Шта је НАС диск и како га поставити?

Кључне Такеаваис

  • НАС дискови су специјализовани чврсти дискови дизајнирани за мрежне системе за складиштење података. Дизајнирани су за непрекидан, 24/7 рад са више корисника који истовремено приступају подацима.
  • Када купујете НАС диск, узмите у обзир тип диск јединице (посебно дизајниран за НАС системе), капацитет (на основу тренутних и будућих потреба за складиштењем) и брзину/перформансе (мерено у РПМ и величини кеша).
  • Поузданост, издржљивост, компатибилност, бука/потрошња енергије, цена по терабајту и подршка за РАИД такође треба узети у обзир када бирате НАС диск. Обични десктоп дискови можда немају неопходан фирмвер и подешавање за употребу НАС-а.

Правите нови НАС? Надоградња постојећег? Тада ћете желети да знате о НАС драјвовима и њиховим бројним конфигурацијама, опцијама и спецификацијама.

Шта је НАС диск?

Мрежни уређај за складиштење података (НАС) је специјализовани чврсти диск дизајниран посебно за мрежне системе за складиштење података.

За разлику од стандардних хард дискова за десктоп рачунаре, НАС дискови су пројектовани да раде у јединственим окружењима НАС система, који обично подразумевају непрекидан рад 24/7 са више корисника који истовремено приступају подацима.

Штавише, НАС уређаји обично имају побољшану поузданост и издржљивост и направљени су да издрже строге услове сталне употребе. Често долазе са технологијом за смањење вибрација, што је кључно у НАС јединицама са више лежишта, и имају фирмвер оптимизован за коришћење мрежног складиштења, побољшавајући перформансе и компатибилност са НАС уређајима. НАС драјвови су такође дизајнирани да подносе већу топлотну снагу која се може јавити у тесно збијеним НАС кућиштима.

Већина НАС диск јединица је идеална за кућне и пословне апликације, мада ће неки НАС уређаји на нивоу предузећа имати додатну подршку за складиштење, дељење и резервне копије података.

Дакле, на шта треба да обратите пажњу када купујете НАС диск?

1. Тип погона

Када бирате диск јединице за НАС, кључно је да се одлучите за дискове специфичне за НАС уместо за стандардне чврсте дискове за десктоп рачунаре. НАС уређаји, као што су ВД Ред, Сеагате ИронВолф или Синологи ХАТ5300, дизајнирани су за јединствене захтеве НАС система. Ови уређаји обично имају технологију за смањење вибрација, што може бити проблем у НАС јединицама са више лежишта. Поред тога, НАС дискови су пројектовани за континуирани рад и тестирани су за окружења 24/7, што их чини поузданијим за коришћење мрежног складиштења. Такође долазе са фирмвером оптимизованим за коришћење НАС-а, што може побољшати перформансе и компатибилност са НАС системима.

  Шта је ЕВ федерални порески кредит и како функционише?

2. Капацитет

Заслуге слике: Виктор Машек/Схуттерстоцк

Заједно са типом драјва, капацитет складиштења уређаја је примарна брига приликом подешавања НАС-а. Потребан капацитет зависи од ваших тренутних захтева за складиштење података и очекиваних будућих потреба. НАС дискови су доступни у различитим величинама, у распону од неколико терабајта (ТБ) до 16 ТБ или више по диску, као што је Сеагате Екос Кс16. Често је исплативије купити веће дискове него што је потребно у почетку како би се омогућило будуће проширење без замене постојећих дискова.

Међутим, такође је неопходно узети у обзир да већи дискови могу да потрају дуже за поновну изградњу у РАИД конфигурацијама (али имајте на уму да је ово углавном линеарна скала – више података и већи капацитет једнако је дужим временима обнове). Балансирање ваших тренутних потреба са будућим проширењем уз узимање у обзир буџетских ограничења је кључно за одабир правог капацитета.

3. Брзина и перформансе

Брзина НАС драјва се обично мери у РПМ (о/мин), са уобичајеним брзинама од 5400 РПМ и 7200 РПМ. Дискови са већим бројем обртаја, попут 7200 РПМ ВД Блацк серије, могу да обезбеде бржи приступ подацима, што је корисно за апликације које захтевају висок проток података. Међутим, већи број обртаја такође може довести до повећања топлоте и буке, што може бити разматрано у зависности од локације НАС-а.

Поред тога, величина кеш меморије може утицати на перформансе. Већа кеш меморија, попут 256 МБ која се налази у неким врхунским НАС дисковима, омогућава бржи приступ подацима који се често користе. Балансирање брзине са другим факторима као што су бука и топлота је од суштинског значаја за оптималне перформансе НАС-а.

4. Поузданост и издржљивост

Поузданост је најважнија за НАС дискове, јер често чувају критичне податке. Потражите погоне са ниском годишњом стопом отказа (АФР) и јаким циклусима учитавања/истоваривања. Произвођачи обично дају оцене поузданости, као што је МТБФ (средње време између кварова).

  Како опозвати слање порука на Инстаграму

Дискови попут Сеагате ИронВолф Про или ВД Ред Про нуде високе МТБФ оцене, што указује на дужи очекивани животни век. Ови погони често укључују карактеристике као што је повећана толеранција на вибрације и направљени су да издрже строге услове рада 24/7. Одабир погона са добрим искуством и гаранцијом (често 3-5 година) може да обезбеди безбрижност док читате рецензије и гледате у историју поузданости произвођача такође вреди.

