Како да иницијализујете ССД у оперативном систему Виндовс 10

Кључне Такеаваис

 • Иницијализација ССД-а омогућава Виндовс-у да га открије и прикаже у Филе Екплорер-у.
 • Можете да користите алатку за управљање дисковима да бисте иницијализовали ССД у оперативном систему Виндовс.
 • Можете бирати између главног записа за покретање (МБР) или табеле ГУИД партиција (ГПТ) док иницијализујете ССД, у зависности од ваших специфичних захтева.

Пре него што почнете да користите ССД као секундарну меморију на рачунару са оперативним системом Виндовс 10 или 11, потребно је да га правилно иницијализујете. У супротном, оперативни систем можда неће моћи да открије ССД или да га прикаже у Филе Екплорер-у. На срећу, иницијализација ССД-а на Виндовс-у је лакша него што мислите. Ево како то можете да урадите.

Да ли морате да иницијализујете ССД пре употребе?

Иницијализација ССД-а је кључни корак који припрема диск за коришћење од стране Виндовс-а. Када иницијализујете ССД, у суштини форматирате диск у складу са одређеним форматом датотеке. Овај формат датотеке одређује како су ваши подаци организовани на вашем ССД-у или чврстом диску.

За потпуно нови ССД, његово иницијализација и додељивање слова драјва је често први корак у његовом конфигурисању са рачунаром. Ово ће омогућити Виндовс-у да открије ССД и прикаже га у Филе Екплорер-у.

  Како прилагодити сенку у оперативном систему Виндовс 10

Како да иницијализујете ССД у оперативном систему Виндовс 10 или 11

Иницијализација је неповратан процес, тако да морате да се уверите да сте иницијализовали исправан ССД. Можете трајно изгубити податке ако грешком одаберете погрешан ССД или чврсти диск. Када потврдите назив свог примарног и активног уређаја за складиштење (ССД или чврсти диск), можете започети процес иницијализације користећи алатку за управљање дисковима. Ево како:

 • Притисните Вин + Р да бисте отворили оквир за дијалог Покрени.
 • Откуцајте дискмгмт.мсц у оквир за текст и кликните на ОК.
 • Уверите се да је диск који желите да покренете онлајн. Ако је на листи ван мреже, кликните десним тастером миша на диск и кликните на Онлине.
 • Кликните десним тастером миша на ССД који желите да иницијализујете и изаберите Инитиализе Диск.
 • У дијалогу Инитиализе Диск изаберите ССД диск који желите да иницијализујете и изаберите жељени стил партиције: ГПТ или МБР.
 • Кликните на ОК да започнете процес иницијализације диска.
 • Након што сте иницијализовали диск, кликните десним тастером миша на ваш ССД диск и изаберите Нев Симпле Волуме.
 • Довршите Нев Симпле ВолумеВизард да бисте доделили волумен свом ССД-у.Кредит за слику: Мицрософт
 • Сада сте иницијализовали свој ССД и можете му приступити преко Филе Екплорер-а.

  Повезано: Како управљати партицијама и волуменима чврстог диска у оперативном систему Виндовс 10

  Који стил партиције треба да изаберете за свој ССД

  Сваки уређај за складиштење повезан са вашим рачунаром има посебан стил партиције. Стил партиције одређује како ће Виндовс приступити подацима на диску. Постоје два главна стила партиција у Виндовс-у: ГПТ и МБР.

    Опоравите избрисане датотеке из корпе за отпатке након пражњења на Виндовс-у и Мац-у

  ГУИД табела партиција (ГПТ) је најчешће коришћени стил партиција за ССД и чврсте дискове. Подразумевано, Виндовс ће партиционисати дискове користећи ГПТ формат. ГПТ је преферирани формат јер подржава волумене веће од 2 ТБ и компатибилан је са најновијим системима заснованим на УЕФИ. Главни запис за покретање (МБР) је традиционални стил партиција који користе старији рачунари и преносиви дискови као што су меморијске картице.

  Препоручујемо да користите ГПТ стил партиције за ваш ССД јер је боље подржан, пружа већу сигурност и омогућава веће количине.

  Такође можете изабрати да конвертујете МБР диск у ГПТ диск или обрнуто. Међутим, прво ћете морати да форматирате диск јединицу и обришете све податке.

  Шта да радите ако не можете да иницијализујете свој ССД на Виндовс-у

  Док апликација за управљање диском олакшава иницијализацију ССД-а, можда ћете наићи на случајеве у којима опција „Иницијализирај диск“ недостаје или не ради како се очекује. Срећом, поправљање је прилично лако и захтева само да покренете неколико команди у командној линији. Ево како да то урадите.

 • Притисните Вин + С да отворите мени за претрагу.
 • Откуцајте командну линију у пољу и изаберите Покрени као администратор.
 • У конзоли откуцајте дискпарт и притисните Ентер.
 • Откуцајте лист диск и притисните Ентер да бисте видели све дискове на вашем систему.
 • Забележите број повезан са ССД-ом који желите да иницијализујете из прве колоне.
 • Откуцајте сел диск Н, замените Н бројем диска наведеним у претходном кораку и притисните Ентер.
 • Након што изаберете диск, унесите цлеан у конзолу и притисните Ентер.
 •   Како ресетовати Виндовс 11

  Отворите апликацију Диск Манагемент и покушајте поново да иницијализујете диск. Ако и даље имате проблема, погледајте наш водич за решавање проблема „Диск непознати није иницијализован“ на вашем Виндовс рачунару за додатну помоћ.