Игре и даље муцају? Водич за повећање ФПС-а у ПЦ играма

Дефинитивно не желите да будете особа која након пораза куца „заостајем“, само да бисте били дочекани немилосрдном репликом: „Надигран си, нооб!“.

Низак ФПС је штета за конкурентну игру. Једноставно не можете да се такмичите када екран запиње; кључне информације се одлажу, а непријатељске вештине пуцају без упозорења.

Срећом, постоји много метода за побољшање ФПС-а у игри без прибегавања куповини бољег рачунара. Међутим, важно је питање: шта сте спремни да изгубите за то?

Колико год то звучало нервозно, истина је. Да бисте повећали ФПС, морате жртвовати графику и друга звона и звиждаљке или учинити да ваш рачунар јаче меље и можда скратите његов животни век.

Који је прави број ФПС-а?

Пре него што се фокусирамо на повећање броја ФПС-а, требало би да знате шта је ФПС и колико би требало да тражите да бисте га повећали. Имати веома висок ФПС може изгледати као одлична идеја, али то није услов. Нарочито зато што је ограничен другим факторима као што су брзина освежавања вашег монитора и способност људског ока да види ограничен ФПС.

ФПС (Фрамес Пер Сецонд) је у основи број приказаних слика у секунди активности коју гледате на екрану. Што је ФПС већи, игра ће бити глаткија.

Генерално, 30 ФПС се сматра за играње. Није најбоље, али ипак можете да играте игру. У већини игара заснованих на реакцијама, 30 ФПС ће сигурно бити одвраћање и неће вам дозволити да играте конкурентно.

60 ФПС се генерално сматра глатким ФПС-ом и омогућава вам да играте игру конкурентно. Како људско око може удобно да прати само 30-60 ФПС, све изнад тога је луксуз.

ФПС је додатно ограничен брзином освежавања вашег монитора, а 60Хз је стандард и за мониторе. Иако монитори за игре могу лако да пређу 144Хз.

Пошто овде тражимо ФПС, ваш циљ би требало да буде да достигнете скоро 60 ФПС. У случају да је ваш ФПС веома низак, онда га барем повећајте изнад 30 ФПС да би се игра могла играти док не будете могли у потпуности да надоградите.

Ако сте спремни за то, наставите да читате и наћи ћете све што вам је потребно да бисте побољшали ФПС у ПЦ играма.

Прилагодите подешавања игре ради перформанси

Сама игра је прва ствар коју треба да оптимизујете за перформансе, јер ће промене утицати само на ту игру уместо на друге апликације. Све игре са интензивном графиком имају наменска подешавања која можете да прилагодите да бисте постигли боље перформансе смањивањем графике и других звона и звиждука.

Већина доступних опција је уобичајена међу играма, па ћу их објаснити. Чак и ако постоје неке додатне опције за подешавање, оне ће се и даље наћи у истом окружењу.

Промените подешавања графике

У главном менију или унутар подешавања, требало би да постоји опција Видео или Графика. Обично би требало да постоји падајући мени или клизач који ће вам омогућити да бирате између опција високог до ниског квалитета. Када подесите квалитет овде, аутоматски ће се повећати или смањити графичке опције.

Овде изаберите нижу графику од тренутно изабраних и примените промене да бисте видели како побољшава ФПС. Можете наставити да смањујете графику док се не постигне жељени ФПС.

Ако нижа графика утиче на вашу игру на неки начин — на пример да не видите ефекте како треба — онда можете појединачно да прилагодите сродну графику.

На пример, можете повећати квалитет ефеката или квалитет окружења и видети да ли то уклања проблем без превише утицаја на ФПС.

  Шта се дешава ако некога блокирате на Фејсбуку?

Осим основних подешавања везаних за графику, постоје и нека друга подешавања која можете да прилагодите да бисте евентуално побољшали ФПС. Неки од њих су у наставку:

Всинц: Вертикална синхронизација синхронизује ФПС игре са брзином освежавања вашег монитора да би уклонила цепање екрана. То ће ограничити ФПС да прати брзину освежавања, ау неким случајевима чак и испод ње. Онемогућавање би могло побољшати ФПС ако га је гасило.

Анти-алиасинг: У основи побољшава визуелни квалитет чинећи назубљене ивице глатким. Наравно, овај процес захтева додатне ресурсе, па ће његово онемогућавање повећати ФПС.

Квалитет сенки: Сенке, иако чине да игре изгледају боље, али такође много троше ресурсе. Или смањите квалитет или их, по могућности, потпуно онемогућите.

