Како користити цат команду у Линуку (са примерима)

Ако користите Линук рачунар, операције се знатно разликују у поређењу са Виндовс-ом и мацОС-ом. Добијате и графички кориснички интерфејс и интерфејс командне линије. Иако се чини да је ГУИ лака опција за извршавање операција, ЦЛИ има своје предности. Ако сте добро упућени у све важне команде Линук терминала, ствари можете обавити за кратко време. Једна од најчешће коришћених команди на Линук-у је команда цат. Долази унапред инсталиран као део цореутилс пакета на свим Линук дистрибуцијама, а синтакса је иста за све дистрибуције. Уз то, показаћемо како се користи команда цат са неким практичним примерима у овом чланку.

цат Цомманд у Линуку: Објашњено (2023)

Пре него што погледамо примере, хајде да разумемо шта је команда цат заједно са њеном синтаксом и опцијама. Затим ћемо научити како да ефикасно користимо команду цат за преглед једне или више датотека, спајање датотека, сортирање и још много тога.

Шта је Цат Цомманд у Линуку

Цат команда је скраћеница за цонцатенате, и то је једна од најважнијих команди у алатима сваког корисника Линук-а. Прво је направљен за УНИКС оперативни систем, али су га касније прилагодили Линук и мацОС. Основна сврха ове команде је управљање датотекама и омогућава кориснику да креира нове датотеке, прегледа садржај датотека, преписује датотеке, спаја две или више датотека итд.

Како користити цат команду: синтакса и опције

Пре него што уђемо у неке практичне примере, хајде да видимо синтаксу за команду цат у Линуку. Синтакса је лака и јасна. Ево синтаксе, где морате да користите опцију заједно са називима датотека у зависности од задатка који желите да обавите.

  Како да искључите обавештења уживо на Инстаграму

мачка <опције> <имена_датотеке>

Неке од уобичајених опција које се користе са командом цат су:

ОпцијеОпис-нПрикажи бројеве редова за све редове-ТСПрикажи сваки табулатор у датотеци-еПрикажи крај сваког реда у датотеци-сСпоји узастопне празне редове на крају датотеке као један-бПрикажи само непразне редове

цат Примери команди у Линук терминалу

Погледајте једну датотеку

Најчешћа употреба наредбе цат је прегледање једне датотеке. Можете користити следећу синтаксу да видите једну датотеку помоћу команде цат:

мачка <опција> <име_датотеке>

Прикажи више датотека

Додавањем назива датотека један за другим, одвојених размацима и без икаквих зареза, такође можете користити команду цат за преглед више датотека. Проверите следећу синтаксу:

мачка <опција> <датотека_1> <датотека_2> <датотека_3>

Приказ бројева редова

Подразумевано, команда цат не приказује бројеве редова садржаја датотеке коју излази. Да бисте приказали бројеве редова, користите ознаку -н са командом цат у Линуку:

мачка -н <име_датотеке>

Направите нову датотеку са командом цат

Уопштено, користимо команду додира за креирање нове датотеке или уређивач текста за креирање и уређивање датотеке. Очигледно, команда цат не може заменити ове алате, али можете користити команду цат за брзо уређивање датотека. Са командом цат, можете креирати нову датотеку и додати јој садржај. Синтакса за креирање нове датотеке помоћу команде цат је:

мачка > <ново_назив_датотеке>

Овде је „>“ познат као оператор преписивања и користи се за преписивање било које датотеке са новим садржајем. Пошто је датотека потпуно празна, шта год да напишете, уписује се у датотеку. Када завршите са писањем у нову датотеку, притисните „ЕНТЕР“, а затим користите „ЦТРЛ + д“ да изађете из упита.

У горњем примеру, можете видети да је нова датотека „тест1.ткт“ креирана помоћу команде цат, а садржај датотеке је приказан на излазу друге цат команде.

Спојите две датотеке у нову датотеку

Користећи доњу синтаксу, можете чак користити команду цат да комбинујете две датотеке у једну. Користићемо оператор додавања (“>>“) да бисмо додали садржај прве датотеке на крај друге датотеке користећи наредбу испод.

мачка <опција> <датотека_1> >> <датотека_2>

У горњем примеру, садржај датотеке „тест1.ткт“ се додаје на крај „тест2.ткт“ помоћу команде цат. Нови садржај се може верификовати са излазом друге цат команде, где видимо другу датотеку.

  Како да се решите две апликације једна поред друге на иПад-у

Копирајте садржај једне датотеке у другу

Можете чак и копирати садржај датотеке у другу датотеку користећи команду цат, као што је објашњено у наставку. Овде се „>“ користи за преписивање садржаја датотеке_1 у датотеку_2.

