Како направити нову Гит грану као професионалац

Гранање је основна карактеристика у Гиту. То је начин на који можете да радите на одређеној функцији или софтверској компоненти без ломљења кода.

То је прилика за вас као програмера да направите значајне промене у свом изворном коду и одаберете шта желите да урадите са променама. У сваком случају, можете их спојити или одбацити из целог пројекта.

Ако сте имали интеракцију са Гитом, можда сте већ приметили да постоји више начина за креирање грана. Ако сте будући програмер и још се нисте сусрели са Гит-ом, знање како да користите алате за контролу верзија ће вам уштедети значајно време; ако не, учините своје искуство програмера занимљивим.

Овај пост је тактички прилагођен да вам помогне да глатко креирате Гит гране као део вашег дефинисаног тока посла. На крају ћете стећи солидне вештине које можете користити за одржавање ГитХуб репозиторија.

Напомена: Ако сте нови програмер, проверите како да подесите свој ГитХуб налог пре него што кренете даље. Ако сте то већ урадили, пређите на одељак са упутствима. Међутим, освежење би било одлично да учврстите своје учење.

Шта су Гит гране?

Извор: атлассиан.цом

Грана у Гиту подразумева верзију вашег спремишта која се разликује од вашег главног пројекта (доступна у свим модерним системима контроле верзија). Једноставно речено, повлачите се са своје главне линије развоја и радите без петљања са оригиналном линијом.

Многи доступни алати софтвера за контролу верзија (ВЦС) користе ову технику која укључује креирање нове копије директоријума изворног кода. Када се ради о већим пројектима, реплицирање изворног кода може потрајати неко време. Са ведрије стране ствари, то је ваша прилика да експериментишете са променама у вашем коду.

Гитов модел гранања се сматра „убиственом карактеристиком“ и поставља Гит на сопствени ниво међу осталим алатима у ВЦС заједници. Гит оперативни модел је једноставан и чини операције гранања скоро тренутним, а такође и пребацивање кроз неколико неколико. Ако савладате Гит модел гранања, откључавате моћне функције и алате који могу да унапреде ваше развојне вештине. Па, шта је са филијалама?

Зашто су вам потребне Гит подружнице

Гит гране играју кључну улогу у систему контроле верзија Гита. Ево неколико разлога зашто су вам потребне Гит гране:

✅ Паралелни развој – Савремени софтвер је сложен и многи програмери често раде заједно на изради софтвера. Огранци омогућавају различитим програмерима да раде на различитим функцијама. У другим случајевима, то може бити исправљање грешака без радних колизија. Свака грана је капија за нову линију развоја. Можете лако да прелазите кроз гране док радите на одређеним функцијама.

  Како додати ко-домаћина на Зоом састанак

✅ Сарадња – Гит гране вам омогућавају да радите са другим програмерима на заједничкој бази кода. Можете креирати нове гране, уносити измене кода и гурнути их у дељено спремиште, где други програмери могу да прегледају ваше доприносе пре него што их споје у главну грану.

✅ Експериментисање – Можете да користите гит гране да тестирате нове функције пре спајања са и без утицаја на главну грану. То је ваша прилика да испробате нови приступ решавању проблема. А ако нове методе у вашем коду раде исправно, можете их спојити у главну грану.

✅ Управљање издањима – можете користити гране за управљање издањима. Можете креирати сваку грану везану за одређено издање у вашем радном пројекту. Ово вам омогућава да исправите грешке и направите измене без утицаја на главну грану развоја.

✅ Версионирање – можете користити Гит гране за верзионисање; у овом случају, свака грана ће представљати нову верзију вашег софтвера. Као програмер, најбоље је користити гране за свако издање софтвера и пратити промене које користите за управљање различитим верзијама базе кода.

Почетак рада са Гитом – освежење

Сада када разумете „зашто“, време је да направите нову смену и позабавите се „како“.

У наставку, требало би да сте већ подесили свој ГитХуб налог. Ако још увек треба, урадите то. Овај одељак је практичан.

