Поглед у апликације на захтев

Да ли сте радознали да знате о развоју апликација на захтев? Сажели смо све детаље како бисмо вам помогли да разумете.

ЦОВИД-19 је променио животе свих. Брзо се проширио широм света, чинећи људе да се изолују да би остали безбедни. Компаније су прихватиле рад на даљину, а грађани су пронашли начин да преживе.

Током ових тешких времена, апликације на захтев су промениле игру, омогућавајући свима да остану код куће без икаквих проблема. Можда ћете бити изненађени када сазнате да су већина апликација које користимо апликације на захтев.

Статиста представља приходе од мобилних апликација широм света од 2014. до 2023. године.

Можда ће вам се у уму вртети неколико питања. Шта је апликација на захтев? Да ли то мења наше животе? Како то утиче на наше животе током изолације? Које су врсте апликација на захтев доступне на тржишту? Шта је животни циклус развоја апликација на захтев?

Дозволите нам да вам дамо увид у апликације на захтев пре него што их дубоко зароните.

Шта су апликације на захтев?

Хоћеш да идеш негде? Резервишите такси. Желите да наручите храну? Наручите храну на мрежи. Желите да добијете услугу салона код куће? Само додирните неколико пута на свом мобилном телефону и спремни сте. Желите да се обратите лекару? Закажите термин на мрежи.

Апликације на захтев су мобилне апликације које пружају удобност корисницима код куће. Апликација услуге на захтев премошћује јаз између купаца и предузећа, омогућавајући им да остану повезани без обзира на околности.

Предузећа су преко ноћи прешла на клауд и дигиталне услуге усред пандемије која их је драстично развила. Услуге на захтев су корисницима олакшале позивање (резервацију), наручивање хране код куће (без позивања ресторана), куповину намирница на мрежи и још много тога.

Међутим, ако мислите да су услуге на захтев нове на тржишту, грешите. Ове услуге постоје већ дуже време, не у мобилним апликацијама већ у споријој верзији (мобилни позив).

Тренутно су услуге на захтев доступне за различите категорије и индустрије. Најбољи део је што су ове сервисне апликације лаке за коришћење и лако разумљиве. Ево како функционишу апликације на захтев.

 • Корисник наручи производ,
 • Апликација их повезује са продавцем,
 • Провајдер прихвата захтев,
 • Корисници врше онлајн плаћање,
 • А добављач испоручује производ на адресу корисника.

Штавише, апликације на захтев раде на неколико скупова функција које морају да имају. Без ових функција, апликације на захтев могу изгубити свој кредибилитет на тржишту.

1. Безбедност и аутентификација – Гатеваи за плаћање мора бити безбедан и безбедан за кориснике јер садржи поверљиве детаље као што су детаљи о дебитној и кредитној картици.

  13 СМТП алата за дијагностицирање и тестирање сигурности е-поште

2. Опције плаћања – Апликација услуге на захтев не би требало да буде ограничена на један начин плаћања, укључујући нето банкарство, поузећем, дебитну картицу, кредитну картицу итд.

3. Праћење уживо – Корисници морају да знају ажурирање из стварног живота о испоруци производа које постаје уверљиво. Чак се и локација корисника дели са партнерима за испоруку.

4. Оцењивање и рецензија – Аутентичне и аутентичне рецензије корисника повећавају кредибилитет и вредност мобилне апликације на тржишту.

5. Обавештења – Било да се ради о понудама, предстојећим распродајама или информацијама о праћењу уживо, обавештења су најбољи начин да се повежете са корисницима.

6. Функција листе жеља – Ова функција омогућава корисницима да додају производе које желе да купе касније. Корисници му могу лако приступити чак и ако производ није на залихама.

7. Историја претраге и претходних поруџбина – Ово је једна од виталних карактеристика апликација на захтев које омогућавају корисницима да понове поруџбину или наставе своје истраживање.

8. Препознавање гласа – Са популарношћу вештачке интелигенције на тржишту, апликације на захтев укључују функције за препознавање гласа за лако наручивање.

