Који је однос ширине и висине бољи за фотографије и видео записе?

Можда сте суптилно знали да слике изгледају другачије по висини и ширини, али никада не знате зашто постоји разлика. Свака слика или видео има однос ширине и висине, обично 4:3 или 16:9—али који би требало да користите?

Хајде да погледамо размере и видимо разлику између 4:3 и 16:9.

Шта је однос страница?

Однос ширине и висине је однос између висине и ширине слике. Пропорције се често пишу са ширином, а затим висином.

Панорамска слика, на пример, има уобичајени однос страница 3:1. То значи да за сваке три јединице ширине постоји једна јединица висине.

Кратка историја размера 4:3 и 16:9

Слика кредита: Руннер1616/Википедиа

Када је Вилијам Диксон 1889. изумео филм за снимање покрета, користио је филм од 35 мм који је користио однос 1,33:1 или 4:3. Према Рад Џона Белтона из 1990, Порекло 35мм филма као стандарда, када је Диксон креирао Кинетоскоп за Томаса Едисона, који је био један од првих начина за гледање филмова, једноставно је користио филм од 70 мм који се тада користио у Кодак камерама. Затим га је пресекао на два дела – отуда и формат од 35 мм.

Иако није постојало даље објашњење зашто је овај формат префериран, на крају је стекао популарност међу филмским ствараоцима. На крају, усвојен је за фотоапарате, а Леица га је популаризовала 1920-их.

На крају је телевизија усвојила формат 4:3 за свој екран. Како је телевизија постала популарнија од биоскопа, студији су почели да користе шире филмске залихе као што су 2,59:1 и 1,85:1 да би се разликовали. Ово је дало филмовима експанзивнији осећај, омогућавајући публици да искуси боље урањање.

  Ево шта значи бити програмер пуног стека

Кредит за слику: Бумпер12/Википедиа

Према Студију Биндер, однос страница 16:9 развијен је за будућност монитора и екрана. Др Кернс Х. Пауерс из Друштва филмских и телевизијских инжењера је ово размотрио након неколико математичких прорачуна и процене постојећих популарних односа страница током 80-их и 90-их.

Овај формат му је омогућио да прикаже различите пропорције – од филма до ТВ-а – уз минимизирање писма или стуба. Пошто су модерни екрани високе дефиниције усвојили овај формат, филмски и ТВ продуценти су следили тај пример, што је довело до популарности односа страница 16:9 данас.

Поређење размера 4:3 и 16:9

Једина разлика између ова два односа је њихова област гледања. Однос ширине и висине слике 16:9 омогућава шири екран и има оквир 78% шири од висине. С друге стране, однос ширине и висине 4:3 има оквир који је 33% шири од висине.

Ипак, под претпоставком да користите исти објектив и снимате са истог места, размера 16:9 покрива око 33% више хоризонталне површине од 4:3. Али ако сечете са 4:3 да бисте добили шири ефекат од 16:9, губите око 25% онога што овај други види у вертикали.

Погледајте пример испод — слика 16:9 чини да се сцена осећа огромном и експанзивном као да сте у пуној арени.

Слика снимљена у размери 16:9

Али гледајући његову изворну слику 4:3, видећете више информација вертикално. Иако је то иста фотографија, сцена је мање пуна због празног неба.

Слика снимљена у размери 4:3

Однос ширине и висине слике зависиће од ваших потреба и захтева, али ћемо у наставку покрити најчешће употребе у фотографији и видеографији.

  Како да прилагодите траку са алаткама за брзи приступ у Мицрософт Оффице апликацијама

Који однос ширине и висине треба да користите?

Иако однос ширине и висине слике 16:9 чини да се сцена чини експанзивнијом, а већина телефона и екрана користи овај однос, то не значи аутоматски да треба да га користите. Ваша сврха и циљ ће диктирати идеалан однос, па хајде да погледамо три најчешће ситуације у којима морате одлучити између 4:3 и 16:9.

Штампање фотографија

Најбољи однос ширине и висине за фотографије је 4:3, који обично обухвата више информација о сцени. Штавише, даје вам флексибилност да исецате слику током накнадне обраде. То је такође савршен однос за 4Р — једну од стандардних величина за штампање ваших фотографија. Погледајте наш водич за величину фото папира ако желите да сазнате више о томе.

Како стекнете искуство и желите да испробате више уметничких фотографија, препоручујемо вам да експериментишете са различитим стиловима размера. То може донети нову перспективу вашем садржају, посебно са широкоугаоним сликама и биоскопским видео записима.

Згодан савет је да покушате да снимите већину својих фотографија у размери 4:3 и да неке предње планове оставите празним ако треба да их исечете на однос 16:9 за друштвене мреже.

Дељење фотографија на мрежи

Ако користите веб-сајтове за дељење фотографија као што је Флицкр и његове алтернативе, не морате да бринете о односу ширине и висине јер ће обично приказивати ваше фотографије онако како сте их снимили. Међутим, неке платформе друштвених медија, попут Инстаграма, понашају се другачије.

Када је Инстаграм покренут, омогућио је корисницима само постављање 1:1 или квадратних фотографија. На крају је дозволио размере између 4:5 и 1,91:1. Дакле, ако објављујете у свом фиду, однос страница 4:3 би сасвим добро функционисао. Али ако објављујете на Инстаграм Сториес или Реелс, његов изворни однос је 9:16 – што значи да треба да користите однос 16:9 окренут на своју страну.

  14 најбољих апликација за вођење дневника за сумирање вашег дана

Снимање видео записа

Најбољи однос ширине и висине за снимање видео записа је 16:9 јер већина модерних екрана, као што су телевизори, таблети, телефони и рачунарски екрани, приказује однос ширине и висине 16:9.

Ово вам омогућава да прикажете цео видео без исецања ивица како би се уклопиле у екран, као што бисте морали да урадите са видео снимком у размери 4:3. Када снимате снимак из високог угла, ово изгледа још невероватно, омогућавајући вам да прикажете сав пејзаж испод.

То је такође разлог зашто већина уређаја изворно снима видео у размери 16:9. 16:9 је такође најбоље за платформе за стриминг видео записа као што је ИоуТубе. Али ако експериментишете са напреднијим стиловима, можете да погледате наш водич за почетнике о размерама видео снимка.

Експериментишите са размерама

Омјери су саставни дио сваке фотографије или видео записа, јер могу промијенити начин на који се садржај гледа и перципира. Када се упознате са основама, покушајте да експериментишете са различитим размерама у зависности од врсте садржаја који креирате.

На пример, коришћење односа 2:39:1 приликом снимања видео записа даје му леп биоскопски изглед, сличан филму који бисте гледали у биоскопу. А у зависности од околности, можда ћете морати да планирате да снимате у одређеном односу ширине и висине у зависности од платформе друштвених медија за коју креирате садржај.