Удаљеност гледања: Још једна опција са великим ресурсима која није неопходна за редовно играње. Повећање или смањење квалитета ове опције ће одлучити како игра приказује удаљене објекте (који обично нису битни).

У зависности од игре, може постојати много других опција које би могле побољшати перформансе прилагођавањем. Сви они треба да буду под поставкама Видео/Графика.

Управљајте опцијама интерфејса

Опције интерфејса такође могу побољшати ФПС када су онемогућене. Међутим, они такође обично директно утичу на игру, па је ризично петљати се са њима. И даље можете да онемогућите или минимизирате мање важне информације да бисте мало повећали ФПС.

Ове опције такође треба да буду у подешавањима или главном менију и да се зову Интерфејс. Величина ХУД-а (хеадс-уп дисплаи) је једна од опција која није превише застрашујућа за играње и може помоћи у повећању ФПС-а. Само смањите величину ХУД-а на оно што можете да приуштите да задржите.

Већина других промена зависи од игре, али неке од могућих опција које можете да онемогућите укључују сакривање траке здравља НПЦ-а, не приказивање имена, сакривање НПЦ ефеката, сакривање бројева оштећења, сакривање здравља савезника и било коју врсту анимација.

Смањите резолуцију игре

Мало драстична мера, али када очајнички желите бољи ФПС, то би могло знатно повећати ФПС. Што је већа резолуција екрана, потребно је више ресурса за покретање игре јер је потребно више пиксела да се прикаже.

Можете смањити резолуцију у игри да бисте побољшали ФПС. Међутим, то такође чини да игра изгледа чудно и понекад чак и немогућа за играње због тога што је превише увећана. Ако то не утиче превише на игру, онда је добијени ФПС вредан тога.

Опције резолуције такође треба да буду у поставкама Видео/Графика. Само изаберите нижи од тренутно изабраног да бисте почели да експериментишете са најбољим балансом између негативног утицаја на игру и повећања ФПС-а. На пример, ако је тренутна резолуција 1920×1080, покушајте да је смањите на 1600×900 или чак 1366×768.

Користите цео екран

Прозорски, без граница и цео екран су три режима за играње игре. За најбоље перформансе препоручује се режим преко целог екрана јер рачунар неће морати да приказује садржај повезан са десктопом/Виндовс-ом заједно са игром. Ову опцију можете пронаћи и у поставкама Видео/Графика.

Оптимизујте Виндовс за перформансе

Такође можете да унесете промене у Виндовс да бисте осигурали да ваш рачунар ради на најбољим перформансама и можда онемогућили функције које захтевају ресурсе. Већ сам написао водич о томе како постићи најбоље перформансе у Виндовс-у. Можете га користити за све велике и мале промене које побољшавају перформансе оперативног система Виндовс.

Иако испод, наводим неке од подешавања Виндовс-а који у великој мери утичу на ФПС игре:

Изаберите План напајања високих перформанси

Опције напајања Виндовс-а имају много подешавања за управљање перформансама оперативног система Виндовс. Избор високих перформанси значи да ће Виндовс радити са максималним перформансама. Оно што је најважније, омогућиће ЦПУ-у да ради са 100% снаге док га друге опције гасе.

У подешавањима оперативног система Виндовс 11 идите на Системи > Напајање и изаберите Најбоље перформансе у опцији режима напајања. Такође можете да отворите контролну таблу на било којој верзији оперативног система Виндовс и идите на Систем и безбедност > Опције напајања и изаберите План напајања високих перформанси.

Подесите графичку картицу за најбоље перформансе

Сви произвођачи графичких картица нуде софтвер за управљање картицама. Ови програми обично имају више опција за одлучивање између перформанси и квалитета графике.

  Пустите видео преко Цхромецаст-а и усмерите аудио кроз свој ПЦ или Мац

Не могу дати тачна упутства пошто софтвер сваког произвођача има различите опције и интерфејсе. Иако је главни фокус на проналажењу опција које вам омогућавају да бирате између перформанси и квалитета.

Софтвер произвођача картице можете преузети на мрежи ако већ није инсталиран. Корисници НВИДИА могу да користе НВИДИА Цонтрол Панел или ГеФорце Екпериенце, АМД корисници могу да користе АМД Радеон софтвер, а Интел Грапхицс Цомманд Центер је за Интел кориснике.

Омогућите Виндовс режим игре

Виндовс има режим игре који аутоматски препознаје игре када их играте и додељује му све системске ресурсе док потискује позадинске програме.

Такође зауставља обавештења и друге задатке везане за мрежу као што су Виндовс или ажурирања управљачких програма. Ово не само да побољшава ФПС, већ и избегава прекиде и кашњење мреже.

