Како форматирати СД картицу на вашем Мац-у

Кључне Такеаваис

  • СД картице су и даље корисне за конзоле за видео игре, дигиталне камере и мобилне телефоне, упркос погодностима складиштења у облаку.
  • Можете да форматирате СД картицу на свом Мац-у помоћу уграђеног слота за СД картицу или читача СД картица прикљученог на УСБ порт.
  • Када форматирате СД картицу, изаберите одговарајући формат система датотека на основу уређаја са којим ћете је користити и размислите о коришћењу алата као што је СД Цард Форматтер или Диск Утилити за корисничко искуство.

СД картице нису најпогодније средство за пренос података, посебно уз складиштење у облаку као алтернативу. Међутим, они и даље имају своју употребу, укључујући конзоле за видео игре, дигиталне камере и мобилне телефоне.

Често можете форматирати СД картицу са било којим уређајем на којем је користите. Међутим, коришћење рачунара може бити брже, а можда ћете ионако желети да је користите само са рачунаром. Ево како да решите своје потребе за форматирањем картице на мацОС-у.

Повезивање СД картице на ваш Мац

Прво, мораћете да прикључите своју СД картицу. Приступ који ћете предузети зависиће од могућности вашег Мац-а и формата ваше картице.

Прикључивање СД картице

Прво, постоје две главне методе читања СД картице са Мац-ом. Најлакши и најприкладнији метод је да убаците картицу у уграђени слот за СД картицу. Међутим, ово није доступно на сваком моделу.

Временом, Аппле је променио подршку за СД картице у целој својој линији. Без обзира да ли имате Мац мини, иМац или МацБоок Про, он може имати СД слот, а можда и не; све зависи од старости вашег модела.

  Учините своју ЈаваСцрипт веб локацију СЕО прилагођеном помоћу ових решења

Требало би да будете у могућности да лоцирате утор за СД картицу свог Мац-а ако га има, али ако желите да проверите, Аппле-ова страница за подршку има листу модела који укључују физички слот.

Стандардна алтернатива слоту за СД картицу је читач СД картица, који се обично укључује у УСБ-А или УСБ-Ц порт. Многа УСБ-Ц чворишта укључују утор за СД картицу, а читачи за више картица опште намене често рукују СД картицама заједно са другим типовима.

Разумевање различитих формата СД картица

Постоји много типова СД картица, у распону од физичке величине и формата капацитета. МиниСД и мицроСД формати су физички мање картице које Мац СД слотови не подржавају изворно. Али и даље можете да их користите са пасивним адаптером: картицом која је исте величине као пуна СД картица, са утором за смештај мањих формата.

СДХЦ, СДКСЦ и СДУЦ формати пружају веће капацитете за СД и мицроСД величине. Поред тога, стандардне СД и мање популарне величине миниСД подржавају СДИО. Иако су ови детаљи углавном неважни, требало би да знате колики је стварни капацитет (нпр. 32 ГБ) ваша картица ако намеравате да је потпуно преформатирате.

Коришћење услужног програма за диск за форматирање СД картице

Диск Утилити је апликација која се испоручује са мацОС-ом. Требало би да се налази у вашој фасцикли /Апплицатионс/Утилитиес. Можете да користите Диск Утилити за многе различите задатке у вези са диском, како на унутрашњим тако и на спољним уређајима за складиштење.

Почните тако што ћете изабрати своју СД картицу са листе на левој страни. Ако користите Мац са уграђеним утором за СД картицу, требало би да се појави у одељку Интерно. СД картица прикључена на екстерни читач ће се приказати у одељку Екстерно. Обавезно изаберите саму картицу, по имену, а не физички уређај. Лакше је то учинити ако изаберете Прикажи само волумене из менија Приказ у горњем левом углу.

Када изаберете картицу, потврдите да је то она коју желите да форматирате. Можете проверити капацитет и искоришћени простор, на пример. Затим кликните на дугме Избриши на врху прозора. Можете одредити Име за картицу и њен формат.

  15 ЈаваСцрипт библиотека табела које треба користити за једноставну презентацију података вдзвдз

Избор формата система датотека

Одабир одговарајућег формата система датотека је важан јер може утицати на компатибилност са другим уређајима.

