Како да креирате корак по корак маркетиншку стратегију засновану на подацима за ваше предузеће

Да ли желите да имплементирате маркетинг заснован на подацима за своју организацију или клијента? Сазнајте како да креирате стратегију маркетинга засновану на подацима корак по корак.

Сваки продавац има за циљ да допре до своје циљне публике и испоручи убедљиву поруку која ће позвати потенцијалне клијенте да купе производ или услугу. Али већина то не успева јер стратегије нису повезане са подацима о клијентима.

Да бисте постали успешан маркетиншки стручњак, мало разумевање купаца и емоција није довољно. Потребне су вам повратне информације засноване на подацима да бисте постигли боље резултате од својих маркетиншких стратегија. Зато смо одлучили да вам кажемо о маркетиншкој стратегији заснованој на подацима.

Читајте даље да бисте сазнали важност података у маркетингу и како можете креирати стратегију засновану на подацима користећи водич по корак.

Важност података у маркетингу

У раним данима маркетинга, циљање на масовном нивоу је вршено путем директне поште, постера и реклама у масовним медијима као што су новине, радио и телевизија. Касније су компаније почеле да се фокусирају на директни маркетинг користећи директну пошту и телемаркетинг.

Ако упоредите данашњи сценарио са претходним, приметићете драстичну промену у маркетиншким стратегијама. Пошта се ретко користи, а конкуренција је вишеструко порасла. Сада, трговци зависе од тржишних података и информација о купцима прикупљених током процеса куповине.

У ствари, ваше маркетиншке стратегије морају бити вођене подацима да би биле успешне. Када имате јасно разумевање понашања, циљева, болних тачака и изазова ваше циљне публике, лако можете креирати маркетиншке кампање које одговарају њиховим специфичним потребама.

Друге метрике које вам помажу у вашим маркетиншким напорима су обрасци прегледања, понашање при куповини на мрежи и активност друштвених медија. Дакле, можете видети да су подаци у основи сваке успешне маркетиншке стратегије и једноставно их не можете игнорисати ако желите да креирате ефикасне кампање.

Шта је маркетинг вођен подацима?

Маркетинг вођен подацима је комбинација техника за коришћење велике количине података о клијентима за креирање маркетиншког плана. Подаци помажу трговцима да боље разумеју понашање купаца, преференције и мотиве куповине и развију ефикасне маркетиншке стратегије.

Ово је корисно за све индустрије и предузећа јер побољшава корисничко искуство, што резултира већим приходима. Користећи податке, маркетиншки професионалци могу боље предвидети своје циљеве и будуће акције и креирати персонализоване маркетиншке стратегије за сваки сегмент своје базе клијената.

Анализа маркетиншких података чини предузећа свеснима захтева купаца. Штавише, омогућава вам да идентификујете недостатке постојеће маркетиншке стратегије. Дакле, можете пратити ефикасност кампања током времена.

  Како да искључите Гоогле безбедну претрагу за одрасле

Данас је маркетинг вођен подацима постао изузетно популаран због зависности од анализе података за доношење одлука и високе доступности података. У блиској будућности можете очекивати да ћете видети више предузећа која ће се придружити овом маркетиншком напору.

Да бисте разумели маркетинг заснован на подацима са његовог основног нивоа, морате погледати разлике између традиционалног маркетинга и маркетинга вођеног подацима у наставку:

Традиционални маркетинг

 • Користи ванмрежне маркетиншке податке доступне од независних агенција за истраживање тржишта.
 • Ова маркетиншка пракса се ослања на офлајн оглашавање као што су флајери, огласи на радио станицама и огласи на ТВ-у.
 • Традиционални маркетинг циља на огромну популацију, док цела популација можда не тражи производе на тржишту.
 • Оглашавање путем ТВ-а и радија је изузетно скупо, док повраћај улагања (РОИ) можда није пропорционалан. Обично је принос мањи од очекиваног.
 • Не можете ажурирати традиционални систем оглашавања преко ноћи.
 • Постоје унапред и фиксне накнаде за приказивање традиционалних реклама на ТВ каналима.
 • Експериментисање са маркетиншким приступом је сувише уско или скупо.

