Како постати технички писац

Кључне Такеаваис

  • Писање техничког садржаја укључује производњу различитих врста садржаја, као што су постови на блогу и рецензије производа, на начин који је читаоцима лак за разумевање.
  • Писање техничког садржаја се разликује од техничког писања, које укључује креирање корисничких приручника и документације о производима компаније.
  • Да бисте постали успешан писац техничког садржаја, потребне су вам јаке вештине писања, способност истраживања сложених тема и способност интеракције са стручњацима из индустрије.

Ако имате способност да разумете сложене техничке детаље и желите да помогнете људима да боље разумеју такве тачке и податке, онда би писање техничког садржаја могло бити идеална каријера за вас.

Хајде да сазнамо како можете ући у то и постићи врхунац успеха.

Шта је писање техничког садржаја?

Писац техничког садржаја производи садржај у облику постова на блогу, чланака, е-књига, белих књига, рецензија производа и крајњих водича за куповину како би се постигао одређени циљ. Да бисте постигли специфичан циљ стварања садржаја, мораћете да научите нешто о истраживању и коришћењу кључних речи у свом садржају и писању у тону и стилу бренда.

Такође морате бити у стању да разложите сложене техничке детаље на језику који је лако разумљив, да пишете сажето и да будете ослобођени непотребног жаргона. Можете размислити о писању за СааС компаније, фирме које продају софтвер заснован на вебу или друге производе, криптовалуте, блогове програмских језика, вести о технологији, блогове са техничким водичима и још много тога.

Сада када сте разумели шта је писац техничког садржаја и како он функционише, требало би да знате шта писац техничког садржаја није.

  Да ли је мацОС УНИКС? (и шта то значи?)

Шта није писање техничког садржаја?

Када почнете да се пријављујете за посао, наћи ћете две врсте отварања. Један ће бити за улогу писца техничког садржаја за технолошки блог, а други за улогу писца техничког садржаја. Морате знати да се дужности ове две позиције знатно разликују.

За разлику од писца техничког садржаја, технички писац креира документацију, корисничке приручнике, упутства и евентуално беле књиге о производима компаније.

Платна скала сваког од писаца такође се разликује. Према УС Невс & Ворлд Репорт, технички писац зарађује средњу годишњу плату од око 78 хиљада долара. Међутим, писац техничког садржаја зарађује скоро 59 хиљада долара годишње, према Зиппиа.

Сада када знате разлику, хајде да наставимо.

Три најбоље вештине које су вам потребне да бисте постали писац техничког садржаја

Ево листе вештина које дефинитивно желите да имате да бисте постали успешан писац техничког садржаја.

1. Чврсте вештине писања

Сваки амбициозни писац мора развити солидне вештине писања. Можете се придружити универзитетском курсу или похађати неке онлајн часове писања да бисте проширили своје знање у овој области.

Поред савршене граматике, такође ћете морати да научите још неколико вештина да бисте били успешни у овој области, као што је причање прича, ангажовање читаоца, писање убедљивих наслова и утицај на публику да предузме акцију.

2. Истраживање сложених тема

Лоше истраживање доводи до лошег садржаја, губљења времена ваших читалаца и клијената. Дакле, развој добрих истраживачких вештина је неопходан. Један од најбољих начина за истраживање је проналажење чињеница и информација са ауторитетних блогова.

То значи да када претражујете на Гоогле-у, требало би да знате извор информација које користите. Држите се најбољих резултата, проверите ауторитет домена веб локације, погледајте месечни саобраћај који блог прима сваког месеца и још много тога.

Да бисте пронашли ове податке, преузмите било који од следећих додатака за Цхроме:

Испод сваког резултата претраге, екстензије ће вам показати детаље као што су ауторитет домена, месечни саобраћај, број кључних речи на повезаној страници, укупан број речи, атрибути странице и укупни друштвени удео.

  Инсталирајте ЦианогенМод 11 на Некус 5

Укратко, довољно информација да процените да ли је блог поуздан извор података.

3. Интеракција са стручњацима из индустрије

Осим истраживања на Гоогле-у, ако желите да креирате оригиналан, дубински садржај који није доступан другде, можда ћете морати да интервјуишете стручњаке на терену. Ови људи могу бити инжењери, истраживачи, безбедносни аналитичари итд.