5. Компатибилност

Слика кредита: Лост_ин_тхе_Мидвест/Схуттерстоцк

Звучи очигледно, али кључно је осигурати да су ваши НАС дискови компатибилни са вашим НАС уређајем. Произвођачи НАС-а као што су Синологи, КНАП или Нетгеар обезбеђују листе компатибилних диск јединица, а ове листе се редовно ажурирају и узимају у обзир факторе као што су максимална подржана величина диск јединице, све потребне специфичне функције диск јединице и компатибилност фирмвера.

Важно је да проверите компатибилност НАС диск јединице пре куповине, јер некомпатибилни дискови могу довести до лоших перформанси и губитка података. Неки НАС системи такође могу имати физичка ограничења, као што је подршка само 2,5-инчним дисковима или максимални размак висине, што треба узети у обзир при избору диск јединице. Ако правите НАС од нуле од старијих хардверских компоненти, компатибилност је мањи проблем, али ипак вреди проверити пре куповине.

6. Бука и потрошња енергије

Вероватно ћете одржавати свој НАС укључен 24/7, тако да су бука и потрошња енергије важних за разматрање. Погони са већим бројем обртаја, иако су бржи, такође могу бити бучнији и троше више енергије.

За кућно окружење, где би НАС могао бити смештен у дневном боравку или канцеларији, можда би били пожељнији тиши дискови са нижим бројем обртаја, попут неких модела из ВД Ред серије. Компромис је обично благо смањење перформанси. Потрошња енергије је такође кључни фактор за трошкове енергије и утицај на животну средину. Енергетски ефикасни дискови троше мање енергије, што доводи до значајних уштеда током времена, посебно у већим НАС подешавањима. Спецификације производа обично наводе бројке о потрошњи енергије, које се могу користити за поређење.

7. Цена по терабајту

Цена НАС диск јединица може значајно да варира, тако да је важно узети у обзир цену по терабајту (ТБ) приликом куповине. Дискови већег капацитета често нуде нижу цену по ТБ, али је почетна инвестиција већа.

  Како додати позадину у Гоогле календар

На пример, диск од 10ТБ може имати нижу цену по ТБ него диск од 4ТБ, али је укупна цена виша. Балансирање буџетских ограничења са потребама складиштења је кључно. Посебне понуде и попусти за масовну куповину такође могу утицати на цену по ТБ. Поред тога, док су уређаји специфични за НАС обично скупљи од обичних десктоп дискова, њихове побољшане карактеристике и поузданост често оправдавају додатни трошак, посебно у НАС-у где је интегритет података кључан.

8. Редундантност и подршка за РАИД

Ако планирате да користите РАИД конфигурацију за додатну заштиту података и редундантност, мораћете да се уверите да су изабрани дискови прикладни за предвиђени ниво РАИД-а.

Неки НАС дискови, као што су серије Сеагате ИронВолф и ВД Ред, посебно су пројектовани да раде оптимално у РАИД окружењима. Ови уређаји могу да поднесу повећане вибрације и радно оптерећење повезано са РАИД поставкама. Избор нивоа РАИД-а (нпр. РАИД 1, РАИД 5, РАИД 6) такође ће утицати на број и тип потребних дискова.

На пример, РАИД 1 захтева дискове једнаке величине за пресликавање, док РАИД 5 и РАИД 6 захтевају најмање три, односно четири диска, и нуде већу ефикасност складиштења. Важно је уравнотежити жељени ниво заштите података са расположивим буџетом и захтевима за капацитетом.

5 предлога за НАС диск

Прочитали сте о томе шта треба да тражите, па хајде да то заокружимо неким предлозима за НАС диск.

Модел погона

Капацитети (ТБ)

МТБФ (сати)

РПМ

Кеш меморија (МБ)

Трајно писање (МБ/с)

Сеагате ИронВолф

1 – 12

1 милион

5.400 – 7.200

64 – 256

180 – 210

Сеагате ИронВолф Про

4 – 18

1,2 милиона

7,200

256

220 – 260

Вестерн Дигитал Ред

2 – 6

1 милион

5,400

256

180

Тосхиба Н300

4 – 16

1 – 1,2 милиона

7,200

128 – 512

204 – 274

Синологи ХАТ5300

4 – 16

1 – 1,2 милиона

7,200

128 – 512

204 – 274

Сваки од ових НАС дискова је одлична опција и моћи ћете да пронађете величину диск јединице за било коју НАС конфигурацију.

Заштитите своје податке помоћу одговарајућег НАС уређаја

Избор НАС драјва може бити помало неодољив; постоје бројне опције. Морате да прилагодите количину података која вам је потребна, да узмете у обзир редундантност и још много тога. Међутим, то не мора да буде превелико и постоје јасни кораци које можете предузети да бисте изабрали праве дискове за подешавање вашег НАС-а.

Само не заборавите да будете опрезни када користите обичан десктоп драјв у вашој НАС конфигурацији. Већина обичних десктоп драјвова није опремљена истим фирмвером или нивоом подешавања као НАС диск, и то би могло довести до губитка података у наставку.