Како креирати и користити Гантове графиконе у појму

Било да радите сами или као део већег тима, Гантови графикони су одличан начин за управљање сложеним пројектима. Многи алати за управљање пројектима нуде прилику за коришћење Гантових дијаграма, а Нотион је један од њих.

Знати како да користите Гантове графиконе у Нотион-у може бити застрашујуће ако никада раније нисте. Али на правом сте месту ако тражите туторијал, јер ћемо вам то данас показати.

Шта је Гантов графикон?

Пре него што почнемо да гледамо како да користимо Ганттов графикон, вреди разумети шта је то. Гантови дијаграми су оквири које можете користити за мерење напретка великих пројеката. Иако ћете их често видети како се користе у већим организацијама, можете користити и Гантове графиконе ако сте слободњак или студент. Такође су одлични за тимове који раде на даљину.

Гантови графикони обично садрже преглед сваког задатка у оквиру пројекта, као што је редизајн веб странице или покретање маркетиншке кампање. Затим можете видети временски оквир за очекиване датуме завршетка, заједно са процентима напретка. Као и код многих других метода управљања пројектима, можете делегирати задатке и другима.

Ако сте део удаљеног тима, можете да погледате ове врхунске алате за управљање пројектима за сарадњу на даљину.

Како креирати и користити Ганттов графикон у појму

Иако можете да креирате Ганттов графикон у Нотион-у од нуле, много је лакше користити унапред дизајнирани шаблон — посебно ако сте почетник. Нотион има бесплатни шаблон Гантовог графикона који можете да преузмете и користите у оквиру свог жељеног радног простора, и то је оно што ћемо користити за овај водич.

  Глас преко новог радија (ВоНР) објашњен за мање од 5 минута

Ево како да добијете шаблон:

 • Иди на Гнатт шаблонска страница у Нотиону и изаберите Почни са овим шаблоном.
 • Изаберите радни простор у којем желите да дуплирате свој шаблон.
 • Сачекајте да Нотион дуплира шаблон и почните да прилагођавате како год желите.
 • Сада када сте добили шаблон, пређимо на прилагођавање и коришћење вашег Гантовог графикона у Нотион-у.

  1. Унесите називе пројеката

  Пре него што почнете са сложенијим аспектима прилагођавања, требало би да почнете тако што ћете унети називе својих пројеката. То је врло једноставно:

 • Идите на картицу Пројекат.
 • Пређите курсором преко пројекта који желите да промените и изаберите Отвори.
 • Унесите ново име свог пројекта у горњи оквир за текст.
 • Алтернативно, можете кликнути на име које желите да промените у табели и прилагодите по потреби на тај начин. Понављајте било који процес док не промените сва имена пројекта како би одговарала вашим захтевима.

  2. Прилагођавање специфичности сваког пројекта

  Када промените назив сваког пројекта у оквиру вашег гантограма, спремни сте да почнете да прилагођавате више специфичности. Можете да промените свако од следећег:

  • Додавање подзадатака унутар сваког прозора.
  • Ажурирање вашег статуса и напретка.
  • Временска линија

  Да бисмо вам олакшали процес, поделићемо их на различите одељке у наставку.

  Додавање подзадатака у сваки прозор

  Додавање подзадатака је можда најбоље место за почетак након што промените називе пројеката. Ево како то да урадите:

 • Отворите задатак који желите да прилагодите. То можете учинити тако што ћете отићи у одељак Пројекат или кликнути на картицу у приказу временске скале.
 • Можда ћете приметити унапред постављени број задатака који су већ наведени у Нотион-у. Кликните на сваки од њих да бисте прилагодили име, менаџер задатака и статус. Такође можете додати коментаре ако је потребно.
 • Да бисте додали нове задатке од нуле, кликните на дугме +. Затим или изаберите страницу за повезивање или креирајте нову тако што ћете у траку за претрагу укуцати „креирај“ и додирнути „Ново креирање у задацима“.
 • Да бисте уклонили задатке, изаберите икону – након што пређете курсором преко тог одређеног задатка.
 •   Како подесити ДНС кеширање користећи днсмаск на Убунту-у

  Након додавања нових задатака, можете све прилагодити на исти начин као са унапред подешеним верзијама.

  Ажурирање статуса вашег задатка

  Ако желите да ажурирате задатке у свом предлошку Нотион Гантт, отворите картицу која се односи на ваш пројекат или подзадатак. Овде ћете наћи одељак под називом Статус; проширите падајући мени и изаберите тренутни статус пројекта.

  Вероватно ћете приметити одељак са процентима на картици Напредак. Ово можете ажурирати тако што ћете довршити подзадатке у оквиру свог пројекта.

  Ако сте нови у Нотион-у, размислите о томе да погледате овај водич о корисним стварима које можете да урадите у Нотион-у.

  Временска линија

  Ако треба да промените временски оквир за сваки задатак, можете користити одељак Временски оквир. Изаберите нове датуме почетка и завршетка када се појави календар.

  Такође можете да померите свој пројекат на временској линији Гантовог графикона тако што ћете превући и отпустити потребне задатке.

  3. Промена погледа

  Ако желите да промените приказ у оквиру вашег Гантовог графикона, имате неколико опција. На десној страни, видећете падајући мени са одређеним временским оквиром; то може бити месец, година, квартал или нешто слично томе.

  Изаберите жељени временски период из менија. Такође можете да користите картицу Данас да бисте прешли на свој тренутни дан.

  Друга опција је да промените приказ задатка по приоритету. Да бисте то урадили, изаберите По приоритету на левој страни екрана. Алтернативно, изаберите Сви пројекти за потпуни преглед свега.

  Имајте на уму да можете прилагодити сва ова имена ако желите. Можда бисте желели да погледате и овај брзи водич за Нотион-ов пројекат и шаблоне задатака ако тек почињете.

    Како оставити преглед игре на Стеам-у

  4. Прегледање и делегирање задатака

  Ако користите Ганттов дијаграм за соло пројекте, овај одељак вам није потребан. Али ако сте дизајнирали свој Нотион Гантт графикон да ради као део већег тима, важно је да знате како да делегирате задатке.

 • Померите се надоле до Задаци.
 • Кликните на картицу Додијељено.
 • Унесите име особе којој желите да делегирате задатак.
 • Алтернативно, можете пратити ова упутства:

 • Отворите задатак.
 • Идите на подзадатак.
 • Изаберите особу којој желите да делегирате свој задатак у одељку Додељено.
 • Ако касније одлучите да Гантови графикони нису најоптималнији начин за управљање пројектима, не брините. Постоји неколико алтернатива за управљање пројектима Гантовим дијаграмима.

  Креирајте ефикасне гантограме у појму

  Иако Гантови дијаграми на први поглед могу изгледати збуњујуће, они су такође ефикасан начин за управљање пројектима. Знати како да користите Гантове графиконе у Нотион-у је корисна полазна тачка и можда ћете открити да је ваш тим продуктивнији као резултат.

  Чак и ако користите ове графиконе само за појединачне пројекте, можда ће вам бити лакше да пратите своје велике задатке. Можете користити Гантове графиконе за неколико типова пројеката, а посебно су згодни за дугорочне.