Како користити људски заштитни зид у својој стратегији сајбер безбедности?

Организације и предузећа широм света користе робусна решења за сајбер безбедност и постављају заштитне зидове како би заштитили своју мрежу и репутацију, с обзиром на све веће ризике од сајбер напада.

Очекује се да ће сајбер криминал експоненцијално порасти у наредним годинама — очекује се да ће достићи тржишни обим од 85,49 милијарди долара до 2028са ЦАГР од 9,63%.

Али питање је, да ли је само примена безбедносних мера и коришћење најсавременијих апликација за сајбер безбедност са вештачком интелигенцијом довољни да осигурају крајњу безбедност од еволуирајућих напада сајбер криминала?

Одговор је не. Безбедност предузећа није ограничена само на одговорност ИТ и безбедносног тима — већ и на његову радну снагу и запослене.

Извештај ИБМ-а сугерише да људска грешка доприноси 95% свих сајбер напада. Ово указује на велики значај повећања свести о сајбер безбедности међу одељењима и тимовима сваке организације – што доводи до концепта људског заштитног зида.

Овај чланак баца светло на то шта је људски заштитни зид, његову важност у данашњем окружењу сајбер безбедности, начине да га примените и превазилажење његових изазова да преузмете контролу над безбедношћу ваше организације у својим рукама.

Шта је људски заштитни зид?

Људски заштитни зид је група добро обучених људи у организацији која служи као прва линија одбране за откривање и борбу против сајбер-безбедносних претњи и заштиту организације.

Као што је раније речено, пошто је водећи узрок већине успеха сајбер напада људска грешка и немар, ефикасан људски заштитни зид је потребнији него икад. Људски заштитни зид служи као основа за архитектуру сајбер безбедности ваше организације.

Већина сајбер напада као што су кршење података, пхисхинг и други напади социјалног инжењеринга успевају због недостатка свести, знања и стручности запослених да их открију или препознају.

Дакле, људски заштитни зид додаје људски слој заштите мрежи ваше компаније и кључан је у спречавању великих сајбер напада и трошкова кршења.

Састоји се од обуке запослених да ефикасно рукују широким подацима компаније и ширења образовања о сајбер безбедности како би се значајно смањиле шансе за безбедносне ризике компаније.

Такође прочитајте: Најбољи софтвер за усклађеност са сајбер-безбедношћу да бисте остали безбедни.

Хајде да сазнамо више о значају улоге људског заштитног зида у данашњем сценарију сајбер безбедности.

Улога људског заштитног зида у сајбер безбедности

Док обичан заштитни зид блокира злонамерни саобраћај да уђе у мрежу ваше организације, људски заштитни зид се фокусира на обезбеђење мреже обучавањем и едукацијом запослених и оснаживањем свести о сајбер безбедности.

Процењује се да ће глобални трошак сајбер криминала достићи 13,83 трилиона долара до 2028 са прогнозиране вредности од 5,7 билиона долара у 2023.

Имплементација људског заштитног зида може потенцијално да избегне непотребне трошкове сајбер безбедности за вашу организацију тако што ће запосленима бити свесни огромних губитака и опасности изазваних крађањем и другим претњама сајбер безбедности.

Поред свести и образовања, улога људског заштитног зида у сајбер безбедности такође укључује:

✅ Идентификовање и пријављивање безбедносних претњи

✅ Заштита осетљивих информација компаније

✅ Поштовање безбедносних политика

✅ Обезбеђивање безбедности мобилних уређаја, е-поште и пхисхинг-а

✅ Обезбеђивање безбедности радне снаге на даљину

✅ Избегавање напада социјалног инжењеринга

✅ Одржавање безбедности уређаја и софтвера

На тај начин, организације могу да спрече велике повреде података и уштеде приход помоћу одговарајућих безбедносних алата, средстава за обуку и промовисања индивидуалне безбедносне одговорности.

Компоненте људског заштитног зида

Људски заштитни зид треба да обухвати поуздане стратегије и компоненте како би се обезбедио једнак ангажман и допринос свих чланова људског заштитног зида и ојачала стратегија сајбер безбедности организације.

  Када не би требало да снимате РАВ слике

Иако се компоненте људског заштитног зида могу разликовати од једне организације до друге, ево генеричких компоненти ефикасног људског заштитног зида:

#1. Обука и подизање свести о сајбер безбедности

Једна од кључних и најважнијих компоненти ефикасног људског заштитног зида је подизање свести запослених и брига о сајбер безбедности.

