Како да повежете било који телефон или таблет са телевизором помоћу УСБ-а

Кључне Такеаваис

  • Повезивање телефона са ТВ-ом помоћу УСБ кабла обезбеђује сигнал мале латенције, што га чини идеалним за играње игара и гледање филмова.
  • Корисници Андроид-а имају опције као што су УСБ-Ц каблови са ДисплаиПорт-ом или МХЛ, док корисници иПхоне-а могу да користе Лигхтнинг каблове.
  • Поред пресликавања екрана, можете да користите и УСБ везу за гледање фотографија и видео записа на ТВ-у тако што ћете га повезати као уређај за складиштење.

Повезивање телефона са телевизором није тако једноставно као што мислите. Без обзира да ли желите да уживате у Нетфлик-у, делите фотографије или га користите за кућни рад, повезивање кабла између телефона и ТВ-а може бити тешко. Али то није немогуће — све је ствар одабира правог кабла.

Ево шта треба да знате о томе како да повежете Андроид или иОС телефон или таблет са ТВ-ом помоћу УСБ кабла.

Зашто користити УСБ за повезивање телефона, таблета и телевизора?

Уз лакоћу и распрострањеност пребацивања за бежично пресликавање екрана телефона, можда ћете бити знатижељни зашто би требало да користите УСБ везу за ТВ за свој телефон.

Ако повежете телефон са телевизором преко кабловске везе, имаћете користи од сигнала мале латенције.

На пример, ако планирате да свој телефон пресликате на телевизор за играње игара, желећете УСБ везу, а не бежичну конфигурацију. Ово значајно смањује кашњење. Исто важи и за гледање филмова на ТВ-у преко УСБ кабла са телефона.

Осим тога, за ситуације у којима вам недостаје Ви-Фи или имате слаб бежични сигнал, биће вам потребна жичана веза.

Да бисте повезали телефон или таблет са ТВ-ом, можете користити један од следећих метода:

  • Андроид:
    • УСБ-Ц кабл са ДисплаиПорт-ом
    • УСБ кабл са МХЛ (Мобилна веза високе дефиниције)
    • УСБ кабл са СлимПорт-ом
  • иПхоне/иПад
    • Лигхтнинг кабл (иПхоне и иПад)

Начин на који повезујете телефон са телевизором зависи од вашег специфичног уређаја и оперативног система. Иако су све методе сличне, процес се разликује за повезивање иПхоне-а у односу на Андроид уређај.

Слично томе, ваш начин повезивања варира у зависности од ваших потреба. За једноставно гледање фотографија на компатибилном телевизору потребан вам је кабл за пуњење и мобилни уређај. Али за пресликавање екрана биће вам потребан УСБ адаптер.

Имајте на уму да за УСБ везе између телефона и телевизора, међутим, модел телевизора не би требао бити битан. Кораци у наставку који описују како да повежете телефон са ТВ-ом односе се на Самсунг, ЛГ и многе друге произвођаче. Још боље, исти кораци се могу користити за повезивање телефона са телевизором који није паметан. (Шта је глуп ТВ?)

Како повезати Андроид телефоне и таблете са телевизорима помоћу УСБ-а

Имате две опције за повезивање Андроид телефона и таблета са ТВ-ом:

  • УСБ-Ц кабл са подршком за ДисплаиПорт
  • УСБ кабл са МХЛ
  • УСБ кабл са Слимпортом
  • Погледаћемо сваки у наставку.

    1. Повежите телефон са ХДМИ ТВ-ом користећи УСБ Типе-Ц

    Најновији Андроид паметни телефони имају УСБ Типе-Ц порт. Такође познат као УСБ-Ц, ово је улаз у облику цилиндра који замењује микро-УСБ и користи се за пуњење и пренос података.

    Укључујући подршку за ДисплаиПорт стандард, омогућава УСБ-Ц на ХДМИ пресликавање екрана вашег телефона или таблета на ТВ.

    Једноставно повежите УСБ-Ц кабл на Андроид, а затим га повежите на одговарајућу прикључну станицу са ХДМИ излазом или УСБ-Ц на ХДМИ адаптер.

    2. Повезивање телефона са ТВ-ом помоћу УСБ-а са МХЛ-ом

    МХЛ је ​​једно од најчешћих решења за повезивање телефона на ХДМИ ТВ помоћу микро-УСБ кабла. Ова технологија омогућава МХЛ компатибилним уређајима као што су паметни телефони и таблети да се повежу са телевизорима и пројекторима.

    Можете прегледајте листу уређаја на којима је омогућен МХЛ на званичном сајту МХЛ-а.

