Како да зауставите тресење од успоравања рачунара

Спор рачунар може ваш диван дан претворити у фрустрирајући, чинећи чак и једноставне задатке тешким за обраду.

Лично, има неколико ствари којима се ујутро не радујем, а једна од њих је коришћење спорог рачунара.

Иако постоје разни разлози због којих би се рачунар успорио, обично се то дешава када се у ОС-у догоди квар.

Најједноставнијим могућим речима, разбијање је када је страница грешка, а замена се често дешава већом брзином, приморавајући ОС да троши више времена на замену ових страница.

(Замена се не користи)

А као резултат пребијања, перформансе су директно погођене, чинећи рачунар спорим за руковање.

Срећом, постоји неколико начина да се ово реши. У овом посту ћемо сазнати више о разбијању и како га спречити да успорава ваш рачунар.

Хајде да ускочимо.

Узроци млаћења

Разбијање се може догодити из неколико разлога, а неки од њих су врло чести:

#1. Недовољна меморија

Један од најчешћих узрока трошења је недостатак доступне меморије на рачунару. Ако имате систем који има мало РАМ-а и мора да се ослања на виртуелну меморију, склонији сте да се суочите са нападима јер ће ваш систем покушати да замени ресурсе између ваше РАМ меморије и складишта, као и других извора.

Такође прочитајте: Најбољи софтвер за тестирање рачунара

#2. Висока диплома програмирања

Пошто је један од многих задатака ОС-а да прати искоришћеност ЦПУ-а, ако установи да је искоришћеност ЦПУ-а прениска, повећава степен програмирања (додаје више процеса систему).

  Како проверити да ли је Аппле опозвао ваш МацБоок (за бесплатне поправке)

Под претпоставком да ће се користити глобални алгоритам замене страница, он ће једноставно заменити било коју страницу ако дође до грешке странице у систему.

Због чињенице да процеси почињу да замењују странице са једне на другу, ред за страничење се повећава, док ред спреман остаје празан.

На крају, ово доводи до смањења искоришћења ЦПУ-а. Сада долази ОС, јер повећава ниво мултипрограмирања и уводи нови процес за побољшање ствари.

Иако ово повећава искоришћеност ЦПУ-а, ако се ниво мултипрограмирања још више повећава, ствари почињу да се компликују јер је то превише за систем.

Коначно, као резултат, долази до млаћења.

#3. Преоптерећење система

Ако поседујете рачунар који је намењен за лагани рад, али покушавате да га користите као тешку машину, у суштини га преоптерећујете. Одржавање превише отворених картица, покретање тешког софтвера за уређивање и играње врхунских игара су примери преоптерећења система.

Ово ће резултирати честим заменама и батањем.

Ефекти млаћења

Прилично је очигледно да лупање није добра ствар и не би требало да се дешава на вашем рачунару пречесто. Ако се ваш систем често квари, током времена то може имати негативне ефекте, који су следећи:

#1. Хабање на тврдом диску

Када је ваш систем приморан да често чита и пише операције током тхрасхинг-а, то може довести до великог стреса на хард диск и може довести до квара хардвера, на крају.

#2. Тромост

Директан ефекат ударања на ваш рачунар чини га изузетно спорим и нереагујућим. Ово се дешава зато што систем не може да прати потражњу за меморијским ресурсима након што искористи све што је доступно.

#3. Честа кашњења и кварови

Ако дозволите да ваш систем с времена на време дође до тачке квара, у суштини ризикујете способност рачунара да поднесе оптерећење. На крају, може почети да се замрзава или потпуно руши, а то може довести до губитка података као и других проблема.

  Подршка векторској машини (СВМ) у машинском учењу

Пошто пребијање има неке заиста негативне ефекте на чврсти диск и укупне перформансе система, неопходно је покушати да га елиминишете. Ево неких од начина.

Додајте ССД у свој систем

Ако ваш рачунар већ не користи ССД за складиштење, време је да га додате. ССД уређај је бржи уређај за складиштење и помаже у смањењу времена потребног за размену података између меморије и диска.

На крају, ово резултира смањеном егзистенцијом млаћења. Поред тога, такође можете повећати РАМ у рачунару тако да ће моћи лако да се носи са задацима.

Више РАМ-а у вашем систему значи да ваш рачунар не мора претерано да ради. То је одлично дугорочно решење за овај проблем.

Замените програме који троше више ресурса

Постоји велика могућност да ваш рачунар има програме који заузимају велики део вашег складишта, што вам чини више лоше него добро.

Ако мислите да бисте могли да инсталирате лагани програм који је сличан и ради свој посао једнако добро, онда бих препоручио да наставите и да га замените.

Не само да ће вам ослободити простор, већ ће допринети и могућности елиминисања млаћења.

Ограничите број покренутих апликација

Суочимо се са тим: ако ваш рачунар није намењен за тешке послове, ужасна је идеја користити га као електричну енергију. Рачунар намењен за лагани рад треба тако третирати, због чега је потребно ограничити број апликација које се покрећу.

Покретање превише апликација значи да ваш систем мора да обезбеди ресурсе који су потребни. А ако спецификације вашег система то не дозвољавају, неминовно ће доћи до разбијања.

Једноставно решење за ово би било само отварање апликација које тренутно користите тако да додатне апликације не троше никакве ресурсе. Такође, ограничена количина апликација може да вас усредсреди на оно што желите да постигнете.

  Како искључити Вхитепагес.цом

Конфигуришите величину датотеке за замену

Врло је вероватно да величина датотеке за замену система можда није правилно конфигурисана, а то може довести до разбијања диска. Свап датотека, позната и као датотека странице, подразумевано је скривена у систему.

Када је правилно конфигурисан, може помоћи у руковању додатним оптерећењем потрошње меморије. Посао обавља једноставним листањем датотека у стању мировања како би обезбедио потребну додатну виртуелну меморију.

Штавише, свап фајлови су неопходни за пружање простора за дисање вашем систему у случајевима великог оптерећења. Због тога морате правилно да конфигуришете величину датотеке за замену.

Савети за спречавање млаћења

Сада када знамо како да елиминишемо млаћење, такође има смисла разумети како да спречимо да се то догоди. У наставку су неки савети који ће вам бити од користи:

#1. Надгледање перформанси система

Праћење метрика перформанси вашег система, као што су ЦПУ, меморија и употреба диска, може помоћи у масовној идентификацији потенцијалних грешака. Ово ће вам омогућити да спречите разбијање, јер можете рано да реагујете на проблем перформанси.

Како кажу, „Удри док је гвожђе вруће“. 🔨

#2. Одредите приоритете задатака

Ово је савет два у једном јер вам помаже да спречите млаћење и останете продуктивни. Када дате приоритет задацима који су критични за прво извршење, чините услугу свом систему тиме што га не преоптерећујете непотребним програмима.

Ово држи до удара јер је систем фокусиран само на одређену количину покренутих апликација уместо да буде бомбардован.

#3. Оптимизујте употребу меморије

Можете ослободити меморију од непотребних копија података смањењем меморијског отиска апликација и процеса. Ово се може постићи коришћењем ефикасних структура података.

Када то урадите, систем ће ослободити меморију када одређене копије података више не буду потребне.

Завршне мисли

Бацање може озбиљно да угрози перформансе вашег система и учини да ваше свакодневне задатке буду озбиљан проблем.

Срећом, постоји решење за све, а пратећи горе наведене савете и технике, моћи ћете да смањите учесталост лупања и драстично побољшате укупне перформансе система.

Затим погледајте најбоље оптимизаторе за ПЦ да бисте убрзали ваш спори рачунар.