ВоНР је идеалан за пословне кориснике којима је потребно да обављају телефонске позиве високог квалитета. Размислите о видео конференцијама и позивима корисничке службе. Ове ситуације захтевају кристално чисте разговоре, што дозвољавају позиви уз подршку 5Г. Ово може помоћи предузећима да смање трошкове путовања и побољшају сарадњу између запослених и купаца.

  Како се аутоматски пребацити на тамну тему ноћу у Фирефоку

Во5Г је такође користан за играче којима је потребна комуникација са малим кашњењем. Ово је одувек била кључна тачка за онлајн игре за више играча и стратешке игре у реалном времену. Само неколико ситуација са лошим временским кашњењем може утицати на професионалне турнире и на хобисте.

Слично играма су апликације проширене стварности и виртуелне стварности. ВоНР може да обезбеди превод у реалном времену током видео позива уз помоћ АР-а или омогући корисницима да комуницирају са виртуелним објектима на реалистичнији начин.

ВоНР: Нови аутопут за гласовну комуникацију

5Г мреже се суштински разликују од претходних генерација мобилних мрежа. Дизајнирани су да подрже много шири спектар апликација и услуга, укључујући пренос података ултра-велике брзине, комуникацију са малим кашњењем и огромну повезаност.

ВоНР користи јединствене могућности 5Г мрежа. Користи предност великог пропусног опсега и малог кашњења да би обезбедио врхунски квалитет гласа и брже време за подешавање позива.

То је такође део холистичког приступа 5Г услугама. ВоНР није изолована технологија, већ део ширег пакета услуга које се развијају да би задовољиле потребе потрошача и предузећа.

ВоНР такође отвара врата новом спектру апликација и услуга са омогућеним гласом, као што су видео позиви високе дефиниције, импресивно играње игара и сарадња у реалном времену. Очекује се да ће играти главну улогу у развоју услуга које подржавају 5Г као што је проширена стварност.

Пошто су 5Г мреже још увек у развоју, ВоНР је такође. Али брзо добија на снази у мобилној индустрији. Како се све више и више 5Г мрежа примењује, очекује се да ће ВоНР постати стандард за услуге гласовне комуникације.

Затим погледајте наш чланак о архитектури Интернета ствари (ИоТ).

Да ли је овај чланак био од помоћи?

Хвала на повратним информацијама!