Како би нова ВхатсАпп превара могла коштати ваше вољене хиљаде

Ако примите ВхатсАпп поруку од пријатеља или члана породице у којој се тражи велика сума новца, будите опрезни пре него што нешто пошаљете. Превара заснована на ВхатсАпп-у кружи, а преварантима је већ донела стотине хиљада долара из џепова невиних људи.

Хајде да истражимо ову ВхатсАпп превару, како функционише и како можете да останете безбедни.

Шта се дешава корисницима ВхатсАпп-а?

Како је известио Тхе Страитс Тимесбило је извештаја о низу ВхатсАпп превара које су забележиле пораст активности током новембра 2023. Ова превара укључује преваривање људи да помисле да им шаље поруку вољена особа, а затим тражење новца за решавање хитног случаја који не не постоји.

Само почетком новембра 2023. било је 237 извештаја о жртвама ове преваре, при чему су преваранти побегли са укупно 606.000 долара. Најгоре од свега, жртва можда неће ни схватити да је преварена све до недељама или месецима касније.

Како функционише ВхатсАпп превара

У овој конкретној превари, преваранти комбинују две већ утврђене преваре у једну: лажни резултат ВхатсАпп Веб Гоогле-а и друштвени инжењеринг.

1. Лажни ВхатсАпп Веб Гоогле резултат

Превара почиње тако што преварант поставља лажни оглас на веб страници ВхатсАпп на Гоогле-у. Нажалост, преваранти могу да додају лажне клонове веб локације у оглашавање на Гоогле претрази, тако да када жртва претражује ВхатсАпп Веб, лажна верзија ВхатсАпп веб локације се појављује на првом месту.

  Зашто Гоогле каже да је Цхроме сигурнији од Едге-а?

Ако неко кликне на овај лажни ВхатсАпп Веб резултат, то ће довести до сличности која тражи од корисника да скенира КР код, баш као што то ради легитимна веб локација ВхатсАпп. Када жртва скенира лажни КР код, преваранту даје приступ њиховом ВхатсАпп налогу.

Када преварант уђе на ВхатсАпп налог жртве, може да почне да шаље поруке пријатељима и породици жртве. Овде ће преварант направити причу о томе зашто контакт треба да пошаље велику суму новца. Ово може бити хитна медицинска помоћ, закашњела станарина, бити жртва пљачке или било шта што преварант може да смисли.

Ако се контакт сложи, преварант каже да пошаље новац на њихов банковни рачун. Контакт верује да помажу пријатељу или члану породице у тешком финансијском стању, али у стварности, они пуне џепове преваранта.

Ако преварант изађе са налога довољно брзо, ни особа која је хакована, ни особа која је послала новац неће схватити да се превара уопште догодила. То може да изађе на видело тек када особа која је платила то изнесе као тему разговора касније.

Како избећи ову ВхатсАпп превару

На срећу, најбоља одбрана од ове преваре је сазнање за њено постојање. Све док једна особа у једначини разуме како превара функционише, она може сама да спречи преваранта да украде било какав новац.

1. Како избећи лажне ВхатсАпп веб клонове

Најлакши начин да избегнете клонове ВхатсАпп веба је да у потпуности избегнете Гугл. Уместо да тражите веб страницу на Гоогле-у, можете да одете на веб.вхатсапп.цом и пријавите се тамо. То је једноставан УРЛ за памћење, али ако сте забринути да бисте га могли заборавити, обележите веб локацију за касније.

  Како блокирати некога а да они не знају у Виберу

Ако више волите да користите претраживач да пронађете ВхатсАпп Веб, увек се уверите да кликнете на резултат претраге, а не на оглас. Да бисте то урадили, проверите УРЛ испод резултата претраге; ако каже да иде на веб.вхатсапп.цомлегитимно је.

2. Како избећи плаћање ВхатсАпп преваранту

Чак и ако је налог компромитован, није све изгубљено. Ако сви које преварант контактира знају за превару, могу одбити да плате и оставити преваранта без новца.

Прво, обратите пажњу да ли неко од ваших блиских контаката почне да вас контактира на „чудан“ начин. Можда куцају другачијим стилом, погрешно напишу речи које никада не би погрешиле, или уопште звуче „искључено“. То је добар знак да особа са којом разговарате није она за коју се каже; немојте кликнути ни на једну везу коју вам они шаљу и дефинитивно им немојте слати новац.

Ако сте забринути да заправо разговарате са стварном страном којој је можда потребна ваша помоћ, покушајте да их контактирате користећи метод ван ВхатсАпп-а. Ако потврде да су хаковани, реците им да прођу кроз кораке шта треба да урадите ако је ваш ВхатсАпп налог хакован.

Будите сигурни од ВхатсАпп превара

Иако ова превара може звучати застрашујуће, ефикасна је само ако жртве не знају за превару унапред. Сада када знате основе, можете применити ове савете у стварном свету и избећи да преварантима дате исплату.