Да ли треба да верујете АИ као што је ЦхатГПТ и Бард за финансијске савете?

Кључне Такеаваис

 • Системи вештачке интелигенције доносе предности финансијском доношењу одлука анализирајући огромне количине података, нудећи увиде и уклањајући емоционалне пристрасности. Они пружају погодне и исплативе финансијске савете.
 • Међутим, ослањање искључиво на АИ за финансијске савете има недостатке. АИ не може да разуме појединачне финансијске ситуације и циљеве, може имати грешке, недостаје му емоционална подршка и не узима у обзир шире животне догађаје.
 • Фактори које треба размотрити пре него што верујете вештачкој интелигенцији за финансијске савете укључују сложеност ваше финансијске ситуације, толеранцију на ризик, емоционалне потребе, разматрање трошкова и могућност хибридног приступа који комбинује вештачку интелигенцију и људске савете. Саветује се опрез када се користи генеративна АИ.

Инвеститори желе лак излаз када је у питању финансијски савет. Данас се ослањају на моделе вештачке интелигенције да им помогну у кретању путем својих инвестиција. Али да ли бисте се требали ослонити на такве технологије са својим тешко зарађеним новцем?

Да бисмо одговорили на ово питање, хајде да се удубимо у замршености вештачке интелигенције у финансијском сектору, одмеравајући предности и недостатке како бисмо вам помогли да одлучите да ли да верујете овим дигиталним саветницима.

Да ли треба да верујете АИ за финансијске савете?

Пре него што пређемо на појединости, хајде да испробамо револуционарну технологију да видимо да ли три генеративна АИ алата, Гоогле-ов Бард АИ и ОпенАИ-јев ГПТ-3.5 (бесплатно) и ГПТ-4, могу да вам помогну да диверсификујете инвестициони портфолио који садржи различите класе имовине.

За тестирање, написао сам промпт који гласи:

Ви сте стручњак за финансије АИ дизајниран да оптимизује портфолио величине 20.000 долара који треба да се додели следећој имовини: глобални власнички ЕТФ, обвезнички ЕТФ, роба и крипто ЕТФ. Извршите оптимизацију портфеља за метрику Шарповог коефицијента и обезбедите излаз у смислу процентуалне алокације.

  Изазовите себе да одложите телефон док једете [iOS]

Схарпе коефицијент се обично израчунава на следећи начин: Схарпе ратио = (принос активе – стопа без ризика) / волатилност активе. То је уобичајено коришћена метрика у финансијама која помаже инвеститорима да процене принос инвестиције или портфеља прилагођен ризику.

Одговор Гоогле Барда:

Гоогле-ов АИ модел се фокусира на важност дугорочног улагања, поновног балансирања портфеља и његове диверсификације. Идемо даље, да видимо резултате на ЦхатГПТ моделима—ГПТ-3.5 (бесплатна верзија) и ГПТ-4 (плаћена претплата).

ЦхатГПТ-3.5 Одговор:

ЦхатГПТ-4 одговор:

Чак и уз коришћење ЦхатГПТ модела, фокус је на дугорочном аспекту. У свим случајевима, алокација портфеља је дизајнирана да максимизира Схарпе коефицијент док се и даље одржава диверсификован портфолио.

ЕТФ глобалног капитала обезбеђује изложеност глобалном тржишту акција, које је историјски нудило највеће приносе на дужи рок. ЕТФ обвезница обезбеђује изложеност имовини са сталним приходом, нудећи ниже приносе и волатилност. ЕТФ за робу пружа изложеност роби, која може понудити заштиту од инфлације. Крипто ЕТФ обезбеђује изложеност тржишту криптовалута, које је нова и променљива класа имовине.

Али ситуација се може променити. Односно, традиционалне или чак нове класе имовине могу изаћи као победници и понудити већи принос у зависности од тржишних услова. Напротив, потенцијални колапс финансијског тржишта може потенцијално да уништи ваш профит.

Разумевање успона вештачке интелигенције у финансијама

Вештачка интелигенција је последњих година потпуно променила начин на који функционише финансијска индустрија. АИ користи своје обимне податке о обуци и огромну моћ обраде да брзо погледа гомилу информација, открије обрасце, па чак и предвиди ствари које су само људи раније могли да раде. Због тога је вештачка интелигенција учинила алате за лични раст заиста популарним међу свакодневним људима, укључујући и финансије.

Али пре него што покушате да користите алате вештачке интелигенције за финансијске савете, важно је разумети добре и потенцијалне проблеме који долазе са тим.

Предности поверења АИ за финансијске савете

Коришћење модела вештачке интелигенције има одређене предности које могу бити корисне корисницима.

Системи вештачке интелигенције (АИ) доносе низ предности у домен финансијског доношења одлука. Њихова снага лежи у анализи заснованој на подацима, која им омогућава да вешто обрађују огромне количине финансијских података, пажљиво анализирају тржишне трендове и сецирају економске показатеље. Ова аналитичка вештина им даје моћ да понуде увиде који би могли да измакну људском саветнику.

  Како уклонити личне податке из ПоверПоинт презентације пре дељења

Штавише, АИ платформе се ослобађају ограничења радног времена, нудећи доступност 24 сата дневно. То значи да можете лако да приступите финансијским саветима кад год вам затребају, без муке око заказивања састанака или чекања повратних позива.

