ИоТ комуникациони протоколи: МКТТ наспрам ЦоАП вс ХТТП

Интернет ствари (ИоТ) је попут џиновске мреже међусобно повезаних уређаја који могу да разговарају једни са другима и деле информације преко интернета.

То нису само ваши типични рачунари и паметни телефони, већ и све врсте свакодневних предмета као што су паметни термостати, па чак и аутомобили и фрижидери! Даљински корисници могу да контролишу ове уређаје користећи своје сензоре.

Интернет ствари трансформише начин на који управљамо нашим ресурсима, пратимо своје здравље и комуницирамо са светом. То је промена игре, а њен раст не показује знаке успоравања 📈. Овај раст је зато што све више уређаја постаје довољно паметно да се повеже на интернет и дели податке. Компаније развијају иновативне производе и решења која користе ИоТ за побољшање различитих аспеката наших живота, од паметних кућа и градова до здравства и пољопривреде.

Па, како све ово функционише? Један од фундаменталних аспеката ИоТ-а је начин на који ови уређаји разговарају једни са другима, и ту долазе у игру комуникациони протоколи као што су МКТТ, ЦоАП и ХТТП.

Значај комуникационих протокола у Интернету ствари

Комуникациони протоколи делују као језик ИоТ света. Они омогућавају уређајима да без проблема шаљу и примају податке. Један начин на који волим да размишљам о њима је као преводиоци, који осигуравају да уређаји, без обзира на њихове облике и величине, могу да разумеју једни друге.

Ови протоколи су кључни јер су мост који повезује ИоТ уређаје и системе који управљају и обрађују податке које генеришу.

  Најбоља апликација за спавање у 2021. (укључујући апликације за праћење спавања)

Разумевање МКТТ-а, ЦоАП-а и ХТТП-а

МКТТ (Мессаге Куеуинг Телеметри Транспорт) је лаган протокол заснован на објављивању претплате. Као резултат тога, уређаји шаљу поруке у централно чвориште, а други уређаји слушају те поруке. Поред тога, овај протокол је ефикасан, тако да је идеалан за уређаје мале снаге и ниског пропусног опсега. Његова једноставност је једна од његових предности.

Са друге стране, ЦоАП (Цонстраинед Апплицатион Протоцол) је дизајниран за уређаје са ограниченом процесорском снагом и меморијом. Ово функционише користећи интеракције захтев-одговор, слично као разговор. Због тога је ЦоАП погодан за окружења са ограничењима.

Вероватно сте упознати са ХТТП, протоколом који свакодневно користите у свом веб претраживачу 💻 за слање и примање захтева за веб странице. У Интернету ствари, уређаји траже и примају податке са сервера користећи ХТТП.

МКТТ наспрам ЦоАП у односу на ХТТП

АспецтМКТТЦоАПХТТПЦоммуницатион МоделПублисх-СубсцрибеРекуест-РеспонсеРекуест-РеспонсеМессаге Оверхеад & ЕффициенциМали трошкови, ефикасниНиски трошкови, ефикасниВиши додатни трошкови, мање ефикасанСкалабилност Високо скалабилнаСцалаблеСцалаблеСецуритиПодржава безбедносне функцијеПодржава безбедносне функцијеПодржава нивое безбедности КСуппортс и подржава безбедносне функције РеСРеСпорт опције одговорности Подржава опције поузданости

Случајеви употребе и сценарији

Сваки протокол се истиче у специфичним сценаријима, задовољавајући јединствене потребе ИоТ апликација.

МКТТ: Размена података у реалном времену

МКТТ се истиче у сценаријима у којима је брз и благовремен пренос података важан.

 • Аутоматизација паметне куће: МКТТ се широко користи у паметним кућама за контролу уређаја као што су светла, термостати и сигурносни системи. Његови мали трошкови и мала латенција чине га идеалним за комуникацију у реалном времену између уређаја.
 • Системи за праћење здравља: ​​способност МКТТ-а да рукује токовима података у реалном времену чини га погодним за даљинско праћење пацијената и апликације у здравству. Дакле, пружаоци здравствених услуга и системи за праћење могу континуирано да примају виталне знакове и здравствене податке.
 • Индустријски ИоТ (ИИоТ): У индустријским окружењима, МКТТ олакшава размену података између сензора, машина и контролних система. Осигурава да критични подаци стигну на своје одредиште на благовремен и поуздан начин, доприносећи ефикасним индустријским процесима и предиктивном одржавању.
 • Логистика и ланац снабдевања: МКТТ може да прати 📊 и управља робом и имовином у реалном времену. То значи оптимизоване руте, надгледане услове складиштења и осигурање безбедног транспорта.
 • Управљање енергијом: Овај ИоТ протокол се може користити за системе за управљање енергијом, омогућавајући паметним мрежним уређајима да пренесу информације о потрошњи енергије и оптерећењу. Као резултат, ово омогућава ефикасну дистрибуцију енергије и обрасце потрошње.
  Како променити икону свог Нетфлик профила