Пре него што им чак предате гомилу информација о сајбер безбедности, ваша обука мора да почне са разлогом за иницијативу и да их натера да схвате како безбедносне мере са њиховог краја могу значајно утицати на целокупни безбедносни оквир организације.

Веризонов извештај о истрази кршења података за 2023 сугерише да 74% повреда података, скоро једна трећина њих, укључује људски елемент, укључујући грешке, злоупотребу или нападе социјалног инжењеринга.

Стога је едукација запослених о нападима у облику пхисхинг-а, смисхинг-а или спеар пхисхинг-а, заједно са њиховим извором, техникама идентификације и како се могу спречити, од суштинског значаја за смањење утицаја безбедносних претњи на мрежу ваше компаније.

Обуку можете водити лично или путем видео састанака на мрежи у размакнутим интервалима како бисте осигурали дуготрајно задржавање обуке. Истовремено, оснаживање запослених да примењују и практикују концепте обуке је кључно уместо пасивног преузимања информација – само да би касније заборавили.

#2. Јака пракса лозинке

Око 80% кршења података у вези са хаковањем повезана су са лозинкама, било у облику грубих напада или изгубљених и украдених лозинки.

Лозинке су прва безбедносна одбрамбена линија против неовлашћеног и неовлашћеног приступа мрежи организације. Стога је примена јаких политика лозинки императив да би се умањили ризици везани за лозинку.

Ево неколико савета или стратегија лозинки које морате да примените када успостављате људски заштитни зид у вашој организацији:

 • Нека запослени користе јаке и сложене лозинке са комбинацијом бројева, специјалних знакова и великих и малих слова – што их чини тешким за погодити.
 • Уверите се да се лозинке мењају или мењају редовно у року од 60 до 90 дана да бисте избегли ризик од продуженог неовлашћеног приступа.
 • Спречите коришћење старих или понављајућих лозинки за више налога. 92% запослених су свесни да је коришћење истих лозинки или варијација ризично, али 65% користи исте лозинке. Обавестите своје запослене о ризицима повезаним са коришћењем истих лозинки тако да потпадају под остатке, 35% безбедне гомиле.
 • Имплементирајте систем за закључавање налога који закључава налог након вишеструких покушаја пријављивања – спречавајући ризике од напада грубом силом.

Редовно прегледавање, мењање и ажурирање лозинки је од суштинског значаја за спречавање ризика од кршења лозинки и за заштиту података и осетљивих информација ваше организације.

#3. Мере физичке безбедности

Поред бриге о обуци запослених и имплементацији јаких политика лозинки, људски заштитни зид такође укључује бригу о другим неопходним мерама физичке безбедности.

Ове мере укључују обезбеђење периметралне безбедности, биометријску аутентификацију, контролу приступа, сигурносне камере и заштиту опреме и гаџета као што су лаптопови и рачунари.
У исто време, такође је кључно да запослени одржавају своје уређаје и радне столове чистима и да немају лозинке исписане на лепљивим белешкама или сачуване у датотеци на радној површини.

Како подесити људски заштитни зид?

Баш као заштитни зид, људски заштитни зид штити податке ваше организације из перспективе ручне личне употребе – осигуравајући да нема цурења података унутар безбедносне инфраструктуре организације.

Успешан људски заштитни зид се састоји од тима посвећених појединаца који могу препознати напад на веб или друштвене медије и зауставити га на време.

Ево неколико критичних начина да поставите и изградите успешан људски заштитни зид у вашој компанији.

#1. Укључите своје запослене у сајбер безбедност

Први и најважнији корак у постављању људског заштитног зида је изградња културе сајбер безбедности од првог дана и укључивање ваших запослених у системе сајбер безбедности.

Овај корак обезбеђује да одговорности за сајбер безбедност нису ограничене само на једно или два одељења већ на целу организацију. Процес регрутовања и укључивања нових запослених у вашој организацији требало би да укључује обуку и подизање свести о сајбер безбедности.

  Волуме+ додаје музичке контроле и још много тога на Волуме ХУД [Jailbreak]

Истовремено, разматрање вештина и знања из сајбер безбедности као кључног захтева приликом запошљавања нових запослених је такође корисно. Помаже да се појача потреба међу онима који траже посао да постану свесни најновијих трендова и технологија у сајбер безбедности.

Такође морате да обезбедите образовне ресурсе својим запосленима и прилагодите наставни план и програм обуке за сајбер безбедност према различитим одељењима, узрастима и интересовањима – апелујући на појединце из свих сектора и осигуравајући да су сви на истој страници.

