Како направити Пикел Арт: Врхунски водич за почетнике

Пиксел уметност је облик дигиталне уметности који је настао из потребе да се слике комуницирају на ограниченом простору за складиштење 8 или 16-битних рачунара и конзола за видео игре.

Понекад се процес стварања пиксел уметности назива „спритинг“, што потиче од речи „спрајт“. Ово је термин компјутерске графике који се користи за описивање дводимензионалне битмапе која је интегрисана у већу сцену (обично видео игрицу).

Да ли сте заинтересовани за креирање сопствене пиксел уметности? Ево свега што треба да знате да бисте започели.

Супротно популарном веровању, моћан или скуп софтвер не гарантује квалитетну уметност! Избор програма је само ствар преференција. Постоји много невероватних апликација за пикселну уметност доступних на Андроид-у или иПхоне-у да бисте започели, или ако сте корисник Виндовс-а, чак можете да користите нешто основно као што је Мицрософт Паинт.

Иако је ствар која заиста чини да ваша пиксел арт блиста јесте ваша креативност, а не програм који користите, имати одличан програм који је једноставан за коришћење и савладавање дефинитивно помаже. Ако тражите одличан алат за цртање, али нисте сигурни одакле да почнете, Асеприте је један од најбољих доступних алата за цртање пиксела и пружиће вам све алате који су вам потребни да бисте успели у свим својим подухватима у пиксел уметности .

Али на крају дана, све што вам заиста треба да направите пиксел арт су следећи алати (зато се уверите да их ваш програм по избору има):

  • Оловка: ваш основни алат за цртање који подразумевано поставља један пиксел
  • Гумица: брише или уклања пикселе које сте нацртали
  • Капаљка за очи: копира боју пиксела који изаберете да бисте је поново користили
  • Буцкет: попуњава празну област једном чврстом бојом

Остали корисни алати укључују алате за селекцију, линију, пребојавање и ротацију. Они нису апсолутно неопходни, јер можете постићи исте ефекте користећи горе наведене алате.

Желите да се клоните четкица, замућења, градијената и других аутоматских алата како бисте били сигурни да имате контролу над сваким пикселом на платну.

Што се тиче хардвера, све за контролу курсора је сасвим у реду. Тракпад или миш су одлични за прецизност и детаље. У међувремену, графички таблет би могао бити ваша преференција за бољу контролу над дугим потезима.

Колико велики треба да буде ваш срајт или платно?

Не постоји погрешан одговор за величину сприте-а. Али вишекратници осам у степену два су најчешћи (нпр. 8×8, 16×16, 32×32, итд.) јер стари рачунари иначе не би могли да их правилно прикажу.

Препоручујемо да почнете с малим јер вам то може помоћи да брзо научите основе. На крају крајева, пиксел уметност је настала зато што су уметници желели да извуку максимум из сваког коришћеног пиксела и боје, јер је њихов хардвер могао да поднесе само толико.

Приморани сте да будете креативни када морате да радите у границама. Усредсредите се на то да будете добри у максимизирању простора малог духа. Након тога, онда можете нивелисати до већих величина да бисте ту угурали још више детаља.

А ако желите да ставите лик у сцену, онда ћете морати да размислите и о величини платна. Добар начин да то урадите је да узмете у обзир однос између вашег сприте-а и остатка екрана. Колико велики или мали желите да ваш лик буде у поређењу са светом у коме се налазе?

Програмери игара, вреди знати да већина монитора ових дана има однос страница 16:9. То значи да на сваких 16 пиксела у ширину постоји девет пиксела у висину.

За коју год резолуцију се на крају одлучите, обично бисте радили са много мањом величином платна, а затим бисте повећали до те веће резолуције када завршите.

У исто време, желите да промените величину целим бројевима када скалирате своју слику пиксела, иначе би ствари могле изгледати мало чудно. Важно је да се уверите да је ваша математика исправна пре него што почнете да креирате пиксел арт.