Да бисте омогућили режим игре, отворите Подешавања и идите на Игре > Режим игре. Овде омогућите опцију Режим игре и она ће аутоматски радити када покренете игру.

Онемогућите Виндовс визуелне ефекте

Ако вам не смета да жртвујете неке Виндовс анимације и стилове, онда онемогућавање визуелних ефеката може лако истиснути додатни ФПС. Да бисте онемогућили визуелне ефекте, притисните тастере Виндовс+Р да бисте отворили дијалог Покрени и откуцајте сисдм.цпл да бисте отворили Својства система.

Сада пређите на картицу Напредно и отворите Подешавања у одељку Перформансе.

Након тога, изаберите опцију Подесите за најбоље перформансе да бисте онемогућили све визуелне ефекте.

Смањите резолуцију Виндовс екрана

Исти разлог као и смањење резолуције у игрици. Ово ће смањити оптерећење Виндовс-а на системским ресурсима што ће на крају ослободити ресурсе за игру. Само кликните десним тастером миша било где на радној површини и изаберите Подешавања екрана.

Овде смањите опцију резолуције екрана у односу на тренутну да бисте пронашли прави баланс.

Користите алатке треће стране

Постоји много апликација независних произвођача које могу директно или индиректно помоћи у повећању ФПС-а и нуде глаткију игру. Испод су неке добре:

#1. Разор Цортек

Много тога се дешава са Разор Цортек-ом осим само повећања ФПС-а, али ја ћу се задржати на функцијама за повећање ФПС-а јер је то наш фокус. Постоје првенствено три начина на која Разор Цортек може помоћи у повећању ФПС-а:

Боост Руннинг Гаме: Када почнете да играте игру, можете да укључите њен појачивач са картице Гаме Боостер. То ће ограничити позадинске процесе, омогућити/онемогућити функције које утичу на игру и учинити да рачунар ради максималном снагом са ресурсима посвећеним игри.

Боостер Приме: За познате игре, може аутоматски да прилагоди своја подешавања у игри како би повећао ФПС колико год је то могуће. Само подесите клизач да бисте одлучили између квалитета и перформанси и он ће аутоматски применити промене. Може чак и да прилагоди подешавања која нису доступна у подешавањима игре.

Повећајте перформансе оперативног система Виндовс: На картици Систем Боостер можете применити десетине промена које могу побољшати перформансе оперативног система Виндовс. Ове промене ће утицати на управљање Виндовс ресурсима, ефикасност мреже, визуелне ефекте и Виндовс услуге.

Све ове промене имају дугме за враћање, тако да можете да их поништите кад год желите.

#2. ИОбит Адванцед СистемЦаре

Док Разор Цортек може да побољша перформансе, ИОбит Адванцед СистемЦаре може да одржи рачунар чистим како би спречио да нежељени подаци потенцијално утичу на перформансе и да све буде ажурирано.

Има и ручне и аутоматске начине за брисање нежељених података. Препоручујем вам да користите ручни начин јер ћете моћи да изаберете тачно које податке желите да избришете и да примените додатне оптимизације у процесу.

Његов уграђени програм за ажурирање софтвера и управљачки програм такође осигурава да је ваш рачунар у најбољем стању за играње игара. Иако постоје и неке функције које побољшавају игре и перформансе оперативног система Виндовс, оне нису тако свеобухватне као Разор Цортек. Зато вам препоручујем да користите обе апликације.

ЦЦлеанер је још један такав алат, али више фокусиран на чишћење него на оптимизацију.

#3. Процес Лассо

Процесс Лассо даје потпуну контролу над вашим ЦПУ-ом и РАМ-ом и оптимизује их када су у екстремном оптерећењу. Пошто имате проблема са ФПС-ом, постоји велика шанса да се ваш ЦПУ и РАМ такође лако пуне током играња.

  Користите Роттен Томатоес оцене да бисте пронашли филмове на Нетфлик-у

Ова апликација аутоматски управља процесима како би спречила друге апликације да троше ресурсе и дала више ресурса процесима у првом плану. Такође управља РАМ-ом да задржи фокус на процесима у првом плану.

Такође можете ручно подесити афинитет ЦПУ-а, приоритет, И/О приоритет, приоритет плана напајања и још много тога да би сви ресурси били фокусирани на покренуту игру како бисте повећали ФПС.

#4. МСИ Афтербурнер

Ја лично не препоручујем оверклоковање јер је лоше за здравље ГПУ-а и може довести до пада. Међутим, ако сте очајни, можете мало оверклоковати ГПУ да бисте добили значајно повећање ФПС-а.