ЦоАП: Лагана комуникација

ЦоАП је дизајниран за ИоТ уређаје са ограниченим ресурсима и одличан је избор за сценарије у којима је потребна лагана комуникација.

 • Апликације за паметне градове: ЦоАП је веома погодан за примену у паметним градовима где бројни уређаји мале снаге, као што су улична светла, канте за отпад и паркинг сензори, морају да комуницирају са централним серверима. Његова ефикасност осигурава да ови уређаји могу да раде на минималној енергији.
 • Пољопривреда: ЦоАП може помоћи прецизној пољопривреди повезивањем сензора влаге у земљишту, метеоролошких станица и аутоматизованих система за наводњавање. Омогућава прикупљање и контролу података у реалном времену на терену без трошења ресурса напајања уређаја.
 • Мониторинг животне средине: ЦоАП се може користити за прикупљање података са удаљених сензора животне средине у шумама, океанима или другим удаљеним областима. Због малих трошкова, овај протокол је савршен за очување трајања батерије 🔋 на удаљеним уређајима.
 • Кућна аутоматизација: За мања подешавања кућне аутоматизације или сензорске мреже, ЦоАП омогућава лагану комуникацију између сензора и актуатора без прекомерне потрошње енергије.

ХТТП: Веома компатибилан

Постојећа веб инфраструктура је веома компатибилна са ХТТП-ом. Из тог разлога, погодан је за апликације које могу имати користи од коришћења овог широко распрострањеног протокола.

 • Контролне табле засноване на вебу: ХТТП је добар за креирање веб-базираних контролних табли за ИоТ уређаје. Конкретно, омогућава корисницима да надгледају и контролишу уређаје на даљину преко корисничког веб интерфејса.
 • АПИ-ји за ИоТ уређаје: Многи ИоТ уређаји нуде АПИ-је за програмску интеракцију са њима. Познавање ХТТП-а олакшава програмерима да интегришу ове уређаје у постојеће веб апликације, услуге у облаку и мобилне апликације.
 • Ажурирања фирмвера: ИоТ уређаји често захтевају ажурирање фирмвера. Генерално, ХТТП се користи за безбедну и ефикасну дистрибуцију ажурирања фирмвера преко интернета.
 • Интеграција у облаку: ИоТ подаци се могу лако пренети на платформе у облаку путем ХТТП-а, омогућавајући анализу података, складиштење и визуелизацију. Ово је од суштинског значаја за апликације као што су предиктивно одржавање и анализа података у ИоТ-у.
 • Интеграција гласа и мобилних уређаја: АПИ-ји засновани на ХТТП-у су од суштинског значаја за интеграцију ИоТ уређаја са гласовним асистентима и мобилним апликацијама, које корисницима пружају практичне опције контроле и интеракције.
  Гоогле Цхроме у односу на Цхромиум: Разумети основе

Избор правог протокола

Када бирате протокол за свој ИоТ пројекат, узмите у обзир могућности вашег уређаја и мрежна ограничења. Ако су ваши уређаји енергетски ефикасни, али захтевају комуникацију у реалном времену, МКТТ би могао бити прави начин.

С друге стране, ако ваши уређаји имају ограничене ресурсе, ЦоАП је одличан избор. ХТТП је свестран, али може бити прикладнији за сценарије у којима ограничења уређаја нису тако строга.

Последње мисли

Комуникациони протоколи су окосница која обезбеђује беспрекорну повезаност и размену података 🔃. МКТТ, ЦоАП и ХТТП су као различити алати у кутији са алаткама, сваки са својим јединственим предностима.

Разумевањем њихових карактеристика и специфичних захтева вашег ИоТ пројекта, можете направити информисан избор и створити ефикаснији и ефективнији ИоТ екосистем. Како ИоТ пејзаж наставља да се шири, избор правог протокола постаје још важнији за успех у нашем високо међусобно повезаном свету.

Затим погледајте најпопуларније ИоТ уређаје за ваш дом и посао.