Како поништити и поновити на Мац-у

Кључне Такеаваис

  • Пречице на тастатури су најбржи начин да поништите и поновите радње на вашем Мац-у. Пречице су Цмд + З за поништавање и Схифт + Цмд + З за понављање.
  • Такође можете да приступите акцијама поништавања и понављања преко менија Уреди у већини Мац апликација. Једноставно кликните на Уреди и изаберите Поништи или Понови.
  • Ако случајно избришете датотеку, можете користити Тиме Мацхине или иЦлоуд да је вратите. Ако нисте направили резервну копију свог Мац рачунара, још увек постоје начини за опоравак изгубљених датотека помоћу софтвера за опоравак података.

Радње поништавања и понављања у мацОС-у вам омогућавају да брзо исправите све грешке које направите док користите свој Мац — али заправо постоји неколико начина да им приступите.

Научите све пречице на тастатури и опције менија које су вам на располагању тако да можете брзо да поништите своје грешке, укључујући све радње опозива које грешком урадите — ту вам дугме за понављање може уштедети исто толико времена и труда као и дугме за опозивање!

Мац пречице на тастатури за команде Поништи и Понови

Често је најбржи начин да извршите неку радњу на вашем Мац-у коришћење пречице на тастатури. Пречице за поништавање и понављање су међу најважнијим Мац пречицама на тастатури. Ове пречице функционишу у основи у свим Мац апликацијама.

  Желећете да пуните своју опрему све време

За опозив, пречица на тастатури је Цмд + З. За понављање, пречица на тастатури је Схифт + Цмд + З.

Може бити корисно имати такве сличне пречице, јер је већа вероватноћа да ћете их запамтити. Али ако их нађете преблизу или више волите да користите редо без додатног кључа, увек можете поново мапирати своје Мац тастере да бисте их променили.

Опозив и понављање нису доступни само преко пречица на тастатури на Мац-у. Такође можете да им приступите и активирате их у менијима апликације.

Отприлике 99% времена ћете пронаћи акције опозива и понављања у менију Уреди у Мац апликацији. Једноставно кликните на Уреди, а затим изаберите Поништи или Понови одатле да бисте извршили радњу.

Поништавање је често наведено одмах изнад понављања, тако да не морате ићи далеко да бисте пронашли једно или друго.

У одређеним апликацијама, листе менија за поништавање и понављање могу вам рећи коју радњу ћете поништити или поновити ако их изаберете. Ово може бити поништавање куцања или поновно покретање померања датотеке или објекта.

Апликације као што је Мицрософт Ворд такође имају дугмад за поништавање и понављање у својим главним прозорима апликација. Ова дугмад често изгледају као закривљене стрелице, једна за поништавање је окренута налево, док је она за понављање окренута десно.

Можете да користите ове дугмад да поништите и поновите све радње које сте предузели на свом Мац рачунару, као што је премештање датотеке у другу фасциклу или Отпад.

Неће свака апликација имати ове тачне распореде и дугмад, али бар увек можете да проверите мени Уреди и користите пречице на тастатури да бисте такође извршили радње!

  10 опреме за кућну теретану која ће вас претворити из кауча у фитнес ентузијасту

Како поништити брисања датотека на Мац-у

Понекад можете извршити радњу која је неповратна чак и ако притиснете дугме за поништавање. Ово може укључивати пражњење Отпада, чиме се трајно бришу датотеке.

Међутим, постоји решење за поништавање промена које сте направили, као што је брисање датотеке коју нисте намеравали да избришете.

Ако направите резервну копију вашег Мац-а помоћу Тиме Мацхине-а, можете да одете на диск резервне копије Тиме Мацхине-а да пронађете претходне верзије документа који сте избрисали и да кликнете на дугме Врати да бисте вратили документ на свој Мац.

Чак и ако неко време нисте укључили резервни диск, ваш Мац чува локалне снимке сваког сата када почнете да користите Тиме Мацхине. Можете проћи кроз ове снимке и притиснути дугме Ресторе тамо да бисте такође сачували датотеке.

Ако сачувате датотеке на иЦлоуд, можете опоравити избрисане датотеке и одатле. Пријавите се иЦлоуд.цомкликните на икону мреже квадрата у горњем десном углу и изаберите Опоравак података.

Кликните на Врати датотеке и пронађите и изаберите датотеку коју желите да вратите са листе која се појави. Затим кликните на Ресторе да бисте га вратили на рачунар.

Други софтвер за прављење резервних копија и услуге складиштења у облаку ће понудити сличне опције као Тиме Мацхине и иЦлоуд за враћање датотека. Ако не направите резервну копију свог Мац-а, топло препоручујемо да то почнете да радите одмах како бисте имали ове опције у будућности.

Али за датотеке које сте изгубили пре него што почнете да правите резервне копије, још увек постоји шанса за опоравак. Када се отпад испразни, избрисане датотеке и даље заузимају нешто простора за складиштење док ваш Мац не почне да преписује тај простор када правите и чувате друге документе и податке.

  9 најбољих стручних мрежа које можете користити за доношење информираних пословних одлука

Дакле, прво, немојте користити свој Мац за много тога да бисте избегли то преписивање. Затим узмите у руке софтвер за опоравак података да бисте копали у свој Мац и пронашли датотеку коју желите да вратите.

Када се пронађе, требало би да будете у могућности да додате датотеку која недостаје назад на рачунар преко софтвера за опоравак података и поново је користите колико год желите!

Поништи и понови: једноставне, али важне радње

Могућност да поништите и поновите радње које сте урадили на свом Мац-у је велики благослов и нешто што је ваш Мац дизајниран да омогући у основи у свим ситуацијама.

Грешке, чак и оне тешке, не морају бити трајне. Све док знате како да поништите и поновите и мало о томе како ваш рачунар складишти податке, можете исправити у основи сваку грешку.