Команда гит цхецкоут у Гиту подразумева пребацивање између различитих верзија вашег циљног ентитета. У неким заједницама програмера на мрежи, термин „одјављивање“ се односи на извршење команде за одјаву. Ова команда делује на три ентитета; гране, датотеке и урезивања.

Проверавање филијале

Можете користити команду гит бранцх да креирате гране кроз које се крећете користећи гит цхецкоут. Када преузмете грану, ажурирате датотеке у свом радном директоријуму да одговарају верзији која је тамо ускладиштена.

Другим речима, кажете Гиту да сними сва ваша урезивања у грани (мењајући линију развоја). Коришћење наменских грана за нове функције у вашем развоју је померање са старог субверзионог (СВН) тока посла и олакшава рад са кодом у свим инстанцама истакнутим у одељку Зашто су вам потребне гране.

Команду гит цхецкоут не треба мешати са гит клоном. Први се користи за пребацивање између верзија кода, док други преузима код из удаљеног спремишта.

Коришћење постојећих грана

Ако спремиште на којем радите има постојеће гране, можете их визуализовати на интерфејсу командне линије користећи командну грану гит.

Доступне гране су наведене, а зелена је она на којој тренутно радите, под претпоставком да користите Виндовс оперативни систем и Висуал Студио Цоде. За пребацивање између грана користите гит цхецкоут име гране. Израз ‘бранцхнаме’ означава име ваше гране, а у вашим операцијама можете пратити било коју конвенцију именовања.

  Копирајте путању и име датотеке и фасцикле из контекстног менија датотеке

Креирање Гит грана

Претпоставимо да сте усред развоја софтвера и да желите да додате нову функцију. Најбољи начин да приступите овоме је да направите нову грану користећи ‘гит грану’.

Практично, ово је оно што уносите у командној линији:

git branch branchname

То значи да сте направили грану ван главне/главне гране (у већини случајева, ово је место где покрећете свој живи пројекат). Име ваше нове гране, у овом случају, је ‘бранцхнаме.’

Да бисте прешли на своју нову грану, користите гит цхецкоут; види доле:

git checkout branchname

Ако сте програмер, који воли да штеди време као ја, можете да креирате грану и одмах се пребаците на њу користећи ‘гит цхецкоут’ са аргументом ‘-б’ праћеним именом ваше гране. Практично, могли сте то да урадите да бисте добили сличне резултате као у претходним корацима, погледајте:

git checkout -b branchname

Параметар ‘-б’ говори Гиту да покрене гит грану непосредно пре него што је провери. Хајде да видимо друге технике које можете користити за креирање гит грана.

Хајде да истражимо више техника које можете користити за креирање грана на основу ваших потреба:

#1. Креирање огранка из ваше тренутне гране

Ако желите да направите нову грану на основу ваше тренутне, најбољи начин је да користите наше новостечене вештине:

git checkout -b <branchname>

Овај метод вас аутоматски креира и пребацује на нову грану. Да бисте потврдили да сте на новој грани, ваш терминал би требао приказати поруку – пребачен на нову грану ‘бранцхнаме.’

Ако сте нови програмер, требало би да будете жељни да унесете команде на својој конзоли без заграде (<>). Они су од виталног значаја за илустрацију и објашњења и не треба их мешати или користити погрешно.

#2. Креирање огранка из друге гране

Можете креирати нову грану на основу друге постојеће гране додавањем тог имена гране као почетне тачке. Ево наредбе:

git branch <new branch> <base branch> 

А у практичном случају, то би било:

git branch new-branch branchname

Ово имплицира да је ‘нова грана’ наша нова грана, а ‘бранцхнаме’ је наша основна (основна) грана.

#3. Креирање гране из урезивања

Ако желите да своју нову грану заснивате на урезивању (а не на грани), морате да наведете хеш урезивања као почетну тачку. А да бисте пронашли хеш урезивања, који креирате грану, покрените <ем>гит лог.