Апликације на захтев имају неколико категорија и популарне су у низу индустрија. Међутим, рад оваквих апликација је сличан јер су продавци повезани са купцима преко платформе. Основни рад апликација на захтев је:

 • Користећи сервисну апликацију, корисник поставља жељени захтев и врши уплату (у неким случајевима или бира поузећем)
 • Апликација шаље захтев провајдеру сервиса или продавцу
 • Провајдер прихвата захтев
 • Провајдер започиње обраду производа и доставља га корисницима
 • Корисници могу да прегледају производ након испоруке

Рад свих апликација на захтев може бити сличан, али се разликује од основа својих типова, као што су:

 • Б2Б услуге повезују се са великим предузећима како би задовољиле потребе за запошљавањем, банкарством и транспортом.
 • Б2Ц услуге где се предузећа повезују са купцима као што су Амазон, Убер Еатс итд.
 • Ц2Ц услуге могу зарадити двостране провизије без да раде ништа попут Убера, ОЛКС-а, еБаи-а итд.

Ови типови су подељени у различите категорије на основу захтева и услуга на захтев.

Категорије апликација на захтев

Са апликацијама на захтев које преплављују тржиште, постаје од суштинског значаја за власнике предузећа да бирају у складу са својим захтевима и производима. Постоје апликације као што су Убер за таксије, Убер Еатс за храну, Аирбнб за хотеле, Фацебоок за повезивање, ВхатсАпп за ћаскање итд.

Ево најбољих категорија апликација на захтев којих морате бити свесни.

Апликације за доставу хране

Модел испоруке хране и намирница стекао је огромну популарност усред пандемије када су људи били закључани код куће. Могли су да наруче намирнице и храну на кућном прагу. Међутим, раније су услуге биле тражене. Амазон је понудио доставу намирница и Убер Еатс који је обезбедио испоруку хране из ресторана подељених на три фактора – апликацију администратора (треће стране или посредник), апликацију добављача и апликацију за купце.

  Како додати префикс и суфикс целој колони у Екцелу

Према Гоогле трендовима, статистика претраге о испоруци хране је више од 50% у 2021. Ове статистике су биле веће у 2020. због повећаног броја случајева коронавируса широм света.

Ова категорија услуга на захтев је распрострањена, доследна и предвидљива на тржишту. По СтатистаАмеричка тржишта су очекивала 218% раста Инстацарт-а у 2020. Онлине апликације за доставу хране и намирница прате најбоље праксе како би осигурале складиштење података, наручивање, испоруку итд.

Неколико апликација као што су Инстацард, ГрубХуб, УберЕатс, Амазон Приме Нов, Постматес, итд., Изузетно су популарне као услуге доставе хране и намирница на захтев. Апликација повезује кориснике са ланцима прехрамбених производа или продавницама хране (ресторани).

Пословни модели укључују агрегаторе за испоруку, решења за тржиште, продавнице прехрамбених производа, итд.

Транспортатион Апплицатионс

Када је реч о апликацијама за превоз, то укључује такси превоз, резервацију таксија, куповину аутомобила, изнајмљивање аутомобила, продају аутомобила и логистичке услуге. Корисници зависе од диал-а-риде током дужег периода, али у марту 2008. Убер је лансиран на тржиште, отварајући нови пут за власнике предузећа.

Услуге превоза на захтев омогућиле су возачима или логистичким службама да се повежу са широм публиком. Ове апликације обично долазе у две категорије као и друге апликације на захтев – апликација добављача (возач) и апликације корисника (путник) осим апликације администратора.

Платформе за е-позиву олакшале су потрошачима да резервишу такси или услуге доставе у било које време са било ког места. У исто време, логистичке услуге (као што је УберРУСХ) укључују обуку радне снаге, одржавање флоте, примерно руковање, праћење наруџби, итд.

Да би повећали популарност, програмери морају да се фокусирају на агилност, високу флексибилност, шири досег, инвестиционе могућности, већу величину возног парка и безбедне пролазе за плаћање.

