Како нанети термалну пасту на ЦПУ

Термална паста, такође позната као термичко једињење или материјал термичког интерфејса (ТИМ), је кључна компонента у процесу изградње рачунара. Без тога, ваш процесор би се могао брзо прегрејати. Да бисте осигурали оптималне перформансе, важно је нанети термалну пасту на ЦПУ пре него што монтирате ЦПУ хладњак. Сада, постоји много ствари о којима треба размишљати када наносите термалну пасту на ваш ЦПУ. Процес уградње термалне пасте је једноставан и јасан, а ми смо покрили различите методе примене. У овом водичу смо објаснили кораке за исправну инсталацију термалне пасте на АМД или Интел ЦПУ током израде рачунара или надоградње ЦПУ-а.

Инсталирајте термалну пасту на ЦПУ: Водич корак по корак (2023)

У овом водичу ћемо вам помоћи са одговарајућом количином термалне пасте коју ћете применити на ваш ЦПУ, корак о коме се иначе доста расправља у заједници за прављење рачунара. Уз то, прво ћемо погледати разлог зашто је важно нанети термалну пасту пре него што инсталирамо термалну пасту на ЦПУ вашег рачунара.

Зашто вам је потребна термална паста између ЦПУ-а и хладњака?

Термална паста је кључни материјал који мора бити присутан између хладњака ЦПУ-а и самог ЦПУ-а. Постоје топлотне цеви на страни ЦПУ хладњака и оне се наслањају на површину процесора. Оба су дизајнирана да ефикасно одводе топлоту. Међутим, пренос топлоте се не може ефикасно одвијати без термалног материјала интерфејса (ТИМ) између хладњака и ЦПУ-а.

У суштини, вентилатори ЦПУ хладњака могу ефикасно да хладе процесор само када је присутна термална паста. Термална паста је један од најефикаснијих и најпопуларнијих ТИМ-ова. Елиминише невероватно мале ваздушне празнине и просторе између хладњака ЦПУ-а и самог ЦПУ чипа. Дакле, када нанесете термалну пасту, ефикасност хлађења ЦПУ хладњака је најбоља. Без тога, ЦПУ хладњак неће моћи да успостави правилан контакт са процесором, што ће довести до прегревања.

Ствари које треба запамтити пре наношења термалне пасте

Инсталирајте ЦПУ на матичну плочу

Морате се уверити да је ваш ЦПУ инсталиран на матичној плочи пре него што наставите даље. Ако ово још нисте урадили, требало би да то урадите сада. Пре него што се припремите да ставите термалну пасту на ЦПУ, користите наш водич о томе како да инсталирате Интел или АМД ЦПУ на матичну плочу за детаљна упутства.

Прикупите потребне алате

Не заборавите да имате при руци добру термалну пасту пре него што наставите. Одабир погрешне термалне пасте може довести до виших температура. За препоруке погледајте наш водич о 15 најбољих термалних паста које можете купити у 2023.

Такође су вам потребне две додатне ствари за процес пријаве. Један: раствор 99% изопропил алкохола за чишћење површине ЦПУ-а, и други: крпа од микровлакана. Не препоручујемо било какве пречице јер је важно да површина процесора буде потпуно чиста, без остатака материје, пре него што нанесемо термалну пасту. Страни материјал на површини ЦПУ-а је последња ствар коју желите.

  Како да се заштитите од злонамерних реклама за претрагу

Како нанети термалну пасту на ваш ЦПУ

1. Прво узмите крпу од микровлакана и сипајте на њу малу количину 99% раствора изопропилног алкохола. Будите пажљиви док рукујете раствором. Сада користите микровлакна за рибање и чишћење површине ЦПУ-а.

Ово ће вам оставити потпуно чисту површину процесора. Требало би да проверите заостале материје, али избегавајте да директно додирујете ЦПУ. Очистили смо ЦПУ пре него што смо га инсталирали на нашу матичну плочу, али препоручујемо да урадите овај корак ако поново примењујете термалну смешу на ЦПУ,

2. Сада нанесите термалну пасту на средину горње површине ЦПУ-а. Препоручујемо да користите количину величине зрна грашка или да о њој размишљате као о великој мрљи ако је ваш ЦПУ већи. У суштини, ако имате нови Интел Раптор Лаке и Ризен 7000 ЦПУ 13. генерације, требало би да ставите двоструко више термалне пасте него што је уобичајено да бисте били сигурни да је покривена њихова већа површина.

Премало термалне пасте је горе него превише, као што ћете видети у нашем следећем одељку, где упоређујемо различите примене термалне пасте. Међутим, имајте на уму да количина не би требало да буде превелика, тако да почне да цури на матичну плочу. Ако се то догоди, очистите захваћена подручја крпом од микро влакана и изопропил алкохолом.

Напомена: За АМД Тхреадриппер и Интел Ксеон ЦПУ, површина процесора је огромна и неколико ентузијаста има тенденцију да распореди термалну пасту по целом ЦПУ-у што је равномерније могуће помоћу алата за наношење термалне пасте. Ако радите такву градњу, не заборавите да ставите адекватну количину термалне пасте.