    Да бисте користили Мобиле Хигх-Дефинитион Линк, биће вам потребно

    • Телефон са омогућеним МХЛ-ом
    • УСБ на ХДМИ МХЛ адаптер или кабл
    • ХДМИ кабл
    • Кабл за напајање

    Иако је ово опште подешавање, специфични кабл који ће вам требати варира. Гоогле МХЛ кабл [your device name] да бисте пронашли листу компатибилних каблова.

    Да бисте повезали телефон са ТВ-ом помоћу УСБ кабла и МХЛ-а, прво повежите телефон преко МХЛ адаптера. Адаптер ће захтевати напајање било из УСБ порта на каблу или екстерног извора.

    Иако је МХЛ у почетку захтевао прикључак за напајање, МХЛ 2.0 то чини небитним. Ипак, пошто МХЛ црпи струју са мобилног уређаја, паметно је повезати кабл за напајање.

    Затим повежите телефон са телевизором помоћу МХЛ кабла. Након тога, требало би да видите екран свог телефона на ТВ-у; то је плуг-анд-плаи.

    Све у свему, Мобиле Хигх-Дефинитион Линк је једно од најбољих решења за повезивање Андроид телефона са ТВ-ом помоћу УСБ кабла.

    3. Повезивање телефона са ТВ-ом помоћу УСБ СлимПорт-а

    Ако имате старији телефон, можете да повежете телефон са ТВ-ом помоћу СлимПорт кабла. Иако је сличан МХЛ-у, СлимПорт нуди различите излазе, али користи микро-УСБ везу.

    Док је МХЛ ограничен на ХДМИ, СлимПорт излази на ХДМИ, ДВИ, ДисплаиПорт и ВГА. То га чини погоднијим за различите екране, укључујући старије мониторе и телевизоре без дигиталних улаза.

    За разлику од МХЛ-а, СлимПорт не црпи енергију са мобилних уређаја.

    Требаће вам следеће да повежете телефон са ТВ-ом помоћу СлимПорт адаптера:

    Почните тако што ћете прикључити СлимПорт адаптер у телефон. Затим прикључите СлимПорт адаптер на екран користећи одговарајући кабл. Тада би требало да будете у могућности да видите екран свог телефона на ТВ-у. Као и МХЛ, то је плуг-анд-плаи.

    4. Како да повежете телефон са ТВ-ом преко УСБ-а, али без ХДМИ-ја

    Шта ако ТВ на који желите да повежете телефон нема ХДМИ? Још увек је могуће повезати Андроид телефон са старим екраном, али ће вам бити потребни наменски адаптери да бисте променили формате и евентуално их повезали заједно.

    • УСБ на ВГА адаптер: Да бисте повезали телефон са ВГА телевизором или екраном, требаће вам само УСБ на ВГА адаптер.
    • Телефон на РЦА АВ: За РЦА везе (црвена, бела и жута) биће вам потребан ХДМИ на РЦА адаптер заједно са УСБ на ХДМИ конвертером поменутим у #1 изнад. Веза треба да буде повезана: телефон > УСБ порт на ХДМИ адаптер > ХДМИ на РЦА адаптер > РЦА на ТВ.
    • Телефон на СЦАРТ: Повезивање телефона са СЦАРТ ТВ-ом такође захтева наменски ХДМИ на СЦАРТ адаптер заједно са УСБ на ХДМИ адаптер. Повежите везу на следећи начин: телефон > УСБ на ХДМИ адаптер > ХДМИ на СЦАРТ адаптер > СЦАРТ на ТВ.

    Можете ли да повежете иПхоне или иПад на ТВ помоћу УСБ-а?

    Питате се како да повежете иПхоне са телевизором преко УСБ-а? Нажалост, ово није могуће. Пошто иПхоне и иПад немају УСБ, ово не можете користити као метод повезивања. Али можете да повежете иОС уређаје са телевизором помоћу кабла.

    Ако поседујете иПхоне 5 или новији, он ће имати Лигхтнинг конектор. Да бисте повезали свој иПхоне са ТВ-ом, требаће вам Лигхтнинг дигитални АВ адаптер за ХДМИ излазе или Лигхтнинг на ВГА адаптер ако имате старији ВГА екран. Купите кабл који одговара вашем ТВ-у и телефону. Старији иОС уређаји са старим 30-пинским портом уместо тога користе 30-пински ВГА адаптер.

    Можете да повежете иПад са телевизором на исти начин. Опет, за ово ће вам највероватније требати Лигхтнинг кабл. Само иПад 3 и старији користе 30-пински кабл. Сви остали иПад-и, укључујући сваки иПад Мини и иПад Про, користе Лигхтнинг кабл.

