Како да поправите грешку „Етхернет нема важећу ИП конфигурацију“ на Виндовс-у

Кључне Такеаваис

 • Ако наиђете на грешку „Етернет нема исправну ИП конфигурацију“ указује на то да ваш рутер није успео да додели ИП адресу вашем рачунару.
 • Да бисте решили ову грешку, требало би да испразните било који статички набој, ресетујете ТЦП/ИП стацк и Винсоцк каталог и поставите подешавања за доделу ИП адресе на Аутоматски (ДХЦП).
 • Ако проблем и даље постоји, отпустите и обновите своју ИП адресу, исперите ДНС кеш, поново инсталирајте управљачки програм за етернет, искључите било који прокси сервер преко ЛАН-а и привремено искључите антивирусни софтвер.

Да ли сте покренули алатку за решавање проблема са мрежом да бисте дијагностиковали проблем са вашом етернет везом, а она је показала грешку „Етернет нема исправну ИП конфигурацију“? Ако јесте, ваш рутер није успео да додели ИП адресу вашем рачунару преко ДХЦП-а. Ево неких потенцијалних решења којима можете покушати да решите овај проблем.

1. Извршите неке прелиминарне провере

Започните решавање проблема обављањем неких основних провера. Прво, поново покрените рачунар. Затим искључите Етхернет кабл са рачунара и рутера и поново га повежите. Уверите се да етернет кабл није оштећен. Такође, повежите етернет кабл са различитим портовима на рутеру и рачунару да бисте искључили проблеме са портовима. Након тога, поново покрените рутер (или га ресетујте).

Ако ове основне провере не успеју да идентификују водећи узрок грешке, можете наставити да примењујете преостале исправке наведене у наставку.

2. Пражњење статичког набоја

Присуство статичког набоја на вашем рачунару може изазвати непредвиђене грешке. То такође може потенцијално утицати на вашу етернет везу. Дакле, испразните га да бисте искључили ову могућност. Да бисте то урадили, искључите рачунар, искључите све спољне уређаје и уклоните каблове за напајање. Затим држите дугме за напајање 15-20 секунди да бисте испразнили статички набој.

Након тога, поново повежите каблове за напајање и поново покрените рачунар. Покрените алатку за решавање проблема још једном и ако се грешке наставе, примените следећу исправку.

3. Ресетујте ТЦП/ИП стек и Винсоцк каталог

Винсоцк је АПИ који користе мрежне апликације за приступ мрежним услугама као што је ТЦП/ИП, а своје информације чува у бази података која се зове Винсоцк каталог. Ресетовање овог каталога и ТЦП/ИП стека често решава проблеме везане за мрежу. Да бисте извршили ово ресетовање преко командне линије, можете да пратите ове кораке:

 • Отворите Виндовс претрагу и откуцајте „Цомманд Промпт“.
 • Кликните десним тастером миша на командну линију и изаберите Покрени као администратор.
 • Да бисте ресетовали Винсоцк каталог, откуцајте „нетсх винсоцк ресет“ и притисните Ентер. Дозволите Виндовс-у да га ресетује; видећете поруку „успешно ресетовање Винсоцк каталога“ или „Винсоцк ресетовање успешно завршено“ када се заврши.
 • Да бисте ресетовали ТЦП/ИП стек, откуцајте „нетсх инт ип ресет“ и притисните Ентер. Сачекајте да се процес заврши, а затим поново покрените рачунар да бисте применили ове промене.
 • 4. Конфигуришите ИПв4 за аутоматско добијање ИП адресе

  Ако сте ручно конфигурисали своју ИП адресу, размислите о подешавању да је аутоматски додељује ваш рутер или друга приступна тачка. Да бисте то урадили, следите ове кораке: Кликните десним тастером миша на дугме Старт и изаберите Подешавања. Затим идите на Мрежа и интернет на левој бочној траци и отворите Етхернет подешавања.

  У оквиру својстава мреже кликните на дугме Уреди поред доделе ИП адресе и изаберите Аутоматски (ДХЦП) из падајућег менија. На крају, кликните на Сачувај да бисте применили промене.