3. Затим проверите страну АИО или ваздушног хладњака која ће се наслањати на површину ЦПУ-а да ли има заштитног филма. У већини случајева, мораћете да уклоните пластичну фолију која штити површину хладњака за ваздух пре него што га монтирате. Ова пластична фолија је присутна и на АИО-има и на ваздушним хладњацима, а ако заборавите на њега, између ЦПУ-а и хладњака биће слој пластике. То ће довести до брзог прегревања вашег ЦПУ-а.

4. Затим наставите са инсталирањем ваздушног хладњака или АИО на ваш ЦПУ. Да бисте осигурали да се термална паста равномерно шири, монтирајте хладњак и почните тако што ћете зашрафити један угао, затим зашрафити дијагонално супротни угао и тако даље. Морате да поновите поступак за друга два угла док АИО или ваздушни хладњак не буде чврсто на свом месту. Добра је пракса да завртите дијагонално и полако затегнете сваки шраф.

5. И воила! Успешно сте применили термалну пасту на свој ЦПУ. Осврните се око носача ЦПУ хладњака да видите да ли има преливе термалне пасте. Ако постоји, очистите га крпом од микровлакана и уверите се да ни ваш термални слој није превише дебео.

Док смо завршили процес инсталације, такође морате да тестирате свој ЦПУ на прегревање тако што ћете проћи кроз одељак о тестирању стреса у овом водичу. Ово ће осигурати да је термална паста правилно нанета и да је хладњак правилно монтиран.

Најбољи начин за наношење термалне пасте на ваш ЦПУ

У овом одељку желимо да вам покажемо резултате тестирања различитих узорака приликом наношења термалне пасте. Обрасци које смо тестирали су следећи:

  • мала тачка
  • линија
  • крст
  • квадрат
  • мала тачка величине зрна пиринча
  • наношење термалне пасте на ЦПУ

Такође смо тестирали два додатна сценарија фокусирана на квантитет, упоређујући резултате употребе превише и премало термалне пасте. Овде можете погледати слике за различите обрасце наношења термалне пасте.

  7 подешавања камере за фотографије при слабом осветљењу

За подешавање тестирања, користили смо термалну пасту Ноцтуа НТ-Х1 на Ризен 2700 оверклокованом на [email protected] Ово није најоптималнији оверклок, али потискује ЦПУ преко границе залихе снаге, што смо желели у овом тесту. обично, боље је да користите ПБО за АМД процесоре. У овом тесту смо користили Враитх Присм ЦПУ хладњак са 100% брзином вентилатора. Да бисмо тестирали термичке перформансе, затим смо извршили 15-минутни стрес тест на нашем ЦПУ-у за сваки узорак термалне пасте.

Дакле, шта је наше тестирање открило? Наше прво запажање је да узорак термалне пасте није битан ако наносите велику количину између ЦПУ-а и хладњака. Било да је у питању линија, крст или превише термалне пасте (није препоручљиво), видели смо максималну температуру од око 77 до 78 степени Целзијуса и просечну температуру од око 75 до 76 степени Целзијуса. Међутим, видимо да стара добра тачка величине грашка и ручно наношење термалне пасте даје нешто боље резултате и ниже температуре.

Напомена: „Максималне“ температуре ЦПУ-а које видите у доњој демонстрацији показују очитавање температуре када ЦПУ прође кроз изненадни скок потрошње енергије

Међутим, до сада сте сигурно приметили аномалију на графикону. Највећу температурну разлику смо приметили када смо користили премало термалне пасте. Као што је приказано на графикону испод, максимална температура ЦПУ-а је порасла на 84,5 степени Целзијуса, а просечна температура ЦПУ-а је за око 5 степени Целзијуса виша од других метода примене.

Па, који је најбољи начин за наношење термалне пасте? Чини се да то није превише важно, али топло препоручујемо да примените тачку величине грашка у средини, прилагођавајући њену величину у складу са површином вашег ЦПУ-а. У нашем водичу, када смо инсталирали Интел Цоре и9-13900К, открили смо да треба да применимо велику мрљу у центру, а не тачку величине зрна грашка да бисмо имали довољно термичке мешавине и добро хлађење.

Извршите стрес тест да бисте проверили температуру процесора

Пошто су обрасци апликације и процеси уклоњени, морате проверити температуре вашег ЦПУ-а и у стању мировања и у стању оптерећења да бисте били сигурни да је примена термалне пасте била успешна.

Прво, ако нисте инсталирали Виндовс, идите у БИОС на рачунару притиском на одговарајући тастер при покретању. Овде можете пратити температуру вашег ЦПУ-а у мировању и требало би да буде око 25 до 45 степени Целзијуса.

Напомена: Након инсталирања ЦПУ хладњака, проверите да ли се процесор прегрева у самом БИОС-у. Ако температуре нису у реду, морате поново инсталирати ЦПУ хладњак и поново проћи кроз процес наношења термалне пасте. Ако се и даље прегрева, можда имате недовољно решење за хлађење процесора, у зависности од тога колико се ваш процесор загрева. Зато проверите максимални подржани ТДП вашег ЦПУ хладњака и упоредите га са оценом снаге вашег процесора. И замените га новим за ниже температуре.