Међутим, да бисте у свом истраживању дошли овако далеко, потребно је време и стручност у комуникацији. Ако желите да постанете најбоље плаћени писац техничког садржаја који ради за водеће компаније, а не само за производњу садржаја као што су Упворк, Фиверр или Цраигслист, требаће вам ова вештина.

Ако радите на блогу о технолошким вестима, то ће бити неопходно. Дакле, научите како да пишете е-поруке које добијају одговоре и који су савршен начин за интеракцију са неким и интервјуисање. Учење неких додатних вештина писања никада никоме не шкоди.

Како постати технички писац без искуства

Иако може помоћи, формално образовање у овој области није обавезно када се бавите техничким писањем, посебно за послове на почетним нивоима. Ако желите да постанете технички писац без претходног искуства, први корак је да заиста научите и вежбате вештину.

Да бисте то урадили, можете размислити о покретању сопственог блога, обављању неплаћеног стажирања или писању за непрофитне организације. Имајте на уму да, пошто још немате никакве акредитиве, вероватно нећете зарађивати бар неколико месеци.

У међувремену, ваш посао је да се унапредите, умрежите са другим писцима, почнете да пишете животопис и припремите портфолио који приказује ваш најбољи рад. Након отприлике шест месеци, када мислите да сте саставили пристојан животопис и портфолио, време је да се пријавите за посао почетника.

Плата у почетку неће бити велика, али је препоручљиво да реинвестирате бар део зарађеног и купите курсеве писања (погледајте наше препоруке у наставку) како бисте могли да наставите са учењем и надоградњом својих вештина. Ово ће вам омогућити да се издвојите и наплатите премију за своје услуге у будућности.

  9 најбољих алата за управљање трошковима у облаку у 2023

Како се пробити у техничко писање

Након што знате све битне детаље о писању техничког садржаја, мораћете да донесете одлуку о томе како желите да радите: као извођач радова/слободњак или стално запослени у компанији.

Да бисте постали слободни писац техничког садржаја, вероватно вам неће требати сјајна диплома из новинарства или специфично искуство у технолошком сектору. Међутим, ако га имате, то је плус. Све што вам је потребно су вештине о којима смо говорили у претходном одељку и портфолио (о коме ћемо мало разговарати), и спремни сте.

С друге стране, ако тражите посао са пуним радним временом у компанији, можете узети у обзир захтеве компаније. Регрутери углавном траже некога са дипломом енглеског или неком комуникацијском темом. Осим тога, они такође могу узети у обзир ваше претходно искуство у технолошкој индустрији – на пример, рачунарство, инжењеринг, медицина или више.

Али шта год да радите, морате имати портфолио да покажете свој рад. Регрут би, упркос вашој дипломи, желео да зна да ли можете да испоручите оно што кажете.

Ево неколико начина да данас започнете своје путовање као писац техничког садржаја:

  • Размислите о упису на онлајн или универзитетске курсеве. Ево неколико њих на основу оцена:
  • Мрежа са професионалцима: Ако желите да нађете добре клијенте или посао у реномираној фирми, то је један од најбољих начина за почетак.
  • Направите портфолио за писање технологије: Најлакши начин да то урадите је да покренете блог на Медиум-у. Бесплатно је и ваши регрутери ће разумети да ви заправо знате како да пишете за онлајн публику. Ево како да направите портфолио веб локацију од нуле.
  • Пријавите се за послове: Платформе попут Заиста, Монстер, Флекјобс, Каријерни креатор, Некти ЛинкедИн су нека одлична места за почетак ваше претраге.

Започните своју каријеру у писању техничког садржаја

Као и све, захтеваће доследан труд и улагање времена. Али треба да знате да ова индустрија расте из дана у дан.

Дакле, ако сте одувек волели технологију и имате вештине да људима олакшате учење технологије и доношење одлука засновано на технологији, ово је ваша шанса. Усавршите вештине о којима се говори у чланку, удубите се у ову тему и започните своје ново путовање у писање техничког садржаја.