Како инсталирати Го (Голанг) на Убунту за 5 минута

Го, такође познат као Голанг, је програмски језик отвореног кода који су развили инжењери у Гуглу 2007. Гугл га је званично лансирао 2009. године, а прва стабилна верзија објављена је 2012. године.

Примарна намера развоја овог језика била је да се значајно смањи време компајлирања тешких програма. У то време, инжењери у Гуглу су користили језике као што је Ц/Ц++ за развој компјутерских програма само да би били фрустрирани количином времена које је било потребно за компајлирање тих програма, и тако су развили сопствени програмски језик, који је био брз и ефикасан.

Кључни врхунац Го-а је то што се фокусира на истовременост, што је веома корисна карактеристика за покретање програма који захтевају велике ресурсе. Постиже паралелност коришћењем функција познатих као „гороутинес“, којима управља Го рунтиме, радећи заједно на давању приоритета ефикасном извршавању програма на нитима ОС-а. То је оно што Го чини заиста добрим у руковању више задатака истовремено.

Го се првенствено користи за развој позадинског дела јер је посебно дизајниран за развој на нивоу система, а такође, његова стандардна библиотека има више корисних услужних програма потребних за развој позадинског дела.

Да резимирамо, ево шта је Го учинило популарним програмским језиком:

 • Отвореног кода Гоогле
 • То је брзо
 • Фокус на програмере
 • Одличан у мултитаскингу

Уз то, хајде да прођемо кроз кратак водич о томе како можете да инсталирате Го на Убунту – дистрибуцију Линук оперативног система.

Предуслови

Пре него што инсталирате Го на ваш систем, уклоните претходне инсталације Го (ако их има) са вашег система. Инсталација Го налази се у фасцикли /уср/лоцал/го, тако да избришите ову фасциклу са вашег система ако постоји.

sudo rm -rf /usr/local/go

Инсталирање Го на Убунту

#1. Преузимањем бинарних датотека

 • Преузмите Го-ово бинарно издање за линук са његове веб локације.
 • Извуците датотеку коју сте управо преузели у директоријум /уср/лоцал/ користећи следећу команду:
sudo tar -C /usr/local -xzf go1.20.4.linux-amd64.tar.gz
 • На тај начин, нова фасцикла /уср/лоцал/го ће бити креирана на вашем систему.
  8 најбољих терминала/ССХ апликација за иПад и иПхоне [2023]

 • Додајте путању /уср/лоцал/го/бин у променљиву окружења $ПАТХ. Дефинишите променљиву ПАТХ у датотеци $ХОМЕ/.профиле. Морате поново покренути терминал да би се промене примениле.
if [ -d "/usr/local/go/bin" ] ; then
  PATH=$PATH:/usr/local/go/bin
fi
 • Ако користите басх, онда морате такође дефинисати променљиву ПАТХ у датотеци $ХОМЕ/.басхрц, заједно са дефинисањем променљиве ПАТХ у датотеци $ХОМЕ/.профиле.
if [ -d "/usr/local/go/bin" ] ; then
  PATH=$PATH:/usr/local/go/bin
fi
 • За кориснике зсх-а, извезите променљиву ПАТХ из датотеке $ХОМЕ/.зсхрц, заједно са дефинисањем променљиве ПАТХ у датотеци $ХОМЕ/.профиле.
if [ -d "/usr/local/go/bin" ] ; then
  export PATH=$PATH:/usr/local/go/bin
fi
 • Поново покрените терминал и проверите да ли је го инсталиран или не тако што ћете покренути следећу команду:
go version

#2. Коришћењем апт менаџера пакета

Можете инсталирати Голанг користећи апт менаџер пакета. Не бих препоручио коришћење ове методе ако желите најновију верзију Голанг-а јер апт спремиште можда садржи старије верзије.

Прво, ажурирајте индекс пакета апт да бисте извукли најновије доступне пакете. Увек ажурирајте апт пакет пре надоградње или инсталирања нових пакета.

sudo apt update

Затим инсталирајте Голанг користећи следећу команду:

sudo apt install

#3. Коришћењем снап

Снап није ништа друго до услужни програм за преузимање и инсталирање пакета Линук апликација на безбедан и робустан начин. Да бисте инсталирали Голанг, прво проверите доступни Голанг пакет користећи:

sudo snap info go

Затим га можете инсталирати користећи:

sudo snap install go --channel=stable --classic

Ознака –цханнел се користи да опише одређени циклус издања, на пример, стабилан или бета. Када користите заставицу за освежавање, она ће повући најновије верзије са одређеног канала. Дакле, ако желите да испробате бета верзије, промените канал у складу са тим.

  Зашто је удаљеном тиму потребан менаџер лозинки [+4 Tools]

Ознака –цлассиц се користи да специфицира да пакет не треба да се извршава у ограниченом окружењу сандбок-а.

Деинсталирање Го

Да бисте деинсталирали Го из Убунтуа, једноставно уклоните директоријум /уср/лоцал/го тако што ћете покренути:

sudo rm -rf /usr/local/go

Затим обришите променљиву окружења ПАТХ коју сте креирали у $ХОМЕ/.профиле, $ХОМЕ/.басхрц и $ХОМЕ/.зсхрц у зависности од ваше конфигурације.

Закључак

То је био једноставан водич за инсталацију Го-а – популарног програмског језика који се првенствено користио за развој позадинског дела.

Ако желите да инсталирате Го директно из извора и ручно га направите и компајлирате на својој машини, погледајте званични водич за то. Препоручио бих инсталацију извора само ако сте добро упућени у његове замршености.

Желите да истражите идите у дубину? Погледајте ове невероватне ресурсе да бисте научили Го.