Рецимо да сте желели да постигнете стандардну резолуцију од 1080п. Можете радити на платну величине 384 × 216, а затим га повећати за 500 посто.

Скалирање би такође требало да буде последња ствар коју радите. Не желите да повећавате величину, а затим наставите да цртате помоћу алатке за оловку од једног пиксела. То ће вам оставити различите омјере пиксела, што никада не изгледа добро.

Тхе Спритинг Процесс

Дакле, отворили сте своје платно – шта сада? Па, као и сваки други облик уметности, могућности су бескрајне. Не постоји само један начин да се то уради.

Да бисмо вам дали почетну тачку, ево упутства корак по корак о томе како бисте могли да започнете свој пројекат. Потпуно сте слободни да тачно пратите, прескочите неке кораке или додате своје кораке.

1. Почните са грубом скицом

Започните свој срајт превлачењем алатке Пенцил около, цртајући на исти начин као што бисте цртали оловком и папиром. Не мора бити савршено.

Какав год неред направиш, почистићемо касније. Све чему тежимо у овој раној фази је да вашу идеју и њену композицију пренесемо на платно.

2. Очистите линију Арт

Сада је време да ствари учините мало презентативнијим. Уклонићемо ваше грубе линије и клесати их да бисмо очистили залутале пикселе.

Појединачни пиксели, или група пиксела који разбијају конзистентност линије, називају се „зупчастим“. Јаггиес су управо оно што покушавамо да избегнемо.

Често је проблем једноставно у томе што је сегмент линије предугачак или прекратак, стварајући незгодан скок. Желите да користите уједначену дужину пиксела за гладак прелаз на кривини. Не окружујте ред пиксела већим.

Немогуће је у потпуности избећи неравнине (осим ако се ваше уметничко дело не састоји само од основних облика), али желите да покушате да их сведете на минимум.

3. Уведите боје

Време је да зграбите алатку Буцкет и попуните линију свог сприте-а бојама.

Обично желите да се ограничите на палету боја. Некада је величина сприте-а често диктирала колико боја има и на палети. Ако је срајт био 16×16, то је значило да уметник има 16 боја са којима може да ради. Срећом, технологија је од тада напредовала и више нисмо ограничени на ово правило.

Најбоље палете имају различите нијансе које се међусобно допуњују, различите вредности засићености и мешавину светла и таме. Осим ако већ знате како да правилно користите теорију боја, састављање сопствене палете може бити тешко.

Ако желите да неко други мисли уместо вас, Лоспец је одлична онлајн база података пуна готових палета боја.

4. Додајте детаље, осветљење и сенке

Ово је најбољи део целог процеса! То је место где ваша уметност заиста почиње да скаче са странице. Сада када имамо основну идеју, можемо додати све мале ствари да вашој плошној уметности дамо илузију форме.

Изаберите свој извор светлости и почните да сенчите области које су најудаљеније од тог извора светлости тамнијом бојом. Истакнуте тачке треба поставити у областима које су директно погођене светлошћу.

Можете изабрати да своју линијску слику оставите црном или је обојите, али све зависи од ваших личних преференција или уметничког стила.

5. Сачувајте своју уметност

Време је да сачувате свој рад. Скалирајте до жељене величине, а затим изаберите формат датотеке. У већини случајева, желећете да је сачувате као ПНГ ако је ваша слика статична. Али ако ваша уметност има анимацију, сачувајте је као ГИФ. Оно што је важно је да оба формата подржавају велике области пуне боје и транспарентности.

Држите се даље од ЈПЕГ-а осим ако не знате шта радите. То је формат датотеке са губитком који је намењен дигиталним фотографијама и другим сликама које имају глатке градијенте.

Пиксел Арт: лако научити, тешко савладати

Пиксел арт се разликује од дигиталног цртежа због ограничења које доноси њена мрежа попут мреже. Имајући то у виду, користи многе од истих принципа, тако да сликари и други уметници могу да га покупе прилично брзо. Уз много вежбе, свако може постати одличан у пиксел уметности.