#2. Образујте их и обучите их ефикасно

Регрутовање правих запослених и њихово ангажовање само једном сесијом обуке није све.

Напади на сајбер безбедност се развијају и постају све софистициранији. Дакле, обука мора бити доследан и сталан процес – да запослени буду свесни најновијих техника сајбер безбедности и како да их превазиђу.

Морате да спроведете занимљиву обуку о сајбер безбедности заснованој на сценаријима у лакој форми — без преоптерећења запослених са пуно информација. Запослени би требало да се осећају забринуто и рањиво, али у исто време охрабрени и оснажени — да открију и боре се против било каквих сајбер напада.

Можете да изградите агилан, будан, реагован тим који је овлашћен да делује на основу заједничког знања уз одговарајућу обуку.

#3. Тестирајте своје запослене

Иако су доследни програми обуке од суштинског значаја, процена утицаја те обуке на ваше запослене је кључна за проверу њиховог напретка, знања и ефикасности у руковању нападима на сајбер безбедност.

Можете почети тако што ћете прегледати ангажовање запослених и проверити стопе кликова да бисте проверили колико запослених користи стимулације.

Осим тога, можете спроводити и редовне тестове пхисхинг-а да бисте проверили свест запослених о опасностима од фишинг напада и да ли могу успешно да се боре против напада и обезбеде организацију.

#4. Обавештавајте своје запослене

Поред редовне обуке, кључно је да ваши запослени буду свесни најновијих претњи сајбер безбедности, њихових ризика и опасности, као и стратегија за њихово избегавање.

Морате да обавестите запослене о опасностима кликања на непознате везе и отварању сумњивих датотека из непознатих извора.

Поред тога, такође можете да одржавате наменски Слацк канал или систем за извештавање о безбедности како бисте подстакли запослене да прозову безбедносне претње и покушаје напада на које наилазе.

#5. Направите ефикасан план људског заштитног зида

Изградња чврстог плана за људски заштитни зид и примена јаких политика сајбер безбедности један је од најважнијих корака у постављању људског заштитног зида.

Кључно је поставити јасне и концизне политике које укључују безбедност е-поште, политике лозинки, коришћење друштвених медија и политике коришћења уређаја и софтвера да би се створила већа безбедност. Упознавање запослених са овим безбедносним политикама олакшава њихово позивање на одговорност за њихову примену.

Како измерити ефикасност људског заштитног зида?

Успешна стратегија људског заштитног зида не завршава се њеном имплементацијом и подешавањем. Мерење његове ефикасности је кључно јер помаже у одређивању свести запослених и напретка безбедносне културе ваше компаније.

Ево неколико метрика које вам могу помоћи да измерите утицај и ефикасност ваше стратегије за људски заштитни зид.

 • Стопе кликова и симулације „пецања“: Док мерење стопе кликова помаже да се разуме проценат запослених који кликну на „пецање“ е-порука и који су подложни нападима „пецања“, симулације „пецања“ процењују способност запослених да открију и пријаве „пецање“ е-порука.
 • Стопе завршетка обуке: Прати број и проценат запослених који су завршили програме обуке за подизање свести о сајбер безбедности — омогућавајући вам да утврдите њихово интересовање, побољшања путем повратних информација и време потребно за завршетак обуке.
 • Стопе пријављивања инцидената: Мери проценат инцидената које запослени пријављују. Већа стопа пријављивања указује на активно ангажовање и агилност запослених у пријављивању безбедносних напада.
 • Време одговора на инциденте: мери време ваше организације да реагује на инциденте сајбер безбедности. Мање време одзива значи робуснији људски заштитни зид.
 • Успех теста пхисхинг-а: мери колико добро запослени реагују на друштвени инжењеринг и покушаје пхисхинг-а. У зависности од идентификације тест напада, можете одредити области побољшања или успех обуке за сајбер безбедност и људски заштитни зид.
 • Хигијена лозинке: Мерење учесталости ресетовања лозинке, инцидената кршења лозинке или сложености лозинки које запослени користе може вам помоћи да одредите хигијену лозинки коју запослени одржавају у вашој организацији.
  7 најбољих оквира за ЈамСтацк [2023]

Иако постоји неколико других метрика, као што су придржавање безбедносних политика и смањење безбедносних инцидената, горе поменуте су генеричке метрике које можете да користите за мерење ефикасности имплементације људског заштитног зида ваше организације.

