Како САСЕ побољшава безбедност података? Зашто би га организације требало да усвоје?

Да ли би вас изненадило да сазнате да САСЕ постаје најновија реч и тренд на тржишту? Ако јесте, зашто?

Усвајање Сецуре Аццесс Сервице Едге (САСЕ) доноси скалабилан, прилагодљив, флексибилан и сигуран мрежни модел за превазилажење изазова повезаних са традиционалним мрежама.

Разлог је у томе што многе организације дозвољавају својим запосленима да раде на даљину који могу користити различите врсте уређаја и несигурне мреже. Као резултат тога, суочавају се са проблемима умрежавања и безбедности.

То је повећало потребу за отпорношћу и поузданошћу мреже. Поред тога, постоји огроман обим мрежног саобраћаја, тако да су потребна модерна решења како би се осигурало да је рад од куће несметан и безбедан. Традиционалне мреже са компликованим конфигурацијама уређаја и спором имплементацијом на удаљеним локацијама нису у стању да задовоље ове модерне захтеве.

Стога, имплементација новог модела виртуелне мреже – САСЕ – може ријешити ове проблеме.

Овај чланак објашњава основне принципе САСЕ-а и предности имплементације овог модела у вашој организацији.

Али пре тога, хајде да сазнамо мало историје САСЕ.

Историја САСЕ

Од суштинске је важности разумјети позадину САСЕ-а јер мреже и технологије еволуирају, а постојећи приступи и технологије постају неефикасни да обезбиједе ниво сигурности и контроле приступа који је потребан дигиталним организацијама.

Без обзира на то где се налазе њихови корисници, организације захтевају тренутни и непрекидан приступ. Како даљински корисници и СааС апликације расту, подаци се крећу из центара података у услуге у облаку, а више саобраћаја се усмерава на услуге у облаку него на центре података, неопходно је пронаћи нови приступ безбедности мреже.

Већина водећих компанија фокусирала се на нови концепт сајбер-безбедности следеће генерације када је САСЕ постао најновија реч у последње време. Овај концепт је први пут описан у Извештај Гартнера за август 2019. Од тада, САСЕ је створио колосалну рекламу какву индустрија није видела од када се СД-ВАН први пут појавио 2014. Укратко, предузећа би могла да искористе дуготрајне предности премештања апликација и радних оптерећења у облак без жртвовања безбедности.

  Најбољи ВПН за Фирефок

Шта је САСЕ?

Сецуре Аццесс Сервице Едге (САСЕ) се односи на услугу или технологију која испоручује безбедносне контроле и Виде Ареа Нетворк (ВАН) као услугу у облаку директно извору везе, као што су уређај, корисник, ивични уређаји, ИоТ уређаји, итд. дата центра.

У САСЕ-у, безбедност зависи од контекста у реалном времену, континуиране процене ризика током сесија, политике безбедности или усклађености предузећа и дигиталног идентитета (корисника, уређаја, апликације, услуге у облаку, ИоТ система или рубног уређаја, итд.) .

САСЕ комбинује следеће мрежне и безбедносне функције:

 • Софтвер као услуга (СааС)
 • Заштитни зид као услуга (ФааС)
 • Заштита од злонамерног софтвера
 • Спречавање губитка података
 • Детекција упада и превенција упада
 • Безбедни веб гејтвеји
 • Безбедносни брокери за приступ у облаку (ЦАСБ) и
 • Приступ мрежи са нултим поверењем.

Зашто би организације требало да усвоје САСЕ?

САСЕ може помоћи корисницима са било ког места, од традиционалних канцеларија до удаљених. Такође нуди лаку примену ВАН-а, побољшану безбедност и већу ефикасност.

САСЕ може вашој организацији да пружи неколико предности:

Безбедност: Крајњи корисници, укључујући запослене, продавце и купце, могу тренутно да приступе корпоративним мрежама без безбедносног ризика традиционалних технологија као што су ВПН, чиме се избегавају сајбер напади. За предузећа, САСЕ комбинује безбедносне карактеристике као што су СВГ, ЦАСБ, ФВааС и ЗТНА са СДВАН-ом како би понудио потребе за безбедним приступом. 40% организација имаће експлицитне стратегије за усвајање САСЕ до 2024. године.

Приватност: Укључивање смерница за заштиту података у САСЕ оквир обезбеђује поверљиву заштиту података од неовлашћеног приступа.

Зеро Труст: Зеро Труст је развијена безбедносна стратегија; то није производ или услуга већ оквир. Његов приступ облаку елиминише претпоставке о поверењу када се корисници, уређаји и апликације повежу са вашом мрежом.