Маркетинг вођен подацима

 • Ослања се на ажуриране податке о клијентима из различитих онлајн ресурса који нису увек скупи.
 • Понекад можете да подесите сопствене алате и веб локације за прикупљање података о клијентима у реалном времену.
 • Можете циљати нишу публику у различитим регионима за одређени производ или услугу током својих маркетиншких кампања.
 • Маркетинг вођен подацима користи онлајн оглашавање на веб локацијама, у апликацијама и платформама друштвених медија. Овај начин оглашавања је приступачан, а већина рекламних агенција нуди моделе који се плаћају.
 • Можете да зауставите или ажурирате своје рекламне кампање које се воде у оквиру маркетинга заснованог на подацима у зависности од података о учинку претходних сати, дана и недеља.
 • Ваш маркетиншки тим може да промени рекламни садржај као што је слика, палете боја, тема, копија текста, цене, промотивни попуст итд., у реалном времену у зависности од аналитичких података добијених од алата за праћење огласа рекламне агенције.

Сада када знате разлике, хајде да истражимо пример који показује како маркетинг заснован на подацима функционише другачије од традиционалног маркетинга овде:

Разумети маркетинг заснован на подацима на примеру

Претпоставимо да сте произвођач разних роба широке потрошње. У традиционалном маркетиншком приступу, ваш маркетиншки тим ће купити тренутне тржишне податке у вези са вашим производима. Они такође могу да воде фокус групе од неколико купаца како би разумели њихове потребе и жеље.

Затим креирате маркетиншке колатерале као што су билборди, новински огласи, ТВ огласи, радио огласи, флајери, брошуре и тако даље за стратешко пласирање. Обично их постављате тамо где су највише пажње, као што су национални ТВ канали за ТВ рекламе, метро за билборде и још много тога.

Плаћате огромне маркетиншке и рекламне накнаде да бисте своје производе показали свима. Али, ваши производи нису потребни целој публици. Ваша цена по публици за маркетинг и оглашавање је много већа од броја клијената које можете да конвертујете, а ви немате појма колико људи остварује конверзију путем одређеног канала осим ако их изричито не питате. Добро је као пуцање у мраку.

  Како користити Цхроме слику у режиму слике

За исте производе можете да користите податке прикупљене са веб локација, апликација и друштвених медија о понашању и потребама публике. Затим можете да прилагодите рекламне кампање на мрежи како бисте приказали одређене производе публици којој су потребни. Можете да циљате своју публику на основу њиховог понашања на мрежи, демографских категорија, интересовања итд. Можете да пратите која кампања је довела до више конверзија и повећала потрошњу на ту кампању. Дакле, плаћате маркетинг за публику која има потенцијал за конверзију, а не за посматраче.

Како креирати маркетиншку стратегију засновану на подацима?

У наставку потражите кораке које морате имати за креирање маркетиншке стратегије засноване на подацима:

#1. Поставите циљ за маркетиншки напор

Ваша маркетиншка стратегија заснована на подацима зависиће од циља који желите да постигнете. На пример, морате укључити следеће циљеве:

 • Повећајте свест о бренду на тржишту
 • Повећајте приход од продаје
 • Привуците више посетилаца и претплатника за своју веб локацију и мобилну апликацију
 • Побољшајте пут купца до претплата или куповине
 • Повећајте задовољство купаца и оцене веб-сајта/мобилне апликације

Најбољи приступ је да следите СМАРТ стратегију постављања циљева. Више о СМАРТ-у можете сазнати овде: Примери СМАРТ циљева.

#2. Прикупља податке

Сада када имате јасан циљ или циљ за своје маркетиншке напоре, време је да прикупите висококвалитетне податке о следећем:

 • Ваш посао
 • Ваши производи
 • Услуге које нудите
 • Конкуренти истих производа и услуга
 • Тржиште на којем продајете своје услуге и производе
 • Ваши постојећи купци
 • Циљна публика
 • Посетиоци ваше апликације и веб локације
 • Посетиоци странице производа и апликације који погледају производ, али не купују
 • Посетиоци који додају производе или услуге у корпу, али не плаћају
 • Корисници који купују само одређене претплате или производе

Ово су подаци које можете прикупити помоћу сопствених алата или од независних агенција за податке. Такође можете покренути кампање повратних информација у различитим базама клијената да бисте прикупили податке прве стране. Такви подаци су корисни јер добијате искрене критике и сугестије од ваше циљне публике.

#3. Организовање података

Морате очистити, сортирати и организовати податке тако да алати за анализу података могу читати ваше податке и пружити увид. Ова фаза укључује следеће:

 • Уклањање небитних података
 • Поправљање празних поља података
 • Брисање аномалија и нежељених ликова
 • Уклоните дупле уносе
 • Поправите додатне колоне и редове

Ове задатке можете аутоматизовати постављањем и коришћењем ових стратегија и алата за чишћење података.

Можда ће вам требати и најбољи ЕТЛ алати ако желите да складиштите податке у складиштима података као што су Сновфлаке, Гоогле БигКуери и Амазон С3.