Затим, након што инсталирате Виндовс, користите апликацију за тестирање стреса као што је Цинебенцх Р23 или Приме95. Покрените ове тестове стреса и посматрајте температуре користећи било коју од метода у нашем водичу за проверу температуре процесора. При пуном оптерећењу, максимална прихватљива температура је 95 степени Целзијуса. Међутим, идеалан распон је око 60 до 70 степени Целзијуса. Дакле, температура ЦПУ-а би требало да буде изнад температуре у мировању и испод температуре оптерећења на стрес тесту када играте онлајн игрице, претражујете веб или радите друге опште рачунарске задатке.

  Писац вештачке интелигенције за све ваше потребе

Цинебенцх Р23 Мулти Цоре Тест

Напомена: Температуре ЦПУ-а веома варирају у зависности од тога који процесор користите, као и од температуре околине. Произвођачи дизајнирају своје ЦПУ око термичке границе, након чега почињу да гасе. Пригушивање обично почиње да се дешава на ознаци од 95°Ц и често током продужених оптерећења. Док је граница од 95°Ц генерално применљива на већину процесора који се користе у лаптоповима или стоним рачунарима, нови Интел Раптор Лаке процесори, као што је Цоре и9-13900К, уместо тога имају ограничење од 100°Ц.

Морате пазити на температуре иу сценарију мировања и у сценарију оптерећења. Да ли су у складу са могућностима вашег ЦПУ хладњака? Ако не, ЦПУ хладњак не хлади процесор ефикасно.

Колико често треба заменити термалну пасту

Као опште правило, требало би да замените термалну пасту између ЦПУ-а и хладњака сваке године. Међутим, ако сте интензиван корисник, ваш ЦПУ би могао уочити повећање температуре раније него што се очекивало. Можете да користите методе наведене у нашем наменском водичу да проверите температуре процесора у оперативном систему Виндовс 11.

Повећање температуре указује да је најбоље време за чишћење унутрашњости од прашине накупљене током месеци употребе. Зато пазите на температуру процесора након 4 до 6 месеци употребе. Ако се просечна радна температура ЦПУ-а повећала, време је да замените термално једињење.

Честа питања о инсталацији термалне пасте

Колико термалне пасте треба да користим?

За већину процесора довољна је количина величине грашка или мала линија термалне пасте. Користите двоструко више термичке мешавине за Интел и Ризен 7000 процесоре 13. генерације јер је њихова површина већа. А ако користите Интел Ксеон или АМД Тхреадриппер ЦПУ, са још већом површином, потребно је да користите доста термалне пасте. Побрините се да га равномерно распоредите како бисте одржали температуру ЦПУ-а.

Можете ли поново користити термалну пасту?

Не. Немојте поново користити старију термалну пасту. Морате да уклоните његове трагове са ЦПУ-а са 99% раствором изопропил алкохола пре поновног наношења свежег слоја термалне пасте. Ако одвојите ЦПУ хладњак од процесора, обавезно поново нанесите термалну пасту.

Како да знам да ли сам правилно нанео термалну пасту?

Морате ући у БИОС и проверити температуру ЦПУ-а у мировању (идеално 25-45 степени Целзијуса). Такође, покрените тест стреса као што је Приме95 у Виндовс-у и проверите температуру процесора. При оптерећењу температура не би требало да прелази 95 степени Целзијуса. Али ако пређе изнад 95 степени Целзијуса, ЦПУ ће аутоматски почети да гаси топлоту. Уместо тога, нови процесори компаније Интел гасе се на око 100 степени Целзијуса.

Постоји ли погрешан начин наношења термалне пасте?

Многи су тестирали стављање различитих образаца, као што су ‘Кс’ или ‘звезда’ на ЦПУ. Корисници су такође покушали да стављају превише и премало термалне пасте. Сада су неки тестови били изненађујуће добри, док су други били катастрофални. Дакле, који је прави начин наношења термалне пасте? Одговор је једноставан. Адекватна количина у центру, у зависности од површине ЦПУ-а.

Како да уклоним остатке термалне пасте док мењам ЦПУ хладњаке?

Можете очистити преостале материје које је оставила термална паста на ЦПУ-у. Користите 99% раствор изопропил алкохола и крпу од микровлакана. Очистите све трагове термалне пасте пре него што промените ЦПУ хладњаке.

Нанесите термалну пасту на ЦПУ у ПЦ Буилд-у

Сада сте научили како да нанесете термалну пасту на ваш процесор и потврдили сте тестирањем на стрес да је његова инсталација била успешна. Да бисмо вам помогли да изаберете најбољу термалну пасту за ваш ЦПУ на тржишту, већ имамо водич за вас. Али запамтите да иако је термална паста неопходна, способан хладњак који може да поднесе ТДП (потрошња енергије) вашег ЦПУ-а је такође главни фактор у обезбеђивању стабилног рада вашег рачунара. За то, ево најбољих ЦПУ хладњака за куповину за израду вашег рачунара. Коначно, ако и даље имате било каквих недоумица, јавите нам у коментарима испод, а ми ћемо вам помоћи.