  5. Отпустите и обновите своју ИП адресу

  Освежавање ваше интернет везе ослобађањем и обнављањем ваше ИП адресе може да реши ИП конфликте и друге проблеме са мрежом. Ослобађање ваше ИП адресе ослобађа је од рутера, док обнављање додељује вашем уређају исту или другу ИП адресу, што решава већину грешака у вези са ИП адресом.

  Да бисте ослободили и обновили своју ИП адресу, следите ове кораке:

 • Отворите командну линију као администратор према претходном упутству.
 • Откуцајте „ипцонфиг /релеасе“ и притисните Ентер. Ово ће прекинути везу вашег уређаја са интернетом.
 • Затим откуцајте „ипцонфиг /ренев“ и притисните Ентер. Ово ће вас поново повезати на интернет.
 • 6. Испразните ДНС кеш меморију

  Испирање ДНС-а брише ДНС записе из ваше кеш меморије и тражи од вашег уређаја да поново преузме информације са ДНС-а. Ово често решава проблеме у вези са мрежом. Да бисте испразнили ДНС кеш на свом Виндовс рачунару, отворите апликацију Командна линија као администратор, унесите следећу команду и притисните Ентер:

  ipconfig /flushdns 

  Када испразните ДНС кеш меморију, поново покрените рачунар. Затим покрените алатку за решавање проблема ако етернет веза и даље не ради. Ако се проблем настави, наставите са применом следећег поправка.

  7. Поново инсталирајте Етхернет драјвер

  Оштећени управљачки програм за Етхернет такође може изазвати грешку. Да бисте елиминисали ову могућност, деинсталирајте и поново инсталирајте управљачки програм за етернет испочетка. Пре него што то урадите, уверите се да имате копију управљачког програма за етернет. Ако га немате, можете да повежете рачунар на Ви-Фи да бисте га преузели или га преузели на други уређај и пренели на рачунар преко УСБ диска.

  Када имате датотеку драјвера, следите ове кораке:

 • Кликните десним тастером миша на дугме Старт и изаберите Управљач уређајима.
 • Затим проширите категорију Мрежни адаптери.
 • Кликните десним тастером миша на датотеку драјвера за етернет и изаберите Деинсталирај уређај.
 • Затим покрените датотеку драјвера коју сте раније преузели и пратите упутства на екрану да бисте је инсталирали. Ако се проблем настави након поновног инсталирања драјвера, искључите прокси сервер.

  8. Онемогућите прокси сервер преко ЛАН-а

  Конфигурисање проки сервера преко ЛАН-а може ометати способност рутера да додели ИП адресу вашем рачунару. Дакле, уверите се да прокси сервер није омогућен и онемогућите га ако је тренутно омогућен. Да бисте то урадили, следите ове кораке:

 • Откуцајте „Интернет опције“ у Виндовс траку за претрагу и отворите је.
 • Затим идите на картицу Везе и кликните на дугме ЛАН подешавања.
 • Ако је поље поред Користи прокси сервер за ЛАН означено, опозовите га да бисте искључили прокси сервер.
 • На крају, кликните на Примени, а затим на ОК да примените промене које сте унели.
 • 9. Привремено онемогућите антивирусну заштиту

  Сметње од стране Виндовс Дефендер-а или антивирусног софтвера треће стране могу потенцијално узроковати дотичну грешку. Да бисте искључили ову могућност, привремено искључите безбедносни пакет. Привремено онемогућите Виндовс безбедност у оперативном систему Виндовс 11 или Виндовс 10. Ако користите антивирусни софтвер треће стране, искључите га или привремено деинсталирајте.

  Ако искључивање антивирусне заштите не реши проблем, последња опција би требало да буде да контактирате свог Интернет провајдера (ИСП).

  Ако нисте успели да идентификујете основни узрок проблема упркос примени горњих исправки, можда постоји хардверски проблем са рутером који можда нећете моћи да решите самостално. Дакле, контактирајте представника вашег Интернет провајдера (ИСП) и затражите њихову помоћ у даљем истраживању проблема.

  Надамо се да ће вам горња решења помоћи да дијагностикујете проблем и успешно поново повежете рачунар са интернетом путем етернета. Ако ништа не успије, помоћ вашег ИСП-а ће вас спасити.