Ако форматирате СД картицу да бисте је користили на другом уређају, као што је дигитална камера, требало би да избегавате све Мац ОС формате и да изаберете или МС-ДОС (ФАТ) или ЕкФАТ. Користите ФАТ ако је картица 32 ГБ или мање, као и све СД и СДХЦ картице. Користите ЕкФАТ ако је картица већа од 32 ГБ, као што је СДКСЦ или СДУЦ картица.

Коришћење СД картице за форматирање на мацОС-у

Засебна апликација може изгледати непотребно јер мацОС увек укључује Диск Утилити. Међутим, Форматер СД картице је пријатнија алтернатива, посвећена задатку форматирања СД картица. Он за вас обрађује детаље као што је систем датотека, а чак ће и реформатирати ЕкФат картицу у ФАТ12 ако је ова друга ефикаснија. Такође је бесплатан за преузимање и коришћење.

Апликација има веома једноставан интерфејс са неколико опција. Прво изаберите картицу користећи први падајући мени. Обично ћете радити са једном по једном СД картицом, коју ће апликација унапред изабрати. Проверите да ли је капацитет оно што очекујете. Обично то неће бити цео износ оглашен на картици, из неколико разлога, али би требало да буде приближно једнак.

Доступне су две опције форматирања: Брзо и Замени. Куицк је бржа опција јер ослобађа простор без стварног брисања необрађених података. Метода Оверврите заправо брише старе податке, тако да би требало да је користите ако је безбедност забринута и желите да будете сигурни да нико никада не може да поврати податке.

Коначно, можете да наведете ознаку за јачину звука која је назив за СД картицу која ће вам помоћи да је касније препознате. Може бити корисно укључити капацитет или произвођача у ово име, посебно ако радите са неколико различитих картица.

Коришћење командне линије

Не користите ову опцију осим ако нисте веома самоуверени!

Требало би да имате дубоко разумевање појмова као што су формат система датотека и партиција пре него што наставите. Такође би требало да тачно препознате са којим диском имате посла када се прикаже идентификатор запремине као што је диск2. Будите веома опрезни да случајно не форматирате погрешан диск!

  8 компанија за свемирски туризам које чине одмор у свемиру стварношћу

Уз та упозорења, алатка дискутил је еквивалент услужног програма за диск у командној линији. Отворите апликацију Мац Терминал и почните навођењем доступних дискова на вашем систему:

 diskutil list 

Требало би да будете у могућности да идентификујете која је ваша СД картица преко њеног имена. На листи диск јединица видећете идентификатор, обично нешто попут диск2. Требало би да будете сигурни да радите са исправним уређајем пре него што наставите. Да бисте избрисали сав садржај, али задржали исту основну структуру (систем датотека), користите команду за реформатирање, на пример:

 diskutil reformat disk2 

Ако желите да промените систем датотека, користите следећу напредну команду:

 diskutil eraseDisk "HFS+" NameOfSDCard disk2 

ХФС+ је тип система датотека који желите да користите. Можете да видите које системе датотека подржава ваша верзија дискутил-а помоћу следеће команде:

 diskutil listFilesystems 

Тхе пуну ман страницу даје детаљна упутства о томе како да користите овај сложен али моћан алат.

Решавање проблема са форматирањем СД картице на Мац-у

Не би требало да наиђете на проблеме, посебно ако користите неку од метода ГУИ прилагођених кориснику. Међутим, ако нешто крене наопако, то ће вероватно имати један од следећих узрока.

Покушавамо форматирати картицу само за читање

СД картице имају физичко закључавање прекидача које можете користити да спречите случајни губитак података. Ако је картица у режиму само за читање, нећете моћи да је форматирате. Под Диск Утилити, добићете грешку, али сама порука може бити прилично загонетна:

Апликација СД Цард Форматтер даје пријатељскију грешку „Не могу форматирати заштићену картицу од писања“:

Да бисте искључили режим само за читање, померите прекидач ка крају са контактима.

Форматирање са некомпатибилним системом датотека

Користећи Диск Утилити, могуће је изабрати систем датотека који није компатибилан са СД картицом коју форматирате. На пример, покушај форматирања старе картице од 8МБ са Мац ОС Ектендед (Јоурналед) типом може довести до грешке као што је приказано:

Уз мноштво опција, изаберите праву за себе

Алат као што је СД Цард Форматтер може поједноставити процес форматирања СД картице, али Аппле-ова уграђена апликација Диск Утилити такође може обавити посао. Будите пажљиви да разумете разлике између система датотека, посебно када користите напредни алат као што је дискутил на командној линији.