Хеш урезивања је обично дугачак низ знакова који почиње са ‘урезивање’. Са хешом урезивања, можете га креирати покретањем команде:

 git branch <branch name> <commit-hash>

Затим можете да пређете на своју нову грану тако што ћете је проверити.

#4. Креирање гране из ознаке

Да бисте направили грану од одређене ознаке, пронађите име ознаке од које желите да направите грану. Покрените наредбу гит таг да бисте навели све доступне ознаке у вашем спремишту.

Када идентификујете име ознаке, покрените гит грану <нова грана> <име ознаке>, након чега можете да се пребаците на своју нову грану и почнете да мењате код.

  Како пронаћи нечију ИП адресу по броју телефона

#5. Креирање огранка користећи одвојено ХЕАД стање

Можете користити одвојено ХЕАД стање да бисте креирали нове гране које почињу од одређеног урезивања без преласка на ту грану одмах. Ова техника је корисна када желите да експериментишете са новим променама без утицаја на грану на којој радите. Започните тако што ћете пронаћи хеш урезивања који желите да креирате гит дневник гранања.

Са хешом урезивања, покрените: гит цхецкоут <урезивање хеш>. Ова команда имплицира да сте у одвојеном ХЕАД стању, што значи да тренутно нисте на грани, али указујете на одређено урезивање. Затим можете користити гит грану <име гране> да креирате грану на основу вашег тренутног урезивања.

#6. Направите грану из удаљене гране

Започните стварањем локалне филијале. До сада би требало да будете добри у коришћењу: гит цхецкоут -б <бранцхнаме>. Удаљена грана се креира аутоматски када гурнете локално креирану у удаљено спремиште.

Грану гурате на удаљено помоћу: гит пусх оригин <име гране> У овој команди, ‘оригин’ означава удаљени репо у који гурате измене и креирате гране. Можете га заменити именом вашег удаљеног репо-а; ради савршено добро.

#7. Креирање гране у удаљеном спремишту

Да бисте креирали грану у удаљеном спремишту, преузмите најновије измене из вашег удаљеног репо-а тако што ћете покренути команду гит фетцх. Након што добијете најновија ажурирања, можете креирати нову грану тако што ћете је проверити. А након одјављивања, нове промене можете да погурате на следећи начин:

git push -u <remote repo> <new branch name>

У вашим операцијама, било би најбоље да користите оригин (као у ономе како сте креирали грану из удаљене гране). То вам штеди време и смањује шансе за грешку при куцању ваших удаљених репо имена.

ГитХуб онлајн интерфејс

Сви задаци обављени на командној линији могу се реплицирати помоћу интерфејса командне линије. Да бисте креирали нову грану, идите на страницу свог спремишта пројекта и проверите да ли постоје гране на горњој левој ивици – често мастер/маин.

Ако кликнете на њега, испод ће се приказати листа ваших доступних грана, текстуално поље које можете користити да пронађете или креирате грану.

Да бисте креирали грану, унесите њено име у текстуално поље. Интерфејс на мрежи је аутоматизован и омогућава вам да креирате гране од одређених елемената као што су ознаке, гране и урезивања. А ако сте нови у гранању, провера ГитХуб-ових докумената гранања може вам уштедети невоље у будућим настојањима програмера.

Завршне речи

Пошто сте научили неколико техника за креирање Гит грана, сада можете да уградите своје новостечене вештине у развој софтвера уз несметан Гит радни ток.

Најбоља опција гранања ће се у великој мери ослањати на ваш тим: критеријуме тока посла и инстанце догађаја. На пример, ако тражите допринос сарадника, они могу даљински креирати огранке и чиповати непроцењиве доприносе.

Видели сте како вам Гит гранање пружа моћан механизам за ефикаснији и ефикаснији рад на софтверским пројектима. И док постоје друге опције Гит контроле, овај пост вам је показао како да се крећете својим путем помоћу Гит грана на командној линији, и чиним да се осећате сигурније користећи Гит.

Пошто сте учврстили своју уметност у креирању грана, више бисте били узбуђени да погледате наш водич за брисање грана ГитХуб-а.