Како проверити своју верзију Убунтуа (4 метода)

У Убунту-у, ако инсталирате нови програм са терминала, понекад морате да проверите верзију Убунту-а да бисте изабрали исправног кандидата за инсталацију. Осим тога, од додавања спремишта до примене безбедносних закрпа, кључно је да унапред пронађете своју верзију Убунтуа. Дакле, у овом чланку вам доносимо четири једноставна метода за проверу Убунту верзије. Било да се ради о командној линији или ГУИ, можете пронаћи ОС верзију Убунтуа у брзим и лаким корацима. С тим у вези, пређимо на туторијал.

Проверите верзију Убунту (2022)

Пронађите Убунту верзију користећи терминал

Да бисте пронашли верзију Убунтуа помоћу терминала (или командне линије), укључили смо три различите команде које можете да користите. Дакле, отворите Терминал користећи Цтрл + Алт + Т пречицу на тастатури и покрените команде наведене у наставку.

лсб_релеасе команда

Прво, морате да користите команду лсб_релеасе, која вам показује детаље о вашој Линук дистрибуцији. И коришћење „-а“ заједно са командом даје детаље о свим информацијама у вези са вашом дистрибуцијом.

Када унесете доњу команду, можете лако да проверите верзију Убунтуа поред наслова „Опис“.

lsb_release -a

цат Цомманд

Осим тога, можете покренути једну од доле наведених команди да бисте проверили верзију Убунтуа. Команде „етц/ос-релеасе“ или „етц/лсб-релеасе“ вам показују више информација, укључујући број верзије, назив издања, па чак и везе до веб локације у случају првог. Што се тиче команде „етц/иссуе“, она је најлакша и приказује само Убунту број издања.

  Прави алат за ИТ аутоматизацију за вас

Ево синтаксе за три команде које можете користити у терминалу:

cat /etc/lsb-release

или

cat /etc/os-release

или

cat /etc/issue

хостнамецтл команда

Коначно, имамо команду хостнамецтл, која се обично користи за промену ИД-а хоста, али такође враћа верзију Убунту-а и информације о хардверу. Дакле, можете користити ову команду да сазнате Убунту издање које ради на вашем рачунару:

hostnamectl

Проверите верзију Убунту-а из ГУИ подешавања

Ако желите једноставан начин да пронађете Убунту верзију на свом рачунару, можете да користите подешавања ГУИ. Овај метод је погоднији за кориснике који су недавно прешли на Убунту Линук и нису упознати са командном линијом. За њих је овај ГУИ метод много боље решење, а ево корака које треба да прате.

1. Отворите покретач апликација и потражите „Подешавања“. Затим кликните да бисте отворили апликацију.

2. Затим, скролујте до дна и изаберите „О“ на левој бочној траци.

3. Након тога, видећете Убунту верзију поред наслова „Име ОС“. Лако, зар не?

Пронађите Убунту верзију на четири једноставна начина

Дакле, ово су четири брза метода за проверу верзије ОС-а и назива издања у Убунту-у. Споменули смо и методе командне линије и ГУИ, тако да можете пронаћи тренутни број изградње користећи жељени метод. Штавише, ако такође желите да научите како да снимите екран у Убунту-у, пратите наш детаљни водич који је овде повезан. А за напредне алате, погледајте најбоље снимаче екрана за Линук/Убунту преко наше куриране листе. Коначно, ако имате било каквих питања о другим Убунту командама или подешавањима, обавестите нас у коментарима испод.

  Како да промените приказ мапе