Иако се ово може урадити коришћењем матичног софтвера ваше графичке картице, препоручујем МСИ Афтербурнер за то, јер ради за све картице, а можете одабрати да га мало појачате.

Само повећајте такт језгра и меморију за 15-20% основне вредности и требало би да видите добру разлику у перформансама игре. Немојте оверклоковати до максимума чак ни за експеримент, јер ће то срушити ГПУ/ПЦ и може трајно оштетити ГПУ.

Такође ћу вам препоручити да ограничите брзину кадрова у подешавањима игре на оно што желите да постигнете како ГПУ не би морао да ради више када виши ФПС није потребан.

Савети за боље перформансе

У наставку наводим неке савете и добре праксе које би могле да помогну да се добије бољи ФПС или барем реаговање игре:

Затворите Остале апликације

Када покренете игру, затворите све остале апликације, укључујући прегледач. Потребни су вам сви ресурси за игру, тако да ће затварање других апликација осигурати да су сви ресурси посвећени њој. Обавезно проверите системску палету траке задатака и менаџер задатака да ли постоје скривене апликације које се покрећу.

Одржавајте рачунар ажурним

Уверите се да је Виндовс ажуриран на најновију верзију и да су управљачки програми за хардвер такође ажурирани. Ажурирања имају много подешавања перформанси и исправке грешака које могу утицати на ФПС.

Не користите преклапања апликација

Иако је у реду ако је апликација за појачавање игара као што је Разор Цортек отворена у позадини, немојте користити преклапања из таквих апликација. Било да је у питању преклапање игре или било које друге апликације. Пошто прекривачи раде у првом плану, они се директно такмиче за ресурсе у игри.

Избегавајте прегревање хардвера

Ако приметите да ФПС пада док играте игру, то може бити због прегревања. Проверите здравље хардвера рачунара и уверите се да се не прегрева када је у употреби. Док се прегрева, рачунар аутоматски смањује перформансе да би се охладио.

Проверите заједницу игре

Многе игре имају скривене трикове и правне хакове који могу помоћи у оптимизацији перформанси. Можете ступити у контакт са заједницом игара на њеном субреддиту или званичном форуму и затражити помоћ или претражити теме да бисте добили одговор.

Надоградите индивидуални хардвер

За бољи ФПС, не морате да набавите нови рачунар; у већини случајева довољно је једноставно надоградити одговарајући хардвер. Међутим, може бити тешко знати шта да надоградите јер сваки комад хардвера има другачији утицај на перформансе. У наставку је кратко објашњење какво ће повећање перформанси дати свака важна надоградња хардвера.

Упграде ГПУ

Надоградња ГПУ-а је најбољи начин за повећање ФПС-а. ГПУ је директно одговоран за приказивање графике, тако да бољи ГПУ значи бољи ФПС. Ако користите уграђени ГПУ рачунара, добијање наменског ГПУ-а чак и сличних перформанси ће бити боље.

Иако је једноставно добијање следеће ГПУ верзије ваше тренутне довољно да добијете значајно повећање.

Упграде ЦПУ

Тешко је надоградити ЦПУ, а надоградња ГПУ-а би требала бити ваш приоритет. Иако ако ваш ЦПУ има проблема са покретањем сложених игара и видите кварове, онда надоградња ГПУ-а неће зауставити рушења.

Надоградите РАМ

РАМ не утиче директно на ФПС; више се односи на одзивност. Ако је ваша РАМ меморија увек пуна и не можете да се носите са игром, игра ће престати да реагује или ће муцати. Добијање већег и бољег РАМ-а може помоћи да се то поправи.

Надоградите ХДД на ССД

Добијање ССД-а такође неће директно помоћи код ФПС-а. Само ће убрзати време учитавања. ССД је неопходан за онлајн игре које учитавају мапе док се играју јер ће бити потребно превише времена за њихово учитавање.

Све у свему, ГПУ је оно што желите да надоградите када само желите више ФПС-а. Ако видите падове, нереаговање и муцање, онда би друге компоненте могле бити проблем и треба их надоградити.

Завршне речи 🎮

Ја лично више волим да играм игрице на ниским до средњим графичким поставкама како бих избегао нагли пад ФПС-а у препуним активностима, посебно у ММО игрицама. Програмери обично не искључују ефекте који би могли да утичу на игру, чак ни у нижем квалитету.

Ако се и даље суочавате са проблемима са ФПС-ом, можда је време да набавите нови рачунар за игре.