Како се разликују и који је најприкладнији за ваш рачунар или лаптоп?

Кључне Такеаваис

  • еММЦ складиште је јефтина, уграђена верзија ММЦ меморије која се налази у паметним телефонима и јефтиним лаптоп рачунарима, која нуди боље перформансе и нижу цену.
  • ССД дискови су бржи и имају веће капацитете за складиштење у поређењу са еММЦ дисковима, што их чини бољим избором за трајно складиштење података.
  • Иако су еММЦ дискови јефтинији, улагање у ССД унапред може вам уштедети муке честих недостатака складишта и омогућити лако проширење у будућности.

Дигитално складиштење је прошло кроз многе фазе, при чему је прелазак са ХДД на ССД био најновији. Међутим, као што је случај са многим модерним технологијама, на тржишту постоји превише типова ССД-ова, што може изазвати забуну око најбоље опције.

Знамо да су ССД-ови бољи од ХДД-а за већину људи. Међутим, еММЦ уређаји за складиштење и даље постоје и често се користе уз ССД. Дакле, шта би требало да изаберете ако тражите дигитално складиште за свој рачунар или лаптоп?

Шта је еММЦ складиште?

ММЦ (МултиМедиаЦард) складиште је претеча још једног популарног типа складиштења који се зове Сецуре Дигитал (СД). Најистакнутији пример СД меморије су меморијске картице које видите да се користе у камерама, паметним телефонима и скоро сваком другом уређају.

еММЦ је уграђена верзија ММЦ меморије која се налази у паметним телефонима и јефтиним лаптоповима. „е“ у еММЦ-у овде означава уграђени, што значи да су ови чипови често директно залемљени на матичну плочу уместо да буду доступни у погодностима које нуди СД или мицроСД картица.

  Свеобухватан водич [+ 4 Software]

Међутим, чињеница да је уграђен генерално значи боље перформансе и нижу цену. Испод хаубе, еММЦ складиште је засновано на НАНД флеш меморији, коју можете пронаћи у УСБ флеш дисковима, меморијским картицама, па чак и ССД-овима.

Међутим, ниска цена еММЦ складиштења је оно што га чини погодним за произвођаче који производе уређаје на нижем крају ценовног разреда.

Шта је ССД складиште?

ССД-ове смо покрили веома детаљно, али ево кратког освежења. ССД технологија постоји од 1950-их, али је постала доступна потрошачком тржишту тек 1990-их.

Као и еММЦ складиште, ССД-ови такође користе НАНД флеш меморију за читање, писање и складиштење података. Они такође укључују контролер који управља подацима и ради са рачунаром сваки пут када дође захтев за читање или писање.

Имаге Цредит: Јови Моралес

ССД дискови долазе у свим врстама различитих облика и величина, као и основних технологија. КЛЦ и ТЛЦ ССД-ови су две најпопуларније ССД технологије на тржишту, при чему су разлике у брзини главни фактор диференцијације. Поред чисте брзине преноса података, познавање разлике између НВМе, САТА и М.2 ССД-ова такође може помоћи да уштедите много главобоља.

Видећете да се ССД-ови користе у скоро сваком модерном рачунару. Још увек постоје питања о томе колико дуго ССД-ови трају у поређењу са ХДД-овима, али генерално говорећи, они су бољи у сваком аспекту под редовним случајевима употребе.

По чему се еММЦ и ССД разликују?

Иако оба уређаја за складиштење користе НАНД флеш меморију, поређење еММЦ-а и ССД-а је много детаљније.

Који је бржи?

ССД дискови су у просеку бржи од еММЦ дискова за складиштење. Разлика у брзини произилази из броја НАНД капија пронађених у сваком драјву. Да би се смањили трошкови, већина еММЦ уређаја има само једну НАНД капију, док ССД дискови могу имати чак 20.

  Колико је ПлаиСтатион 5 компатибилан уназад?

еММЦ складиште пружа просечне брзине преноса података до 400МБ/с. Иако то ни по ком мерилу није споро, а САТА ССД-ови обезбеђују приближно исте брзине преноса података, мањи број НАНД капија овде чини разлику. Што је више НАНД капија доступно, то је већа брзина преноса података коју диск може да постигне.

Најбржи ПЦИе 3.0 ССД дискови имају веће брзине преноса од еММЦ дискова, обезбеђујући брзине преноса података до 3.500 МБ/с. Поред тога, ПЦИе 4.0 ССД дискови су поново двоструко бржи. Брзине писања података су такође знатно веће од еММЦ диск јединице.

Како се разликује капацитет складиштења?

Капацитет складиштења је још једна победа за ССД дискове. Већина еММЦ диск јединица има капацитет између 32ГБ и 256ГБ, иако је тренутно доступан максимум 512ГБ. 64ГБ и 128ГБ еММЦ дискови су уобичајени. То не значи да еММЦ складиште не може бити произведено у већим капацитетима; само што ће мањи број НАНД капија угасити диск, узрокујући споре брзине преноса података. Дакле, еММЦ складиште најбоље функционише са мањим капацитетима.

Када је реч о ССД-овима, можете пронаћи све врсте различитих капацитета у распону од 128 ГБ до више терабајта. Као што можете претпоставити, ово има много више смисла за рачунаре или било који уређај који захтева велики капацитет складиштења, јер ће типичне величине еММЦ-а оставити мало простора за додатке када имате оперативни систем и основне програме учитане на диск.

Разлике у цени и доступности на тржишту

Иако су обе врсте складиштења доступне на мрежи и ван мреже, главна разлика је цена. У зависности од капацитета, основне технологије и фактора форме, ССД може да вас кошта од 15 до преко 200 долара.

  14 АИ апликација које би радознали умови требали имати на својим паметним телефонима

Што се тиче еММЦ складиштења, еММЦ модул од 64 ГБ из Кингстона коштаће вас само око 11 УСД, док ће пандан од 32 ГБ бити скоро упола нижи од 6 УСД. Цене ће се мало разликовати у зависности од произвођача, али су мање-више исте међу произвођачима ако упоредите исти капацитет. Такође морате узети у обзир да већина људи неће изаћи и купити одређени еММЦ, јер је уграђен у матичну плочу и тешко га је заменити, али доприноси цени уређаја који купите.

Случајеви употребе

Као што вероватно можете да претпоставите, ССД дискови се користе свуда где вам је потребно трајније решење за складиштење података, попут рачунара или конзоле. еММЦ складиште се, с друге стране, обично налази на јефтиним рачунарима или привременим уређајима за складиштење попут УСБ флеш дискова.

Ако желите да уштедите новац на складиштењу и размишљате о томе да узмете еММЦ модул највећег капацитета који можете да нађете, имајте на уму да ћете можда имати проблема да га повежете са рачунаром – то је ипак „уграђена“ меморија.

Кредит за слику: Јефф Геерлинг/Флицкр

Насупрот томе, улагање у добар ССД са правим капацитетом коштаће вас унапред, али нећете наићи на главобоље због честих недостатака складишта. Поред тога, моћи ћете да покупите још један ССД већег капацитета кад год пожелите и да повећате простор за складиштење без много муке.

Куповина одговарајуће врсте складишта је важна

Одабир правог типа складишта је веома важан и може вам уштедети невоље на путу. Можда ћете уштедети новац куповином јефтинијег еММЦ-а мањег капацитета за складиштење у кратком року, али ускоро ћете тражити опције за проширење складишта – проблем са којим се нећете суочити када користите ССД.