    Када прикључите адаптер, једноставно повежите видео излаз на екран. Затим ће екран вашег телефона пресликати ТВ. Аппле-ови званични Лигхтнинг адаптери садрже додатни Лигхтнинг порт за пуњење док гледате садржај на другом екрану.

    Како пренети датотеке са телефона на ТВ користећи УСБ

    Иако је најчешћа употреба за повезивање телефона са ТВ-ом помоћу УСБ-а за пресликавање екрана, постоји још једна опција. Уместо пресликавања екрана, можете га повезати као уређај за складиштење за гледање слика и видео записа на ТВ-у.

    Међутим, за ово ће бити потребан компатибилан монитор, ТВ или пројектор. Већина модерних екрана би требало да прихвата УСБ меморију.

    Од разних опција за повезивање УСБ-а на ТВ, ово је најлакше. Пошто је за то потребан само телефон, УСБ кабл и ТВ са УСБ улазом, лако се подешава. Који специфични кабл вам је потребан зависи од вашег телефона.

    На иПхоне-у или иПад-у користите Лигхтнинг кабл (или 30-пински за старије уређаје). Алтернативно, Андроид корисницима је потребан микро-УСБ или УСБ-Ц кабл. УСБ кабл који сте добили уз телефон или таблет би требало да ради добро.

    УСБ на ТВ: повезивање за преглед фотографија

    Модерни Андроид уређаји не подржавају УСБ Масс Стораге, тако да ваш ТВ неће видети ваш уређај као прави екстерни диск.

    Ово претпоставља да ваш ТВ или монитор има УСБ улаз који може да приказује датотеке са повезаног уређаја за складиштење.

    Једноставно повежите кабл на телефон, а затим на ТВ. Када је стандардни УСБ крај кабла повезан са екраном, промените улаз на ТВ-у у УСБ.

    На Андроид-у, вероватно ћете морати да промените УСБ подешавања на Пренос датотека или Пренос фотографија (ПТП). Да бисте то урадили, превуците надоле своја обавештења са врха екрана када сте повезани. У менију додирните обавештење УСБ пуни овај уређај да бисте га променили.

    Имајте на уму да ово не функционише са свим телевизорима. У неким случајевима, УСБ портови служе искључиво за ажурирање фирмвера.

    Како повезати Самсунг телефон са ТВ-ом помоћу УСБ-а и ДеКс-а

    Самсунг-ови водећи уређаји су међу најпопуларнијим доступним Андроид уређајима и имају могућност повезивања са телевизорима и мониторима. За чисто пресликавање екрана, требаће вам УСБ-Ц на ХДМИ кабл.

    Да бисте повезали Самсунг Галаки С8/С8+/Ноте 8 и новије верзије (укључујући Самсунг Галаки С21 асортиман) на телевизор, само повежите УСБ-Ц на ХДМИ адаптер. Укључите УСБ-Ц мушки у УСБ-Ц порт за пуњење на вашем Самсунг Галаки уређају. Затим укључите ХДМИ кабл у свој ТВ.

    Међутим, уређаји Самсунг Галаки С8, С9 и Ноте 8/9 такође укључују ДеКс. Премошћујући јаз између мобилног и десктопа, ДеКс нуди десктоп искуство на вашем телефону. Можете покренути све исте Андроид апликације, међутим, приступити галерији свог телефона и у суштини све добити на великом екрану.

    Пошто је ово власничка технологија, начин повезивања Самсунг телефона са ДеКс-ом на ТВ разликује се од стандардног повезивања. У неким случајевима ће вам требати прикључна станица да бисте користили ДеКс. У другим (као што су недавни Галаки Ноте телефони), можете користити УСБ-Ц на ХДМИ кабл, што је корисније од наменске прикључне станице.

    Ако користите прикључну станицу, биће вам потребан и кабл за напајање за напајање прикључне станице и пуњење уређаја. Сазнајте више у нашем водичу за коришћење телефона као рачунара са Самсунг ДеКс.

    Повежите телефоне, таблете и телевизоре помоћу УСБ-а: успех!

    Знати како да повежете мобилни телефон са ТВ-ом преко УСБ кабла је корисно када нема доступне бежичне везе. Иако се веза УСБ-а са ТВ-ом разликује у зависности од уређаја, типа везе и улаза на екрану, на срећу је једноставно поставити. Међутим, не заборавите да је бежично ливење обично погодније.

    Без обзира да ли користите Андроид, иПхоне или Самсунг уређај који користи ДеКс, постоји начин да повежете телефон или таблет са ТВ-ом за гледање на већем екрану.