Још једна значајна снага АИ у овом контексту је њена способност да елиминише емоционалну пристрасност. Људске емоције често замагљују расуђивање када се доносе финансијски избори. Међутим, системи вештачке интелигенције као што су ЦхатГПТ и Бард заснивају своје препоруке искључиво на подацима, чиме се уклања емоционална пристрасност која може довести до импулсивних или ирационалних одлука. Овај рационални приступ побољшава квалитет датих савета.

На крају, финансијске саветодавне услуге које покреће вештачка интелигенција често представљају исплативу алтернативу традиционалним људским саветницима. Њихова приступачност чини висококвалитетне финансијске смернице доступним ширем спектру појединаца. У суштини, АИ не само да побољшава аналитичке способности финансијског доношења одлука, већ нуди и погодност, објективност и економичност, на крају преобликујући пејзаж услуга финансијског саветовања.

Такве предности могу бити кључни разлози за гласање о поверењу инвеститора. У ствари, према извештају од 22. августа 2023. који је објавио Овлашћени одбор финансијског планера31 одсто инвеститора са седиштем у САД би размотрило да следе финансијске савете генерисане вештачком интелигенцијом, а да их не верификује другим извором.

Кредит за слику: ЦФПБ

Студија је анкетирала преко 1.100 одраслих како би показала укупну удобност инвеститора у поверењу АИ без провере информација. Анкета је очигледно да би вештачка интелигенција могла да поседује вештине да покаже финансијску оштроумност за инвеститоре. Рекавши то, АИ такође има неке замке.

Недостаци поверења у АИ моделе за финансијске савете

Поверење АИ као што су ЦхатГПТ и Бард за финансијске савете може бити мач са две оштрице, а постоје и значајни недостаци које треба узети у обзир.

Прво, ови системи вештачке интелигенције не могу заиста разумети вашу јединствену финансијску ситуацију и циљеве. Они раде на основу алгоритама и историјских података, тако да њихове препоруке можда неће бити у складу са вашим потребама. Финансијске одлуке су дубоко личне, а приступ који одговара свима може довести до лоших резултата.

Још један критичан недостатак је могућност грешака. АИ системи нису имуни на грешке или нетачности. Ослањање искључиво на савете вештачке интелигенције без провере може вас изложити значајним финансијским ризицима. Проста грешка у подацима или неуспех у обрачуну неочекиваних догађаја на тржишту може довести до значајних губитака.

  6 начина да поправите страницу за пријаву на Ви-Фи која се не појављује

Штавише, АИ не нуди емоционалну подршку. Финансијске одлуке могу бити стресне, а вештачкој интелигенцији недостаје емпатија и људски додир који људски финансијски саветник може да пружи. Понекад вам је потребан неко са ким ћете разговарати, посебно током турбулентних тржишних времена.

На крају, системи вештачке интелигенције не могу пружити шири контекст вашег финансијског живота. Животни догађаји, као што су брак, порођај или планови за пензионисање, могу значајно утицати на ваше финансијске одлуке. АИ можда неће схватити ове нијансе, остављајући вам савете који не узимају у обзир ваше опште околности.

5 фактора које треба узети у обзир пре употребе вештачке интелигенције за финансијске савете

Све у свему, одлука да верујете АИ за финансијске савете на крају зависи од ваших околности и преференција. Ево неколико фактора које треба узети у обзир:

 • Сложеност ваше финансијске ситуације: Ако је ваша финансијска ситуација релативно једноставна, вештачка интелигенција може бити довољна за основне смернице. Међутим, ако су ваше околности сложеније, можда ћете имати користи од нијансираних увида које људски саветник може пружити.
 • Толеранција ризика: Ваша толеранција на ризик игра кључну улогу у вашим финансијским одлукама. Системи вештачке интелигенције можда неће у потпуности разумети вашу склоност ка ризику, па ако је ово критичан фактор, можда би било паметно да се консултујете са стручњаком за људе.
 • Емоционалне потребе: Да ли вам је потребна емоционална подршка и вођство када се бавите финансијским питањима? Ако је тако, људски саветник може понудити емпатију и сигурност која недостаје вештачкој интелигенцији.
 • Разматрање трошкова: Финансијски савети вођени вештачком интелигенцијом често су исплативији од људских саветника. Ако је ваш буџет мали, АИ би могао бити практичнији избор.
 • Хибридни приступ: Размислите о усвајању хибридног приступа комбиновањем савета АИ са повременим консултацијама са људским финансијским саветником. На овај начин можете имати користи од анализе вештачке интелигенције засноване на подацима и персонализованих увида стручњака за људе.
 • То је значајна листа, али би вам могла помоћи да кренете у старт.

  Увек будите опрезни када користите генеративну вештачку интелигенцију

  Увек треба да запамтите да иако вештачка интелигенција има заслуге, слепо јој веровати за финансијске савете је ризично. Неопходно је опрезно приступити препорукама АИ, узети у обзир њихова ограничења и идеално је допунити људском стручношћу која може пружити персонализоване, емоционално подржавајуће и контекстуалне смернице прилагођене вашем јединственом финансијском путу.