  Како исправно направити експлозију е-поште? [+5 Tools]

Флексибилност: САСЕ платформа је веома флексибилна. Његова инфраструктура заснована на облаку омогућава вам да имплементирате безбедносне услуге као што су превенција претњи, веб филтрирање, сандбок, ДНС безбедност, смернице заштитног зида следеће генерације и заштита од крађе података приступа и губитка података.

Скалабилност: Због своје архитектуре усредсређене на облак, САСЕ се лако може повећати или смањити, што га чини атрактивним с обзиром на брзе промене у начину пословања предузећа.

Побољшава ИТ инфраструктуру: Консолидовање безбедносног стека у услугу мрежне безбедности засноване на облаку помаже вам да поједноставите ИТ инфраструктуру. Може да минимизира број безбедносних услуга/производа који ваш ИТ тим треба да одржава, управља и ажурира.

Независно од локације: инфраструктура облака вам омогућава да се повежете са ресурсима без обзира где се они налазе. Можете да приступите корпоративним подацима, вебу и апликацијама било када и било где уз потпуну заштиту сесије.

Штеди ресурсе: Коришћење једне платформе уместо више појединачних производа помаже вам да смањите број ИТ ресурса и време потребно за одржавање тих производа.

Транспарентност: САСЕ решења са комплетном провером садржаја нуде вам већу сигурност и транспарентност у вашој мрежи.

Смањује трошкове: САСЕ као јединствена услуга која комбинује СД-ВАН и друге мрежне инфраструктуре на једној платформи заснованој на облаку смањује број провајдера и повезану сложеност и трошкове.

Како је САСЕ еволуирао од СД-ВАН-а?

Чини се да приручници произвођача безбедности ових дана укључују САСЕ и маркетиншке поруке. Међутим, често су у сукобу једни са другима. Продавци и медији су изразили различите погледе на САСЕ.

Неки га сматрају заменом за СД-ВАН, док други тврде да је његова примарна сврха безбедност; то је само мањи бонус са СД-ВАН функцијама.

  Поелтл игра: НБА игра погађања играча

Стога, ако покушате да схватите САСЕ, можете бити збуњени овом диверзификацијом порука и позиционирања.

Гартнер дефинише САСЕ као комбинацију СД-ВАН-а и сигурносне услуге у облаку. СД-ВАН и сигурност заснована на облаку су кључне компоненте САСЕ архитектуре за постизање визије ивице услуге безбедног приступа.

Иако су САСЕ и СД-ВАН слични, њихови циљеви су различити.

 • САСЕ има за циљ да обезбеди уређаје и крајње тачке крајњих корисника; са друге стране, СД-ВАН се користи за повезивање филијала са центром података.
 • САСЕ је платформа заснована на облаку са ПоП-овима, док је СД-ВАН мрежа за преклапање филијала.
 • Рад код куће фаворизује САСЕ модел него рад у пословници, који је више наклоњен СД-ВАН-у. То је зато што су кућне мреже обично мобилније и имају мање стандардизоване дизајне, тако да се добро уклапају са флексибилнијим опцијама примене САСЕ.

Међутим, СД-ВАН има кључну улогу у моделу САСЕ јер дјелује као централна тачка за окружења огранака и кампуса. Такође обезбеђује логику рутирања за локације са редундантним ВАН-овима или застарелим везама као што је МПЛС.

Како је пандемија помогла брзом усвајању САСЕ?

Криза ЦОВИД-19 извршила је притисак на предузећа да се позабаве својим мрежним и безбедносним захтевима јер све више предузећа обавља своје пословне операције користећи услуге у облаку. Као резултат тога, СД-ВАН добављачи и предузећа брже прихватају САСЕ безбедносне функције.

На крају, пошто је САСЕ оквир који се стално развија, предузећа би требало да избегавају закључавање добављача како би стекли слободу усвајања нових безбедносних иновација чим постану доступне.

Извештај Гартнера предвиђа да ће 20 процената предузећа применити неколико алата од једног добављача (укључујући СВГ, ЦАСБ, ЗТНА и огранке ФВааС) до 2023. Стога је паметније применити танку ВАН платформу која се дубоко интегрише са више добављача.

Закључак

Како се сајбер напади и ризици по приватност података повећавају алармантном брзином, предузећа и појединци морају усвојити напредна сигурносна рјешења попут Сецуре Аццесс Сервице Едге (САСЕ). Дакле, имплементирајте САСЕ у своју организацију да бисте свједочили бољој сигурности, заштити података, флексибилности и другим погодностима.