Како да покренете сопствени консултантски посао корак по корак

Консултантске компаније пружају вредне смернице другим предузећима и појединцима да реше своје проблеме и помогну им да постигну личне и професионалне прекретнице.

Данас, консултантска индустрија бележи брз замах у последњих неколико година широм света.

Према Статистаглобална консултантска индустрија је процењена на 132 милијарде долара до 2020. године. Само у САД, скоро 2 милиона појединаца је радило у овој индустрији.

Постоји много стартапова, малих предузећа, па чак и предузећа којима је тешко да управљају одређеним областима као што су маркетинг, безбедност, усклађеност, операције, финансије итд.

Слично, студентима и другим појединцима је потребан неко да их води у њиховим каријерама и личним путовањима. То је оно што консултант може учинити за вас.

Дакле, ако желите да покренете сопствени консултантски посао, прочитајте овај чланак.

Дозволите ми да вас упознам са концептом консултантског бизниса, његовим врстама и како можете сами да покренете консултантски посао.

Шта је консултантски посао?

Консултантска фирма је фирма или пружалац професионалних услуга који пружа савете, решења или савете на нивоу стручњака у датој области предузећима и појединцима како би им помогли да постигну своје личне и професионалне циљеве.

Ова врста пословања може бити стартуп (попут ГровтхГирлс и Баин & Цомпани), СМБ (као што су ПикелПлек и Вебтрониц Лабс) или предузеће (као што су Делоитте и ПвЦ).

Можете започети консултантски посао у различитим доменима као што су маркетинг, људски ресурси, операције, финансије, инжењеринг, здравство, ИТ, правни и тако даље. Можете консултовати брендове у развоју производа, оперативном побољшању, ХР пракси, корпоративној стратегији и маркетингу.

Без обзира да ли предузеће жели да побољша свој укупни учинак, лансира производ, управља тимом или више, може тражити помоћ консултанта.

Ово нас доводи до питања – ко је консултант?

На основу природе и врсте посла, консултант може помоћи послу на различите начине. То би могло бити добијање прегледа компаније, анализа њених одељења, откривање проблема и основних узрока и креирање стратегије за решавање тих проблема.

Од повећања броја продаје до смањења трошкова и ширења пословања на нова тржишта, консултантски посао вам може помоћи на сваком кораку. Може да пружи свеже увиде, мишљења и решења која ће помоћи компанијама да елиминишу препреке.

Врсте консултантских послова

#1. ИТ Цонсултинг Бусинесс

Такође познат као технолошко саветовање, овај посао укључује помагање другим компанијама да избегну сметњу технологије и софтвера који могу утицати на продуктивност. Ако се компанија суочи са проблемима у вези са тим, можете препоручити решења која могу да примене како би оптимизовали своје пословање и смањили ризике.

Примери: Технолошки консултанти могу бити консултанти за развој/одржавање софтвера, теренски технички консултанти, етички хакери, консултанти за сајбер безбедност итд.

Критеријуми/Искуство: ИТ или технолошки консултанти морају имати релевантно образовање и знање о ИТ, технологијама, новим претњама, софтверу, хардверу итд.

#2. Посао финансијског консалтинга

Посао финансијског консалтинга је један од најтраженијих и најкориснијих облика консултантског пословања. Сви ових дана морају ефикасно да управљају својим финансијама, али не знају одакле да почну или шта је исправно. Можете помоћи предузећима и појединцима да донесу боље финансијске изборе како би побољшали своје профитне марже и уштеде док минимизирају нежељене трошкове.

Примери: Финансијски консалтинг може бити у облику економског консалтинга, саветовања за прикупљање средстава, инвестиционог консалтинга итд.

Критеријуми/Искуство: Не може свако да постане финансијски саветник. Ово поље захтева релевантну образовну позадину као што је магистарска диплома из финансија, ЦФА или ЦА лиценца, итд., што се може разликовати од земље до земље.

#3. Оперативни консалтинг Бизнис

Циљ овог консултантског посла је да унапреди оперативну ефикасност компаније како би могла да постигне дугорочне и краткорочне циљеве. Да бисте побољшали оперативни учинак, можете прегледати пословање компаније, извршити истраживање и предложити стратегије.