мачка <фајл_1> > <датотека_2>

У горњем примеру, заменили смо садржај датотеке „тест1.ткт” са садржајем датотеке „тест2.ткт” користећи оператор преписивања.

Прикажи невидљиве знакове

Подразумевано, команда цат не обележава крајеве линија док штампа садржај датотеке. Да бисте приказали завршетке линија, користите ознаку -Е заједно са командом:

мачка -Е <име_датотеке>

Ово ће означити крај сваког реда симболом „$“. Да бисте одштампали табове уместо четири празна места, користите или ознаку -Т, према синтакси приказаној испод:

мачка -Т <име_датотеке>

Ово ће одштампати све знакове табулатора као „^И“. Да бисте одштампали све остале невидљиве знакове, користите ознаку -в са командом цат, као што је приказано у синтакси испод:

мачка -в <име_датотеке>

Као што можете видети у горњем примеру, сви завршници редова су означени симболом „$“, а картице су означене знаком „^И“.

Комбинујте више празних линија као једну

Понекад у датотеци могу бити неки празни редови које не желите да одштампате. Да спојите све празне линије у једну, користите ознаку -с са оригиналном командом цат.

цат -с <име_датотеке>

Прегледајте садржај датотеке обрнутим редоследом (тац команда)

Генерално, команда цат приказује садржај датотеке у формату одозго надоле. Али, док чувате неке податке о стримовању уживо или гледате неку велику датотеку евиденције, најновији подаци се додају на том крају и може бити тешко померати се кроз огроман текстуални блок. У таквим случајевима можете користити команду тац у Линуку, алтернативну верзију цат команде, која штампа садржај датотеке обрнутим редоследом. Синтакса за коришћење команде тац је:

тац <име_датотеке>

Сортирање излазног садржаја датотека

У Линук-у можете комбиновати две или више команди уз помоћ схелл преусмеривача. Они преусмеравају излаз једне команде на улаз следеће команде. Можете користити оператор преписивања (>) и оператор додавања (>>), који су познати као И/О преусмеривачи љуске.

  Поправите Твитцх формат ресурса који није подржан

Постоји и други тип преусмеривача љуске познат као схелл пипинг који се користи за истовремено покретање две или више команди. То значи да ће излаз једне команде бити преусмерен на следећу команду као улаз. Пошто извршење команде прати одређени конструкт, такав конструкт или концепт је познат као цевовод. Оператор цеви ( | ) креира цевовод за ове команде које ће се извршити у одређеном низу.

До сада сте већ морали бити свесни да команда цат штампа садржај датотеке истим редоследом како је сачуван у датотеци. Као што име каже, команда сорт класификује излаз у растућем или опадајућем редоследу. Али слањем излаза цат команде преко оператора цеви у команду сортирања, можете добити коначни излаз у жељеном сортираном редоследу. Ово може звучати збуњујуће и компликовано, али пример у наставку ће све разјаснити. Синтакса за коришћење две команде помоћу оператора цеви је:

мачка <опције> <име_датотеке> | врста

У горњем примеру, уместо да штампа садржај датотеке „тест3.ткт“, команда цат шаље садржај команди сортирања која га затим сортира по абецедном реду и коначно штампа сортирани излаз.

Прегледајте велике датотеке помоћу команде цат

Понекад чак и систем са одличним спецификацијама може да замуцкује у приказивању садржаја велике датотеке. За тако велике датотеке, требало би да користите команду лесс и цат команду заједно са оператором цеви. Пошто команда лесс учитава само део датотеке истовремено, не троши тону ресурса. Можете да померате нагоре или надоле да бисте посетили друге делове датотеке помоћу тастера са стрелицама. Синтакса за коришћење мање команде са командом цат је:

мачка <име_велике_датотеке> | мање

У горњем примеру, када извршите наредбу према горњој синтакси, датотека се не штампа на истом терминалском промпту, већ приказује садржај датотеке у новом приказу терминала као што је приказано на другој слици. Овде можете да се крећете кроз текст помоћу тастера са стрелицама. Да бисте дошли до дна текста користите „ГГ“, а да бисте дошли до врха текста, користите „гг“. Да бисте изашли из новог приказа терминала, притисните “к”.

мачка Цомманд Практични примери

Команда цат, заједно са командом тац, у великој мери поједностављује управљање датотекама за кориснике који удобно користе Линук терминал. Са опцијама и додатним операторима, команда цат може бити од велике помоћи у поједностављивању вашег радног тока. У овом чланку смо поделили неколико практичних примера како да користите команду цат за креирање, додавање и преглед датотека на вашем Линук систему. Ако желите да сазнате више о команди цат, посетите њену званична ман страница. Ако се суочите са било каквим проблемима приликом коришћења ове команде, обавестите нас у коментарима испод.