#4. Изградите тим за анализу и деловање на основу података

Можете користити агенцију треће стране да анализира своје податке, где само плаћате за увиде. Међутим, та агенција можда неће разумети ваш пословни модел и маркетиншку стратегију довољно добро као што би то урадио интерни тим. Стога се успостављање интерног тима дугорочно исплати.

#5. Пратите и мерите напредак

Морате стално пратити маркетиншке кампање засноване на подацима за метрике које сте одабрали на почетку пројекта. Ако не видите задовољавајуће резултате, одмах поново анализирајте постојеће податке и преклапајте увиде података са тренутним маркетиншким подацима да бисте оптимизовали маркетиншке кампање.

  8 сјајних КСФЦЕ тема за проверу

Ово ће донети боље резултате. Стога је мерење напретка неопходно у било којој маркетиншкој шеми заснованој на подацима.

Предности маркетиншке стратегије вођене подацима

#1. Креирајте циљане маркетиншке кампање

Уз помоћ маркетинга заснованог на подацима, можете креирати високо циљане кампање које ће доставити персонализоване и јединствене поруке сваком купцу. Пошто вам подаци дају увид у интересовања, стил живота и онлајн активности сваког клијента, можете креирати садржај који ће их привући у ваше пословање. Такође ће вам помоћи да знате где и када да поставите маркетиншки садржај и рекламе.

#2. Нека ваше поруке буду доследне

Да бисте постигли успех у маркетингу, ваше поруке треба да буду доследне и усклађене са интересовањима корисника. Како користите податке прикупљене путем различитих канала, они вам нуде бољи увид у интересе купаца. Ови различити увиди осигуравају да ваше поруке остану доследне и усклађене.

#3. Упознајте боље своје маркетиншке стратегије

Када ваше маркетиншке стратегије из било ког разлога не успеју, трошкови аквизиције купаца се повећавају. Као резултат тога, компанији постаје теже да постигне РОИ. Са маркетингом заснованим на подацима, лако можете да разумете шта вам одговара, а шта не. Тако можете одредити где ћете потрошити своје време и буџет.

#4. Сегментирајте своју публику

Временом су и ваши клијенти постали паметнији. Сада, није могуће натерати све на исту поруку или исту маркетиншку тактику. Овде долазе у игру стратегије засноване на подацима. Подаци вам омогућавају да сегментирате своју публику на основу понашања, навика, историје куповине и демографских категорија. Касније им можете понудити прилагођене маркетиншке напоре у зависности од фаза путовања купца.

#5. Разумите своје потенцијалне купце

Неко не мора да буде ваш купац да бисте знали за њега. Уз помоћ маркетинга заснованог на подацима, можете упознати своје потенцијалне купце пре него што ступите у интеракцију са њима. Како се упознате са њиховим интересовањима и преференцијама, циљање на њих са савршеним порукама за убеђивање постаје лако.

#6. Направите буку око свог бренда

Маркетиншка кампања није све у привлачењу пажње циљне публике. Што вас више људи примети кроз маркетиншку кампању, то боље функционише за ваш производ и идентитет бренда. Када се ваше маркетиншке стратегије покрећу подацима, можете да направите буку око свог производа. Тако можете привући велики број људи на своје производе.

#7. Обезбедите боље маркетиншко искуство

Укључивањем података у своју маркетиншку стратегију, не само да доносите више продаје и прихода, већ и осигуравате боље искуство за своју публику. Док им представљате врсту порука које воле, нећете их на крају нервирати. Са срећном публиком, можете очекивати несметану конверзију.

#8. Остварите више унакрсне продаје и више продаје

Када користите маркетинг заснован на подацима, добијате ретке увиде који вам помажу да брзо покренете потенцијалне купце кроз ток продаје и учините процес исплативијим. Такође вам може представити могућности унакрсне продаје у току целог тока продаје.

Када купац купи производ са ваше платформе, можете да користите податке да бисте задржали ангажовање купаца након продаје. Овај ангажман често води до лојалних купаца који ће у будућности куповати од ваше компаније.

Закључак

Без обзира којој компанији или индустрији припадате, маркетиншке стратегије засноване на подацима су кључне за успех ваших кампања. Ова врста маркетинга вам омогућава да искористите моћ аналитике података да бисте дошли до праве публике. Ове стратегије су једини начин да постигнете очекивани РОИ у овом веома конкурентном свету.

Овде смо разговарали о маркетиншким стратегијама заснованим на подацима и њиховим предностима. Сада када знате кораке за креирање маркетиншке стратегије засноване на подацима, не бисте требали имати проблема са креирањем стратегије за своју компанију.

Такође можете прочитати о алатима за креирање садржаја и важним елементима успешне видео маркетиншке кампање.