Примери: саветовање у вези са људским операцијама, консалтинг у производњи, консалтинг при примени, саветовање у продаји и маркетингу итд.

Критеријуми/искуство: Људи са релевантним образовањем у бизнису, финансијама и економији су идеални за овај посао. Такође можете имати искуство у управљању операцијама више компанија или да сами оснивате компаније.

#4. Стратешки консалтинг Бизнис

Пословање стратешког консалтинга укључује рад са директорима и вишим менаџерима компаније и помагање им да донесу боље одлуке.

Понекад је директорима предузећа потребна нечија помоћ да их води кроз различите аспекте пословања који су кључни за њихов раст и опстанак на тржишту. Те области могу бити финансије, пословна стратегија, законитости, итд. Овде можете да им помогнете својом стручношћу и размишљањем на високом нивоу.

Пример: Пошто је стратешко саветовање широка категорија, можете да успоставите свој консултантски посао у специјалностима као што су саветовање о финансијској стратегији, саветовање о пословној стратегији итд.

Критеријуми/Искуство: Ово је улога са високим улозима, тако да ова врста пословања захтева да ангажујете професионалце који имају диплому МБА или релевантно образовање. Поред тога, морате имати најмање 5 година искуства као консултант за стратегију.

#5. ХР Цонсултинг Бусинесс

Као консултант за људске ресурсе (ХР), можете помоћи предузећима и појединцима да се изборе са својом радном снагом. Можете их упутити о томе како да ангажују добре таленте, поједноставе њихово укључивање и унапреде своје вештине кроз обуку. Поред тога, можете им рећи ефикасне начине да повећају продуктивност и задовољство запослених како би постали лојалнији.

Примери: У ХР консалтингу, можете сузити своју специјалност и преузети улоге као што су консултант за запошљавање, консултант за компензацију итд.

Критеријуми/искуство: Уопштено говорећи, ХР професионалци у многим земљама стичу диплому или магистар администрације (ББА или МБА). За одређене улоге, компаније такође ангажују консултанте за људске ресурсе без релевантног образовања ако су прошли курсеве и стекли сертификате из људских ресурса.

#6. Маркетинг Цонсултинг Бусинесс

Маркетинг консалтинг је популаран облик пословања ових дана. Са интернетом доступним у скоро сваком углу света, маркетинг је постао лакши без обзира да ли циљате на одређену групу појединаца или региона.

Као консултант за маркетинг, можете понудити разне услуге у облику органског или плаћеног маркетинга. Својим стратегијама можете помоћи брендовима да повећају своју продају и репутацију. Можете производити делове садржаја за њих, пуштати огласе на различитим каналима друштвених медија итд.

Примери: саветовање о маркетингу садржаја, маркетинг путем е-поште, маркетинг утицајних људи, плаћени консултант за маркетинг итд.

Критеријуми/Искуство: Када запошљавате кандидате за маркетинг, можете тражити људе са дипломом из маркетинга или релевантним искуством у овој области. Дакле, ако имате маркетиншко искуство са доказаним записима, можете започети овај посао.

Малим и средњим предузећима често је потребан правни консултант како би се осигурало да компанија поштује законе који важе у региону у којем послује. Такође им можете помоћи да остану легални када пређу на друге регионе или направе нове стратегије.

Критеријуми/Искуство: Као правни консултант, морате имати диплому пословног права. Искуство у правном саветовању је такође пожељно како би се ваши клијенти увек придржавали важећих закона. За ово, такође морате имати дубље познавање законитости различитих региона и земаља, већи фокус и истраживачке способности да бисте понудили најбоље решење.

#8. Пословање за саветовање о усклађености

Ово је слично правном консалтингу. Уз све већу забринутост за приватност података широм света, свако предузеће данас мора да се придржава локалних и савезних закона. То ће им помоћи да избегну казне и губитак угледа. Овде консултанти за усклађеност долазе да спасу предузећа.

Критеријуми/Искуство: Биће вам потребна диплома из права или пословне администрације ако желите да се бавите саветовањем о усклађености. Такође треба да има сродне области да би имао само знање о законима и прописима различитих земаља и региона.