Предности људског заштитног зида

Људски заштитни зид је један од главних фактора који доприносе успеху чврстог безбедносног положаја организације.

Ево неколико кључних предности људског заштитног зида за вашу компанију:

 • Овлашћени запослени: Људски заштитни зид омогућава запосленима да активно учествују и стварају утицај у заштити својих организација и осетљивих информација – мотивишући их да следе најбоље безбедносне праксе и пријаве потенцијалне претње.
 • Смањени ризици од малвера и напада социјалног инжењеринга: Свесна и добро обучена група појединаца је боље опремљена да открије и спречи сајбер нападе и претње друштвеног инжењеринга – смањујући ризик од неовлашћеног приступа.
 • Побољшано откривање и превенција претњи: Људски заштитни зид са тимом добро обучених запослених додаје додатни безбедносни слој—помажући у брзом откривању и пријављивању ризика сајбер безбедности и смањујући време задржавања напада.
 • Губитак података и крађа уређаја: Крађа уређаја и компромитовање података чине организације рањивим. Образовање запослених о безбедности података и уређаја помоћу стратегије људског заштитног зида значајно смањује ризике од губитка података – чинећи запослене пажљивијим према својим личним уређајима и осетљивим информацијама компаније.
 • Превенција људских грешака: Чак и ако један запослени постане жртва пхисхинга или других сајбер напада, то доводи у опасност читаву мрежу компаније. Људски заштитни зид не само да едукује запослене о потенцијалним повредама података, већ и избегава да људске грешке ескалирају у кршење података.
 • Позитивна и поуздана култура компаније: Организациона култура која је свесна безбедности и опреза подстиче поуздано и здраво радно окружење – чинећи да се запослени осећају ангажовано и цењено.
 • Исплативо: Улагање у људски заштитни зид који се састоји од програма обуке за подизање свести о безбедности је исплативије него само одговарање на безбедносне технологије или сносити трошкове уклањања сајбер напада након компромитовања. Са људским заштитним зидом, можете елиминисати сајбер нападе и спречити трошкове кршења података на првом месту.

Изазови са којима се суочавате приликом постављања људског заштитног зида

Примена стратегије људског заштитног зида долази са сопственим скупом изазова. Ево неколико њих и савета како да их превазиђете:

 • Ограничена свест о безбедности: Не би сваки запослени у вашој организацији био свестан или имао знање о сајбер безбедности о најбољим праксама. Дакле, недостатак свести о безбедности може бити велики изазов да запослени разумеју ризике од напада на сајбер безбедност.
 • Отпор запослених: Већина запослених сматра примену безбедносних мера као препреку за њихову продуктивност. Стога, убеђивање ових запослених да усвоје најбоље безбедносне праксе и неговање безбедносне културе унутар тимова може бити велики изазов за организацију.
 • Успостављање равнотеже између безбедности и употребљивости: Преоптерећеност запослених прекомерним безбедносним мерама и применама може за кратко време постати контрапродуктивна. Стога је кључно одржавати здраву равнотежу између употребљивости и сигурности како би се избегао изазов замора од безбедности и фрустрација запослених.
 • Високи трошкови обуке уз континуирану флуктуацију: Иако је пријем нових запослених знак раста ваше организације, честа флуктуација запослених и обезбеђивање обуке за безбедност могу бити скупи, сувишни и дуготрајни. Стога је решавање сталних промена и проналажење аутоматизованог решења за обуку о сајбер безбедности од суштинског значаја за борбу против овог изазова.
 • Инсајдерске безбедносне претње: Постојање инсајдерских претњи је, повремено, неизбежно и сурова реалност данашњег корпоративног пејзажа. Док се људски заштитни зид првенствено бави спољним претњама, он је такође од кључног значаја за злонамерне или немарне инсајдере који могу поздравити кршење података унутар мреже ваше организације.

Завршне речи

Иако је усвајање најбољих алата за сајбер безбедност, напредне технологије и сајбер отпорност кључно за ублажавање еволуирајућих сајбер ризика, имплементација људског заштитног зида ствара јаку основу за положај сајбер безбедности ваше организације – значајно смањује ризике од потенцијалног кршења података.

Спровођење свести о сајбер безбедности, едукација и доследни програми обуке помажу запосленима да остану на врху било каквог злонамерног сусрета, држе их одговорним и мотивишу их да пријаве инциденте – неговање здравог и безбедног окружења.

Дакле, уверите се да сте изградили јак људски заштитни зид да би ваша организација била спремна за сајбер безбедност.