Windows računar se stalno pokreće u BIOS-u [Popravka]

Windows рачунар се стално покреће у BIOS-у [Поправка]

Да ли се ваш Windows рачунар стално покреће у BIOS? Може бити веома фрустрирајуће када се то догоди, али не брините, нисте сами. Многи корисници су пријавили да се њихов рачунар стално покреће у BIOS. У овом чланку ћемо истражити разлоге зашто се то дешава и пружићемо решења за поправку овог проблема.

Шта је BIOS?

BIOS (Basic Input/Output System) је софтвер који је уграђен у рачунарску матичну плочу. Његова сврха је да учита оперативни систем и пружи ниско нивоан приступ хардверу рачунара. BIOS такође конфигурише хардверске компоненте рачунара, као што су процесор, меморија и дискови.

Зашто се мој рачунар стално покреће у BIOS?

Постоји неколико разлога зашто се ваш Windows рачунар може стално покретати у BIOS:

* Нетачно подешавање датума и времена: Ако су датум и време у BIOS-у неправилно постављени, рачунар се може поново покренути у BIOS да би ажурирао ове поставке.
* Оштећена ЦМОС батерија: ЦМОС батерија је мала батерија на матичној плочи која напаја BIOS. Ако је батерија оштећена, BIOS може изгубити своје поставке, што може довести до тога да се рачунар стално покреће у BIOS.
* Проблеми са чврстим диском: Чврсти диск је где је инсталиран оперативни систем. Ако је чврсти диск оштећен или погрешно конфигурисан, рачунар се може поново покренути у BIOS у покушају да га пронађе.
* Проблеми са хардвером: Друге хардверске компоненте, као што су матична плоча, процесор или меморија, могу такође да изазову проблеме са покретањем рачунара у BIOS.
* Вируси или малвер: У ретким случајевима, вируси или малвер могу проузроковати да се рачунар стално покреће у BIOS.

  Можете ли да видите ко је прегледао ваше Инстаграм траке? Јок!

Како поправити да се Windows рачунар стално покреће у BIOS

Постоји неколико решења која можете испробати да бисте поправили овај проблем:

1. Подесите правилно датум и време у BIOS-у

* Поново покрените рачунар и притисните тастер који се користи за приступ BIOS-у. Тастер за приступ BIOS-у може да варира у зависности од произвођача матичне плоче. Обично је то F2, F10, Del или Esc.
* Када уђете у BIOS, пронађите поставку за датум и време и подесите их на тачан датум и време.
* Сачувајте промене и изађите из BIOS-а.

2. Замените ЦМОС батерију

* Искључите рачунар и одвојите га од струје.
* Отворите кућиште рачунара и пронађите ЦМОС батерију. Обично је то мала, округла батерија са ознаком CR2032.
* Извадите стару ЦМОС батерију и замените је новом.
* Поново прикључите рачунар и покрените га.

3. Дијагностикујте проблеме са хардвером

* Ако сте заменили ЦМОС батерију и правилно подесили датум и време у BIOS-у, али се рачунар још увек покреће у BIOS, можда постоји проблем са хардвером.
* Проверите да ли су све хардверске компоненте исправно повезане и да су све каблови осигурани.
* Покушајте да уклоните све непотребне хардверске компоненте, као што су додатне меморијске картице или графичке картице, да бисте видели да ли то решава проблем.

4. Поново инсталирајте Windows

* Ако ниједно од претходних решења не успе, можда ћете морати да поново инсталирате Windows.
* Направите резервну копију важних датотека пре него што наставите са овим кораком.
* Креирајте инсталациони USB диск помоћу Windows Media Creation Tool.
* Покрените рачунар са инсталационог USB диска и следите упутства на екрану да бисте поново инсталирали Windows.

  Шта су Гоогле Меет кодови?

Закључак

Стално покретање Windows рачунара у BIOS може бити фрустрирајуће, али обично га је релативно лако поправити. Следећи горе наведена решења, требало би да будете у могућности да решите проблем и безбедно покренете свој рачунар. Ако имате било каквих других питања, не устручавајте се да се обратите служби за корисничку подршку произвођача рачунара или стручном техничару за рачунаре.

Често постављана питања (FAQs)

1. Шта се дешава ако се мој рачунар стално покреће у BIOS-у?
* То може бити узроковано нетачно подешеним датумом и временом у BIOS-у, оштећеном ЦМОС батеријом, проблемима са чврстим диском или хардвером, или вирусима или малвером.

2. Како да подесим правилно датум и време у BIOS-у?
* Поново покрените рачунар и притисните тастер за приступ BIOS-у, обично F2, F10, Del или Esc. Пронађите поставку за датум и време и подесите их на тачан датум и време.

3. Како да заменим ЦМОС батерију?
* Искључите рачунар, отворите кућиште рачунара и пронађите ЦМОС батерију, обично означену као CR2032. Извадите стару батерију и замените је новом.

4. Како да дијагностикујем проблеме са хардвером?
* Проверите да ли су све хардверске компоненте исправно повезане и да ли су све каблови осигурани. Покушајте да уклоните непотребне хардверске компоненте да бисте видели да ли то решава проблем.

5. Када треба да поново инсталирам Windows?
* Поново инсталирајте Windows ако ниједно друго решење не успе и ако верујете да је проблем узрокован оштећеним системским датотекама или грешкама у оперативном систему.

6. Могу ли сами да решим овај проблем?
* Већина ових решења су релативно једноставна и могу се извести без стручног знања. Међутим, ако нисте сигурни у своје способности или ако проблем и даље постоји, препоручује се да се консултујете са стручним техничаром за рачунаре.

  Поправите шифру грешке Фатал Парамоунт Плус

7.Колико ће времена требати да поправим овај проблем?
* Време потребно за решавање овог проблема зависи од основног узрока. Ако је проблем једноставан као нетачно подешен датум и време, може се решити у неколико минута. Међутим, ако је проблем сложенији, као што је оштећена хардверска компонента, може потрајати дуже да се дијагностикује и поправи.

8. Да ли ово може оштетити мој рачунар?
* Следећи горе наведена решења обично су безбедна и неће оштетити ваш рачунар. Међутим, увек је важно предузети одговарајуће мере предострожности, као што је прављење резервне копије важних података пре него што направите било какве промене у вашем систему.

9. Где могу пронаћи додатну помоћ?
* Можете да пронађете