#9. Пословање за консалтинг друштвених медија

Маркетинг друштвених медија је облик маркетинга који користи моћ друштвених медија да подстакне маркетиншке напоре компаније. Циљ му је да повећа досег компаније стварањем буке за своје производе на различитим платформама друштвених медија као што су Инстаграм, Фацебоок (Мета) итд., које људи сада увелико користе.

О овом консултантском послу говоримо одвојено јер је то вероватно један од најефикаснијих и најефикаснијих облика маркетинга у овом тренутку.

Критеријуми/Искуство: Имати искуство у овој области је корисније од обичне дипломе. Морате знати како да користите различите платформе друштвених медија у њиховој пуној предности и израдите стратегије како бисте помогли брендовима да расту на њима.

#10. Продајни консултантски посао

У овој врсти консултантског посла, можете искористити своје изванредне продајне вештине да повећате број продаје и приход компаније. Можете анализирати бројке о продаји, историју и друге аспекте пословања који могу утицати на продају и помоћи у оптимизацији њихових напора помоћу ваших стратегија.

Поред купаца, можете направити стратегије и за запослене. Можете саветовати компаније како би могле да оснаже свој продајни тим слушајући њихове проблеме, решавајући их, дајући им напредне алате за продуктивност и награђујући их за достигнућа.

Искуство: Вештине, искуство и уметност комуникације су далеко изнад сваког степена у области продаје. Такође морате имати ревност да постигнете циљеве и бити проактивни у раду са купцима.

Осим горе наведеног, постоје многе друге врсте консултантских фирми – консултаната за фитнес и веллнесс, консултанта за одрживост, консултанта за хакирање раста, консултанта за каријеру, консултанта за дизајн, консултанта за развој производа, консултанта за лидерство, консултанта за СЕО, консултанта за односе с јавношћу и још много тога.

Предности и мане консултантског пословања

Прос

  • Мање улагања: можете започети консултантски посао са мање улагања. Најбоља ствар је што не морате нужно да постављате наменску инфраструктуру.
  • Флексибилност: Консалтинг нуди флексибилност начина на који желите да водите своје пословање у смислу посла, локације, инфраструктуре, врсте посла којим желите да се бавите, трошкова итд.
  • Веће профитне марже: Консултантски посао може донети веће профитне марже ако уложите своје време и труд у правом смеру.
  • Лако скалабилно: консултантски посао је лако скалабилан. У почетку можете да радите као независни консултант, а затим да ангажујете друге консултанте успут како растете.
  • Ауторитет и искуство: Консултантски посао ће вам пружити много прилика да упознате нове људе и послујете са њима. Што више пројеката радите, више ћете искуства стећи.

Цонс

  • Без бенефиција: Нећете добити бенефиције попут здравственог осигурања и друге накнаде које добијају запослени. Мораћете да водите рачуна о свом осигурању, пензионим плановима и другим шемама да бисте подржали свој живот у будућности.
  • Недоследан рад и приход: Број пројеката на којима ћете радити ће варирати, а самим тим и ваш приход.
  • Велика конкуренција: Консултантске компаније су постале веома конкурентне. Дакле, мораћете да се издвојите у гомили у својој индустрији нудећи изузетан посао.
  • Управљање временом: У почетку ћете ви управљати свиме, пронаћи клијенте, радити за њих, управљати фактурама, водити рачуна о финансијама, решавати проблеме, проверавати учинак итд.

Кораци за покретање консултантског бизниса

#1. Само процена

Да бисте покренули сопствени консултантски посао, морате приступити својим вештинама, знању, предностима, идејама и још много тога. Такође можете побољшати своје знање похађањем курсева менаџмента и стицањем потребних вештина и сертификата.

На пример, ако имате искуство или знање у маркетингу, добро би било да започнете посао маркетинг консалтинга.

Поред тога, за било који консултантски посао који изаберете, постоје неке уобичајене вештине које морате имати – вештине комуникације, вештине руковања клијентима, вештине руковања тимом, идеје за размишљање, СЕО вештине и још много тога.

