Како играти Гаме Бои игре на вашем Линук терминалу

Линук терминал, иако је свакако забавно место, није посебно познат као платформа за играње на конзолама – углавном захваљујући ограниченом АСЦИИ и Брајевом писму. Али његов спартански интерфејс је скоро савршен за реплицирање приказа оригиналног Нинтендо Гаме Бои-а из 1989. Ево како да играте Гаме Бои игре на свом терминалу.

Зашто опонашати Гаме Бои-а у терминалу?

Нинтендо’с Гаме Бои је једна од најуспешнијих конзола за игре икада створена и упознала је генерације деце и одраслих са радостима игара као што су Тетрис, Покемон и серија Супер Марио Ланд.

Са својим процесором од 4МХз и екраном од 47к43мм, Гаме Бои може лако да стане у џеп ваших панталона и нуди око 15 сати играња са четири АА батерије. Касних 1980-их и раних 1990-их, Гаме Бои је био обавезан додатак за сваког тинејџера и потпуно је доминирао на тржишту преносивих игара.

Популарност и дуговечност конзоле значила је да је постојало на хиљаде званично лиценцираних Гаме Бои игара, са много више хакованих заједно од стране мајстора за спавање.

Покретањем емулатора у вашем терминалу, можете покренути сваки од њих, претварајући ваш терминал у опсежну библиотеку игара за играње.

Као што име сугерише, пхп-терминал-гамебои-емулатор је написан у ПХП-у — језику који се обично користи за креирање веб-сајтова — и иако реадме пројекта само наводи да подржава ПХП 5.6, ПХП 7 и ХХВМ, ми смо га покренули скоро беспрекорно на ПХП верзијама до 8.2.

  4 најбоље подцаст апликације за Линук

Са пхп-терминал-гамебои-емулатором, нисте ограничени ни на свој рачунар и можете да покрећете сесије преко Сецуре Схелл-а (ССХ) на удаљеним машинама.

Пошто ради у терминалу, ваше Гаме Бои игре неће имати никакав звук, али сигурни смо да можете да певушете мелодију Тетрис теме.

Такође нећете моћи да сачувате игре. Ако су ова ограничења превише рестриктивна, постоје десетине одличних емулатора доступних на Линук-у.

Требало би да користите само РОМ-ове који легално поседујете. Можете пронаћи велики избор хомебрев Гаме Бои РОМС-а на Хомебрев Хуб.

Како инсталирати пхп-терминал-гамебои-емулатор на Линук

Пре него што инсталирате пхп-терминал-гамебои-емулатор, прво се уверите да имате инсталиран ПХП. Да бисте ово проверили, отворите терминал и унесите:

 php -v 

Ова команда би требало да врати број верзије вашег инсталираног ПХП пакета. Ако врати „пхп: команда није пронађена“, немате инсталиран ПХП.

Да бисте инсталирали ПХП на Арцх и сродне дистрибуције, унесите:

 sudo pacman -S php 

На Дебиан-у и његовим дериватима:

 sudo apt install php 

За Федора породицу, прво морате да додате Реми ПХП репозиториј:

 sudo dnf -y install http://rpms.remirepo.net/fedora/remi-release-XX.rpm 

…где је КСКС број ваше Федора верзије. Сада омогућите спремиште:

 sudo dnf module enable php:remi-8.1 -y 

Коначно, ПХП можете инсталирати са:

 sudo dnf install php -y 

Сада је ПХП инсталиран, користите алатку вгет да преузмете пхп-терминал-гамебои-емулатор:

 wget https://raw.githubusercontent.com/gabrielrcouto/php-terminal-gameboy-emulator/master/bin/php-gameboy.phar 

Учините га извршним помоћу:

 sudo chmod +x php-gameboy.phar 

Померите бинарну датотеку на своју путању тако да је извршна са било ког места на вашем систему;

 sudo mv php-gameboy.phar /usr/local/bin/php-gameboy 

Играјте одличне Гаме Бои игре на свом Линук терминалу

Да бисте покренули игру са пхп-терминал-гамебои-емулатором, потребно је да проследите име РОМ датотеке као аргумент. На пример:

 php-gameboy ~/gbroms/tetris.gb 

РОМ ће се учитати скоро тренутно, а ви ћете се суочити са познатим почетним екраном у сивим тоновима било које игре коју одаберете.

  Анонимизирајте Линук саобраћај помоћу прокси ланаца и Тор-а

У видеу испод можете видети да је емулатор прилично способан да покрене Стреет Фигхтер ИИ и да је овај писац подједнако згодан са терминалном верзијом као и са оригиналним ручним – убедљиво контролишећи Риуа да победи Гуилеа у првој рунди.

Такође ћете приметити да иако пхп-терминал-гамебои-емулатор ради убедљиво да поново креира матрични екран Гаме Бои-а у вашем терминалу, постоје повремени визуелни артефакти. Колико често се они појављују и њихова озбиљност зависиће од игре коју играте.

Контроле емулатора су следеће и, нажалост, не могу се поново мапирати:

Контроле тастатуре

Контроле на конзоли

ВАСД

Д-Пад упутства

Зарез (,)

А

тачка (.)

Б

Н

Изаберите

М

Почетак

Импресионирајте своје пријатеље са пхп-терминал-гамебои-емулатором!

Играње акционих, борбених и авантуристичких игара из Линук терминала је технички подвиг који ће сигурно инспирисати ваше колеге и односе, и може бити одличан начин да их убедите у надмоћ Линука као система за игре.

Такође можете да га користите као начин да поново проживите своје детињство у време мировања док радите.