Здравствене апликације

Апликација за лекове и докторе на захтев је популарна последњих неколико година, омогућавајући корисницима или пацијентима да се консултују са лекарима из граница својих домова и добију лекове наручене на кућном прагу.

Апликације за здравствену заштиту на захтев добиле су нови заокрет усред пандемије када се људи одлучују за онлајн консултације са лекаром уместо да посећују болнице које нису безбедне. То је постао нови тренд на тржишту који је поуздан и користан за кориснике.

На тржишту је доступно неколико здравствених апликација на мрежи, као што су Доцтор он Деманд и Пејџер. Апликације за телемедицину и здравствену заштиту су развијене коришћењем најсавременијих технологија.

Здравствене апликације омогућавају корисницима да се консултују са лекарима уз очување приватности, траже консултације док проверавају лекарске сертификате (и оцене), пронађу специјалисте и гласовно или видео позивају доктора према заказаном термину. Омогућава прикупљање здравствених података, даљинско праћење пацијената, бежично тестирање, тражење посета лекару итд.

  8 најбољих софтвера за управљање финансијама за мала и средња предузећа у 2022

Осим тога, фитнес апликације су део здравствене индустрије. Персонализоване услуге фитнеса на захтев постале су свеобухватна апликација која укључује програме вежбања у теретани/кућној сали на основу преференција корисника.

Забавне апликације

Сектор забаве је у процвату, а такође и њихове апликације на захтев као што су ИоуТубе, Амазон Приме Видео, Амазон Мусиц, Нетфлик, Хулу, итд. Посебно усред пандемије, потражња за забавом на мрежи је порасла јер корисници више воле да гледају ТВ серије, емисије, документарни филмови, филмови итд., док су закључани код куће.

То је жестока конкуренција између апликација и услуга са повећаном потражњом. Неколико апликација за стриминг постигло је огроман успех на тржишту, док су неке пропале због недостатка популарности или сличности.

Услуге видео на захтев и музика на захтев нуде прилагођени садржај кориснику према његовим жељама. Донекле је заменио телевизију за неке људе који више воле стримовање видео записа на својим мобилним телефонима. ОТТ платформе су данас постале кључни део свачијег живота.

Апликације за кућне услуге

Прошли су дани када морате тражити људе за било коју кућну услугу. Неке апликације осигуравају да корисници могу резервисати или наручити кућне услуге са неколико кликова. Предвиђа се да ће укупан раст кућних услуга ићи више од 1,5 милијарди долара до 2024. године.

Ове услуге обухватају чување деце, паковање и селидбу, негу кућних љубимаца, услуге поправке, чишћење куће, итд. Корисници могу да ступе у контакт са великим бројем регистрованих професионалаца и закажу термин према њиховим услугама.

Омогућава извођачу гаранције, поређење цена и проверу рецензија и оцена како би се ангажовали стручни и економични професионалци.

Независни или уговорни радници могу брзо добити посао из апликације, а корисници могу одмах добити помоћ. Апликације за кућне послове на захтев захтевају време за свакодневне задатке као што су водовод, чишћење, столарија итд.

Закључак

Постоји неколико других апликација на захтев као што су апликације за е-трговину и малопродају, апликације за испоруку, апликације за упознавање, апликације за запошљавање, апликације за лепоту, апликације за друштвене мреже, апликације за видео конференције и апликације за е-учење.

Ове апликације преузимају свет и олакшавају корисницима да добију жељене услуге. За развој мобилних апликација на захтев, корисници морају да имају на уму неколико аспеката као што су:

 • Урадите свој домаћи задатак да бисте разумели купца, јединствене карактеристике итд.
 • Наведите функције које морате имати као што су обавештења, регистрације, плаћања, геолокације итд.
 • Изаберите између МВП развоја мобилних апликација или других.
 • Изаберите технолошку групу у зависности од захтева и платформе.

Ово су неки револуционарни производи на тржишту који владају већ дуже време. Ове мобилне апликације на захтев постају језгро за све и отварају врата ка бољој будућности.