#2. Изаберите пословни модел

Пословни модел је кључни део сваког пословања. Док бирате савршен пословни модел, осигуравате да имате потпуно разумевање тржишта у развоју и стратегија које треба да примените.

Ваш пословни модел укључује резиме ваше мисије и визије, преглед ваше консултантске компаније, листу индустрија на које циљате, план за ваше маркетиншке стратегије, тим који вам је потребан и још много тога. Поред тога, од вас ће се тражити да одлучите да ли желите да почнете соло, да се региструјете као друштво са ограниченом одговорношћу (ЛЛЦ) или да се придружите приватном предузећу.

#3. Истражите темељно

Тржиште се временом мења и стога морате ефикасно да истражите тренутно тржиште да бисте започели свој консултантски посао. Такође вам помаже да схватите колико труда можете уложити да бисте привукли потенцијалне клијенте.

Док дајете консултације, потребно је да истражите где лежи проблем, извршите истраживање, разумете очекивања клијента и направите одговарајући план.

#4. Финансијско планирање

Морате мудро планирати своје финансије, од улагања новца до постизања монетарних циљева. Ово ће вам помоћи да управљате будућим ризицима, проблемима са дуговима, потрошњом, штедњом итд. Поред тога, омогућава вам да визуализујете свој тренутни финансијски статус и предвидите будуће финансије.

Пре него што започнете свој консултантски посао, морате знати актуелна пореска правила и прописе у вашој земљи. Такође зависи од врсте пословања које одаберете. Поред тога, морате проверити лиценце које су вам потребне за дозволу за легално отварање предузећа у датом региону.

#6. Поставите СОП-ове

Пре него што позовете било ког клијента, морате да подесите стандардне оперативне процедуре (СОП) и модел одређивања цена тако да ваш клијент унапред зна шта можете да понудите по којој цени.

Ако правилно поставите СОП, ваши клијенти ће знати да следите исту процедуру да бисте постигли доследне резултате.

#7. Преузмите Оффице Сетуп

Потребна вам је канцеларија за вођење вашег пословања – то може бити кућна канцеларија за вођење вашег пословања на даљину или у наменској згради. Да бисте то урадили, потребно је да процените потребну површину у зависности од величине ваше компаније, укључите неке погодности, размотрите буџет и структура ваше канцеларије је спремна.

#8. Сигурно финансирање

Потребан вам је снажан пословни план, јасан преглед онога што радите у свом послу, анализа тренутне тржишне конкуренције и још много тога. Ако улажете своја средства користећи личну штедњу, зајмове, кредитне картице и фиксне обвезнице, морате да обезбедите та средства исправним приступом ка својим циљевима.

Штавише, можете прикупити средства тако што ћете тражити од људи широм света да донирају или узму помоћ од инвеститора тако што ћете показати свој јасан пут ка успеху.

#9. Развијте идентитет бренда

Развијање идентитета бренда је суштински приступ привлачењу потенцијалних клијената. Да бисте се развијали, потребни су вам различити маркетиншки материјали као што су пословни налози на друштвеним медијима, пословни логотипи, лични веб-сајтови, промоције или огласи и још много тога.

Идентитет бренда доказује ваше постојање. Дуго времена оставља одличан утисак на клијенте. То значи да ваши клијенти чувају слику вашег бренда у својој глави и да ће се вратити када им будете поново потребни.

#10. Појачају

Сада је све спремно, тако да сте спремни да започнете свој консултантски посао. Затим, радите на скалирању свог пословања тако што ћете повећати свој тим, довести клијенте из целог света и учити успут. Усредсредите се на пружање најбољих консултација и доследно развијајте своје вештине како бисте наставили да привлачите потенцијалне клијенте.

Закључак

Консалтинг бизнис брзо расте, а предузећима, посебно малим и средњим предузећима, потребни су стручни савети у одређеној области да би постигли већи успех. Ако имате консултантско искуство или образовне квалификације као што су Б.Тецх, МБА, итд., можете покренути консултантски посао у тој ниши и пратити тачке које сам навео да бисте напредовали.

Затим можете прочитати и о каматним стопама за пословне кредите.