Шта је паметни кућни мост?

Ако у свом дому имате различите брендове паметних технологија, можда ћете сматрати да је компатибилност на више платформи фрустрирајући проблем. Али са паметним кућним мостом, можете превазићи многе од ових препрека. Дакле, шта је паметни кућни мост и да ли вам је потребан?

Како функционишу паметни кућни мостови?

Лого кредит: Аппле Инц./Викимедиа Цоммонс

Као што име каже, мостови паметних кућа делују као мост између једне платформе и друге. На пример, ако користите и Алека и Аппле ХомеКит уређаје у свом дому, нећете моћи да их повежете изворно јер Аппле ХомеКит не може да се повеже са Алека преко његове апликације. Али са мостом, ове две платформе могу да комуницирају једна са другом, чинећи ваш паметни дом беспрекорном машином.

Замислите ово као преводилац. Један паметни уређај говори француски, а други шпански, па један не може да разуме другог. Али уз помоћ моста, ова баријера се може превазићи, омогућавајући двоје да комуницирају. Сада, ваш некомпатибилни звучник може да се повеже са вашим чвориштем, или ваша паметна брава може да се повеже са вашим паметним помоћником.

Неки паметни кућни мостови опонашају паметне платформе за унакрсну комуникацију. На пример, Хомебридге емулира Аппле ХомеКит АПИ тако да ХомеКит уређаји могу да раде са другим паметним кућним технологијама, као што су Ецхо звучници или Нест чворишта.

Пазите да не мешате паметне мостове са чвориштима паметних кућа. Док паметна чворишта омогућавају различитим уређајима да учествују у аутоматизованим задацима које покреће централни систем, мостови омогућавају да различите платформе паметних кућа раде заједно.

Такође је вредно напоменути да се паметни кућни мостови такође називају уређајима који повезују паметни уређај са Ви-Фи мрежом. На пример, мост може да обезбеди везу између вашег паметног звона на вратима и ваше Ви-Фи мреже. Али ми ћемо се фокусирати на мостове који омогућавају међуплатформску комуникацију овде.

Типови паметних кућних мостова

Мостови паметних кућа нису сви исти. Постоје два главна типа мостова за паметне куће: софтверски и хардверски. Неки популарни софтверски мостови за паметне куће су Хомебридге, ИФТТТ и Сцриптед. Сви они раде мало другачије и захтевају различите нивое техничке вештине, али су сви потпуно бесплатни за коришћење.

Ако сте прилично упознати са ЈаваСцрипт-ом, вероватно ћете моћи да подесите Хомебридге на свом рачунару, све док је ваш оперативни систем компатибилан. Међутим, Хомебридге софтвер мора бити активан у сваком тренутку да би радио, што значи да ћете морати да оставите рачунар да ради нон-стоп. Слично, Сцриптед такође захтева сталну операцију.

ИФТТТ, с друге стране, не захтева кодирање и могу га користити почетници у техници. ИФТТТ можете користити преко апликације за паметне телефоне, која је доступна за Андроид и иОС.

Преузимање: ИФТТТ за Андроид | иОС (Бесплатна, доступна премиум верзија)

Када су у питању мостови за паметне куће засноване на хардверу, ХООБс су најпопуларнија опција. ХООБ (Хомебридге Оут Оф тхе Бок) изгледају као мали Ви-Фи рутери. Овај мали уређај елиминише потребу за сложеним кодирањем јер директно покреће Хомебридге.

ХООБс подржава преко 3.000 додатака за све врсте функција и интеграција паметног дома, дајући вам огроман избор између дугачке листе паметних уређаја. Такође можете да флешујете ХООБс слику на Распберри Пи рачунар, што значи да нећете морати да купујете уређај.

Ова слика може бити преузето бесплатно, иако такође можете донирати мали износ ХООБ-овима као гест добре воље. Међутим, флешовање слике на Распберри Пи захтева виши ниво техничког знања.

Можда ћете имати користи од моста паметне куће

Ако имате различите врсте паметних уређаја у свом паметном дому и борите се са проблемима компатибилности, можда ћете уживати у додатној функционалности коју нуди мост паметне куће. Било да сте почетник у техници или стручњак, за вас постоји мост паметне куће.